Huid allergieën: rode, gezwollen, jeukende huid
Allergieën heb je in alle soorten en maten. Zo kun je een cosmetica allergie ontwikkelen, een parfum allergie, een voedsel allergie, een allergische reactie op een muggenbeet of je mondkapje, noem maar op. In deze blog leg ik je veelvoorkomende huid allergieën uit. En natuurlijk wat je ertegen kunt doen.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Huid allergieën
Als je een allergie hebt, betekent dit dat je overgevoelig reageert op een bepaalde stof. Je noemt deze stoffen ook wel allergenen. Zo'n allergeen is dus de grote boosdoener van jouw allergie. En dus ook van de overgevoeligheidsreactie die ontstaat.
Je lichaam reageert als het ware heel overdreven op een bepaalde stof. Terwijl dit bij iemand anders helemaal geen problemen geeft. Veel voorkomende allergenen zijn bijvoorbeeld: pollen, cosmetica, noten, medicijnen en parfum.
De allergie kan zich uiten in branderige ogen, benauwdheid, maar ook in een vervelende huidreactie. Wat je aan de huid vaak merkt, is: roodheid, branderig gevoel, rode vlekken, schilfertjes en enorme jeuk. Het kan zelfs leiden tot eczeem. Je noemt dit dan ook wel allergisch contacteczeem.
Daarnaast hebben mensen met allergiën ook sneller last van keratosis pilaris bultjes. Doormiddel van een plakproef test kan een arts achterhalen welke stof bij jou deze allergische reactie opwekt.
Hieronder heb ik een aantal veelvoorkomende huidallergieën uitgelegd. Inclusief mijn tips!
1. Cosmetica allergie
Mijn hele Sproet idee is eigenlijk ontstaan om mensen te beschermen tegen cosmetica irritaties en allergieën. Want geloof me, veel cosmetica merken stoppen allerlei troep in hun producten. Wat de conditie van je huid alleen maar verslechtert.
Irritatief contacteczeem door cosmetica
Reageer je overgevoelig op je cosmetica product? Dan gaat het 9 van de 10 keer gelukkig niet om een allergische reactie. Maar om een overgevoeligheidsreactie. Je huid reageert dan heftig op een irriterende stof uit het product.
Denk aan parfum, etherische oliën of alcohol. Vaak zie je dan direct na contact met de stof een huidreactie ontstaan in de vorm van roodheid en jeuk. Je noemt dit ook wel irritatief of ortho-ergisch contacteczeem.
Allergisch contacteczeem door cosmetica
De andere 10% gaat wél om een allergische huidreactie. Je huidt reageert dan keer op keer overgevoelig op een bepaalde cosmetische stof, omdat je lichaam hier een allergie op heeft ontwikkeld. Meestal merk je dit niet meteen. Daarom is het ook vaak lastig te achterhalen wat de allergie heeft veroorzaakt.
Om even een voorbeeld te geven: je smeert vandaag je favoriete gezichtsmasker op. Niet wetende dat je lichaam hier inmiddels een allergie voor heeft ontwikkeld. Twee dagen later krijg je opeens last van jeukende, rode vlekken op je huid.
Je gaat na wat je die dag gedaan of gegeten hebt. Niet wetende dat je gezichtsmasker, van twee dagen daarvoor, de grote boosdoener is. Vaak gaat het dus om een cosmetica allergie.
Heb je last van een cosmetica allergie of irritatie? Dan zou ik even geen cosmetica op je huid smeren tot dat je huid rustiger is. Eventueel kun je de huid wel koelen. En de blaasjes insmeren met een indrogende zalf.
Ook kun je, om je huid te kalmeren, een havermout 'prakje' op je huid smeren. Havermout kalmeert namelijk onwijs. Meng hiervoor twee eetlepels fijngemalen haver met één eetlepel olijfolie. Of, als je het echt goed wilt doen, met: camellia olie. Daarnaast kun je natuurlijk ook een haver crème kopen. Ik ben zelf groot fan van de Tiny Todd eczeem crème.
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om cosmetica te vermijden waar stoffen in zitten die snel allergische reacties uitlokken. Je kunt natuurlijk ook de ingrediëntenlijst van je producten checken op irriterende stoffen. Maar dit is vaak lastig te ontcijferen.
Daarom heb ik de Sproet Instagram pagina opgericht. Daarop ontcijfer ik alle ingrediëntenlijsten voor je! En vertel ik welke producten en merken je beter kunt skippen.
2. Allergische reactie mondkapje
Een hele tijd terug schreef ik al een blog over maske. Acne wat ontstaat door het dragen van een mondkapje. Nooit gedacht dat ik hier twee jaar later opnieuw over zou schrijven. Maar het is even niet anders!
Dit keer heb ik het niet over maskne, maar over het krijgen van een allergische reactie op het mondkapje. Je huid is niet gewend aan het dragen van een mondkapje. Niet gek is daarom ook dat sommige van ons op de mondkapjes reageren.
De wegwerp-mondkapjes bestaan onder andere uit katoen, elastaan en kleurstoffen. Met name deze laatste twee stoffen kunnen verantwoordelijk zijn voor een huidreactie. Wel moet ik erbij zeggen dat het meestal niet gaat over een allergische reactie op het mondkapje. Maar meer over irritatie. Het mondkapje wrijft constant over je huid.
Daarnaast wordt het achter het mondkapje natuurlijk lekker warm. Deze combinatie van wrijving en warmte zorgt voor irritatie van je huid. Wat zich uit in roodheid, droogte en eventueel nog pukkeltjes. Maar ik heb een aantal tips!
Tip. 1 Kies het juiste type mondkapje
Heb je echt het idee dat je een allergische reactie krijgt van je mondkapje? Dan kun je ervoor kiezen om het wegwerp-mondkapje te vervangen voor een stoffen mondkapje. Het liefste zelfs een zijde-mondkapje, omdat dit heel zacht voor je huid is.
Tip 2. Wassen van mondkapje
Gebruik je een stoffen, wasbaar, mondkapje en heb je last van irritatie? Wat heel erg kan helpen, is het wassen van je mondkapje(s) met parfumvrij wasmiddel. Parfum en geurstoffen kunnen je huid namelijk enorm irriteren. Gebruik daarom liever wasmiddel zonder parfum, geur,- en kleurstoffen. Bijvoorbeeld de Cosmeau parfumvrije wasmiddel strips. Echt een aanrader!
Tip 3. Smeren onder je mondkapje
Als je regelmatig een mondkapje draagt, kan het helpen om je huid ook regelmatig in te smeren. Met kalmerende ingrediënten en ingrediënten die een soort beschermlaagje creëren. Hiermee voorkom je irritatie klachten. Een goed voorbeeld is deze balsem van La Roche Posay. Met de herstellende en beschermende ingrediënten: shea butter, panthenol, glycerine en dimethicone.
Of deze crème van Eucerin met omega-vetzuren en zouthoutextract. Wat de huid hydrateert en kalmeert. Of deze Tiny Todd eczeem crème met haverextract. Wat ook een kalmerende en ontstekingsremmende werking op de huid heeft.
3. Allergische reactie muggenbeet
We worden allemaal wel eens gestoken door een mug. Toch kan de ene persoon hier heel anders op reageren dan de ander. Een normale muggenbult is vaak bleek, met daarom roodheid. Daarnaast jeukt een muggenbult natuurlijk. De muggenbult zal over het algemeen binnen een paar dagen weer helemaal weg zijn.
Een allergische reactie op een muggenbeet ziet er heel anders uit. De huid reageert heel heftig op de beet. Er ontstaan rond de muggenbult namelijk ook nog andere, jeukende, rode bulten. Daarnaast kunnen op de muggenbulten ook blaren ontstaan.
Met name kinderen of mensen met atopisch eczeem krijgen wel eens last van een allergische reactie op een muggenbeet. Het is heel vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk! Ontstaat er een rode kring rondom je muggenbeet? Of is de muggenbeet heel warm en doet het pijn? Dan kan het zijn dat je een infectie heb opgelopen. En is het goed om even langs de huisarts te gaan.
Heb je een allergische reactie op een muggenbeet gekregen? Dan hoef je niet per se iets te doen. De allergische reactie is namelijk niet gevaarlijk. Maar wel heel vervelend. Daarom kun je de huid koelen met een koude handdoek of een coldpack. Wat je daarnaast nog kunt doen is een pleister met jeukstillende ingrediënten smeren. Of een antihistaminicum gebruiken. Anti-histaminica remt het stofje histamine. Wat vrij komt als je overgevoelig op een stof reageert en verantwoordelijk is voor de huidklachten.
4. Voedsel allergie
Naast uitwendige actoren kan de huidallergie ook ontstaan van binnenuit. Bijvoorbeeld door bepaald eten. En dan in het specifiek het eten van: eieren, schelpdieren, koemelk, gluten, noten, pinda's en vis. Dit zijn bekende allergenen. Oftewel, bekende uitlokkers van allergische (huid) reacties.
Als je huid op voedsel reageert, merk je dit vooral aan de roodheid en jeuk die ontstaat. Maar wat ook vaak voorkomt zijn galbulten. Ook wel urticaria of netelroos genoemd, omdat het een beetje doet lijken op brandneteluitslag.
Er ontstaan dan allemaal bleke, jeukende, bulten op de huid. En de huid eromheen is vaak rood. Deze huiduitslag ontstaat door het vrijkomen van histamine. Dit is een stofje in je lichaam wat onder andere: jeuk, zwelling en roodheid veroorzaakt.
Heb je last van urticaria? Dan kan het helpen om antihistamine pilletjes te slikken. Oftewel, pilletjes die het vrijgekomen histamine remmen. Mensen met hooikoorts gebruiken de pilletjes ook. Een goed voorbeeld zijn deze pilletjes van Mylan. Deze gebruik ik zelf als ik last heb van de vervelend galbulten.
Wat natuurlijk ook belangrijk is, is achterhalen welk eten de jeukende bulten triggert. Zelf hielt ik een tijdje een eet-dagboek bij. En zo kwam ik erachter dat bij mij pindakaas de grote boosdoener is. Wat je ook kunt doen is histamine in je voeding beperken. Dit anti-histamine kookboek is hierbij handig!
5. Kou allergie
Naast voedsel zijn er nog veel meer factoren die netelroos kunnen veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld ook 'allergisch' voor kou zijn. Je lichaam reageert dan té heftig op kou. En laat hierdoor ook teveel histamine vrij. Het gevolg? Jeukende bulten en rode uitslag van de huid. Je noemt dit ook wel koude-urticaria.
Als je erachter wilt komen of je last hebt van een kou allergie, en dus koude-urticaria, kun je een test doen. Stop een aantal ijsblokjes in een plastic zakje en houd dit tien tot twintig minuten tegen je huid aan. Het liefste op je onderarm of rug. Ontstaan er hierna jeukende bulten? Of één jeukende bult? Dan is de kans groot dat het om koude-urticaria gaat.
Heb je geen ijsblokjes in huis? Geen probleem. Je kunt ook een koud, metalen, object tegen je huid houd aanhouden. Denk aan een koude sleutel. Leg deze even vijf minuten in een koud bakje water of in de koelkast. En houd het hierna tegen je huid. Als de jeukende uitslag ontstaat, weet je dat kou de grote boosdoener is.
Bij deze huidklacht is het belangrijk om kou prikkels zoveel mogelijk te vermijden. Ga liever niet in de kou sporten, drink zo min mogelijk (ijs)koude dranken en vermijd koud douchen of het nemen van een koud bad. Zit de uitslag er al? Dan kun je producten smeren die de jeuk verlichten. Bijvoorbeeld deze zinkzalf. Of deze aloë vera gel.