Aftersun review

Heb je last van een verbrande huid, na een dagje zon? En wil je graag een goede aftersun smeren? Let dan goed op wát je smeert! Veel aftersun producten bevatten namelijk slechte stoffen. Ze lokken huidirritaties uit en doen eigenlijk het tegenovergestelde als wat ze beloven. Maar wat is nou de beste verzorging na een dag zonnen? In deze blog vertel ik je welke aftersun je beter wel en niet kunt smeren! 

Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder verder of ga direct naar  mijn favoriete aftersun van 2023.

Verbrande huid

Ik denk dat iedereen dit wel herkent. Je ligt lekker in de zon. En alles lijkt goed te gaan. Tot je 's avonds in de douche staat en voelt dat je hele rug verbrand is. Had ik me maar beter ingesmeerd... Zonverbranding treedt vaak pas laat op. Je denkt in eerste instantie dus dat er niets aan de hand is. Terwijl je in werkelijkheid al lang aan het verbranden bent.

Een verbande huid herken vooral aan de roodheid. Maar de huid kan ook trekkerig aanvoelen, jeuken en zeer doen. Daarnaast krijgen veel mensen last van een droge huid en soms zelfs blaren.


Aftersun gebruiken: zin of onzin?

Een dagje zon kan veel huid schade veroorzaken. Maar heeft een aftersun gebruiken dan zin? Ja en nee. Het is inderdaad goed om de verbrande huid extra te verzorgen. Alleen is het eerst belangrijk om de verbrande huid af te laten koelen.

Dit doe je niet door een bodylotion of gel te smeren, want door deze vette producten kan de warmte lastiger je huid uittreden. Na het koelen van de huid kun je wel starten met het smeren van een goede aftersun of bodylotion.

Heb je geen zin om de hele blog te lezen, maar wil je vooral weten welke 'aftersun' je het beste kunt opsmeren? Bekijk dan hier mijn Top 5 Beste aftersun!

Eerst koelen dan smeren

Eerst koelen dus! Bijvoorbeeld door een lauwe douche / lauwwarme douche te nemen. Of door koude handdoeken op de verbrande huid te leggen. Met name als je flink verbrand bent is dit goed om te doen.

Je zult merken dat de handdoek al na een paar minuten warm aanvoelt. Dit is een goed teken, want het betekent dat er warmte uit je huid is getrokken. Maak de handdoek daarom wel regelmatig weer koel. Als je huid wat koeler aanvoelt, kun je een verkoelende gel of verkoelende aftersun smeren. Let hierbij wel op de ingrediënten die je smeert.

Beste aftersun

Is je huid rood, warm en pijnlijk? En heb je het tenminste één dag gekoeld? Dan kun je zonverzorging in de vorm van aftersun smeren. Je hoeft hiervoor trouwens niet per se een aftersun te smeren. Je kunt ook gewoon een goede bodylotion gebruiken. Het gaat er vooral om dat je de rode huid goed verzorgt. Het smeren van een aftersun helpt hier vaak bij. Mist het de juiste ingrediënten bevat.

Een goede aftersun of lotion bevat hydraterende ingrediënten, vocht inbrengende ingrediënten en antioxidanten die je huid herstellen. Voorbeelden van dit soort ingrediënten, zijn: vitamine B3, vitamine E, glycerine, groene thee en aloë vera. Het liefste in hoge concentraties.

Ze kalmeren de verbrande huid. En hebben een beschermende en hydraterende werking. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van de goede aftersun producten die ik ken!

Benieuwd naar mijn favoriete aftersun van 2023? Bekijk dan hier mijn Top 5 Beste aftersun producten.

1. Bepanthen aftersun

Een goede body créme, dat je als aftersun kunt gebruiken, is deze Bepanthen Droge & Gevoelige huid crème.  De crème zit namelijk vol met zowel kalmerende, hydraterende als herstellende stoffen.

Zo bevat de crème onder andere een hoge concentratie antioxidanten: vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, vitamine E, beta-glucan en duindoornbesextract. Ze kalmeren, hydrateren en herstellen de huid. Bovendien beschermen de antioxidanten ook tegen huidveroudering.

Hetzelfde geldt voor de plantaardige oliën en hydraterende ingrediënt die aan de crème zijn toegevoegd, waaronder: akkermoerasbloemzaadolie, olijfolie, shea butter, lecithine, glycerine en panthenol.

Daarnaast is de crème niet te vet, smeert het makkelijk uit en trekt het snel in. Je kunt het daarom ook gerust als gezichtscrème gebruiken.


2. Organic aloe pura gel

De Cruydhof aloe pura organic gel is een natuurlijke aftersun, waarbij dus uitsluitend natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt. Normaal ben ik niet zo'n fan van natuurlijke aftersun, omdat ze vaak etherische oliën bevatten. Maar deze is hier gelukkig vrij van. De gel bestaat voor 99% uit aloë vera en is vrij van troep. Dit maakt deze aloë vera gel een fijn product voor de verbrande huid.

Wil je écht goed doen? Maak dan zelf je aloë vera gel door verse aloë vera bladeren te bestellen!


3. Go smooth aloe vera gel

Ook deze aloe vera gel van Go Smooth mag niet ontbreken. Zoals de naam al zegt bestaat het product vooral uit aloë vera. De gel verkoelt, zonder de huid te irriteren. Daarnaast. bevat het ook nog zeewier extract en vitamine C. Wat ervoor zorgt dat de gel huid herstellende en beschermende eigenschappen op de huid heeft. Een fijne gel om na een dagje zon te smeren dus!


4. Roche Posay balsem

Ook deze bodylotion van La Roche Posay is een goede optie als je op zoek bent naar de beste aftersun. Met name als je niet per se verbrand bent, maar gewoon op zoek bent naar een goed product om je huid na het zonnen te herstellen.

Het zit namelijk vol met ingrediënten die je huid herstellen, hydrateren, beschermen en kalmeren. Zo zit er een hoge concentratie niacinamide in. Dit ingrediënt hydrateert, vermindert roodheid, remt huidveroudering en bleekt pigment.

Ben je wel echt verbrand? Dan zou ik de balsem pas smeren wanneer alle warmte uit je huid is. Vaak is dit na één tot drie dagen. De balsem is namelijk vrij vet en als je het te vroeg op smeert, kan de warmte niet uit je huid treden. De balsem is ook fijn voor als je van een wat vettere gezichtscrème houdt.


5. Eucerin kalmerende bodylotion

Ook deze lotion van Eucerin is aan te raden om na een dagje zon op te smeren. Het bevat een hoge concentratie zoethout extra wat de rode huid kalmeert. Daarnaast bestaat de lotion voor 12% uit omega-vetzuren. Deze vetzuren hydrateren en voeden je huid.


Slechte aftersun

Naast goede aftersun producten is er ook heel veel slechte aftersun te koop. Net als het zonnen zelf zorgen ze voor schade aan je huid. Alleen dan niet doormiddel van licht, maar door irriterende stoffen. En dat wil je juist voorkomen. Voorbeelden van dit soort slechte aftersun, zijn:

Hieronder heb ik ga ik nog dieper en uitgebreider in op een paar populaire, maar slechte, aftersun producten. Die je beter niet kunt opsmeren!

1. Rituals aftersun

De producten van Rituals staan vooral bekend om hun lekkere geurtje. Voor de huiskamer prima, maar voor je huid liever niet.. In een eerdere Rituals review schreef ik al dat je Rituals cosmetica beter kunt laten staan. En dat geldt ook voor de after sun van Rituals.

Neem bijvoorbeeld The Ritual Of Karma After Sun Hydrating Lotion. Op de verpakking staat dat deze aftersun zorgt voor extra hydratatie. Maar in werkelijkheid droogt de lotion je huid alleen maar uit. De aftersun zit namelijk vol met alcohol.

Daarnaast zit er ook een hoge concentratie menthol in. Dit geeft een prikkelend en tintelend gevoel, wat misschien lijkt aanvoelt. Maar dit zijn puur tekenen van huidirritatie. En daar blijft het niet bij. De aftersun bevat ook nog een hoge concentratie parfum. Wat de huid extra gevoelig maakt voor contacteczeem. Een vorm van eczeem die wordt getriggerd door contact met een bepaalde stof.

2. Ecran aftersun

Ook van de Ecran after sun ben ik geen fan. Aan de producten zijn namelijk allerlei problematische stoffen toegevoegd. Zo zit de Ecran After Sun Soothing Moisturizing after sun vol met parfum en de geurstoffen: Cinnamyl Alcohol Linalool, Citronellol, Coumarin, Geraniol en Farnesol.

Dit geldt trouwens ook voor de Ecran After Sun hydraterend milk. Het zou zogenaamd een hydraterende en bruinverlengende melk zijn. Maar de lotion irriteert in plaats van hydrateert.

3. Australian gold aftersun

Waarom dit merk zo populair is weet ik niet. Ze verkopen namelijk allerlei huidverzorging producten die te maken hebben met de zon. Zoals oliën,  zonnebrandcreme en afterun. Maar stuk voor stuk bevatten ze slechte ingrediënten. Zo ook de aftersun van dit merk. Neem bijvoorbeeld de Australian Gold Aloë Freeze aftersun. Wat een hoge concentratie limoen olie en pepermunt olie bevat.

Of de Australian Gold Moisture Lock Aftersun, waaraan een hoge concentratie propelyne glycol is toegevoegd. En irriterende stoffen, als: parfum, linalool, tea tree oil, limonene, linalool, benzyl alcohol en phenoxyethanol. De enige Austrlian Gold aftersun die wel huidvriendelijk is geformuleerd, is deze Astralian Gold Soothing Aloe Vera Aftersun.

4. Nivea aftersun

Ik denk dat Nivea after sun bij veel mensen thuis in een kastje staat. Net als de Nivea zonnebrandcrèmes trouwens. Toch zou ik de producten in het kastje laten...

De producten zijn namelijk echt alles behalve goed voor je huid! Zo zou de Nivea Hydraterende en Kalmerende aftersun lotion je huid hydrateren en kalmeren. Maar niets is minder waar.. Het bevat een hoge concentratie parfum en alcohol. Parfum irriteert in plaats van kalmeert. En alcohol droogt uit, in plaats van hydrateert.

Of deze Nivea Sun Bronze After Sun Lotion. Het zou je bruine teint langer vasthouden én je huid hydrateren. Maar de aftersun bestaat vooral uit gedenatuurde alcohol. Wat dus enorm uitdroogt en bevat helemaal geen ingrediënten die je huidconditie zou kunnen verzorgen. Liever geen aftersun van Nivea dus!

Irriterende ingrediënten in aftersun

De voorbeelden hierboven zijn dus aftersun producten die irriterende ingrediënten bevatten. En dat gebeurt vaak met opzet. Als je verbrand bent door de zon, wil je natuurlijk een product smeren dat een verkoelend effect geeft. Je kunt zo'n verkoelend en prikkelend effect heel makkelijk creëren door irriterende ingrediënten te smeren. Ja, dat klinkt gek, maar is echt zo! En daar spelen cosmetica merken natuurlijk makkelijk op in.

Irriterende stoffen lokken, zoals de naam al zegt, een huidirritatie uit. Deze irritatie voel jij als een tintelend, prikkelend effect. Wat op zo'n moment best lekker kan zijn. Omdat de pijn van de zonverbranding even wordt weggenomen. Het lijkt te werken, maar in werkelijkheid ben je je huid dus aan het irriteren. Iets wat je juist niet wilt.

Voorbeelden van dit soort ingrediënten, zijn: alcohol, pepermunt, menthol, limoen, citroen, sinaasappel, munt en lavendel. Allemaal stoffen die je beter niet op een verbrande huid kunt smeren. Eigenlijk zou geen één huid deze ingrediënten moeten smeren.

Aloë vera gel

Een ingrediënt die het erg goed doet in de after sun branche is ' aloë vera'. Dit komt, omdat het sap uit de aloë vera plant verkoelend werkt. Het is een soort gel. Wat fijn aanvoelt als je verbrand bent of last hebt van een andere huidklacht. Zoals, eikenprocessierups bultjes, brandnetel uitslag of een jeukende huid.

Naast het verkoelende effect van aloë vera gel, zitten er in de gel van de aloë vera plant ook nog allerlei heilzame stoffen. Als vitamines en anthraquinone. Deze laatste stof vermindert ook pijn en dood schimmels en bacteriën.

Maar dit is de pure vorm. Hoe zit het dan met de aloë vera uit onze potjes en tubes? Helaas zit dit iets ingewikkelder in elkaar. Een aloë vera plant bestaat namelijk voor 95% uit water en voor maar 5% uit goede stoffen die iets voor je huid kunnen betekenen. De kans dat deze stoffen in jouw product zitten is daarom klein.

Toch raad ik het gebruik van aloë vera aftersun niet af. De gel kan namelijk ook zonder deze heilzame stoffen verlichting geven. Maar dan meer doordat de structuur van een gel fijn aanvoelt als je last hebt van jeuk, pijn of een warm gevoel in de huid. Kies dan wel altijd voor een product dat gebruik maakt van pure aloë vera gel. Dan is de kans groter dat er werkzame stoffen in het product zitten.

Aloe vera crème

Je heb trouwens ook aloe vera crème. Maar dit zou ik niet gebruiken. Als je namelijk aloe vera crème smeert, is het hele effect van het product weg. Je smeert aloe vera, namelijk vooral om de gelstructuur. Dit is wat verkoelend werkt.

Zonnebrandcrème

Net zoals bij veel andere dingen, is voorkomen beter dan genezen. Vooral al je van jezelf weet dat je snel verbrandt, moet je extra goed opletten als je een dagje gaat zonnen. Smeer altijd om de twee uur een zonnebrandcrème op.

Vaak wordt gedacht dat je door het smeren van zonnebrand crèmes niet bruin wordt. Maar juist door zonnebrand te smeren, hou je het bruine kleurtje langer vast. Je hebt namelijk twee soorten uv straling: uv-a (zorgt voor aging) en uv-b (zorgt voor bruining). Een zonnebrand zorgt er vooral voor dat uv-a, verantwoordelijk voor huidveroudering, minder schade kan toebrengen. Ook zorgt het ervoor dat je een langere tijd in de zon kan zitten, zonder te verbranden. Maar dat je van zonnebrand niet bruin wordt is een fabeltje. Net als het riedeltje 'Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje' .

Super belangrijk om je huid goed in te smeren dus! Hieronder heb ik een aantal fijne voorbeelden gegeven van goede zonnebrand crèmes. Ze zijn ook geschikt voor de gevoelige huid.

Lees hier mijn complete productadvies voor huidvriendelijke zonnebrandcrèmes.


Antioxidanten gebruiken

Naast het beschermen van je huid tegen de zon en het herstellen van zon schade doormiddel van een aftersun of bodylotion, kun je ook nog extra antioxidanten smeren en slikken om je huid te herstellen. Antioxidanten beschermen je huid tegen vrij radicalen.

Vrije radicalen zijn moleculen die onder andere vrij komen door de zon. En schade aan je cellen te weeg brengen. Het smeren en slikken van antioxidanten zorgt dus voor een mooiere huid!

Antioxidanten smeren

Je kunt deze schade beperken door extra antioxidanten te smeren. Bijvoorbeeld door een natuurlijke olie, met een hoge concentratie antioxidanten, door je zonnebrandcrème of dagcrème te druppelen. Ik doe dit zelf ook iedere dag. Voorbeelden van goede oliën zijn:

Antioxidanten slikken

Naast het smeren van antioxidanten, kun je ze ook slikken. Zelf slik ik onderstaande supplementen. Om mijn huid te beschermen tegen veroudering en zonschade. Maar met één supplement bescherm je je huid ook al!


Huidkanker

Naast de uiterlijke symptomen van zonverbranding, gebeuren er ook nog allerlei dingen die je met het blote oog niet ziet. Uv straling en verbranding zorgen namelijk voor schade aan je DNA. Je lichaam probeert deze schade constant te herstellen.

Maar het houdt helaas een keer op.. Als je regelmatig, en lang, gaat zonnen, kan het zijn dat je lichaam de schade niet meer kan herstellen. Er treedt dan permanente DNA cel schade op. Wat kan leiden tot huidveroudering, ouderdomsvlekken of zelfs huidkanker. Voorbeelden van huidkanker zijn:

Actinische keratose

Dit is een voorstadia van huidkanker, waarbij je vooral korstachtige plekjes op de huid ziet zitten. Mensen omschrijven het vaak als een steeds terugkomend pukkeltje. Of een niet genezend wondje. Lees hier meer over actinische keratose. 

Plaveiselcelcarcinoom

Dit is een vorm van huidkanker, waarbij er een roze of huidkleurig knobbeltje op de huid ontstaat. Met in het midden meestal een schilferig korstje.  Lees hier meer over het plaveiselcelcarcinoom. 

Basaalcelcarcinoom

Dit is een veelvoorkomende vorm van huidkanker, waarbij er een glazig, glad bultje ontstaat. Met een roze, parelmoerachtige, glans eroverheen. Daarnaast zie je in het plekje vaak adertjes zitten. Lees hier meer over het basaalcelcarcinoom.

Melanoom

Dit is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker, waarbij een moedervlek vaak verandert in vorm, kleur, symmetrie, doorsnee en de rand. Lees hier meer over het melanoom. 

Van links naar rechts: actinische keratose, plaveiselcelcarcinoom, basaalcelcarcinoom, melanoom.