Aloë vera huid: alles wat je moet weten

Aloë vera is een populair cosmetica ingrediënt. Het wordt tenslotte aan allerlei verschillende huidverzorgingsproducten toegevoegd. Met name in de ingrediëntenlijsten van aftersun zie je de gel veel terugkomen. Aloë vera zou namelijk meerdere positieve eigenschappen op de beschadigde en geïrriteerde huid hebben, waaronder ook een verkoelend effect. In deze blog geef ik onder andere antwoord op de vragen: wat doet aloe vera met je huid?

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Samenvatting aloë Vera blog

Heb je geen tijd (of zin) om de hele blog door te lezen, maar wil je wel graag weten welke aloë vera producten mijn voorkeur hebben? Ik heb ze hieronder op een rijtje gezet! Zoals je kunt zien, staat er geen cosmetica product met aloë vera tussen. Dit komt omdat je dan veel minder profiteert van de voordelen die de aloe vera plant te bieden heeft. Ik zou daarom eerder voor de pure gel gaan! Je kunt een aloë vera plant gebruiken voor gezicht en lichaam.


Wat is aloë vera?

Iedereen kent het groene plantje wel: de aloë vera plant. Een extract dat in steeds meer cosmetica producten wordt verwerkt. Meestal onder de naam 'aloe barbadensis leaf juice' in de ingrediëntenlijst. Maar wat is aloë vera eigenlijk?

De aloë vera plant is een vetplant. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika, maar is inmiddels uitgegroeid tot een populaire plant wereldwijd. Om die reden wordt het ook op grote schaal gekweekt en zowel toegepast in de medische als cosmetische industrie. De aloë vera plant zou namelijk enorm veel verschillende voordelen voor onze huid hebben.

Werking van aloe vera gel

Inmiddels is bekend dat aloë vera een helende werking heeft, maar ook een hydraterende werking, kalmerende werking, anti bacteriële werking en ontstekingsremmende werking. Behoorlijk wat dus.

Niet gek is daarom ook dat de aloe vera plant in sommige landen zelfs als een 'magische plant' beschouwd. Om die reden staat aloë vera op steeds meer verpakkingen van producten. Denk aan: drankjes, geneesmiddelen en dus ook cosmetica producten.

Met name de gel uit de plant is erg populair. In de aloë vera bladeren zit namelijk een gelachtig substantie, dat verkoelend en helend kan werken. Om die reden wordt aloë vera gebruikt in aftersun, omdat een verbrande huid natuurlijk gekoeld moet worden. Toch is het toevoegen van aloe vera aan cosmetica niet zo makkelijk als dat het lijkt, maar daarover vertel ik je in deze blog meer!


Aloe vera voordelen: waar is aloe vera goed voor?

De aloë vera plant is dus vooral populair vanwege de vele gezondheidsvoordelen die de plant zou hebben. Hieronder heb ik een aantal mogelijke voordelen van aloë vera op een rijtje gezet:

1. Effect aloe vera huid

Eén van de voordelen van aloë vera is het effect dat de plant op onze huid zou hebben. Zo zou aloë vera een ontstekingsremmende werking hebben, waardoor het verlichting kan geven aan de verbrande huid. Maar ook een heilzame werking en kalmerend effect, waardoor het de geïrriteerde huid tot rust brengt en huidirritaties vermindert.

Een ander voordeel aan aloe vera is dat de aloe vera plant hydrateert. Dit is ook de reden dat aloe vera gebruikt wordt in producten voor een droge huid. Het werkt hydraterend zonder een vettig laagje achter te laten, omdat de (pure) gel een lekker fris gevoel aan de huid geeft.

In theorie is het effect van aloe vera, gezicht en lichaam, dus positief. Heb je een verbrandde huid en wil je graag een goede aftersun smeren? Lees dan hier mijn lijst met favoriete producten om als aftersun te gebruiken: Beste aftersun.

4. Effect aloë vera haren

Naast de huid, kan aloë vera ook gebruikt worden op de haren. Op je haren en hoofdhuid heeft het namelijk ook een hydraterende, kalmerende en schimmeldodende werking. Om die reden wordt aloë vera ook wel eens gebruikt in anti hoofdroos shampoos. Het kan de droge en schilferige hoofdhuid hydrateren en een overgroei aan gisten of schimmels remmen.

5. Effect aloë vera spijsvertering

Ook voor je spijsvertering systeem heeft aloë vera meerdere voordelen. Zo kan aloë vera helpen om je spijsvertering te stimuleren en zo verschillende maag,- en darmklachten te verminderen. Denk aan: maagzweren, een prikkelbaar darmsyndroom, obstipatie en maagzuur.

6. Effect aloë vera afweersysteem

Vanwege de vele voedingstoffen en vitamines dat de aloë vera plant bevat, heeft het ook nog voordelen voor je afweersysteem. Aloë vera zou namelijk het immuunsysteem versterken en er zo voor zorgen dat lichaam beter weerbaar is tegen ziekteverwerkers. Hierdoor zou het je algehele gezondheid kunnen verbeteren.


Wat zit er in aloë vera?

De aloë vera plant is dus een vet plantje dat vooral in warme gebieden groeit. Hierin is met name het blad van de aloë vera plant populair, omdat dit de hoogste hoeveelheid werkzame stoffen bevat. In de bladeren zit namelijk een gelachtige substantie dat wij kennen als aloë vera gel. Maar wat zit er precies in deze gel?

Suikermoleculen

Aloë vera gel bestaat voor een groot deel uit suikermoleculen. Ze hebben een hydraterende werking op de huid en verbeteren zo klachten als een schrale of droge huid. Bovendien zouden deze suikermoleculen ons immuunsysteem kunnen versterken.

Fytonutriënten

Daarnaast bevat aloë vera ook fytonutriënten. Lang verhaal kort zijn dit zogeheten bioactieve stoffen. We hebben deze stoffen niet nodig, maar als we ze innemen kan dit wel gezondheidsvoordelen hebben. Met als grootste voordeel: de ontstekingsremmende werking op ons lichaam en onze huid.

Vitamines

Verder bestaat aloë vera gel ook nog uit allerlei vitamines, ook wel antioxidanten genoemd. Met name vitamine A, vitamine C en vitamine E komen voor in de gel. Deze vitamines neutraliseren vrije radicalen en beschermen je huid zo tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Denk bijvoorbeeld aan: zonlicht, milieuvervuiling of rook. Je zou dus kunnen zeggen dat aloë vera je huid op die manier beschermt tegen huidveroudering.

Mineralen

Daarnaast bevat aloë vera ook nog allerlei mineralen, waaronder: calcium, zink, magnesium en kalium. Deze mineralen kunnen dode huidcellen versneld af laten schilferen, de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleren, wondjes sneller laten genezen en eventuele ontstekingen remmen.

Anthraquinone

Ook zit er een klein beetje anthraquinone in de aloë vera plant. Deze stof staat bekend om de pijnstillende, bacterie dodende en schimmel dodende werking op de huid.


Aloe vera goed voor huid?

De voordelen van aloë vera klinken dus veelbelovend. Maar wat doet aloe vera met je huid? Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen van aloë vera op de huid gezet! Houdt er wel rekening mee dat de werking van aloë vera voor een groot deel afhankelijk is van de kwaliteit van de producten.

Aloë vera droge huid

Een belangrijke eigenschap van aloë vera op de huid, is dat het je huid kan hydraterenen zo uitkomst kan bieden voor de droge huid. Aloë vera gel bevat namelijk veel water en suikermoleculen. Het water op zichzelf geeft een verfrissend effect, maar met name de suiker moleculen dragen bij aan een betere huidhydratie. Deze suikermoleculen zijn namelijk in staat om effectiever vocht vast te houden en zorgen zo voor een meer gehydrateerde huid.

Aloe vera verbrande huid

Op de vraag 'waar is aloë vera goed voor (huid)?' wordt meestal meteen gezegd: de verbrande huid! Zoals ik hierboven ook al schreef bevat aloë vera allerlei kalmerende en ontstekingsremmende stoffen. De stoffen maken de geïrriteerde, jeukende en/of rode huid rustiger. Om die reden wordt aloë vera gel ook vaak geadviseerd aan mensen met eczeem, psoriasis, zonverbranding en acne. Of ik het hiermee eens ben, vertel ik je later in deze blog.


Aloë vera huid met tekenen van veroudering

Met name de vitamines die aloë vera gel bevat kunnen bijdragen aan een stevigere en meer elastische huid, waardoor aloe vera in theorie ook anti aging effect heeft. Zo bevat aloë vera een aantal krachtige antioxidanten. Ze beschermen de huid tegen schadelijke invloeden en zo tegen tekenen van huidveroudering, als: huidverslapping, rimpels en fijne lijstjes.

Aloë vera wondgenezing

Daarnaast is inmiddels ook bekend dat aloë vera helpt heilzaam werkt en zo een ondersteunende rol kan spelen in het wondgenezingsproces. Het heeft namelijk een genezende werking op de beschadigde huid, waardoor het ook op kleine brandwonden, snijwonden en schaafwonden gesmeerd kan worden. Bovendien heeft de stof 'anthraquinone' in aloë vera een pijnstillende werking.

Aloe vera schimmel (aloe vera tegen jeuk)

Onderzoek heeft ook aangetoond dat aloë vera helpt in het doden van micro-organismen. Zo zou aloë vera schimmels en bacteriën kunnen doden, waardoor het een overgroei van micro-organismen zou kunnen remmen. Hierin werkt aloe vera gel tegen jeuk van de schimmelinfectie en het remmen van de infectie

Aloe vera puistjes (aloe vera gel gezicht)

Aloe vera zou mogelijk ook kunnen helpen in het verminderen van onzuiverheden. Dit komt omdat bepaalde stoffen in de aloe vera plant ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit kan helpen om de roodheid en zwelling te verminderen. Bovendien hebben sommige stoffen in de bladeren van de plant ook een antibacteriële werking. Wel is de kans dat deze stoffen in werkzame concentraties in cosmetica zitten heel laag.

Aloe vera droge huid

Een ander voordeel aan aloe vera is dat de aloe vera plant hydrateert. Dit is ook de reden dat aloe vera gebruikt wordt in producten voor een droge huid. Het werkt hydraterend zonder een vettig laagje achter te laten, omdat de (pure) gel lekker fris aanvoelt en het trekt snel in. Deze hydraterende eigenschap is niet alleen fijn voor de droge huid, maar ook voor de beschadigde huid. Wanneer de huid goed gehydrateerd blijft, zal de wondgenezing ook sneller verlopen.


Wetenschappelijke onderzoeken aloë vera huid

Het effect van aloë vera op onze huid is vastgelsteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Meerdere studies hebben namelijk de eigenschappen van aloë vera op verschillende huidproblemen onderzocht.

Zo laat deze studie uit 2013 zien dat het smeren van 50% aloë vera gel in combinatie met 0.05% vitamine A zuur beter werkt dan wanneer er alleen vitamine A zuur op puistjes en pukkeltjes gesmeerd wordt.

En ook deze recente studie uit 2021 heeft het effect van aloë vera gel op acne onderzocht. De RCT studie toont aan dat het smeren van aloë vera gel en een verzachtend masker, in combinatie met ultrasound, acne klachten vermindert. Zowel de hoeveelheid pukkeltjes en puistjes als de hyperpigmentatie vlekjes waren na twee maanden verminderd. Daarnaast voelde de huid ook minder ruw aan.

Daarentegen laat dit onderzoek uit 2014 zien dat het smeren van aloë vera op zich zelf, zonder toevoeging van andere stoffen, niet veel effect heeft op milde tot matige acne klachten.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het lastig om de precieze werking van aloë vera op de huid te beoordelen. In veel studies zijn tenslotte meerdere ingrediënten gesmeerd. Bovendien verschilt ook de gebruikte concentratie aloë vera gel onderling. Wat ook een vertekend beeld kan geven.


Nadelen aloë vera (huid producten)

Aloë vera kan dus verschillende positieve eigenschappen op de huid hebben. Niet gek is daarom ook dat er steeds meer aloë vera producten in cosmetica schappen te vinden zijn. Hierin wordt het binnenste van de aloë vera bladeren gebruikt. Dit kan aloë vera sap zijn of aloë vera gel. Een slijmerige substantie.

Ondanks alle voordelen die de aloë vera plant ons te bieden heeft, zijn er ook nadelen. Aloë vera bestaat namelijk voor het overgrote deel uit water en maar vijf procent uit werkzame stoffen. De kans dat er dus werkzame stoffen in jouw cosmetica flesje of potje zitten is heel klein.

Bovendien gebruiken veel cosmetica merken slechte of sterk verdunde grondstoffen. Het produceren van aloë vera gel is namelijk vrij kostbaar en ook de veiligheidsregels zijn streng. Je moet daarom niet gek opkijken als je geen of bijna geen werkzame stoffen smeert.. De meeste producten met aloe vera zijn dus eigenlijk zonde van je geld.

Maar kun je dan helemaal niet profiteren van de voordelen die aloe vera op onze huid heeft? Gelukkig wel! Hieronder leg ik uit waar je op kunt letten om de kans op een goede koop te vergroten.


Ga voor pure aloë vera gel (nadelen aloë vera creme)

Als je toch graag een aloë vera gel wilt kopen, kun je het beste kiezen voor pure aloë vera gel. Dus geen 'aloë vera extract' of 'pure aloë vera extract'. De kans is namelijk groter dat er werkzame stoffen in jouw product zitten als er gebruik is gemaakt van pure aloë vera.

Ook kun je letten op de aanwezigheid van het zogeheten IASC-keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat belangrijke bestandsdelen uit de aloë vera plant aanwezig zijn in het product. Daarnaast heeft de gel substantie van de plant op zichzelf natuurlijk ook een verkoelende werking. Ook wanneer jouw product geen of weinig werkzame stoffen bevat, kan de gel zo alsnog verlichting en verkoeling geven.

Zeker als je de gel in de koelkast bewaard! Dan wordt de gel heerlijk koel en kun je het zeker gebruiken op een verbrande huid of andere huidirritaties. Zorg er wel voor dat het om de aloë vera gel in een luchtdichte en lichtdichte verpakking zit. Aloë vera gel is namelijk gevoelig voor invloeden van buitenaf, waardoor de werking van aloë vera snel verloren gaat.. Voorbeelden van goede, pure aloë vera producten, zijn:

Koop zelf een aloe vera plant!

Wil je het écht goed doen? Kies dan voor een aloë vera plantje en haal zelf de gel uit de plant. Dan weet je in ieder geval zeker dat je werkzame stoffen smeert! Kies bij voorkeur voor de Aloë Barbadensis miller plant. Of koop hier de losse bladeren van. Nog makkelijker! Hieronder heb ik van beide een voorbeeld gezet. Je kunt pure aloë vera op gezicht en lichaam gebruiken.

Kan aloë vera de huid irriteren?

Ondanks het gebruik van pure aloe vera kan het alsnog vervelende huidreacties uitlokken. De aloë vera plant bevat namelijk een aantal stofjes die voor bijwerkingen kunnen zorgen. De meeste cosmetica merken filteren de aloe vera gel dusdanig, dat deze stoffen uit de gel gefilterd worden. Helaas gaat dit vaak samen met werkzame stoffen. Die je liever wél in de gel had terug gezien.

Als je pure aloë vera gel uit je eigen plantje gebruikt, is het dus extra belangrijk om ook goed op te letten. Breng bij voorkeur eerste een beetje van de gel achter je oor aan. Wacht een uurtje. Als de volgende symptomen optreden zou ik stoppen om met aloe vera gel smeren:


Hoe lang aloë vera op gezicht?

Hoe je Aloë vera gebruikt, verschilt eigenlijk niet echt met de meeste andere cosmetische ingrediënten. Je kunt het na een tijdje afspoelen, maar ook gewoon lekker laten zitten. Aloe vera trekt snel in, dus je merkt er sowieso niet zoveel van! Dit geldt zowel bij aloe vera voor gezicht als lichaam.

Conclusie: is aloe vera goed voor je huid?

Maar dan de conclusie, is aloë vera onzin of toch de moeite waard? Eigenlijk heb ik een soort haat-liefde verhouding met aloë vera. Aan de ene kant kun je inderdaad stellen dat het smeren van aloë vera gel, positieve effecten op de huid heeft. Het kan tenslotte kalmerend werken, ontstekingsremmend, hydraterend en herstellend werken.

Máár er zit wel een grote kanttekening aan dit plantje. En dan met name aan de toevoeging van aloë vera aan huidverzorging. De plant bestaat tenslotte vooral uit water en voor maar vijf procent uit stoffen die daadwerkelijk iets voor je huid kunnen betekenen.

De kans is daarom groot dat jouw cosmetica producten weinig tot geen werkzame stoffen bevat. Om die reden kun je het beste voor pure aloë vera gel gaan. Of, nog beter, aloë vera gel dat je direct uit je eigen aloë vera plantje haalt of losse aloë vera bladeren.

Als je daadwerkelijk de werkzame stoffen uit aloë vera smeert, heeft dit weldegelijk veel voordelen voor de huid. Hieronder lees je wat aloë vera voor je huid kan doen:

  • Aloë vera gel kan littekens verminderen
  • Aloë vera gel kan huidirritaties verminderen
  • Aloë vera kan puistjes verminderen
  • Aloë vera gel vermindert een droge huid
  • Aloë vera herstelt de beschadigde huidbarriere
  • Aloë vera stimuleert celvernieuwing en zo een stralende huid
  • Aloë vera heeft een anti verouderende werking
  • Aloë vera kan een verbrande huid verkoelen
  • Aloë vera kan helpen insectenbeten jeuk te verminderen