Wanneer exfoliant gebruiken?
16 juni 2025 
8 min. leestijd

Wanneer exfoliant gebruiken?

Dit bepaal je natuurlijk helemaal zelf :P Maar er zijn weldegelijk huidklachten waarbij een exfoliant ontzettend veel verschil kan maken! In deze blog geef ik antwoord op de vragen: hoe vaak exfoliant gebruiken? Wat doet een exfoliant? Wanneer exfoliant gebruik? Heeft het gebruik van een exfoliant ook nadelen? En wat is het beste exfoliant?

Samenvatting: wanneer exfoliant gebruiken?

ik raad het gebruik van een exfoliant eigenlijk voor ieder huidtype aan. Het kan zoveel verschil maken! Zowel bij huidproblemen als mee eters en puistjes. Als voor de normale huid als anti aging en algemene huidverbetering. De volgorde van een exfoliant in je huidverzorgingsroutine zou dan worden: reiniger > exfoliant > serum > nachtcrème.

hoe vaak exfolieren

Wat is een exfoliant gezicht?

Een exfoliant is een bepaald huidverzorgingsproduct dat vooral als doel heeft om dode huidcellen van het huidoppervlak te verwijderen. Deze laag dode huidcellen vormt een soort maskertje over je huid waardoor de bovenste laagje een beetje dof uit gaat zien.

Ook kun je sneller last krijgen van verstopte poriën en puistjes. Een exfoliant helpt deze laag los te weken of op te lossen. Afhankelijk van het type exfoliant dat je gebruikt. Met als resultaat: een meer egale huid, een meer stralende huid, vervagen van fijne lijntjes, vervagen van pigmentvlekken en minder snel vorming van puistjes. Een soort huidverbetering en anti aging in één dus! Er zijn twee hoofdtypes:

1. Mechanische exfolianten

Dit is echt de traditionele scrub. Oftewel een exfoliant dat de laag dode huidcellen verwijdert doormiddel van harde korrels in combinatie wrijving. Een voordeel aan scrubs is dat we het idee hebben dat we meteen verbetering zien omdat je huid gladder en zachter aanvoelt. Helaas is dit veel minder huidvriendelijk dan vaak gedacht wordt. Sterker nog, het kan je huid behoorlijk kapot maken!

2. Chemische exfolianten

Chemische exfolianten daarentegen bevatten ingrediënten zoals AHA’s (bijv. glycolzuur) of BHA’s (zoals salicylzuur). Deze verweken de dode huidcellen op milde wijze waardoor ze versneld afschilveren en plaats maken voor nieuwe huidcellen. Mijn voorkeur gaat uit naar het chemische exfoliant omdat dit milder en zo ook huidvriendelijker is. In deze blog laat ik mijn favorieten zien: Beste exfoliant.

hoe lang exfoliant intrekken

Wat gebeurt er als je een exfoliant gebruikt?

Wanneer je een exfoliant gebruikt, verwijder je als het waren zelf de opgehoopte dode huidcellen aan het huidoppervlak. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Bij een droge huid voorkomt exfoliatie dat je huid schilferig of ruw aanvoelt doordat oude huidcellen worden verwijderd.
  • Bij een vette huid helpt het om overtollig talg en mee-eters te verminderen doordat verstopte poriën worden schoongemaakt.
  • Bij een gecombineerde huid kun je gericht werken: bijvoorbeeld BHA op je vette T-zone en AHA op je droge wangen.

Door regelmatig de dode huidcellen van je bovenste huidlaag te exfoliëren, wordt je huidtextuur gladder, je teint egaler en producten zoals serums of moisturizers worden beter opgenomen. Wel is het belangrijk om hydraterende en kalmerende ingrediënten te gebruiken ná exfoliatie, zodat je huid niet geïrriteerd raakt. Misschien zijn onderstaande blogs nog interessant:

wanneer exfoliant gebruiken?

Verschillende huidtypen: kies het juiste exfoliant

Op je huid zitten dus dode huidcellen die samen kunnen zorgen voor een grauwe uitstraling, onzuiverheden en een ruw aanvoelende huid. Het exfoliëren van deze huidcellen zorgt automatisch voor een meer stralende huid en egalere teint.

Maar het is wel belangrijk om het juiste exfoliant voor jouw huidtype te kiezen! Kijk tijdens het laten intrekken van het exfoliant altijd of het goed gaat. Ongeacht of je een gevoelige huid hebt of niet.

  • Exfoliëren normale tot droge huid: ga het liefste voor een exfoliant met glycolzuur.
  • Exfoliëren normale tot vette huid: ga voor een exfoliant met salicylzuur.
  • Exfolieren gevoelige huid: ga voor een exfoliant met salicylzuur óf mildere zuren zoals amandelzuur en melkzuur.

Hoe moet je een exfoliant gebruiken?

Maar hoe gebruik je een exfoliant? De manier waarop je een exfoliant gebruikt, hangt af van het soort. Als je voor een chemische exfoliant gaat, zou ik onderstaande stappen gaan:

  • Maak je gezicht eerst goed schoon met een milde gezichtsreiniger en lauw water.
  • Vervolgens kun je het exfoliant aanbrengen op een droge huid (bij voorkeur 's avonds).
  • Laat het exfoliant goed de huid intrekken tot je gezicht niet meer nattig aanvoelt
  • Vervolgens kun je je normale huidverzorgingsroutine verder volgen!

wat moet eerst, toner of exfoliant?

Hoe vaak exfolieren?

Dit hangt af van je huidtype maar ook van het type exfoliant dat je gebruikt. Zo zal een lager percentage minder snel problemen geven dan een hoger percentage. En kan een huid zonder huidproblemen over het algemeen vaak meer hebben dan een gevoelige huid.

Ik zou beginnen met één avond per week. Bouw dit langzaam op naar drie dagen. Als dit een tijdje goed gaat, kun je het eventueel verhogen naar dagelijks gebruik. Dit doe ik nu zelf ook. Maar blijf je huid in de gaten houden. Zie je veel roodheid en/of schilfertjes? Dan is het goed om de frequentie weer wat naar beneden te doen.

Wat moet eerst, toner of exfoliant?

Een exfoliant komt in de meeste gevallen na je reiniger en vóór je toner. Maar dit hangt af van het soort producten dat je gebruikt. Als je een exfoliant in vloeibare vorm gebruikt (zoals een BHA- of AHA-lotion), dan breng je die direct aan op de schone huid, zodat het goed kan inwerken op de opgehoopte dode huidcellen.

Een hydraterende of kalmerende toner (zonder actieve zuren) kun je daarna gebruiken om de huid weer in balans te brengen en de exfoliatie wat rustig af te sluiten. Dit is vooral handig als je merkt dat je huid gevoeliger wordt van exfoliëren.

Kortom, de volgorde zou dan worden: Gezichtsreiniger > Exfoliant > Eventueel toner > Eventueel serum > Nachtcrème. Gebruik je een toner met exfoliërende zuren erin? Dan is dat zelf al een exfoliant en hoef je geen aparte meer te gebruiken. Dat wordt teveel!

Hoe lang wachten na exfoliant?

Exfoliëren van je huid: hoe lang wachten na exfoliant?

Na het aanbrengen van een exfoliant is het goed om eventjes te wachten voordat je doorgaat met je volgende verzorgingsproduct. Waarom? Zo geef je het exfoliërende ingrediënt (zoals AHA of BHA) de kans om optimaal te werken op de huid. Maar het voorkomt ook dat je het product mengt met het opvolgende product dat je aanbrengt. Wacht tot je huid niet meer nat aanvoelt.

Daarnaast kan het fijn zijn om te kijken of de huid goed reageert op de zuren. Dit hoef je natuurlijk niet iedere keer te doen. Maar de eerste week bijvoorbeeld. Als je merkt dat je huid prikt of rood wordt, dan kun je het gebruik minder vaak doen. Of kiezen voor een mildere exfoliant die rustig werkt.

Moet je een exfoliant afspoelen?

De meeste exfolianten hoef je niet af te spoelen. Dat zou zonde zijn want het exfoliant werkt in op je dode huidcellen en dat heeft tijd nodig. Door het af te spoelen, spoel je ook de zuren af waardoor het verwijderen van dode huidcellen minder effectief zal zijn.

wat is een exfoliant gezicht

Wat mag je niet combineren met exfoliant?

Er zijn enkele ingrediënten en producten die je liever niet samen met een exfoliant gebruikt, omdat ze de huid gevoeliger kunnen maken of overprikkelen. Zo zou ik een exfoliant aan het begin niet combineren met retinol (vitamine A).

Zowel retinol als een exfoliant kan de huid een beetje irriteren. Iedere huid reageert natuurlijk anders, maar aan het begin zou ik hier wat voorzichtiger mee zijn. Kijk eerst hoe je huid reageert op het gebruik van een exfoliant. Gaat dit goed? Dan kun je kijken of je retinol kunt toevoegen. Bij mij gaat dit inmiddels goed!

En heel belangrijk: gebruik je een exfoliant? Weet dan dat je huid gevoeliger voor UV-straling is. Breng daarom altijd een SPF aan. Dit beschermt je huid niet alleen tegen verbranding. Maar ook tegen pigmentvlekken die kunnen ontstaan op een net geëxfolieerde huid. Je kunt namelijk veel sneller last krijgen van een zon beschadigde huid na het exfoliëren van je huid. Bekijk hier mijn favorieten:

hoe lang exfoliant intrekken

Kan je exfoliant elke dag gebruiken?

Te vaak exfoliëren of een te agressief product gebruiken kan de huidbarrière aantasten. Vooral bij een gevoelige of droge huid. Het exfoliant zorgt er zo niet voor dat je huid egaler wordt, maar dat je huid gevoeliger wordt voor allerlei prikkels van buitenaf. Dagelijks gebruik is dus zeker geen vereiste!

Bouw het gebruik van een exfoliant rustig op. Zelf ben ik ooit begonnen met één avond per week, toen drie avonden en op dit moment gebruik ik het iedere avond. Mijn huidtype zou ik omschrijven als een normale huid. Hier en daar wat droge plekjes.

Een glycolzuur exfoliant past hier het beste bij, dus deze gebruik ik ook het meeste. Tenzij ik last heb van onzuiverheden of mijn huid wat vetter aanvoelt. Dan stap ik vaak een paar avonden over op een exfoliant met salicylzuur. Tot mijn huid weer 'normaal' is.

wat moet eerst, toner of exfoliant?

Conclusie: wanneer exfoliant gebruiken?

Een exfoliant is eigenlijk nuttig voor vrijwel ieder huidtype. Of je nu een droge huid, vette huid of gecombineerde huid hebt. Het verwijderen van de dode huidcellen, maakt de conditie van je huid automatisch beter. Je hoeft alleen maar het juiste type exfoliant voor jouw huid te kiezen.

In deze blog leg ik hier meer over uit: Exfoliëren gezicht. Ben je vooral benieuwd naar mijn favoriete exfolianten? Deze staan hieronder!


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram