Gordelroos: herpes zoster
24 oktober 2020 
8 min. leestijd

Gordelroos: herpes zoster

Gordelroos noem je ook wel herpes zoster. Bij de naam herpes wordt vaak meteen gedacht aan een SOA. Maar herpes is eigenlijk gewoon een verzamelnaam voor klachten die veroorzaakt worden door het herpes simplex virus. Herpes kan dus ook zonder seksueel contact optreden. Wist je bijvoorbeeld dat waterpokken ook worden veroorzaakt door het herpes virus? Net als gordelroos. Je kunt gordelroos daarom ook wel vergelijken met waterpokken op latere leeftijd.

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor herpes zoster.

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een pijnlijke infectie van de huid dat veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus. Beter bekend als het herpes zoster virus. Je noemt gordelroos daarom ook wel herpes zoster. Het kan op iedere leeftijd voorkomen. Wel ontstaat gordelroos met name bij mensen met een leeftijd van zestig jaar of ouder.

De huiduitslag is doorgaans niets om je zorgen over te maken. Gordelroos komt namelijk veel voor en trekt meestal vanzelf binnen twee tot vier weken weer weg. Toch kan de huiduitslag voor vervelende klachten zorgen, als: jeuk, een branderig gevoel, een stekende pijn en veel ongemak.

Bovendien kunnen er complicaties optreden. Om die reden is een gordelroos behandeling toch fijn. Onderaan deze blog lees je mijn gordelroos tips! Met voorbeelden van goede producten om op de uitslag te smeren.

gordelroos

Gordelroos oorzaak

De oorzaak van gordelroos (herpes zoster) is het varicella zoster virus. Ook wel het humaan herpes virus (afgekort HHV) of waterpokkenvirus genoemd. Eigenlijk is dit virus meer een overkoepelende term voor allerlei ziektes die worden veroorzaakt door het varicella zoster virus. Zo worden herpes genitalis, herpes labialis (koortslip) en waterpokken ook door dit virus veroorzaakt.

Bijna ieder kind komt in aanraking met het varicella zoster virus en krijgt daarom op jonge leeftijd last van waterpokken. Maar als deze waterpokken weggetrokken zijn, blijft het varicella zoster virus achter in je lichaam. In het specifiek achter je ruggenmerg. Hier merk je niets van, want het virus is inactief. 

Wel kan het varicella zoster virus plotseling weer actief worden en zo opnieuw voor huiduitslag zorgen. Alleen gaat het dan niet weer om waterpokken, maar om gordelroos. Waarom het virus opeens actief wordt is niet helemaal bekend. Wel spelen spanning, hevige emoties en een verminderde weerstand een rol. 

De kans dat je hierna nog een keer gordelroos krijgt, is gelukkig wel heel klein. Je lichaam maakt namelijk een afweerreactie tegen het virus aan. Net als bij waterpokken gebeurt. Je kunt daarom ook maar één keer waterpokken krijgen (uitzonderingen daar gelaten). Gelukkig maar, want lekker is anders…

gordelroos

Hoe ziet gordelroos eruit?

Wat gordelroos vooral typeert is de pijn en het patroon dat de huiduitslag aanneemt. Het gaat namelijk om een pijnlijke huidziekte dat een typisch herpes virus patroon aanneemt. Herpes aan de huid uit zich altijd in een groepje pukkeltjes, vlekjes en/of met vocht gevulde blaasjes. Die samen een grotere, rode, vlek vormen. Hierin zijn er een aantal dingen die opvallen:

Groepje blaasjes

Gordelroos begint vaak als een rode jeukende huiduitslag. Later verschijnen er allemaal kleine, rode vlekjes en blaasjes op de huid. Met de dag komen hier steeds meer blaasjes bij. Deze blaasjes zitten in groepjes bij elkaar. Na vijf tot tien dagen drogen de blaasjes in. Vanaf dat moment is gordelroos ook niet meer besmettelijk.

Gordelvormig patroon

De naam gordelroos komt natuurlijk ergens vandaan. Wat namelijk heel typerend is, is dat gordelroos altijd maar op één kant van het lichaam zit. Hierin volgt het een specifieke zenuw. Bijvoorbeeld op de linkerhelft van je rug. Dit patroon kan lijken op een gordel of band. 

Maar gordelroos kan ook op andere plekken van het lichaam en gezicht voorkomen. Waar je gordelroos bijvoorbeeld ook vaak ziet verschijnen is op één kant van het gezicht. Of herpes op één bil. 

Pijnlijke huidziekte

Andere klachten die gordelroos geeft zijn: pijn, jeuk, een branderige huid en een tintelend gevoel. Pijn is zelfs één van de meest voorkomende symptomen van gordelroos. Dit kan gaan om een brandende pijn, stekende pijn of kloppende pijn. Daarnaast voel je je vaak grieperig. Wat zelfs kan voorkomen is dat je helemaal niet aan de huid ziet. Maar wel pijn, jeuk en koorts krijgt. Apart he?

Littekens gordelroos

Als de gordelroos blaasjes weg getrokken zijn, kan er een vlekkerige verkleuring achterblijven op de plek waar de gordelroos infectie zat. Dit trekt meestal vanzelf weer weg. Maar als je huid gevoelig is voor pigmentvlekken kan het zijn dat de verkleuring achterblijft. 

Dit zie je vooral bij mensen met een wat donker huidtype. Je noemt dit ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie. Wat eigenlijk een lastige benaming is voor littekens. Meestal gaat het om kleine littekens die zich dus vooral uiten in kleurverschillen. 

gordelroos

Gordelroos symptomen

De gordelroos huiduitslag kan zich op verschillende manieren uiten. Dit verschilt per persoon, maar ook per ernst en locatie. Met als voorkeurslocaties: gordelroos rug, gordelroos op billen en gordelroos gezicht. Hieronder heb ik de meest voorkomende wondroos symptomen op een rijtje gezet:

  • Gordelroos begint als een rode, jeukende huiduitslag
  • Later verschijnen er jeukende blaasjes op de huid
  • Gordelroos geeft een stekende pijn
  • Pijn vóór en na de gordelroos huiduitslag
  • Gordelvormig patroon
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Ziek voelen

Herpes op bil

Gordelroos op de billen kan zich uitstrekken vanaf de ruggengraat, rond de zijkant van de heup en naar de billen. De huiduitslag begint meestal een rode, jeukende huiduitslag op de billen. Wat later verandert in kleine, met vocht gevulde blaasjes die lijken op waterpokkenblaasjes. Als gordelroos op de billen zit, geeft dit vaak veel ongemak, omdat het pijn doet tijdens het zitten.

Herpes rug

Gordelroos op de rug, ook wel herpes zoster op de rug genoemd, is een vorm van gordelroos waarbij de uitslag en blaren zich specifiek ontwikkelen op het huidoppervlak van de rug. De symptomen van gordelroos op de rug zijn vergelijkbaar met die van gordelroos elders op het lichaam. Wat je namelijk ziet is een rode plek op één kant van de rug, waarin allemaal kleine blaasjes verschijnen.

herpes rug

Is gordelroos een soa?

Gordelroos (herpes zoster) is geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Alleen activering van het varicella zoster virus kan namelijk gordelroos veroorzaken. Dit is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Het virus blijft inactief in je lichaam achter na het doormaken van waterpokken. 

Wanner het waterpokken virus later in je leven opnieuw actief wordt, kan dit gordelroos veroorzaken. Maar je draagt dit virus dus niet over via seksueel contact. Wat bij genitale herpes bijvoorbeeld wel het geval is. 

Het gaat puur om een reactivatie van het varicella zoster virus dat al in je lichaam aanwezig was. Alleen hierdoor kun je gordelroos krijgen. Of wanneer je als kind geen waterpokken hebt gekregen, maar nu wel in contact komt met een besmet persoon. Dit heeft alleen niets te maken met seksueel contact. 

Is gordelroos besmettelijk?

Ja en nee. Als je als kind geen waterpokken hebt gekregen kan contact met een besmet persoon bij jou ook waterpokken of gordelroos veroorzaken. Mits je in contact bent gekomen met kapotte gordelroos blaasjes. In de gordelroos blaasjes zit namelijk vocht met daarin het virus. Om die reden is gordelroos besmettelijk tot dat alle blaasjes zijn ingedroogd. 

Mensen die in hun leven niet eerder besmet zijn geraakt met het waterpokkenvirus kunnen erg ziek worden van herpes zoster. Dus heb je zelf last van gordelroos? En heeft je partner als kind geen waterpokken gehad? Let dan extra goed op. Zeker bij een verminderde weerstand. Je partner kan namelijk waterpokken krijgen als gevolg van de gordelroos uitslag. 

Na besmetting duurt het ongeveer tien dagen voordat er gordelroos klachten optreden. Aandoeningen als handschimmel, voetschimmel, huidschimmel en krentenbaard worden als veel besmettelijkere huidklachten beschouwd. 

Is gordelroos gevaarlijk?

Over het algemeen is gordelroos niet gevaarlijk. Wel kan het super ongemakkelijk zijn en ook heel pijnlijk. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten binnen twee tot vier weken vanzelf weer. Wel kun je last blijven houden van complicaties. 

Een mogelijk complicatie is postherpetische neuralgie of post herpetische pijn. Dit betekent dat pijn aanhoudt ondanks dat de huiduitslag verdwenen is. Ook dit is niet gevaarlijk, maar zorgt wel voor veel ongemak. 

Daarnaast zijn er ook bepaalde groepen die een verhoogd risico op complicaties na gordelroos lopen. Mensen ouder dan zestig jaar krijgen bijvoorbeeld sneller te maken met complicaties. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Bij een lage weerstand kan je lichaam zich namelijk minder goed tegen het virus verdedigen. 

Als je denkt dat je gordelroos hebt, is het belangrijk om wel iets aan de pijnlijke huidziekte te doen. Niet alleen omdat dit de klachten vermindert, maar ook omdat het de kans op vervelende bijwerkingen verkleind. 

gordelroos

Gordelroos behandeling

Bij gordelroos krijg je dus last van een rode, jeukende uitslag met allerlei blaasjes. Je kunt deze gordelroos infectie zelf helaas niet verminderen. Wel kun je verergering van de klachten verminderen. Het is vooral belangrijk om de blaasjes niet aan te raken. 

Op die manier voorkom je dat je een ander deel van je huid besmet. Maar ook dat je iemand anders besmet die het virus nog niet eerder heeft doorgemaakt. Verder is het fijn om geen schurende kleren te dragen, zodat de huid niet geïrriteerd raken of de blaasjes open gaan. 

Gordelroos blaasjes indrogen

Gordelroos is pas niet meer besmettelijk als alle blaasjes zijn ingedroogd. Na ongeveer zeven dagen drogen de blaasjes in. Je kunt dit proces eventueel zelf versnellen door een product met zinkoxide te smeren. 

Zinkoxide heeft namelijk een indrogend effect op met vocht gevulde blaasjes en vermindert bovendien ook de gordelroos jeuk. Daarnaast zorgt het snel indrogen van de blaasjes er ook voor dat kleine littekens minder snel achterblijven. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet. Of lees mijn complete advies hier. 

Wat kan een professioneel tegen gordelroos doen?

Een arts zal meestal niets tegen gordelroos doen, omdat de huidklacht ook zonder medicijnen verdwijnt. In sommige gevallen schrijft de arts medicatie voor dat het gordelroos virus remt. Voorbeelden van virusremmers zijn aciclovir en valaciclovir. Deze tabletten hebben alleen effect als je korter dan 48 uur klachten hebt.

Dit gebeurt vooral als gordelroos in het gezicht zit, de gordelroos uitslag erg pijnlijk is, bij herhaalde aanvallen of wanneer je weerstand laag is als gevolg van een ernstige ziekte. Als je de virusremmers gaat slikken, vind er na een week altijd even een controle afspraak plaats. 

Verder is het belangrijk om je huisarts te bellen als je ogen zeer gaan doen, als je licht niet meer kan verdragen, je opeens slechter gaat horen of als er in je neus of ooghoek vlekjes en blaasjes ontstaan.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
vandank
Door

vandank

op 08 Nov 2023

Krachtige kruidenbehandeling is 100% gegarandeerd voor HSV-genezing. De reden waarom de meeste mensen het moeilijk vinden om HSV 1 of 2 te genezen is omdat ze geloven in medische rapporten, medicijnen en medische behandelingen die niet helpen om HSV te ge

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 08 Nov 2023

Dankjewel voor de tip! Welke specifieke kruiden bedoel je?

favour
Door

favour

op 24 Mar 2024

In 2024 werd bij mij het herpesvirus vastgesteld en ik heb alle mogelijke middelen geprobeerd om te genezen, maar alles was tevergeefs totdat ik op een gezondheidsforum een bericht zag over een kruidengeneesmiddel om allerlei ziekten te genezen, waaronder

jessica
Door

jessica

op 29 Mar 2024

Krachtige kruidenbehandeling is 100% gegarandeerd voor HSV-genezing. De reden waarom de meeste mensen het moeilijk vinden om HSV 1 of 2 te genezen is omdat ze geloven in medische rapporten, medicijnen en medische behandelingen die niet helpen om HSV te ge

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram