Bultjes op hoofdhuid

Bultjes op de hoofdhuid. Het is een bekend 'probleem' waar helaas veel mensen last van hebben. Deze bultjes op de hoofdhuid en zijn er in alle soorten en maten. Met allemaal weer een verschillende oorzaak. In deze blog vertel ik je meer over de meest voorkomende huidafwijkingen, waarbij bultjes op de hoofdhuid te zien zijn. En natuurlijk ook wat je tegen deze bultjes kunt doen! 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder of klink linksboven in het scherm op de inhoudsopgave!


Oorzaak bultjes op hoofdhuid

Bultjes op de hoofdhuid kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk aan: een overgevoeligheidsreactie, stress, ontstekingen, maar bijvoorbeeld ook een aangeboren afwijking. Benieuwd wat de oorzaak is van jouw bultjes? In deze blog heb ik de meest voorkomende oorzaken van bultjes op de hoofdhuid gezet! In de volgende volgorde:

  1.  Allergisch contacteczeem hoofdhuid
  2. Folliculitis hoofdhuid
  3. Folliculitus keloidalis op hoofdhuid
  4. Naevus Sebaceus hoofdhuid
  5. Plaveiselcelcarcinoom hoofdhuid
  6. Wrat op hoofdhuid
  7. Jeukende hoofdhuid

Eerst even dit over bultjes op hoofdhuid..

Voor iedere hoofdhuid, met of zonder huidproblemen, geldt eigenlijk dat het gebruik maken van huidvriendelijke haarproducten net zo belangrijk is als huidvriendelijke huidverzorgingsproducten.

Persoonlijk zou ik altijd gaan voor haarproducten zonder sodium lauryl sulfate, etherische oliën en andere stoffen die hoofdhuid problemen kunnen veroorzaken. Hieronder lees je mijn favoriete haarproducten!.

1. Allergisch contacteczeem op hoofdhuid

Een ander, veel voorkomende vorm, van bultjes op de hoofdhuid is allergisch contacteczeemOok deze huidklacht kan over het hele lichaam voorkomen. Als de uitslag op je hoofdhuid zit, krijg je vooral last van een jeukende hoofdhuid.

Daarnaast voelt de hoofdhuid droog aan, ziet het er rood en wat gezwollen uit en vaak zijn er ook schilfertjes te zien. Dit zijn typische kenmerken van contacteczeem.

Oorzaak allergisch contacteczeem

De uitslag ontstaat door een reactie op bepaalde (cosmetische) stoffen. Bijvoorbeeld op irriterende ingrediënten uit je dagcrème of bodylotion. Of kleding dat gewassen is met sterk geparfumeerd wasmiddel.

Maar ook haarproducten als shampoos, conditioners, haarmaskers, oliën etc. Ze zitten vaak bom vol irriterende stoffen. Die de producten lekker laten ruiken. Maar voor je hoofdhuid minder prettig zijn... Tip: op de Sproet Instagram pagina laat ik regelmatig zien. welke merken je beter niet kunt gebruiken, omdat ze bekend irritaties en allergieën uitlokken.

Als je huid meerdere keren aan deze stof wordt blootgesteld, bijvoorbeeld aan een irriterende shampoo, kan het een allergische reactie ontwikkelen. Elke keer als je de shampoo gebruikt, reageert je huid hierop.

Behandeling allergisch contacteczeem hoofdhuid

Wat je natuurlijk het beste kunt doen, is de trigger van jouw contacteczeem achterhalen. En deze stof voortaan vermijden. Maar hoe achterhaal je dit? Laat je shampoo even een week staan. Voor de thuiswerkers onder ons is dit wat makkelijker dan voor de mensen die morgen weer op de werkvloer moeten verschijnen.. Maar probeer het toch echt een week vol te houden! Grote kans dat jouw klachten afnemen. En je shampoo dus de grote boosdoener was.

Blijf je toch last houden? Dan kun je hetzelfde doen, alleen dan met een ander haarproductie. Op die manier probeer je sta voor stap ieder haar product uit te sluiten. Tot je het product gevonden hebt, die eczeem veroorzaakt. Als dit gelukt is, is het natuurlijk belangrijk om over te stappen op huidvriendelijke haarproducten.

Benieuwd welke? Hieronder heb ik een paar fijne voorbeelden gezet.

Huidvriendelijke shampoos

Huidvriendelijke conditioner

Huidvriendelijke haarmaskers

 Of lees mijn complete productadvies voor de gevoelige hoofdhuid hier.


2. Folliculitis hoofdhuid

Folliculitis is eigenlijk gewoon een lastig woord voor ontstekingen van de haarzakjes. De huidklacht kan daarom ook overal op het lichaam voorkomen. Zolang er maar haargroei is. Denk aan je rug, je benen, maar bijvoorbeeld ook je bikinilijn. Waardoor de bekende scheerirritatie bultjes ontstaan.

Een ander bekend voorbeeld van folliculitis is folliculitis op de hoofdhuid. Meestal zitten de bultjes dan dichtbij de haargrens of in de nek. Je ziet allemaal kleine rode bultjes, vaak met een geel pusknopje in het midden. Vergelijkbaar met acne puistjes. 

Oorzaak folliculitis

De bultjes ontstaan door een ontsteking van je haarzakje. Deze ontsteking begint met irritatie van de huid. Wat meestal wordt uitgelokt door scheren of het smeren van vette, afsluitende, cosmetica producten.

Als er vervolgens ook nog een infectie met een bacterie of gist optreedt, ontstaat er folliculitis. De veroorzakende gist is dezelfde gist die de huidklacht piryriasis versicolor veroorzaakt.

Behandeling folliculitis hoofdhuid

Folliculitis gaat vanzelf gelukkig weer over. Je hoeft het daarom ook niet te behandelen. Maar als de bultjes blijven terugkomen, is het wel goed om de mogelijke oorzaak te achterhalen. En dit aan te pakken, zodat de huidklacht niet steeds terug blijft komen.

Misschien wordt het bijvoorbeeld werk veroorzaakt door je scheermesje, omdat het de haren te kort afscheert. Dan kan het wisselen van scheermesje bijvoorbeeld helpen. Een goed scheermesje tegen scheerirritatie is dit mesje van Bamboozy of bekijk hier al mijn favoriete scheermesjes.

Worden de bultjes veroorzaakt door een bacterie? Dan kan desinfecterende zeep helpen. Bijvoorbeeld deze jodium zeep. Worden de bultjes veroorzaakt door een gist? Dan kan een gist dodende shampoo helpen. Zoals Selsun shampoo.

3. Folliculitus keloidalis op hoofdhuid

Folliculitus keloidalis is vergelijkbaar met de huidklacht hierboven. Alleen een wat ernstigere vorm. Ook bij deze huidklacht is er sprake van ontstoken haarzakjes. Alleen gaat dit gepaard met ernstige littekenvorming. Op de plekken waar de ontstoken haarzakjes zitten, of hebben gezeten, ontstaan allemaal plakkaten van littekens.

De littekens zijn dik en voelbaar. Vandaar ook de term folliculitus keloidalis. Keloïd staat namelijk voor een type litteken dat verder groeit dan alleen het verwonde plekje zelf. Je krijgt dus ook littekens op plekken waar helemaal geen ontstoken haarzakjes zaten.

Dit zorgt meteen voor een extra bijkomend probleem, namelijk: verminderde haargroei. Op de plekken waar de littekenvorming ontstaat, groeit geen haar meer. Hierdoor ontstaan er kale plakken.

Oorzaak folliculitus keloidalis

Waarom de haarontstekingen ontstaan is niet duidelijk. Wel weten we inmiddels dat je er een aantal factoren zijn die de huidklacht kunnen triggeren: een verhoogd BMI, het te kort afscheren van de haren, afweerremmende medicatie, tattoos in de nek, gekruld haar of constante wrijving in je nek. Bijvoorbeeld door het dragen van een ketting.

Behandeling folliculitus keloidalis

Het is belangrijk om bovenstaande, uitlokkende, factoren vermijden. Daarnaast kunnen de ontstekingen worden behandeld met het smeren van antibiotica. Vaak doormiddel van een CO2 laser.

4. Naevus Sebaceus hoofd

Een neavus sebaceus is een bultje op de hoofdhuid, die tussen de haren zit. Je voelt het bultje vaak opeens zitten als je met je handen door je haren gaat. Of tijdens een bezoekje bij de kapper. De kleur van het bultje verschilt een beetje. Maar vaak gaat het om een huidkleurig of bruinoranje bultje.

Oorzaak naevus sebaceus

Een neavus sebaceus ontstaat doordat een groepje talgklieren op je hoofd niet groeien zoals deze zouden moeten groeien. Ze zijn groter dan normaal, waardoor er een wratachtig bultje ontstaat. Dit bultje zit vaak op de hoofdhuid, maar het kan ook in je gezicht ontstaan.

Of in de buurt van je oren en nek. Het vreemde is dat je met dit bultje geboren wordt. Maar het vaak pas heel laat opmerkt. Met name in de puberteit valt het bultje op, omdat het dan vaak wat dikker wordt onder invloed van hormonen.

Behandeling neavus sebaceus

Het neavus sebaceus bultje is goedaardig, dus behandelen is niet nodig. Als je het bultje toch cosmetisch storend vind, kun je ervoor kiezen om het weg te laten snijden door een plastisch chirurg of dermatoloog. Er blijft dan vaak wel een klein littekentje achter.

5. Plaveiselcelcarcinoom hoofdhuid

Een andere, meer zorgelijke, vorm van bultjes op de hoofdhuid is het plaveiselcelcarcinoomDit is een vorm van huidkanker. Het bultje zelf is vaak roze. En in het midden zit een geel rood korstje. Dit moet trouwens niet verward worden met actinische keratose. Dit is een voorstadium van huidkanker en lijkt erg op het plaveiselcelcarcinoom. Mensen beschrijven actinische keratose op het hoofd vaak als korstjes op de hoofdhuid.

Oorzaak plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom wordt bijna altijd veroorzaakt door uv-straling, bijvoorbeeld van zonlicht. De straling brengt schade teweeg aan je DNA. En je lichaam is niet altijd in staat om deze schade te herstellen. Je huidcellen gaan hierdoor heel snel delen, waardoor er een tumor ontstaat.

Behandeling plaveiselcelcarcinoom hoofdhuid

Zelf kun je helaas weinig tegen een plaveiselcelcarcinoom doen. Wat wel belangrijk is, is dat het bultje wordt weggehaald. Een arts snijdt de onrustige cellen dan uit de huid. Waar ook nog wel eens voor gekozen wordt is bestraling. Verder kun je er zelf natuurlijk voor zorgen dat er geen nieuwe vorm van huidkanker ontstaat. Dit doe je door jouw huid goed te beschermen tegen uv-straling.

Gebruik hiervoor altijd een huidvriendelijke zonnebrandcrème met effectieve zonnefilters. Hieronder heb ik voorbeelden gezet van huidvriendelijke zonnebrand met goede zonnefilters:

6. Wrat op hoofdhuid

Een andere vorm van bultjes op de hoofdhuid zijn wratjes. En dan in het specifiek steelwratjes. Ze zitten meer in de haargrens en nek. Dan bovenop het hoofd, zoals de andere bultjes uit deze blog.

Je noemt de wratten ook wel fibromen. Het zijn geheel onschuldige, goedaardige, huiduitstulpingen. Die over het hele lichaam kunnen voorkomen. En het klinkt misschien een beetje vies, maar ze zien er uit als hele kleine gesteelde paddenstoeltjes. Vooral in de oksels en in de nek hebben ze dit uiterlijk. Als het fibroompje op de hoofdhuid zit, ziet het er meer uit als een roze, voelbaar, bultje. Met een wratachtige structuur.

Oorzaak wrat op hoofdhuid

Waarom de steelwratten precies ontstaan is nog niet duidelijk. Wel is er een relatie gevonden tussen hormonen en het ontstaan van fibromen. Zo krijgen vrouwen in de overgang ook vaak te maken met fibromen. Daarnaast is ook overgewicht een trigger.

Behandeling wrat op hoofdhuid

De fIbromen gaan helaas niet vanzelf weg. Wel zijn ze makkelijk te verwijderen. Een huidtherapeut kan het fibroom afknippen. Helaas is het vaak zo dat een fibroom op de hoofdhuid, minder gesteeld is. Dit maakt het knippen lastig. Daarom wordt er vaak gekozen om het weg te snijden. Er blijft vaak een littekentje achter, maar omdat het bultje op de hoofdhuid zit merk je hier vaak niet veel van.


7. Bulten op hoofd door stress

Je kunt ook last krijgen van bultjes op je hoofd door stress. Vaak gaat het dan om galbulten. Dit zijn jeukende, vaak roze, bulten die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Ze worden veroorzaakt door een toename van het stofje histamine. Als histamine vrijkomt, verwijden je bloedvaatjes en kleurt je huid rood. Ook treedt er meer vocht uit je bloedvaten, waardoor zwelling en jeuk ontstaat.

Oorzaak bulten op hoofd

Je hebt verschillende oorzaken, van binnen - en buitenaf, die de histamine productie kunnen verhogen. Denk aan: voeding, medicatie, extreme kou, maar dus ook stress. De galbulten kunnen vervolgens over het hele lichaam ontstaan. Ook de hoofdhuid. Deze begint dan vaak onwijs te jeuken. Het 'goede nieuws' is dat galbulten vanzelf weer weg gaan.

Behandeling bulten op hoofd door stress

Toch kan de huidklacht super vervelend zijn. De meest voor de hand liggende oplossing voor een jeukende hoofdhuid door stress is natuurlijk: stress verminderen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan... En niet altijd haalbaar. Wat je dan kunt doen, is de klachten verminderen.

Bijvoorbeeld door het slikken van pilletjes die de histamine aanmaak remmen. Dit noem je ook wel antihistaminica pillen. Het zijn dezelfde pilletjes die worden gebruikt tegen hooikoorts klachten. Histamine is namelijk verantwoordelijk voor klachten, als: jeuk, roodheid en zwelling.

8. Droge, jeukende, hoofdhuid

Heb je niet per se last van bultjes op je hoofdhuid? Maar meer van een droge en jeukende hoofdhuid? Dan is deze blog over de gevoelige hoofdhuid misschien wel interessant! In de blog vertel ik namelijk hoe de jeuk en droogheid ontstaan. En niet heel onbelangrijk: wat je eraan kunt doen!