Er zijn ontzettend veel verschillende soort deodorant te koop. Ze verschillen in merk, maar ook in formulering, werking en de manier van aanbrengen. Zo heb je deo sticks, rollers, sprays en zelfs crèmes. Maar wat is op dit moment nou de beste deodorant voor vrouwen? Een deo die écht goed beschermt tegen transpireren en natte oksels? Ik zocht het uit en maakte een top 9!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Samenvatting Beste deodorant vrouwen 2024 (top 9)
Eigenlijk is een deodorant niet helemaal het juiste woord. Er zit namelijk een verschil tussen een antiperspiranten (gaan zweten tegen) en anti transpiranten (verhullen de geur). Voor het gemak gebruik in deze blog wel gewoon de term deodorant en leg ik per product uit of het om een antiperspirant of antitranspirant gaat.
Wel focus ik vooral op deo's die het transpireren aanpakken, omdat deze over het algemeen effectiever werken. En bovendien automatisch ook de geur aanpakken. Heb je geen tijd of zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder lees je een samenvatting van mijn Beste deo top 9. Alle producten zijn ook geschikt voor mannen! Of bekijk hier mijnlijst met beste deodorant voor mannen.
- Clinique deo roller
- Roc Keops deo stick
- Salt of Earth stick
- Louis Widmer deo roller
- ZARQA deo roller
- Orthodex deo roller
- Deoleen antitranspirant
- ZARQA deo spray
- DO2 deodorant verstuiver
1. Clinique roll on deodorant (anti perspirant)
De eerste deo uit deze 'Top 9 Beste deodorants voor vrouwen' is de deoroller van Clinique. Ik kwam deze roll on deodorant per toeval tegen toen ik een Clinique dagcrème aan het reviewen was. En zag dat de deo behoorlijk wat positieve reviews had, waardoor ik de ingrediëntenlijst even snel bekeek. Ook deze zag er goed uit!
Wat meteen opvalt is dat alcohol, parfum en geurstoffen niet zijn opgenomen in de lijst. En dat is vrij bijzonder voor een deodorant. Merken voegen toch vaak irriterende geurstoffen toe om de deodorant lekker te laten ruiken, zodat wij het idee hebben dat het ongewenste (zweet) geurtjes aanpakt. In werkelijkheid maskeert het wel de geur, maar het pakt de oorzaak niet aan. Het verhult de geur alleen.
De deodorant van Clinique pakt de oorzaak wel aan. Het bevat namelijk myristalkonium chloride. Deze stof absorbeert transpiratie vocht én neutraliseert de geur. Hierdoor krijgen huidbacteriën niet de kans om de typische 'zweet geur' af te geven en voelen je oksels lekker droog en fris aan.
Kortom, ben je op zoek naar een goede deodorant dat (overmatig) zweten effectief tegengaat? Dan is deze deo van Clinique zeker het proberen waard! Gebruik je liever deodorant zonder aluminium? Scrol dan even verder naar deo 2, 3, 4, 5 en 8!
2. Roc Keops deodorant (anti perspirant)
Ook deze Roc Keops stick is een goede deodorant als je op zoek bent naar een aluminiumvrije deo tegen (overmatig) zweten. De deodorant ruikt heel neutraal, maar bevat genoeg stoffen die zweet tegen gaan en je oksels gedurende de dag fris houden.
Zo bevat de roller onder andere citronellyl methylcrotonate. Deze stof gaat overmatig zweten tegen, waardoor je minder snel natte plekken in je kleding krijgt. Een ander groot voordeel aan deze roller is dat zowel alcohol en parfum volledig zijn uitgesloten. Dit maakt de deo ook heel geschikt voor de gevoelige huid. Of wanneer je de deodorant direct na het scheren wilt aanbrengen.
Er zitten namelijk geen stoffen in die irriteren of prikken. Verder gaat het om een brede roller stick zonder plakkerige textuur dat geen witte strepen achterlaat in je kleding. Kortom, als je op zoek bent naar een goede deodorant dat bescherming biedt tegen (overmatig) transpireren is deze stick zeker het proberen waard!
3. Salt of the Earth natuurlijke deodorant (anti perspirant)
Als je op zoek bent naar een goede natuurlijke deodorant is deze Salt Of the Earth roller fijn om te proberen. De deodorant is vrij van geurstoffen, parfum, aluminiumchloorhydraat, alcohol en triclosan. Dit maakt het ook een geschikte deodorant voor de gevoelige huid of wanneer je liever geen aluminimum smeert.
Ondanks het uitblijven van bovenstaande stoffen, biedt de deodorant wel een effectieve bescherming tegen zweet en ongewenste geuren. De deo bestaat namelijk uit aluinsteen. Dit is een natuurlijke, antibacteriële stof dat een laagje mineralen zouten op je oksels legt. Hierdoor wordt de bacteriegroei geremd en zo ook het vrij komen van ongewenste geuren.
Een ander groot voordeel aan dit anti perspirant is dat het geen witte vlekken achterlaat. Wel zou ik de deodorant op een vochtige huid aanbrengen! Bijvoorbeeld na het douchen of door je huid of de stick een beetje nat te maken. Dit smeert veel fijner. Kortom, een fijne deodorant op te proberen als je op zoek bent naar een natuurlijke deodorant dat ook nog eens huidvriendelijk is!
4. Louis Widmer deo roller
Een deodorant dat online ook heel positief beoordeeld wordt, is deze Louis Widmer deo roller. Het gaat ook hierbij weer om een deoroller zonder aluminium, alcohol, parfum, geurstoffen en andere ingrediënten die de huid mogelijk kunnen irriteren. Een hele huidvriendelijke formulering dus!
Om toch zweet en onaangename geuren tegen te houden zijn drie actieve ingrediënten toegevoegd: chitosan, ethylglycerine en zilvermoleculen. Chitosan is een natuurlijk extract dat zweet geurtjes aanpakt en tegelijkertijd verzorgend werkt. Ethylglycerine remt de groei van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de typische zweet geur. Hetzelfde geldt voor de zilvermoleculen.
Kortom, ook weer een hele huidvriendelijke deodorant. Dat effectief beschermt tegen transpiratie en geurtjes, zonder hierbij de huid te irriteren!
5. ZARQA Sensitive roll on (anti perspirant)
Ook deze deo roller van ZARQA verdient zeker een plekje in deze Beste deodorant Top 9. Het gaat ook hierbij weer om een natuurlijke deodorant. Dat zweet en een onaangename geur tegengaat doormiddel van antibacteriële zilvermoleculen. Geen aluminium.
Ook bij deze deo zijn allerlei irriterende stoffen weggelaten. Denk aan: parfum, ontvettende alcohol, kleurstoffen, etherische oliën en parabenen (heb ik niets tegen overigens). Dit maakt het ook een goede deo voor mensen met een gevoelige huid. Zelfs na het scheren kun je de deo zonder problemen aanbrengen.
Wat ik zelf een extra voordeel vind is de toevoeging van squalane en glycerine. Deze stoffen hebben een hydraterend en verzachtend effect op de huid. Wat fijn is, aangezien we de huid onder onze oksels natuurlijk niet echt verzorgen. Kortom, ook weer een fijne deo optie!
6. Odorex Extra Dry anti perspirant
Ook deze Odorex anti perspirant wil ik zeker als tip meegeven. Vooral wanneer je last hebt van overmatig transpireren is deze deodorant echt heel fijn. De ingrediëntenlijst vind ik minder dan de overige producten uit dit lijstje. Maar ik hoor er zoveel positieve verhalen over, dat de deodorant zeker een plek in deze top 9 verdient.
Het anti perspirant bevat aluminiumzouten. Deze aluminiumzouten leggen een soort tijdelijk laagje over je zweetklieren, waardoor je oksels eigenlijk niet te kans krijgen om te transpireren. Om die reden wordt de deo vaak geadviseerd bij overmatig transpireren.
Het idee erachter is dat je de deo twee tot drie keer per week op schone oksels aanbrengt en de overige dagen een 'normale' deo of geen deo gebruikt. Dit is voldoende als je minder wilt zweten. Verder zijn stoffen als parfum, geurstoffen en etherische oliën helemaal uitgesloten. Net als uitdrogende alcohol. Wat een groot voordeel is!
Kortom, als je snel transpireert en niet gevoelig bent voor aluminium (kans is groot dat je dit op dit moment ook gebruikt in je deo) zou ik deze deodorant een keertje proberen!
7. Deoleen anti transpirant
In tegenstelling tot de producten hierboven, is deze deo van Deoleen geen anti perspirant maar een anti transpirant. Dit betekent dat de deodorant vooral de geur aanpakt. Toch ben ik het hier niet helemaal mee eens. Over het algemeen zijn het namelijk met name parfum en alcohol die een anti transpirant effectief maken. Maar in dit geval gaat het om een parfumvrije én alcoholvrije deodorant.
Wat de anti transpirant wel bevat zijn aluminium zouten. Ook dit zie je doorgaans juist eerder terug in anti-perspiranten. Niets ergs natuurlijk, maar meer een beetje verwarrend! Ook is de Deoleen deodorant qua aanbrengen waarschijnlijk een beetje anders dan je gewend bent. Het gaat namelijk om een crème in plaats van roller of spray. Je drukt een beetje crème uit de tube en kunt het vervolgens makkelijk onder je oksels aanbrengen.
De aluminium zouten zorgen ervoor dat de zweetklieren tijdelijk worden afgedekt. Hierdoor zweet je veel minder snel en ontstaan er ook minder gemakkelijk onaangename geuren. Als ik de online reviews lees, geven veel mensen aan dat de deo deze belofte ook zeker waar maakt. Kortom, ook weer een fijne deodorant om te proberen! Geef je liever de voorkeur aan aluminiumvrije deodorant? Dan zou ik voor deo 3, 4 of 7 uit dit lijstje gaan!
8. ZARQA Sensitive deo spray
Geef je liever de voorkeur aan een deo in spray vorm? Dan kan ik deze ZARQA spray aanraden. De spray is qua formulering vergelijkbaar met de ZARQA deo roller hierboven. Het bevat ook weer zilvermoleculen die een natuurlijke bescherming bieden tegen zweten en ongewenste geuren.
Daarnaast bevat de deo spray glycerine, dode zee minerale en zinc PCA. Deze stoffen hebben een hydraterend en verzachtend effect, waardoor je tegelijkertijd aan de huidconditie van je oksels werkt. Verder gaat het ook weer om een natuurlijke deodorant, zonder microplastics, zonder parfum, zonder geurstoffen en zonder uitdrogende alcohol.
Dit maakt het ook weer een geschikte deo voor de gevoelige oksels. De deo laat ook geen witte vlekken achter. Wel is het gebruik aan het begin misschien even wennen. Er is namelijk geen gebruik gemaakt van drijfgassen, waardoor het er niet uitsprayt zoals veel gebruikelijke deo's doen. Een voordeel hieraan is dat de er minder werkzame stoffen verloren gaan dan bij reguliere deo sprays, waardoor de deo effectiever is.
9. DO2 deodorant (natuurlijke deodorant)
Ook de parfumvrije DO2 deodorant verdient zeker een plek in deze lijst met beste deodorant. Zeker als je op zoek bent naar de beste natuurlijke deodorant, is deze deo het proberen waard. Het gaat om een deo spray (verstuiver) dat uit maar één ingrediënt bestaat. Namelijk: aluin. Dit is een kleurloos of wit kristal dat bestaat uit zouten en metalen.
Aluin zorgt ervoor dat de poriën licht samentrekken, waardoor transpireren verminderd. Daarnaast heeft de deodorant ook een verlagend effect op de zuurgraad, waardoor bacteriën minder snel de kans krijgen om vervelende geurtjes te verspreiden. De deodorant gaat dus het ontstaan van zweetgeurtjes tegen in plaats van het maskeren ervan.
Dit maakt het ook een effectieve deodorant als je last hebt van overmatig transpireren. Het gebruik van deze deodorant is wel iets anders dan je waarschijnlijk gewend bent. De deo werkt namelijk pas als je het flesje vult met water. Dit doe je ongeveer tien keer totdat de aluin steentjes helemaal opgelost zijn. Wat ongeveer tien keer zal zijn. Overigens ook verkrijgbaar in stick vorm!
Wat zit er in deodorant?
Iedere deodorant is natuurlijk anders, waardoor ik de formulering van iedere deodorant er weer anders uit ziet. Toch zijn er ook een aantal overeenkomsten. Zo bestaat een deodorant uit een stof dat geurtjes maskeert, een stof dat bacteriegroei remt of een stof dat transpiratie vocht absorbeert. Of een combinatie hiervan.
Ik zie nog wel eens deodorants voorbij komen met de claim 'deze deodorant biedt 48 uur bescherming' of een betrouwbare deodorant dat je oksels de hele dag fris houdt'. Maar dit soort claims kunnen we helaas niet verwachten. .
Verschil antipersipant en antitranspirant
Ondanks dat we 'deodorant' vaak als algemene term gebruiken, zijn er twee soorten deodoranten. Namelijk: een anti-transparant en een anti-perspirant. Om het nog ingewikkelder te maken; officieel gezien is een anti transparant een deodorant en een anti-perspirant niet.
- Anti-transpirant: deze variant concentreert zich voornamelijk op het camoufleren van zweetgeurtjes. Vaak wordt dit bereikt door het gebruik van alcohol, triclosan en parfum. De alcohol heeft een bacteriedodend effect en het parfum maskeert ongewenste geurtjes. Oftewel, een anti transpirant zorgt ervoor dat nare geurtjes worden verhuld.
- Anti-perspirant: Dit type deodorant heeft als voornaamste doel om de hoeveelheid transpiratievocht te verminderen. Dit wordt bereikt door tijdelijk de zweetklieren te sluiten. Meestal worden hiervoor aluminiumzouten gebruikt. Of alternatieven als aluinsteen en baking soda. Oftewel, een anti perspirant zorgt ervoor dat je minder snel gaat zweten, waardoor je oksels automatisch een meer aangename geur houden. Het is de beste optie als je last hebt van overmatig transpireren.
Beide categorieën deodoranten hebben echter ook hun nadelen. Alcohol en parfum, die aan anti transpirant worden toegevoegd, kunnen de huid overgevoelig maken. Aan de andere kant kunnen sommige mensen ook overgevoelig reageren op aluminium. Of liever geen anti-perspiranten gebruiken vanwege de aanwezigheid van aluminiumzouten.
Eisen beste deodorant
Twee jaar geleden schreef ik deze blog met goede deodorant. Inmiddels ben ik heel wat nieuwe deo's en bijhorende ingrediëntenlijsten tegengekomen, waardoor een lijst met 'beste deodorant' natuurlijk niet mocht ontbreken. Maar waar moet de beste deodorant eigenlijk aan voldoen? Dit is natuurlijk geheel persoonlijk. Hieronder deel ik waar ik zelf op let. Deze punten zijn over het algemeen vrij kritisch, maar hierdoor wel heel huidvriendelijk en geschikt voor iedere oksel!
1. De beste deodorant bevat absorberende stoffen
Merken voegen vaak geurstoffen toe om ervoor dat de deodorant een heerlijke geur heeft en onze oksels lekker ruiken. Toch zijn juist het vaak de deo's zonder allerlei geurstoffen die effectief werken tegen zweten. Deze merken focussen over het algemeen namelijk meer op ingrediënten die de oorzaak van transpiratie vocht en geurtjes aanpakken. In plaats van op het maskeren ervan.
Transpiratievocht, of zweet, heeft van zichzelf namelijk helemaal geen geur. Het is de combinatie van zweet en huidbacteriën dat voor het typische zweetgeurtje zorgt. Daarom kun je wat mij betreft beter gaan voor een deodorant dat absorberende stoffen bevat. In plaats van een deodorant dat het geurtje verhult. Voorbeelden van dit soort stoffen, zijn: myristalkonium chloride, natriumbicarbonaat en zetmeel.
2. De beste deodorant bevat geen alcohol
Alcohol wordt vaak aan deodorant toegevoegd om bacteriën te doden. Deze bacteriën zijn namelijk verantwoordelijk voor het typische zweetgeurtje. Met name in anti transpirant vind je hoge concentraties alcohol terug in de ingrediëntenlijst. Op zich fijn, maar helaas is alcohol voor onze oksels minder prettig.
Alcohol heeft namelijk een ontvettende werking op onze bovenste huidlaag, waardoor het de huid behoorlijk kan uitdrogen of zelfs huiduitslag kan veroorzaken. Bovendien kan alcohol behoorlijk prikken als je je oksels net geschoren hebt. Maar ook als je huid erg gevoelig is, reageert het snel op alcohol in deodorants. Liever niet dus!
3. De beste deodorant is vrij van parfum
Als je het écht goed wilt doen, is een parfumvrije deodorant wat mij betreft de beste deodorant. Zeker als je last hebt van gevoelige oksels. Maar ook als je je oksels regelmatig scheert zie je liever geen parfum terug in de ingrediëntenlijst van jouw deodorant.
Bovendien is het ook vaak zo dat deodorant met veel parfum, juist niet effectief werkt. Zoals ik hierboven ook al aangaf, focussen deze producten zich puur op het maskeren van het transpiratie geurtje. Maar je kunt wat mij betreft veel beter focussen op het neutraliseren en absorberen van zweet. Zodat bacteriën niet eens de kans krijgen om een typische 'zweet geur' af te geven.
Toch snap ik ook heel goed dat het fijn kan zijn om een deo te gebruiken, waaraan wel een beetje parfum is toegevoegd. Daarom sluit ik deo's met parfum niet volledig uit. Wat ik bijvoorbeeld wel met huidverzorgingsproducten toe. Maar als je voor een deo met parfum kiest, zou ik dus wel zorgen dat het in ieder geval om een anti perspirant gaat. Zodat de deo niet alleen geuren verhult, maar ze ook effectief aanpakt.
4. De beste deodorant is een roller
Ondanks dat vaak gedacht wordt dat deo in spray vorm effectiever zijn dan deodorant in crème of rol vorm is het tegendeel waar. Drijfgas in deo spray zorgt ervoor dat je het gemakkelijk op sprayt, maar hierdoor vervliegt wel een groot deel van de werkzame stoffen. Bij een deo crème is dit niet het geval. De beste deodorant is wat mij betreft daarom ook een deo crème. Vaak in de vorm van een roll on deodorant of stick.
Wel zit er natuurlijk een groot verschil tussen de verschillende roll on deodorants. Sommige hebben een vrij vloeibare en wittige textuur, waardoor het vervelende sporen achterlaat in je kleding. Of, misschien wel nog vervelender, heel vloeibaar wordt wanneer je gaat zweten. Goede roll on deodorants hebben wat mij betreft een niet plakkerige textuur, blijven goed zitten en laten geen witte strepen achter.
Zijn aluminiumzouten in deodorant veilig?
Er bestaat discussie rondom de aanwezigheid van aluminiumzouten in deodorant. Er zijn namelijk mensen die een mogelijke relatie leggen tussen aluminiumzouten en een verhoogd potentieel voor het ontwikkelen van kanker.
Echter, zijn dit theoretische aannames. Er is geen betrouwbaar bewijs dat deze uitspraken ondersteund. Sterker nog, er zijn super veel onderzoeken die de mogelijke link tussen aluminium en kanker juist weerlegd hebben.
In 2014 heeft het onafhankelijke Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de EU-commissie de veiligheid van deodorants met aluminium bevatten beoordeeld en als veilig bestempeld. Dezelfde conclusie is getrokken door de American Cancer Society.
Is een natuurlijke deodorant beter?
Net als natuurlijke gezicht,- en lichaamsverzorgingsproducten zijn ook natuurlijke deodorants niet meteen beter dan niet natuurlijke deodorants. Sterker nog, in natuurlijke deodorant zitten behoorlijk vaak geurstoffen en plantextracten die bekend staan om het irriteren van de huid. Voorbeelden zijn: tea tree olie, lavendelolie, rozemarijnolie en sinaasappelolie.
Er zijn ook natuurlijke ingrediënten die wel huidvriendelijk zijn en effectief kunnen werken in een deodorant. Denk aan: baking soda, aluinsteen en zetmeel. En de huidvriendelijke geurstoffen vanille extract en bosbessen. Alleen het probleem is dat veel natuurlijke deodorant met deze stoffen, alsnog ook irriterende geurstoffen bevatten.
In mijn 'Beste deodorant voor vrouwen' top 9 heb ik een aantal natuurlijke deodorants opgenomen, maar ik heb ook een aparte blog online staan met daarin mijn favoriete deodorants met natuurlijke ingrediënten. Je leest het hier! Beste natuurlijke deodorant tegen zweetgeur.
Irritatie oksel door deo
Hieronder zie je een foto van irritatie als gevolg van een deo. Deze reactie is veroorzaakt door een deodorant met een hoge concentratie alcohol en geurstoffen. Wanneer deze reactie optreedt, kun je het beste twee dagen geen deodorant gebruiken en hierna eentje zonder deodorant of parfum.
Misschien vind je dit ook interessant!
Naast deze 'Beste deodorant vrouwen' top 9, heb ik meer blogs online staan die misschien het lezen waard zijn!
Janneke
op 23 Sep 2023Luus van Eck
op 24 Sep 2023Silvia
op 08 Nov 2023Luus van Eck
op 08 Nov 2023Kirsten
op 12 Feb 2024Luus van Eck
op 12 Feb 2024SV
op 21 Feb 2024Luus van Eck
op 22 Feb 2024