Beste natuurlijke deodorant (top 5)

Vaak wordt gedacht dat je met een natuurlijke deodorant altijd save zit, omdat natuurlijke cosmetica beter voor je huid zou zijn dan niet natuurlijke cosmetica. Helaas zit het niet helemaal zo.. Er zijn namelijk genoeg natuurlijke ingrediënten die ik zelf nooit zou smeren. In deze 'Beste natuurlijke deodorant top 5' laat ik mijn favoriete natuurlijke deodorants zien als huidtherapeut

Samenvatting beste natuurlijke deodorant 2024

Het is dus ook belangrijk om kritisch naar de ingrediëntenlijst van je deo te kijken. Wel ben ik hierbij zelf minder kritisch dan als ik gezichtsverzorging beoordeel. Zo sluit ik parfum in gezicht verzorging volledig uit, maar in deodorant en haarproducten bijvoorbeeld niet. Voor deze blog ging ik op zoek naar de beste natuurlijke deodorant zonder schadelijke stoffen. Hiervan bevatten twee opties parfum, de rest niet.


1. Happy Earth deodorant zonder aluminium

Als je op zoek bent naar de beste natuurlijke deodorant, is de Happy Earth roller het proberen waard! Deze deodorant is vrij van geurstoffen, parfum, aluminium chloorhydraat en alcohol, waardoor het ook geschikt is voor mensen met een gevoelige huid. Of voor degenen die liever alleen deodorant zonder aluminium gebruiken.

Hoewel de deodorant deze stoffen niet bevat, biedt het wel effectieve bescherming tegen zweet en ongewenste geuren. De deodorant bevat namelijk aluinsteen. Dit is een natuurlijke antibacteriële stof d dat en laagje natuurlijke minerale zouten op de oksels achterlaat. Hierdoor wordt de groei van bacteriën geremd. Wat op zijn beurt ongewenste geuren voorkomt.

Een groot voordeel aan deze anti-transpirant is dat het geen witte vlekken achterlaat. Het wordt aanbevolen om de deodorant aan te brengen op een vochtige huid. Bijvoorbeeld na het douchen of door de huid of de stick een beetje nat te maken. Hierdoor smeert de deo makkelijker. Kortom, als je op zoek bent naar een natuurlijke deodorant stick is deze deodorant van Happy Earth een goede optie!

Kenmerken

  • Natuurlijke deodorant zonder aluminium
  • Roll on deodorant
  • Recyclebare fles
  • Vegan deodorant
  • Vrij van microplastics, geurstoffen, alcohol, triclosan
  • Ook beschikbaar met geur
  • Ook beschikbaar in spray vorm!


2. ZARQA deodorant zonder aluminium

Ook deze roll on deodorant van ZARQA verdient een plek in deze lijst met beste deodorants zonder schadelijke stoffen. Het gaat opnieuw om een natuurlijke deo dat zweet en onaangename geuren bestrijdt met behulp van antibacteriële zilvermoleculen in plaats van aluminium.

Daarnaast bevat deze natuurlijke deo geen irriterende stoffen zoals parfum, ontvettende alcohol, kleurstoffen, etherische oliën en parabenen (hoewel ik parabenen zelf niet vermijd). Dit maakt het ook een geschikte deodorant voor mensen met een gevoelige huid. Zelfs na het scheren voel je niets.

Een extra voordeel van deze deodorant is de toevoeging van squalane en glycerine. Dit zijn stoffen die de huid hydrateren en verzachten. Wat een fijne toevoeging is aangezien we de huid onder onze oksels over het algemeen niet echt verzorgen. Kortom, ook deze roll on deo is weer een aanrader als je op zoek bent naar de beste natuurlijke deodorant!

Kenmerken

  • Natuurlijke deodorant zonder aluminium
  • Bevat Dode Zee mineralen
  • Roll on deodorant
  • Vegan deodorant
  • Vrij van microplastics, parfum, alcohol, triclosan
  • Ook geschikt voor de gevoelige huid


3. ZARQA Sensitive deo spray

Als je de voorkeur geeft aan een natuurlijke deodorant in sprayvorm in plaats van roll on of stick, kan ik de ZARQA sensitive spray van aanbevelen. Deze spray heeft een vergelijkbare formulering als de ZARQA deo roller die eerder werd genoemd. Ook deze spray bevat zilvermoleculen die op natuurlijke wijze bescherming bieden tegen zweten en ongewenste geuren.

Naast deze zilvermoleculen bevat de deodorantspray ook glycerine, dode zee mineralen en zinc PCA. Deze ingrediënten hebben een hydraterend en verzachtend effect, wat betekent dat je tegelijkertijd de huid van je oksels verzorgt. Bovendien is het opnieuw een natuurlijke deodorant, vrij van microplastics, parfum, geurstoffen en uitdrogende alcohol.

Dit maakt de ZARQA spray ook geschikt voor mensen met gevoelige oksels. Bovendien laat de deodorant geen witte vlekken achter. Het gebruik van deze spray kan in het begin even wennen zijn, omdat er geen drijfgassen worden gebruikt, waardoor het niet zo uit de bus spuit als veel andere deodorants. Een voordeel hiervan is echter dat er minder werkzame stoffen verloren gaan dan bij reguliere deo sprays, waardoor de deodorant waarschijnlijk beter werkt.

Kenmerken

  • Natuurlijke deodorant zonder aluminium
  • Bevat Dode Zee mineralen
  • Deo spray
  • Vegan deodorant
  • Vrij van microplastics, parfum, alcohol, triclosan
  • Ook geschikt voor de gevoelige huid


4. SMPL natuurlijke deo steen

Puurder dan deze deodorant krijg je het eigenlijk niet. Deze deo van SMPL is namelijk letterlijk een aluin steen. De steen biedt een betrouwbare bescherming tegen zweet en ongewenste geuren. Geen chemische toevoegingen, geen hormoon verstorende stoffen, geen geurstoffen, geen SLS, geen kleurstoffen, niets!

Het gebruik van de natuurlijke deo steen kan in het begin een beetje wennen zijn. Om de steen te gebruiken, maak je eerst een beetje nat en wrijf je het vervolgens over je huid. Het water zorgt ervoor dat het zout in de steen kristalliseert. Hierdoor laat het een dun laagje achter zodra je de steen over je huid wrijft. Dit laagje bestrijdt bacteriën. Wat nare geurtjes en transpiratie vermindert.

Daarnaast is de deodorant ook nog eens multifunctioneel. Zo kun je deze natuurlijke deo steen ook wrijven over muggenbeten en kleine wondjes. Hier staan de SMPL producten sowieso om bekend. Vrijwel ieder product kun je voor meerdere doeleinden gebruiken.

iets waar ik zelf groot voorstander van ben! Want waarom zou je een goede bodycrème niet ook op je gezicht en handen gebruiken. Al met al biedt de natuurlijke deodorant steen van SMPL een eenvoudige en effectieve manier om fris je oksels lekker fris te houden. Benieuwd wat ik van de overige SMPL producten vind? Lees dan mijn SMPL skincare review!

Kenmerken

  • Natuurlijke deodorant zonder aluminium
  • Bevat alleen aluin
  • Deo steen
  • Vegan deodorant
  • Vrij van microplastics, geurstoffen, kleurstoffen, triclosan
  • Multifunctioneel


5. Do2 deodorant zonder aluminium

Ook deze Do2 deodorant zonder aluminium valt naar mijn mening onder de beste natuurlijke deodoranten van dit moment. Het gaat ook hierbij weer om 100% natuurlijke deodorant zonder aluminium. Sterker nog, de deo bestaat uit maar één ingrediënt. Namelijk aluin.

Dit is een kleurloos of wit kristal dat bestaat uit zouten en metalen. Dankzij aluin worden de poriën in je oksels lichtjes samengeknepen. Wat zorgt voor minder transpireren. Daarnaast heeft de deodorant een neutraliserend effect op de zuurgraad, waardoor bacteriën minder de kans krijgen om onaangename geuren te verspreiden. In plaats van deze geuren te maskeren, pakt de deodorant dus de oorzaak van zweetgeurtjes aan.

Dit maakt het ook een effectieve deodorant voor mensen die last hebben van overmatig zweten. Het gebruik van deze deodorant verschilt echter wel van wat je misschien gewend bent. De deo werkt pas wanneer je het flesje met water vult. In mijn Do2 deodorant review vertel ik hier meer over!

Kenmerken

  • Natuurlijke deodorant zonder aluminium
  • Roll on deodorant
  • Vegan deodorant
  • Vrij van microplastics, geurstoffen, triclosan, alcohol
  • Ook geschikt voor de gevoelige huid


Wat is natuurlijke deo?

Een natuurlijke deodorant bevat, in tegenstelling tot niet natuurlijke (reguliere deodorant) alleen natuurlijke ingrediënten. Althans, als het goed is bevat de natuurlijke deo dit. Ik zie nog wel eens deodorant voorbij komen, die claimen natuurlijk te zijn, maar geen volledig natuurlijke formule hebben.

Om een natuurlijke deodorant effectief te maken, worden vaak stoffen toegevoegd als: baking soda, maiszetmeel, aluin, mineralen en plantaardige oliën (jojoba olie, kokosolie etc). De werking van natuurlijke deodorants verschilt van traditionele deodorant en anti-transpirant.

In plaats van de zweetklieren te blokkeren of bacteriën te doden neutraliseren natuurlijke deodorants de geur veroorzakende bacteriën namelijk. Ook absorberen ze overtollig vocht. Hierdoor blijven je oksels lekker fris ruiken en voelen.

Wel zijn ze hierdoor meestal iets minder effectief in het voorkomen van transpiratie in vergelijking tot anti-transpiranten. Het is daarom belangrijk op te merken dat de effectiviteit van natuurlijke deodorant kan variëren tussen individuen en dat sommige mensen mogelijk een aanpassingsperiode nodig hebben wanneer ze overstappen van een traditionele deodorant naar een natuurlijke variant.


Waarom natuurlijke deodorant?

Veel mensen kiezen voor natuurlijke deodorant zonder synthetische stoffen vanwege zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico's van synthetische ingrediënten in reguliere deodoranten. Zoals irritatie van de huid, hormonale verstoringen en de mogelijke link met borstkanker (hoewel hier geen overtuigend bewijs van is). Wat wel met 100% zekerheid vast staat is dat het gebruik van natuurlijke ingrediënten milieu,- en diervriendelijker is.


Deodorant zonder schadelijke stoffen

Er zijn verschillende stoffen in traditionele deodoranten en anti-transpiranten die door sommige mensen als potentieel schadelijk worden beschouwd. Enkele van deze stoffen zijn:

Aluminium

Aluminiumverbindingen, zoals aluminiumchloride, aluminium zirconium en aluminium chloorhydraat, worden vaak toegevoegd aan anti-transpiranten om tijdelijk de zweetklieren te blokkeren. En zo het transpireren te verminderen. Echter zijn er ook zorgen rondom het gebruik van aluminium in deodorant, omdat het mogelijk voor gezondheidsproblemen zou kunnen zorgen.

Zo heeft een studie ooit een relatie tussen aluminium en borstkanker vastgesteld op dieren. Maar het wetenschappelijk bewijs rondom deze uitkomst is heel beperkt. Om die reden worden deodorants met aluminium door het KWF als veilig beschouwd. Desalniettemin kan het natuurlijk zijn dat je toch liever een deodorant zonder aluminium gebruikt. Alle voorbeelden uit mijn 'Beste natuurlijke deodorant top 5' zijn aluminiumvrij.

Parabenen

Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddelen in cosmetica, waaronder ook in deodoranten, vanwege hun antimicrobiële eigenschappen. Ook de aanwezigheid van deze stoffen wordt door sommigen in twijfel getrokken, omdat er bij onderzoek op dieren (beperkte) aanwijzingen zijn gevonden dat parabenen de huid indringen. Er is veel meer wetenschappelijk bewijs nodig om dit vast te kunnen stellen. Ook een eventuele relatie tussen parabenen en borstkanker is nooit aangetoond.

Geurstoffen en parfum

Veel traditionele deodoranten bevatten geurstoffen om transpiratiegeur te maskeren. Ze gaan het transpireren zelf dus niet tegen, maar zorgen ervoor dat het transpiratievocht minder ruikt. Helaas kunnen deze geurstoffen wel irritaties veroorzaken of zelfs een allergische reactie. Dit geldt voor zowel natuurlijk als synthetisch parfum. Ook natuurlijke deodorants met een geurtje kunnen dus voor irritatie zorgen. Daarom heb ik in deze 'Beste natuurlijke deodorant top 5' specifiek gekozen voor de beste deodorants zonder parfum. Zodat iedere deo (ook) geschikt is voor de gevoelige oksels.

Microplastics

Veel mensen kiezen ervoor om microplastics te vermijden vanwege de potentiële gezondheids- en milieurisico's die eraan verbonden zijn. Microplastics, kleine plastic deeltjes die langzaam afbreken, worden vaak aangetroffen in alledaagse producten zoals cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten, waaronder deodorant.

 Hoewel er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar de precieze impact van microplastics op de gezondheid, geven sommige mensen er de voorkeur aan om het zekere voor het onzekere te nemen door producten met microplastics te mijden.

Bovendien zijn er ecologische redenen om microplastics te vermijden. Deze kleine deeltjes kunnen schadelijke gevolgen hebben voor ecosystemen en biodiversiteit doordat ze door dieren worden ingenomen en zo in de voedselketen terechtkomen. Lees hier mijn blog over Microplastics in cosmetica.


Beste natuurlijke deodorant tegen zweetgeur

Als je transpireren en de (vieze) geurtjes die daarbij vrijkomen wilt aanpakken, kan dit eigenlijk op twee manieren: doormiddel van een deodorant en doormiddel van een anti transparant. Beide hebben een eigen specifieke aanpak om je oksels fris te houden.

Hierin richt een deodorant zich vooral op het aanpakken van ongewenste geuren. Ze bevatten stoffen die de bacteriën bestrijden en zo indirect ook de geurtjes die deze bacteriën veroorzaken. En/of geurstoffen om geuren te neutraliseren.

Een anti transpirant daarentegen gaat net weer een stapje verder. Het doel ligt hierbij niet alleen op het aanpakken van geurtjes, maar ook op het aanpakken van transpireren zelf. Dit doen ze door de zweetklier uitgangen in je huid tijdelijk blokkeren. Hierdoor wordt de hoeveelheid zweet verminderd. Daarnaast bevatten ze ook vaak stoffen die het vocht absorberen en je oksels zo langer droog houden.

Een anti transpirant wordt daarom gezien als de beste deodorant tegen zweten. Wil je weten of je deo echt zweet tegengaat? Let dan op de ingrediëntenlijst. Als je aluminium of zirconium ziet staan, is de kans groot dat je te maken hebt met een anti-transpirant. In onderstaande twee blogs heb ik voorbeelden van anti transparanten gezet:


Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze lijst met beste natuurlijke deodorants, heb ik meer blogs online staan met daarin mijn favorieten!