Acne tarda: hormonale acne bij volwassenen
11 oktober 2024 
10 min. leestijd

Acne tarda: hormonale acne bij volwassenen

Tijdens je puberteit nooit last gehad van acne en dan komen ze nu opeens één voor één te voorschijn. Hoe dan?! Helaas kun je als volwassene ook last krijgen van acne. Je noemt het ook wel acne tarda. Of hormonale acne bij volwassenen, omdat hormonen vaak de boosdoener zijn. In deze blog leg ik je uit hoe acne bij volwassenen ontstaat en wat je ertegen kunt doen!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of bekijk mijn lijst met Beste acne producten.

Hoe ziet acne bij volwassenen eruit?

Acne tarda, ook wel adult female acne of hormonale acne bij volwassenen genoemd, omdat deze vorm van acne vaak veroorzaakt wordt door hormonale schommelingen. Overigens moet deze vorm van acne niet verward worden met de bekende jeugdpuistjes. Hierbij zitten de pukkeltjes en puistjes vaak op de kaaklijn, de wangen, het voorhoofd en in de haargrens.

Volwassen acne zit juist vaak aan de onderkant van het gezicht. Denk hierbij aan je kin, rondom je mond en de nek. Dit is meteen ook een typisch kenmerk van de oorzaak. Het gaat namelijk bijna altijd om hormonale acne bij volwassenen. En hormonale acne herken je altijd aan onzuiverheden op de kaaklijn. Ook chronische stress speelt trouwens een grote rol.

Veel vrouwen krijgen te maken met volwassen onzuiverheden. Maar het goede nieuws is dat je de onzuiverheden voor een groot deel zelf kunt verminderen. In deze blog ga ik je hiermee helpen! Onderaan de blog heb ik namelijk een stappenplan gezet die ik kan aanraden. Hieronder vind je alvast alle producten die ik in deze blog aanraad!

volwassen acne

Symptomen hormonale acne bij volwassenen

Hieronder heb ik alle kenmerken van hormonale acne bij volwassenen op een rijtje gezet:

  • Een onzuivere huid op volwassen leeftijd
  • Verstopte poriën
  • Gevoelige acne huid
  • Puistjes en mee eters
  • Rode ontstekingen
  • Puistjes
  • Ontstaat vooral bij volwassen vrouwen
  • Puistjes op kin volwassenen
  • Acne op wangen
  • Volwassen acne kaaklijn uit zich hetzelfde als jeugdpuistjes

hormonale acne bij volwassenen

Verschil volwassen acne en rosacea

Acne moet niet verward worden met rosacea (linker foto). Een huidklacht die ook pas op latere leeftijd, 30+, ontstaat. Hierbij zie je, naast pukkeltjes en puistjes, ook gesprongen bloedvaatjes zitten. Met name op de wangen, waardoor deze rood kleuren.

Een ander belangrijk verschil tussen rosacea en acne tarda is dat bij rosacea nooit mee-eters zichtbaar zijn. En bij bij acne wel. Daarnaast zitten de pukkeltjes bij rosacea vooral op de wangen. En bij volwassen acne juist op de kaaklijn en acne wangen (vooral de onderkant).

rosacea acne

Verschil volwassen acne en steenpuist

Heb je last van één puist, die ook groot is en zeer doet? Dan heb je waarschijnlijk geen last van volwassenen acne, maar van een steenpuist. Dit is iets heel anders dan volwassen acne, omdat het om één puist gaat. Veroorzaakt door een infectie met stafylokokken. Een huidbacterie.

hormonale acne bij volwassenen

Oorzaak acne bij volwassenen (hormonale acne bij volwassenen)

Zoals ik aan het begin van deze blog ook al aangaf, wordt acne tarda ook wel acne bij volwassenen genoemd. Niet gek is daarom ook dat hormonen een grote boosdoener van deze huidklacht zijn. En dan met name hormonale acne bij volwassenen door een verstoring van de hormoonhuishouding.

Bijvoorbeeld, omdat je zwanger bent, net een kindje hebt gekregen, je bent geswitcht van anticonceptie, je bijna ongesteld moet worden of juist net in de overgang bent gekomen. Het kunnen allemaal triggers zijn van hormonale acne bij volwassenen. Hieronder heb ik meest voorkomende 'acne triggers' gezet:

Hormonale acne bij volwassenen door anticonceptie

Met name het starten of switchen van anticonceptie is een grote oorzaak van hormonale acne bij volwassenen. Zo bevat het Mirena spiraal het hormoon levonorgestrel. Net als veel anticonceptiepillen. Dit is een mannelijk hormoon dat daarom ook verantwoordelijk is voor mannelijke kenmerken. Wanneer je lichaam teveel hormonen produceert, kan dit de talg productie verhogen, waardoor pukkeltjes en puistjes ontstaan.

Wel is het belangrijk om te weten dat deze klachten nog kunnen afnemen. Door te starten of te veranderen van anticonceptie raakt je hormoonhuishouding tijdelijk ontregeld. De klachten die ontstaan, waaronder onzuiverheden, kunnen daarom ook van tijdelijke aard zijn. Kijk het daarom het liefste altijd eerst even een halfjaartje aan, voordat je abrupt met de anticonceptie stopt.

hormonale acne bij volwassenen

Hormonale acne bij volwassenen door zwangerschap

Ook tijdens je zwangerschap krijg je natuurlijk te maken met hormoonwisselingen, waardoor onzuiverheden kunnen ontstaan. Acne door zwangerschap is eigenlijk ook weer vrij makkelijk te achterhalen. De pukkeltjes en puistjes ontstaan tijdens de zwangerschap. En nemen na de zwangerschap ook weer af. Acne door zwangerschap is daarom ook bijna altijd iets tijdelijks. Misschien is deze blog ook interessant: Productadvies zwangerschap.

acne zwangerschap

Acne door PCOS

Naast hormonale acne bij volwassenen, door zwangerschap of anticonceptie, is ook PCOS een grote trigger. Kortgezegd, groeien er bij PCOS cysten op je eierstokken, waardoor mannelijke kenmerken ontstaan. Zoals: een verhoging van de talgproductie, een verlaging van je stem en meer beharing volgens een mannelijk beharingspatroon. Ook wel hirsutisme genoemd. In mijn ogen een heel vervelend, maar ook onderschat, probleem.

pcos acne

Hormonale acne overgang

Hormonale acne bij volwassenen als gevolg van de overgang is een veelvoorkomend probleem. Tijdens de overgang ondergaat je lichaam natuurlijk allerlei hormonale veranderingen. Iedere hormonale verandering kan invloed hebben op je huid. En zo zorgen voor een onrustige huid, maar ook dat je huidbarrière verstoord raakt. Dit kan leiden tot het ontstaan van acne.

De belangrijkste oorzaken van hormonale acne tijdens de overgang zijn de veranderingen in de hormonen oestrogeen en progesteron. Tijdens de overgang daalt het oestrogeengehalte. Terwijl het testosteron relatief gelijk blijft, wat een disbalans veroorzaakt. Dit kan de talgklieren stimuleren om meer olie (talg) te produceren. Wat leidt tot verstopte poriën en ontstekingen.

hormonale acne bij volwassenen

Overige acne triggers

Andere mogelijke oorzaken van acne tarda zijn: veel roken, het smeren van de verkeerde cosmetica producten, irriterende make up producten, extreme weersomstandigheden, bewerkt voedsel, bepaalde medicatie, veel blootstelling aan schadelijke uv stralen en chronische stress. Chronische stress verhoogt namelijk stress gerelateerde hormonen zoals cortisol en androgenen (mannelijke hormonen). Die op hun beurt weer zorgen voor een overactieve talgklier.

Het zorgt voor een verhoogde talgproductie en zo voor een onzuivere huid. Stress is sowieso een grote boosdoener van huidveranderingen. Stress beschadigt collageen, maar ook de sterkte van je huidbarriere en de natuurlijke productie van hyaluronzuur. Cortisol verlaagt namelijk de hyaluronzuur aanmaak. Oftewel als je zelf gestrest bent, kan je huid gestrest raken. Maar helaas is stress tegengaan makkelijker gezegd dan gedaan...

hormonale acne bij volwassenen

Wat te doen bij hormonale acne volwassenen?

Na het lezen van bovenstaande oorzaken, wil je natuurlijk weten hoe je er weer vanaf komt. Als je veel cosmetica verpakkingen mag geloven gebeurt dit na een weekje dagelijks goed reinigen en insmeren. Maar helaas laat de praktijk zien dat je toch wat meer geduld moet hebben...

Daarnaast zijn er héél veel cosmetica merken die de klachten alleen maar verergeren. Om een voorbeeld te geven. Vaak is het advies om veel klei maskers te gebruiken. Klei absorbeert overtollig talg en het idee hierachter is dat dit zou zorgen voor een meer zuivere huid. Maar het kan de huid ook erg uitdrogen. Daarom zou ik hier heel voorzichtig mee zijn.

En zo heb ik nog veel meer cosmetica producten die ik niet zou gebruiken. Benieuwd welke? Op de Sproetonline Instagram pagina laat ik iedere week zien welke merken of producten (ook make up) je wat mij betreft beter kunt laten staan!

irriterende cosmetica

Juiste huidverzorgingsproducten gebruiken

Oké, maar wat dan wel te doen tegen acne bij volwassenen? Het is vooral belangrijk om je huid te reinigen met milde stoffen. Die je huid niet uitdrogen. Uitdroging zorgt namelijk voor meer talg. En meer talg zorgt voor meer onzuiverheden. Overmatige acne behandelingen kunnen overigens dehydratatie triggeren. En er zo voor zorgen dat het product niet je onzuiverheden vermindert maar verergerd..

Daarnaast is een exfoliant in mijn ogen echt een onmisbare stap als je last hebt van pukkeltjes en puistjes. Een exfoliant verweekt de dode huidcellen en lost overtollig talg op. Waardoor de kans op nieuwe onzuiverheden wordt geminimaliseerd. Een exfoliant verwijdert ook dode huidcellen en stimuleert zo de vorming van nieuwe huidcellen. Oftewel, het pakt tegelijkertijd huidveroudering aan. Een win win!

Hieronder heb ik een aantal goede product voorbeelden gezet, waarvan ik de ingrediëntenlijst gescreend heb. Ze bevatten geen stoffen die de huidbarrière verstoren, uitdrogen of ervoor zorgen dat de porie verstopt raakt. Wat ze wel bevatten zijn hydraterende, kalmerende en beschermende stoffen. Ook je huid schoon maken is natuurlijk belangrijk.

Stap 1. Reinigen – ochtend en avond

Probeer je huid 's ochtends te wassen met water en 's avonds met een milde reiniger. Is je huid erg vet, dan kun je ook twee keer per dag reinigen met een reiniger. Maar als je huid droog is, kan het zijn dat twee keer reinigen je huid gedehydrateerd maakt. En dit wil je voorkomen.

Stap 2. Exfoliëren – alleen in de avond 

Een exfoliant verwijdert dode huidcellen, stimuleert celvernieuwing, helpt talg reguleren, vervaagt zichtbare tekenen van huidveroudering en remt ontstekingen. Kortom, een onmisbare stap! Gebruik een exfoliant altijd in de avond, na het reinigen van je gezicht en voordat je je nachtcrème aanbrengt.

Stap 3. Verzorgen – ochtend en avond

Smeer je huid dagelijks in met een goede dagcrème en nachtcrème. Je kunt hiervoor dezelfde crème gebruiken! Een aparte dag en nachtcrème smeren is eigenlijk meer een commercieel trucje...

acne creme

2. Supplementen hormonale acne bij volwassenen

Naast het smeren van goede stoffen, kun je verschillende stoffen natuurlijk ook innemen. Er is inmiddels van een aantal supplementen bekend, dat ze effectief kunnen worden ingezet tegen acne klachten.

Zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat curcumine ontstekingsremmende eigenschappen op de huid heeft. En daarom pukkeltjes en puistjes kan verminderen. Zelf slik ik supplementen van het merk Goldea Health. Zij verkopen ook deze curcumine supplementen die ik zeker kan aanraden!

supplementen tegen acne

3. Overige tips hormonale acne bij volwassenen

Het advies bij hormonale acne bij volwassenen is ook; probeer bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die mogelijk een trigger van jouw acne klachten kunnen zijn. Dit kan zuivel zijn, maar ook inname van teveel suiker. Overigens geldt dit lang niet voor iedereen. Maar je kunt kijken wanneer er puistjes ontstaan én dit dan bijhouden in een dagboek.

Als je een regelmatig patroon opmerkt, kun je deze voedingsmiddelen bijvoorbeeld zoveel mogelijk vermijden. En een dieet volgen met een lage glycemische index. Ook is het heel waardevol wanneer je jouw stress triggers achterhaalt. Stress is namelijk een grote boosdoener van allerlei huidklachten, waaronder stress bij volwassen vrouwen. Maar zoals ik vaker in mijn blogs schrijf; het is makkelijker gezegd dan gedaan om deze oorzaak aan te pakken.

verzorgingsproducten acne volwassenen

Professionele behandeling hormonale acne

Ook een huidtherapeut kan veel doen tegen acne bij volwassenen. Eén van de meest voor de hand liggende behandelmethode is het uitreinigen van de huid in combinatie met een chemische peeling. Een chemische peeling verweekt de bovenste dode huidlaag, waardoor ontstekingen en verstoppingen verminderen.

Daarnaast zijn er ook klinieken die acne kunnen behandelen doormiddel van lasertherapie. De laser lost het overtollige talg als het ware op, waardoor verstoppingen verminderen.

Ook blauwlicht therapie wordt tegenwoordig ingezet, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen op het p. acnes bacterie heeft. Ik heb hier zelf ooit een WhitePaper overgeschreven voor de Mauritskliniek: Het effect van blauwlicht therapie op acne.

Als bovengenoemde producten en therapieën niet voldoende werken, kun je altijd overwegen om een huisarts te bezoeken. Hij of zij kan antibiotica voorschrijven om de ontstekingen te verminderen.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Annette
Door

Annette

op 01 Sep 2024

Volgens mij klopt je volgorde hierboven niet🙈 als laatst toch de crème gebruiken? Groetjes annet

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 02 Sep 2024

Hi Anette, klopt inderdaad! Ik had het als onder twee gezet omdat je in de ochtend wel na het reinigen meteen je crème aanbrengt (als tweede stap). Maar ik kan het inderdaad beter anders opschrijven. Ga het meteen aanpassen, dankjewel voor je feedback! 😊😊

Ellen
Door

Ellen

op 15 Oct 2024

Bovenin staat er bij de la Roche posay voor normale/droge huid en onderin voor de normale tot vette huid. Ik heb een gemengde huid, vet voorhoofd maar wel vaak schilfertjes rond de neus en dus ook Acne (40 jaar) Welke crème kan ik dan het best gebruiken?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 16 Oct 2024

Hi Ellen, ik zou dan persoonlijk voor de CeraVe moisturizer gaan. Deze heeft een lichte textuur (fijn voor de wat vettere huid) maar ook voldoende hydraterende en ontstekingsremmende stoffen. Ik heb hem nu in het rijtje gezet!

Ilse
Door

Ilse

op 17 Oct 2024

Welke dagcrème met spf zou je aanraden bij een huid met rosacea? Ik heb rosacea niet in de vorm van gesprongen vaatjes maar in acne/ontstekingen vorm. Ik zoek een crème met spf vanwege tijd :)

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 18 Oct 2024

Alle crèmes uit mijn blog 'Beste dagcreme met SPF (te vinden via de zoekbalk in het menu) zijn ook geschikt voor rosacea klachten!

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram