Eelt: verharding onder de voeten
Ik denk dat veel fanatieke sporters zich hier wel in herkennen: eelt aan je handen of voeten. Eelt is niets om je zorgen over te maken. Je huid maakt het aan om de onderliggende huid te beschermen. Eigenlijk mogen we dus blij zijn dat we eelt aanmaken. Toch kan eelt wel vervelend zijn. In deze blog leg ik antwoord op de vraag: wat is eelt? Hoe ontstaat eelt en je voet? En hoe kun je eelt behandelen?
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar mijn gratis productadvies voor de voeten of naar mijn beste eeltverwijderaar blog.
Wat is eelt onder voeten?
Bij eelt is er sprake van een verdikte en verharde huid. In het specifiek een verdikking van de bovenste opperhuid. Dit is geheel normaal. Iedereen heeft eelt op zijn of haar huid zitten. Dit werkt namelijk als een natuurlijke beschermlaag van de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Het eelt zorgt er als het ware voor dat je huid minder snel stuk gaat. Om die reden zit eelt vooral op plekken waar de kans op huidbeschadiging het grootste is. Je merkt hier zelf weinig aan tenzij de eeltvorming dikker wordt. Dan worden de eeltplekken zichtbaar. Je noemt dit ook wel hyperkeratose van de huid.
De eelt verharding is dan vaak een beetje gelig van kleur. Dit kan op zowel de handen als voeten voorkomen. In deze blog ga ik dieper in op eelt aan de voeten. Ben je juist op zoek naar goede producten voor je handen? Lees dan hier mijn blog: eelt op handen.
Symptomen eelt onder voet
Ik denk dat vrijwel iedereen eelt wel herkent, omdat we er allemaal wel eens last van hebben gehad. Toch heb ik hieronder even alle symptomen van eelt op een rijtje gezet!
- Droge huid: door de hoge hoeveelheid dode huidcellen onder de voet, ontstaat er een droge huid. Je voetzolen voelen droog aan en zien er vaak ook droog uit. Bijvoorbeeld in de vorm van kleine droogtelijntjes of schilfertjes.
- Ruwe bovenste laag: als je met je vingers over de eeltlaag onder je voet wrijft, voelt dit vaak ruw aan.
- Plaatselijke verdikking: bij overmatige eeltvorming is er sprake van een plaatselijke verdikking op de voet. Deze eeltplekken voel en zie je zitten.
- Verharde huid zijkant grote teen: vaak zie je dat de grote teen aan de zijkant ook verdikt is en hard aanvoelt. Dit komt, omdat je schoenen tegen je grote teen drukken.
- Pijnlijk eelt: de eelt laag kan gevoelig zijn. Vooral als het eelt al wat langer bestaat geeft het pijnklachten en een branderig gevoel. Deze pijnklachten verergeren als er op het eelt gedrukt wordt.
- Kloven in hielen: er kunnen ook scheurtjes en kloven ontstaan als het eelt erg dik wordt. Dit maakt de eeltvorming extra pijnlijk.
- Blaren: eelt onder de voeten kan ook blaren veroorzaken. Dit is met name het geval als er veel wrijving op de huid ontstaat. Vaak als gevolg van het dragen van niet goed zittende schoenen. Ook dit zorgt vaak voor een brandend gevoel. Zowel aan de voetzolen als tenen.
- Locatie eeltplekken: eelt komt het meeste op de voetzool (voorvoet) en grote teen.
Likdoorn in eelt
Wat je ook veel bij eelt klachten ziet ontstaan is een pijnlijk eeltknobbeltje. Vaak zit dit eeltknobbeltje op één van de tenen. Het knobbeltje is dikker dan het eelt eromheen en wordt ook wel een likdoorn genoemd.
Net als eelt zijn likdoorns niets om je zorgen over te maken. Maar ze kunnen wel heel vervelend voelen. Met name bij druk of wrijving kunnen likdoorns gevoelig zijn. Heb je last van een likdoorn? In deze blog geef ik je mijn tips: Likdoorn: overmatige eeltvorming.
Hoe ontstaat eelt op je voeten?
Het ontstaan van eelt is dus geheel normaal en onschuldig. Het is namelijk een natuurlijke beschermlaag van je voeten en zelfs een gewenste reactie. Eelt beschermt je onderliggende huidlagen tenslotte tegen huidbeschadigingen. Maar er kan ook overtollig eelt ontstaan. En als er teveel eelt ontstaat kan dit voor vervelende klachten zorgen.
Maar hoe ontstaat eelt op je voeten precies? Kort gezegd ontstaat overtollig eelt wanneer de aanmaak van nieuwe huidcellen sneller gaat dan het afschilveren van dode huidcellen. De dode huidcellen stappelen op en er ontstaat een verdikking van de huid. Dit disbalans in aanmaak en afschilvering van huidcellen kan verschillende oorzaken hebben:
- Eelt op voet door druk en wrijving
- Eelt op voet door een afwijkende voetstand
- Eelt op voet door slecht passende schoenen
- Eelt op voet door eczeem
- Eelt op voet door overgewicht
1. Eelt op voet door druk en wrijving
Als er teveel druk en wrijving op je huid staat kan dit eelt veroorzaken. Dit is bijvoorbeeld het geval als je veel sport met gewrichten. De gewrichten zijn zwaar, waardoor er druk op je huid komt te staan. Bovendien schuren de gewrichten ook nog eens langs je huid, waardoor er overtollig eelt ontstaat. Met name op de handen komt eelt bij sporters daarom regelmatig voor.
Maar overtollig eelt kan ook ontstaan wanneer je veel op blote voeten loopt. De druk van de grond wordt nu niet meer opgevangen door je sokken en schoenen, maar door je huid zelf. Als reactie op deze druk en wrijving gaat je huid een soort beschermlaagje aanmaken. Om zo te voorkomen dat je huid stuk gaat. Hierdoor wordt de eeltlaag dikker en kan er overtollig eelt ontstaan.
2. Eelt op voet door afwijkende voetstand
Naast druk en wrijving kan ook een afwijkende voetstand eeltvorming veroorzaken. Een afwijkende stand van je voeten zorgt namelijk voor een ongelijkmatige drukverdeling op de huid. Op bepaalde plekken van de voeten is de druk hoger dan op andere plekken. Deze toenemende drukt zorgt vervolgens voor een toenemende eelt aanmaak en dit kan overtollig eelt veroorzaken.
Als je voet wat holler is, ontstaat er meer druk op de voorvoet, tenen en je hak. Deze ongelijkmatige drukverdeling geeft een vergroot risico op eelt. Dit geldt ook voor het hebben van platvoeten. Hierbij is het juist zo dat er te veel druk staat op de gehele voet, waardoor eelt zich op de gehele voetzool vormt.
Om die reden is het dragen van goede schoenen belangrijk. Door je voeten goed te ondersteunen kan dit zorgen voor een meer natuurlijke houding en zo minder snel eeltvorming veroorzaken.
3. Eelt op voet door slecht passende schoenen
Naast het hebben van een afwijkende voetstand, spelen ook je schoenen een rol in eeltvorming van de huid. Als je namelijk slecht passende schoenen draagt, zorgt dit voor meer wrijving en druk. Met name als je geen zittend beroep hebt zijn goede schoenen belangrijk. Denk aan een baan in de horeca of zorg.
Wanneer je schoenen te strak zitten, schuren ze sneller langs je huid. Dit vergroot het risico op eeltvorming. Hetzelfde geldt voor schoenen die te groot zijn. Ook dit zorgt voor extra wrijving, omdat je voeten in je schoenen schuiven.
Daarnaast kan ook het dragen van schoenen met hoge hakken extra eeltvorming veroorzaken, omdat deze schoenen de druk op bepaalde delen van de voet verhogen. Goed passende schoenen dragen is daarom heel belangrijk. Ze zorgen ervoor dat de druk op je voeten gelijkmatiger verdeeld wordt.
4. Eelt op voet door eczeem
Naast eelt door druk en wrijving kan ook eczeem eelt onder je voet veroorzaken. In het specifiek het regelmatig doormaken van blaasjeseczeem. Dit is een vorm van eczeem dat met name op de handen en voeten zitten.
Bij blaasjeseczeem aan de voeten ontstaan er allemaal kleine blaasjes en grote blaren op de handpalmen, voetzolen en tussen de vingers en tenen. De blaasjes kunnen branderig aanvoelen en enorm jeuken. Wat de huidklacht heel ongemakkelijk maakt.
Als het eczeem keer op keer blijft terugkomen, wordt de huid steeds dikker. Dit komt, omdat je huid als reactie op het eczeem meer eelt gaat aanmaken. Je noemt deze vorm van eczeem en eelt daarom ook wel kloofjeseczeem.
5. Eelt door overgewicht
Wat veel mensen niet weten is dat je gewicht ook een rol speelt in de vorming van eelt op je voetzolen. Hoe hoger je lichaamsgewicht, hoe groter de druk op je voeten is. Deze hogere druk vergroot het risico op eeltvorming.
Eelt komt daarom ook vaker voor bij mensen met een verhoogd BMI. Een gezond gewicht behouden helpt om de druk op je voeten te verminderen en zo eeltvorming te beperken.
Eelt behandelen: eelt voeten verwijderen
Eelt is niets ernstigs. Het is zelfs goed om een beetje eelt op je voeten te hebben! Het dient tenslotte als een natuurlijke bescherming van de huid, waardoor je huid minder snel beschadigd.
Toch kan het in sommige gevallen fijn zijn om overtollig eelt wel te behandelen. Bijvoorbeeld als het eelt onder je voet erg pijnlijk is, de eeltvorming steeds erger wordt of gewoon omdat je een ruwe huid onder je voeten niet fijn vindt.
Allereerst, is het goed om uitlokkende factoren, als druk en wrijving, waar kan te vermijden. Draag dus niet te strakke schoenen, gebruik bij krachttraining eventueel speciale sporthandschoentjes, vermijd slecht ademende sokken en zorg voor een goede stand van je voeten.
Daarnaast kun je het eelt onder je voet natuurlijk zelf verminderen. Hieronder lees je mijn tips tegen eeltplekken!
Stap 1. Eelt voeten verwijderen met vijl
Deze stap is geen vereiste, maar wel effectief om te doen als je last hebt van veel eeltvorming. Een eeltvijl is een ruwe vijl die het eelt er als het waren afschuurt. Wil je een voetvijl gebruiken? Doe dit dan één keer per dag en doe het vóór stap 1 en 2 hieronder. Goede voorbeelden van voetvijlen heb ik hieronder gezet. Ga je liever voor een elektrische voetvijl? Bekijk dan deze blog: Beste eeltverwijderaar.
Stap 2. Eelt behandelen met exfoliant
Gebruik bij eelt bij voorkeur, na de voetvijl, een exfoliant. Exfolianten verweken de bovenste huidlaag, waardoor het eelt onder je voet zachter en weker wordt. Een fijn voorbeeld is dit exfoliant met salicylzuur. Of dit exfoliant met glycolzuur.
Beide exfolianten zijn oorspronkelijk voor het gezicht ontwikkeld. Net zoals andere exfolianten. Maar het is ook zeker effectief om op je voeten te gebruiken! Breng het exfoliant het liefste 's avonds aan en smeer hier overheen je voeten crème (zie stap 3).
Stap 3. Eelt onder voet insmeren
Je kunt je voeten ook heerlijk zacht maken met een goede voetencrème. Smeer het liefste een hydraterende, voedende crème met ureum. Het smeren van ureum is een fijne aanvulling, omdat het ook licht exfoliërend werkt. En tevens de eigenschap heeft om de huidhydratatie te verbeteren. Op die manier maakt je jouw voeten op twee manieren weer lekker zacht.
Hieronder heb ik drie voorbeelden gezet van goede voeten crèmes met ingrediënten die je voeten zachter maken. (Of bekijk: Beste eeltcrème, Beste hielklovenzalf voeten). Je kunt ze zowel 's ochtends als 's avonds smeren. Toch zijn de avonden, na stap 1 hierboven, vaak het makkelijkste, omdat je dan geen sokken of schoenen meer hoeft aan te doen!
- Deze Eucerin crème met 10% ureum
- Deze Eucerin voeten crème met 30% ureum
- Deze CeraVe voeten crème met salicylzuur en ammoniumlactaat
Hoe voorkom je eelt onder je voeten?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Toch kun je eelt onder je voeten niet altijd volledig voorkomen. Maar je kunt wel maatregelen nemen om de kans op eelt te verkleinen. Hieronder heb ik een aantal tips gezet!
Draag goede schoenen
Allereerst, is het belangrijk om goed passende schoenen te dragen. Kies bij voorkeur voor schoenen die goed passen bij de vorm van je voeten, goed ademen en vooral niet te strak zitten. Ook kun je de kans op overtollig eelt verminderen door niet te harde zolen te dragen en niet te vaak op hakken te lopen.
Daarnaast kan het bij een afwijkende stand van de voeten verstandig zijn om inlegzolen te gebruiken. Ze zorgen voor een betere ondersteuning van je voeten en voor een gelijkmatige druk verdeling, waardoor eelt onder je voet minder snel ontstaat.
Draag goed ademende sokken
Naast het dragen van goede schoenen is ook het dragen van goede sokken belangrijk. Het beste is om sokken te dragen die goed ademen. Denk bijvoorbeeld aan sokken van katoen of bamboe. Dit materiaal ventileert goed en veroorzaakt minder snel 'zweetvoeten'. Vochtige voeten zijn een trigger voor eeltvorming.
Verzorg je voeten
Daarnaast speelt ook de verzorging van je voeten een rol. Door het regelmatig smeren van een vette voetencrème zorg je ervoor dat de huid onder je voeten goed gehydrateerd blijft en overtollig eelt minder snel ontstaat. Laat hierin voetencrèmes met veel parfum of andere irriterende stoffen liever staan. Onder stap 3 hierboven lees je mijn voetencrème tips!
Overtollig eelt verwijderen
Naast het verzorgen van je voeten, kun je eelt verwijderen doormiddel van een exfoliant. Denk aan een ureum of salicylzuur. Deze stoffen verwijderen dode cellen van de hoornlaag, waardoor overtollig eelt onder je voet minder snel ontstaat. Of minder snel verergerd. Onder stap 2 hierboven lees je mijn tips.
Eelt verwijderen met puimsteen
Daarnaast kun je eelt verwijderen doormiddel van puimsteen. Met een puimsteen 'schaaf' je als het ware de dode huidcellen van je huid, waardoor overtollig eelt onder je voet vermindert.
Met deze methode kun je ook gemakkelijk eelt verwijderen van je grote teen. Haal de puimsteen daarom gerust ook even over je teen. Doe dit wel voorzichtig en zonder al teveel druk te zeten.
Wat niet doen bij eelt onder je voet?
Naast eelt verwijderen, je voeten goed verzorgen en mogelijk oorzaken van eelt zoveel mogelijk te vermijden, zijn er ook dingen die je beter niet kunt doen als je last hebt van eelt onder je voet.
Gebruik bijvoorbeeld geen scherpe eeltraspen of voet vijlen met hele scherpe 'gaatjes'. Als je het eelt namelijk stuk maakt kan dit de klachten juist verergeren. Hetzelfde geldt voor het smeren van agressieve producten om het eelt te verwijderen. Ook deze middelen irriteren de huid veel meer dan nodig is.
Ook is het belangrijk om niet aan het eelt te trekken. Als er velletjes eelt los zitten kan het heel verleidelijk zijn om deze eraf te trekken, maar dit kun je beter laten zitten. Anders beschadig je de huid. Verder wordt vaak gedacht dat wanneer je met je blote voeten op ruwe oppervlakten loopt, dit als een soort scrub werkt. Maar het werkt juist tegenstrijdig; het verergert eeltvorming.
Misschien vind je dit ook interessant!
Naast eelt onder je voet, zijn er meer huidproblemen aan de voeten en tenen. Bijvoorbeeld: kalknagels, hielkloven en likdoorns. Ben je opzoek naar een effectieve manier om deze klachten te behandelen? Lees dan hieronder mijn tips!
Tips tegen kalknagels tenen
Heb je (ook) last van kalknagels? Dan zijn je nagels geïnfecteerd met een schimmel. Je noemt het daarom ook wel schimmelnagels. Vergelijkbaar met de oorzaak van voetschimmel.
Bij kalknagels kan tea tree oil helpen. Tea tree oil bevat onder andere terpinen-4-ol en alpja-terpineol. Van deze ingrediënten is bekend dat ze antibacterieel en schimmeldodend werken. En op die manier dus effectief kunnen helpen tegen klaknagels.
Kies wel altijd voor pure tea tree oil, want er zijn heel veel tea tree oil producten te koop die bijna geen tea tree oil bevatten. En dat is zonde.. Een fijn voorbeeld is dit flesje tea tree oil.
Tips tegen hiel kloven
Kloven of scheurtjes in je hielen zijn enorm vervelend. Met name, omdat de kloven bij druk of wrijving pijnlijk kunnen zijn. De oorzaak van de kloven lijkt een beetje op de oorzaak van eelt. Ze kunnen namelijk ontstaan door een ongelijkmatige druk op de voeten, overbelasting van de voeten, het dragen van verkeerde schoenen en het lopen op blote voeten.
Gelukkig kun je de hielkloven zelf behandelen. Hier zijn namelijk speciale hielkloven crèmes voor. Ik heb ooit een smeeronderzoekje onder mijn Instagram volgers gedaan met deze Scholl klovenzalf. En dit resultaat was heel mooi. Bekijk in deze blog de voor,- en na foto's.
Als de kloven genezen zijn, is het belangrijk om de kans op nieuwe kloven te verkleinen door je voeten goed te verzorgen. Bijvoorbeeld met deze Eucerin UreaRepair voeten crème.
Tips tegen likdoorn voet
Een likdoorn noem je ook wel een eksteroog. Wat je ziet is een hard, gelig, knobbeltje in de huid. Meestal zit de likdoorn op de voet of op één van de tenen. De oorzaak is wrijving of druk op één specifiek gebied van de huid. Wat weer zorgt voor overmatige groei van de opperhuid en zo voor eelt.
Heb je last van een likdoorn? Dan is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de druk op dat plekje afneemt. Je kunt de druk eventueel laten afnemen door een likdoornring te gebruiken. Ook wel een anti-druk ring genoemd.
Deze likdoornring bestaat uit een soort kussentje, waardoor je likdoorn niet het drukpunt wordt. Maar de likdoornring. Op die manier staat er geen druk op de likdoorn, en kan het sneller genezen.
Tips tegen eelt van mijn Instagram volgers
Regelmatig krijg ik handige tips doorgestuurd van mijn Instagram volgers als reactie op een blog of post. Zo ook toen ik vroeg naar goede producten tegen eelt, hielkloven en kalknagels. Hieronder lees je de meest genoemde tips! Dit zijn producten waar zij zelf goede ervaringen mee hebben:
Tips eelt en hielkloven
Tips kalknagels
- Kalknagelolie van Holland & Barret
- Naturalize kalknagelolie