Spruw baby: witte plekjes in mond baby

Help mijn baby heeft spruw, wat nu?! Spruw is een veelvoorkomende en vooral hele vervelende infectie ziekte die bij baby's voorkomt. Maar niet alleen voor de baby zelf is spruw vervelend. Ook voor de ouders kan deze infectie voor behoorlijk wat frustratie en slapeloze nachten zorgen. Bovendien kan je al volwassene ook last krijgen van spruw. In deze blog vertel ik meer over: Is spruw besmettelijk? Wat zijn de spruw baby symptomen? En wat te doen tegen spruw baby?

Wat is spruw baby?

Spruw bij baby's komt veel voor. Het gaat hierbij niet om een huidinfectie, maar om een infectie van de slijmvliezen in de mond. Je noemt het daarom ook wel mondspruw. Bijna vijf procent van de pasgeboren baby's krijgt te maken met deze vervelende kwaal. Het gaat hierbij vooral om baby's jonger dan zes weken. In deze blog vertel ik je er alles over en deel ik mijn tips (onderaan de blog).

Misschien vind je dit ook interessant: Beste baby huidverzorging. Op deze pagina staan al mijn favoriete baby huidverzorgingsproducten op een rijtje! Denk aan: huidvriendelijke baby bodylotions, billendoekjes, babyolie en shampoo.

Spruw baby herkennen

De 'spruw baby symptomen' zijn vrij typerend, waardoor spruw herkennen ook vrij gemakkelijk gaat. Zoals ik hierboven ook al schreef zit baby spruw in de mond (slijmvliezen). Wat je vooral ziet zijn kleine, witte plekjes in de mond van je kindje. En dan met name witte vlekjes op de tong.

Maar er kunnen ook witte vlekjes op de lippen, wangen en het gehemelte zitten. Verder ziet de mond er van binnen roder uit dan normaal en een beetje geïrriteerd. De witte vlekjes kunnen pijn doen en jeuken, maar dit verschilt heel erg per baby.

 Sommige baby's merken er bijvoorbeeld helemaal niets van. Terwijl anderen er juist heel veel last van hebben. Je merkt dit vooral tijdens het voeden. Je kindje zal minder soepel, onrustig of zelfs niet meer willen drinken. Daarnaast is een baby wat huileriger. Onderaan deze blog geef ik mijn tips bij spruw!


Spruw baby symptomen: spruw herkennen

Als je baby spruw krijgt, zijn er een aantal belangrijke uiterlijke symptomen waaraan je spruw bij je baby kunt herkennen. Hieronder heb ik alle 'spruw baby symptomen' op een rijtje gezet. Soms is het lastig om te bepalen of het gaat om spruw of melk op de tong. Je kunt dit testen door te kijken of je de witte vlekken eraf kunt halen. Dit gaat bij melk makkelijk en bij spruw niet. Wanneer spruw ook op de tepels van de moeder zit, zorgt dit vaak voor kleine bultjes, tepelkloven, jeuk, stekende pijn, scherpe pijn (tijdens voeden) en een schilferige huid.

  • Witte vlekjes tong baby
  • Witte vlekjes wang baby
  • Witte vlekjes gehemelte baby
  • Rood gehemelte baby
  • Baby drinkt slordig
  • Baby drinkt niet
  • Baby maakt veel geluid tijdens drinken (klakkend geluid)
  • Gepaard met pijnlijke luieruitslag
  • Pijn in de mond
  • Jeuk in de mond
  • Onrustig drinken en huilend drinken

Is spruw besmettelijk?

Spruw is helaas heel besmettelijk. Besmetting met de candida albicans schimmel kan zelfs al plaatsvinden tijdens de bevalling, omdat de schimmel voorkomt in het geboortekanaal. Je kunt spruw dus overdagen van volwassene op baby. Maar ook andersom; van baby op volwassene en zelfs van baby op baby. Je kunt dus heel makkelijk elkaar besmetten.

Wel is het goed om te weten dat deze soort schimmel normaal gesproken ook op de huid en slijmvliezen leeft. Alleen dan in lage hoeveelheid, waardoor je er niets van merkt. Pas geboren baby's zijn vatbaarder voor een infectie met deze schimmel wanneer ze ermee in aanraking komen, omdat zij nog een verminderde weerstand hebben. De schimmel kan zich sneller vermenigvuldigen en zo voor klachten zorgen.

Oorzaken spruw: hoe krijgt een baby spruw?

Een schimmelinfectie is de achterliggende spruw oorzaak. Het gaat hierbij in het specifiek om een infectie met het candida gist (candida albicans). Deze gistachtige schimmel is ook verantwoordelijk voor vaginale schimmel. Candida leeft op iedereen zijn/haar huid en slijmvliezen. En geeft meestal geen klachten.

Maar als de gist toeneemt, kan het wel voor vervelende klachten zorgen, waaronder spruw. Baby's extra kwetsbaar. Ze hebben tenslotte nog bijna geen weerstand opgebouwd. Hierdoor zijn ze ook vatbaarder voor infecties, waaronder voor schimmelinfecties. Maar hoe ontstaat een spruw infectie precies? Hieronder heb ik een aantal veelvoorkomende manieren gezet:

1. Besmetting spruw tijdens bevalling

Een kindje kan spruw al oplopen tijdens de bevalling. De candida gist van nature aanwezig op onze huid en slijmvliezen, waaronder ook het geboortekanaal. Maar er kan ook sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie bij de moeder. Deze infectie is in sommige gevallen onbewust aanwezig. Tijdens een vaginale bevalling kan de baby zo besmet raken met het gist en spruw oplopen.

2. Besmetting spruw baby tepel (borstvoeding spruw)

Naast een vaginale schimmelinfectie kunnen vrouwen ook last hebben van spruw rondom de tepel. Als je borstvoeding geeft, kan dit vervolgens voor een infectie bij je kindje zorgen. En zo voor baby spruw. Andersom kan een baby spruw ook overdragen op de moeder tijdens het voeden. Spruw door borstvoeding komt daarom ook veel voor. Het treedt vooral op bij een verminderde weerstand. Bij bijna twintig procent van de vrouwen die tepelpijn hebben, is spruw zelfs de oorzaak. Een andere oorzaak van tepelpijn is tepelkloven. In deze blog vertel ik je daar meer over: Blog over tepelkloven.


3. Besmetting spruw baby door vinger

Ook als je zelf last hebt van schimmel aan je vingers, kun je spruw bij je kindje veroorzaken. Een vinger in de mond van je kindje kan rust geven. Vooral omdat ze erop kunnen sabbelen. In de meeste gevallen zal dit ook geen problemen geven. Maar als je ongemerkt last hebt van een schimmelinfectie, kan dit voor spruw in de mond van je baby zorgen.

4. Besmetting spruw baby door speen

Niet alleen direct huid op huid contact kan spruw veroorzaken. Ook contact via een voorwerp kan al lijden tot deze vervelende infectieziekte. Als het speentje van een baby in contact is gekomen met spruw en vervolgens in een mond van een ander kindje terecht komt, kan dit voor besmetting met de schimmel zorgen. En zo ook spruw klachten veroorzaken.


Spruw tepel

Zoals ik hierboven al schreef, kan een kindje de schimmel tijdens het voeden overdragen op de moeder, waardoor er ook spruw aan de tepel ontstaat. Je merkt dit vooral aan jeukende, pijnlijke tepels en een brandend gevoel. Vaak begint dit met een stekende pijn en tijdens het drinken van je kindje of kolven verandert dit in een scherpe pijn.

Ook ontstaan er kleine bultjes en een schilferende huid op en rondom de tepel. De tepel kan zelfs veranderen van kleur. Meestal zien ze er wat paarser uit. Maar net als bij baby spruw verschillen deze klachten weer erg per vrouw. Sommige vrouwen merken er bijvoorbeeld helemaal niets van. Terwijl andere vrouwen er nachten wakker van liggen.

Als je merkt dat je spruw aan je tepel (s) hebt, hoef je dit niet per se te behandelen. Het zal vanzelf overgaan. Net als spruw bij je baby. Toch kan het soms fijn zijn om je lichaam een handje te helpen. Wat bijvoorbeeld effectief kan tegen spruw is kokosolie. Kokosolie heeft namelijk schimmeldodende eigenschappen. Je smeert de kokosolie dan op en rondom de tepel.

Wat ook goed kan helpen is het gebruiken zilverkapjes tijdens het voeden. De kapjes beschermen je tepels en je baby tegen infecties. Daarnaast blijft je tepel beter beschermd tegen de zuigkracht van je kindje. Verder is het advies om je tepels na de voeding altijd met water af te spoelen met lauw water en laat ze hierna goed drogen.


Spruw behandelen: wat helpt tegen spruw?

Een spruw behandeling is niet noodzakelijk. Bij de meeste baby's verdwijnt spruw namelijk vanzelf weer. Met name het nemen van goede hygiëne maatregelen, zal spruw verminderen. Hieronder lees je mijn tips tegen spruw:

  • Kook je flesje na elke voeding goed uit
  • Afgekolfde melk invriezen met daarin de spruw besmette melk doodt de schimmel helaas niet. Deze ingevroren melk verwarmen tot vlak onder het kookpunt wel.
  • Heeft je baby een speen? Kook dan ook het speentje iedere dag uit
  • Was alle spuugdoekjes, kleedjes, handdoeken en je beha's op minstens zestig graden
  • Was voor en na het voeden je handen
  • Het kan heel erg helpen om zilverkapjes tijdens het voeden te gebruiken, zo bescherm jezelf en je baby tegen spruw
  • Was je tepels na de borstvoeding met water of parfumvrij billendoekjes. Doe dit wel heel zacht!
  • Het is met wassen vaak een klusje, maar het advies is om iedere dag een schone bh aan te trekken tot de klachten verdwenen zijn
  • Draag altijd zachte en schone zoogkompressen. Goede voorbeelden zijn:
  • Je kunt spruw op de tepels proberen te behandelen met kokosolie. Kokosolie werkt namelijk schimmeldodend.


Spruw baby, wanneer naar de huisarts?

Als je baby veel last houdt van de spruw klachten, veel huilt en niet goed drinkt, kun je ervoor kiezen om spruw toch te behandelen met medicijnen. Een huisarts kan een medicijn voorschrijven met daarin een schimmeldodend middel. Vaak gaat het om een orale gel.

Breng deze met een wattenstaafje of schone vinger  voorzichtig in de mond van je kindje. Zorg dat je de kaakjes meeneemt en onder/op de tong. Tegelijkertijd smeer je zelf ook een crème op je tepels. Om zo te voorkomen dat jij je kindje weer besmet. Meestal verdwijnt de schimmelinfectie dan binnen één tot twee weken.

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast deze blog over spruw, heb ik meer baby gerelateerde blogs online staan. Deze gaan over bekende huidproblemen bij baby's, maar ook om mijn favoriete baby verzorgingsproducten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

Blogs over baby huidverzorging

Blogs over baby huidproblemen