Probiotica slikken en smeren?
01 maart 2024 
10 min. leestijd

Probiotica slikken en smeren?

Het klinkt misschien een beetje vies. Levende bacteriën toevoegen aan een crème, om dit vervolgens op je huid te smeren. Je noemt ze ook wel probiotica crèmes. Maar werken dit soort crèmes eigenlijk wel? Of kun je probiotica beter slikken? En wat zijn de probiotica ervaringen? Je leest het allemaal in deze blog!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Wat is probiotica?

Probiotica zijn levende micro organismen die een gunstig effect hebben op je lichaam. Ze ondersteunen onder andere een gezonde darmflora en sterk immuunsysteem. Probiotica zitten in onze voeding, maar je kunt ze ook extra toevoegen. 

Hierin heb je de keuze uit verschillende probiotica producten. Denk aan: probiotica capsules, probiotica drankjes en zelfs crèmes met probiotica erin. Dit laatste is steeds meer in opkomst. Er zijn namelijk aanwijzingen dat probiotica gunstige effecten zou hebben op huid ontstekingen, waardoor het smeren van probiotica nuttig kan zijn voor bepaalde huidaandoeningen. 

Daarnaast laat onderzoek zien dat probiotica zelden ongewenste bijwerkingen geeft. Maar werkt probiotica smeren echt zo goed? En wat is de beste probiotica? Ik vertel het je allemaal in deze blog!

probiotica

Hoe werkt probiotica?

Als je de werking van probiotica heel makkelijk moet uitleggen, zou ik zeggen: probiotica is in staat om goede bacteriën binnen te laten en de schadelijke bacteriën buiten of te onderdrukken. Er zijn verschillende soorten probiotische bacteriën (meerdere stammen) met verschillende eigenschappen. Voorbeelden zijn: Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus en Lactobacillus casei.

Effect antibiotica darmflora en probiotica voor darmen

De meeste bacteriën zitten in onze darmen. Hier zitten zowel goede als slechte bacteriën. Je noemt het ook wel je microbioom. Als dit microbioom in evenwicht is  merk je hier niets zoveel van. Maar als het microbioom uit evenwicht raakt, kun je klachten krijgen als: diarree, een opgeblazen gevoel, een verstoorde vaginale flora, verstoppingen en dus ook huidproblemen

Het innemen van probiotica kan volgens wetenschappelijk onderzoek dan mogelijk helpen, omdat probiotica ervoor zorgt dat de nuttige bacteriën in je lichaam hun 'werk' blijven doen en de schadelijke bacteriën juist worden tegengehouden of uitgeschakeld. Hierdoor blijft er een goed evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën.

Effect van probiotica op je huid

Inmiddels zijn er behoorlijk wat wetenschappelijke studies gedaan naar het effect van probiotica (levende micro organismen) op je eigen darmflora en zo ook op darmklachten. Zo heeft een vezelrijke voeding bijvoorbeeld een positief effect op een goede darmflora, omdat micro organismen deze vezels gebruiken als voeding. 

Maar tegenwoordig worden er ook steeds meer studies gepubliceerd die het effect van probiotica op de huid hebben onderzocht. Hieruit komen veelbelovende resultaten naar boven. Zo zijn er aanwijzingen dat probiotica een positief effect heeft op verschillende huidklachten die gepaard gaan met ontstekingen. Voorbeelden zijn: huidproblemen als eczeem, rosacea en acne.  

probiotica

Wanneer probiotica capsules innemen?

Maar wanneer is probiotica innemen verstandig? Je kunt probiotica innemen als er sprake is van een disbalans van je microbioom (bacteriën). Oftewel wanneer de goede en slechte bacteriën niet meer in evenwicht zijn, waardoor je klachten krijgt. 

Maar ook probiotica na antibiotica kan soms een goed idee zijn. Antibiotica doden namelijk niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede. Dit kan zorgen voor vervelende klachten. Probiotica na antibiotica kan de bacteriën zo weer terug in evenwicht te brengen, waardoor de kans op klachten afneemt. 

Ook kun je probiotica preventief innemen om een disbalans van bacteriën te voorkomen. Dit is met name handig als je van jezelf al weet dat je vatbaar bent voor bepaalde infecties. Stel dat je bijvoorbeeld in de winter maanden altijd snel last hebt van een keel,- of oorinfectie. Dan kun je ervoor kiezen om deze wintermaanden preventief probiotica te slikken. 

Wanneer je probiotica kunt innemen hangt dus af van je klachten. Maar voor alle klachten geldt: neem probiotica op een nuchtere maag in. Het liefste 's ochtends vóór je ontbijt. Dan worden er namelijk nog geen spijsverteringssappen aangemaakt. Ook zijn de de levensvatbare bacteriën korter in de maag aanwezig. Hieronder ga ik eerst dieper in op het effect van probiotica supplementen slikken en daarna op het effect van probiotica crèmes smeren.

wanneer probiotica innemen

Probiotica slikken

Zonder dat we het door hebben, nemen we vrijwel dagelijks probiotica in. Probiotische bacteriën zitten namelijk in producten als: kaas, yoghurt, gefermenteerde groenten, salami en in zuurkool. Helaas is het wel zo dat maar weinig van deze probiotische bacteriën levend je darmen bereiken. In je maag zit maagzuur. Daarom worden de bacteriën vaak al afgebroken, voordat ze je dunne darm en uiteindelijk dikke darm bereiken.

Probiotica supplementen kunnen daarom een uitkomst zijn. Het Lactobaccilus acidophils bacterie is hierin een veelgebruikt bacterie. Met name het effect van probiotica op de darmen is onderzocht. En deze uitkomsten zijn positief. Studies hebben namelijk uitgewezen dat probiotica huidontstekingen in de darmen kunnen onderdrukken. Dit heeft niet alleen een positief effect op je darmen, maar indirect ook op je huid. 

Je kunt probiotica innemen in pil vorm. Bijvoorbeeld deze Probiotica Orthica pillen. Maar ook in de vorm van drankje. Denk maar aan de bekende probiotica Yakult drankjes. Helaas zit in de probiotica Yakult yoghurtjes erg veel suiker.

probiotica yakult

Onderzoek naar probiotica slikken

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van probiotica suppletie op de huid. Zo is inmiddels bekend dat er een duidelijke link is tussen een verstoorde darmflora en rosacea en acne klachten. Hieronder ga ik hier dieper op in. Wel is het effect natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid bacteriën dat is gebruikt.

1. Effect probiotica rosacea - slikken

Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de aanwezigheid van bacteriën in de darmen bij mensen met rosacea vaak uit evenwicht is. Oftewel, het microbioom in de darmen is verstoord. En naast een verstoord evenwicht in de darmen, laten studies ook zien dat de balans van bacteriën in de maag verstoord is. Hierin lijkt het Helicobacter pylori een grote rol te spelen. 

Beide verstoringen zorgen vervolgens voor ontstekingsreacties vanuit je immuunsysteem. En deze ontstekingscellen kunnen ook terecht komen in je huid. Wat rosacea klachten kan geven.  Goede probiotica opties zijn:

probiotica ervaringen

2. Effect probiotica slikken tegen acne - slikken

Net als bij rosacea, lijkt ook de darmflora van mensen met acne uit balans te zijn. Het nemen van probiotica, in de vorm van melkzuurbacteriën, lijkt hierin een positieve rol te kunnen spelen. Onderzoek laat namelijk zien dat deze bacteriën ontstekingen remmen en de talgproductie verminderen. Om van deze positieve effecten te profiteren, is het wel belangrijk dat er voldoende bacteriën aanwezig zijn en dat ze opgewassen zijn tegen de zure omgeving. Maar welke probiotica bij acne kies je? Goede opties zijn:

probiotica ervaringen

3. Effect probiotica slikken op eczeem - slikken

Ik heb zelf geen probiotica eczeem ervaringen, maar er zijn verschillende studies gepubliceerd die laten zien dat het slikken van probiotica een positief effect heeft op zowel atopisch eczeem als seborroisch eczeem

Ook hierbij werd vooral gekeken naar het effect van melkzuurbacteriën. Maar ook naar bifidobacteriën. Beide probiotica lieten na acht tot twaalf weken een verbetering van de eczeem klachten zien. 

probiotica eczeem

Probiotica smeren

Het smeren van probiotica zit wat lastiger in elkaar. Allereerst, omdat een crème bewaarstoffen bevat, zodat de houdbaarheid van de ingrediënten gewaarborgd blijft. Deze bewaarstoffen beschermen de crème onder andere tegen bacteriën. 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het toevoegen van levende bacteriën aan een crème met bewaarstoffen erg tegenstrijdig is. De bewaarstoffen doden tenslotte de bacteriën. 

Daarnaast mag een crème met probiotica niet warm worden. Dit maakt het lastig voor winkels om de producten in hun schappen te verkopen. Verder is het zo dat áls je bacteriën levend toevoegt aan een crème, de crème al snel zal gaan stinken. En een crème met een vieze geur nodigt nou niet echt uit om op je gezicht te smeren. 

Er zullen daarom ook maar weinig consumenten bereid zijn dit te doen, waardoor fabrikanten er veelal voor kiezen om geen levende bacteriën toe te voegen. Maar afscheidingen van het bacterie. Crèmes met probiotica kopen is daarom makkelijker gezegd dan gedaan.

probiotica smeren

Weinig onderzoek naar probiotica smeren

In tegenstelling tot het effect van probiotica supplementen op de huid, is er helaas maar weinig onderzoek gedaan naar de werking van het smeren van probiotica. Toch zijn er wel een aantal hypotheses, die in theorie zouden kunnen werken. 

Probiotica acne ervaringen - smeren

Als je last hebt van acne, heb je vaak een overgroei van het p acnes bacterie. Dit bacterie is verantwoordelijk voor ontstekingen van de talgklieren. Wat zich onder andere uit in puistjes. Je zou kunnen zeggen dat het remmen van dit p. acnes bacterie ervoor kan zorgen dat acne klachten afnemen. 

Een bacterie dit dit effect op het p. acnes bacterie heeft is het staphylococcus epidermidis bacterie. Dit bacterie kan namelijk een stofje vrijlaten, wat het p acnes bacterie dood. In theorie zou het smeren van dit bacterie dus een positief effect kunnen hebben op acne klachten.

probiotica acne

Probiotica eczeem ervaringen - smeren

Maar niet alleen op acne heeft het staphylococcus bacterie mogelijk een positief effect, ook op eczeem Het bacterie heeft namelijk een onderdrukkend effect op het S. aureus bacterie. Dit is een bacterie dat eczeem verergert. 

Daarnaast is het zo dat mensen met eczeem, last hebben van een droge huid en een verminderde barrière functie. De huid is hierdoor vatbaarder voor prikkels van buitenaf. Het verbeteren van de huidbarrière, maakt de huid beter weerbaar tegen dit soort prikkels. En verbetert automatisch ook de huidhydratatie.

Het Streptococcus thermophilus bacterie is een bacterie dat een stofje laat vrijkomen, wat een positief effect heeft op je huidbarrière. In theorie zou het smeren van dit stofje, er dus voor kunnen zorgen dat een droge huid en eczeem klachten afnemen.

probiotica creme

En prebiotica, werkt dat?

Een ander fenomeen wat de laatste jaren erg in opkomst is, is prebiotica. Het lijkt een beetje op probiotica, maar er zijn toch duidelijke verschillende. Prebiotica zijn namelijk geen levende bacteriën, maar voedingsstoffen voor de goede bacteriën. Het gaat in het specifiek om niet-verteerbare koolhydraten en voedingsvezels. 

Oftewel, je schotelt de goede bacteriën als het waren een lekkere maaltijd voor, waardoor de groei van deze goede bacteriën gestimuleerd wordt. Het grote voordeel hieraan, ten opzicht van probiotica, is dat ze hierdoor makkelijker te gebruiken zijn in cosmetica producten. 

De bewaarstoffen in een crème hebben namelijk geen invloed op prebiotica. En op hun beurt heeft prebiotica ook geen invloed op de houdbaarheid van het product of de geur van het product.  Wat bij probiotica, de levende bacteriën, natuurlijk wel het geval is. Veelbelovend dus!

prebiotica

Probiotica baby

Een ander interessant onderwerp is het effect van probiotica bij jonge kinderen (baby's). Onderzoekers hebben namelijk geconcludeerd dat probiotica bij baby's een positief effect kan hebben op de huidconditie. 

Zo laat deze studie uit 2015 zien dat de kans op eczeem afneemt wanneer probiotica tijdens de zwangerschap wordt ingenomen én tijdens de eerste weken na de bevalling. Probiotica kan dan door de baby zelf worden ingenomen of via borstvoeding. 

Een mogelijke verklaring voor dit effect is dat de samenstelling van darmbacteriën bij mensen met atopisch eczeem uit balans is. Probiotica kan deze samenstelling verbeteren en zo de kans op atopisch eczeem op de babyhuid verkleinen. 

probiotica baby

Ervaringen probiotica: mijn conclusie

Omdat er weinig betrouwbare studies beschikbaar zijn die het effect van smeerbare probiotica en prebiotica onderzocht hebben, is het lastig om harde conclusies te trekken. Daarnaast heb ik zelf geen smeerbare probiotica ervaringen, omdat ik geen Nederlandse cosmetica merken ken die levende bacteriën toevoegen.

Ik weet wel dat het cosmetica merk Murad prebiotica toevoegd aan hun producten. Meer onderzoek is nodig om te zien welk effect het smeren van probiotica op de huid precies heeft. Hieruit moet ook duidelijker naar voren komen of probiotica een langdurig effect heeft op de huidbacteriën of dat het effect maar tijdelijk. 

Maar ook of ze geen nadelig effect hebben op de bacterie groei, welke dosering het beste werkt, welke bacteriën je het beste kunt smeren, hoe lang je het moet smeren en natuurlijk of je probiotica beter kunt slikken of smeren. Kortom, er is nog veel onderzoek nodig naar het effect prebiotica en probiotica crèmes op de huid.

 Voorbeelden van goede probiotica supplementen

probiotica orthica

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Noci
Door

Noci

op 11 Jul 2023

Hi, interessant artikel Ik hoorde ook veel positiefs over het merk 'Skinome' met name de mineral cleanser, probiotic concentrate en de rich emulsion. Kan je deze reviewen of kort je mening over geven? Hartelijk dank!

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 11 Jul 2023

Ik heb de producten van Skinome die je benoemt bekeken en deze zien er allemaal goed uit! Ik kende het merk nog niet, dus dankjewel voor de tip!

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram