Het klinkt een beetje vies. Levende bacteriën toevoegen aan een crème. Om dit vervolgens op je huid te smeren. Je noemt het ook wel probiotica crèmes. Maar werken dit soort crèmes echt? Of kun je probiotica beter slikken? Wat zijn mijn probiotica ervaringen? Je leest het allemaal in deze blog!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn levende bacteriën die een gunstig effect hebben op je lichaam. Ze ondersteunen je darmflora en immuunsysteem.
Probiotica zitten in onze voeding, maar je kunt ze ook extra innemen door probiotica supplementen te slikken. Of crèmes met probiotica te smeren. Dit laatste is steeds meer in opkomst. Maar werkt probiotica smeren echt zo goed? Ik ga het je in deze blog vertellen!
Hoe werkt probiotica?
Als je de werking van probiotica heel makkelijk en snel moet uitleggen, zou ik zeggen: probiotica is in staat om goede bacteriën binnen te laten en de slechte bacteriën buiten of te onderdrukken.
De meeste bacteriën zitten in onze darmen. Hier zitten zowel goede als slechte bacteriën. Je noemt het je microbioom. En als dit uit evenwicht raakt, kun je klachten krijgen. Waaronder: diarree, verstoppingen, maar ook huidklachten.
Het innemen van probiotica kan dan uitkomst bieden, omdat probiotica ervoor zorgt dat de goede bacteriën in je lichaam hun 'werk' kunnen blijven doen. En de slechte bacteriën juist worden tegengehouden of uitgeschakeld. Hierdoor blijft er een goed evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën.
Het effect van probiotica op je huid
Inmiddels zijn er behoorlijk wat studies gedaan naar het effect van probiotica op je darmflora. En zo ook op darmklachten. Maar tegenwoordig worden er ook steeds meer studies gepubliceerd die het effect van probiotica op je huid hebben onderzocht.
En hieruit komen veelbelovende resultaten naar boven. Zo zou probiotica ook een positief effect hebben op huidproblemen als eczeem, rosacea en acne.
Wanneer probiotica innemen?
Maar wanneer moet je probiotica innemen? Je kunt probiotica innemen als er sprake is van een disbalans van je microbioom (bacteriën). Bijvoorbeeld als je last hebt een vaginale infectie of diarree. Dan kun je melkzuurbacteriën innemen om je darmflora weer te herstellen.
Maar ook probiotica na antibiotica kan helpen. Een antibiotica kuur doodt namelijk niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede. Probiotica na antibiotica ka de bacteriën weer terug in evenwicht te brengen.
Daarnaast kun je probiotica preventief innemen om een disbalans van bacteriën te voorkomen. Bijvoorbeeld als je van jezelf weet dat je in de winter maanden snel last hebt van een keel,- of oorinfectie. Dan kun je ervoor kiezen om deze wintermaanden preventief probiotica te slikken.
Wanneer je probiotica kunt innemen hangt dus af van je klachten. Maar voor alle klachten geldt, neemt probiotica op een nuchtere maag in. Het liefste 's ochtends vóór je ontbijt.
Probiotica slikken
Zonder dat we het door hebben, nemen we vrijwel dagelijks probiotica in. Probiotische bacteriën zitten namelijk in producten als: kaas, yoghurt, gefermenteerde groenten, salami en in zuurkool. Helaas is het wel zo dat maar weinig van deze probiotische bacteriën je darmen levend bereiken. Je maag is erg zuur, waardoor de bacteriën vaak hier al worden afgebroken.
Probiotica supplementen kunnen daarom een uitkomst zijn. Het Lactobaccilus acidophils bacterie is hierin een veelgebruikt bacterie. Met name het effect van probiotica op de darmen is onderzocht. En deze uitkomsten zijn positief. Studies hebben namelijk uitgewezen dat probiotica huidontstekingen in de darmen kunnen onderdrukken. Dit heeft niet alleen een positief effect op je darmen, maar indirect ook op je huid.
Je kunt probiotica innemen in pil vorm. Bijvoorbeeld deze Probiotica Orthica pillen. Maar ook in de vorm van drankje. Denk maar aan de bekende probiotica Yakult drankjes. Helaas zit in de probiotica Yakult yoghurtjes veel suiker.
Veel onderzoek naar probiotica slikken
Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van probiotica suppletie op de huid. Zo is inmiddels bekend dat er een duidelijke link is tussen een verstoorde darmflora en rosacea en acne klachten.
Effect probiotica rosacea
Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de aanwezigheid van bacteriën in de darmen bij mensen met rosacea vaak uit evenwicht is. Oftewel, het microbioom in de darmen is verstoord. En naast een verstoord evenwicht in de darmen, laten studies ook zien dat de balans van bacteriën in de maag verstoord is. Hierin lijkt het Helicobacter pylori een grote rol te spelen.
Beide verstoringen zorgen vervolgens voor ontstekingsreacties vanuit je immuunsysteem. En deze ontstekingscellen kunnen ook terecht komen bij je huid. En zo klachten geven als rosacea.
Effect probiotica slikken op acne
Net als bij rosacea, lijkt ook de darmflora van mensen met acne uit balans te zijn. Het nemen van probiotica, in de vorm van melkzuurbacteriën, lijkt hierin een positieve rol te kunnen spelen. Onderzoek laat zien dat deze bacteriën ontstekingen remmen en de talgproductie verminderen. Een goed voorbeeld zijn:
Effect probiotica slikken op eczeem
Verschillende studies hebben ook laten zien dat het slikken van probiotica een positief effect heeft op zowel atopisch eczeem als seborroisch eczeem. Ook hierbij werd vooral gekeken naar het effect van melkzuurbacteriën. Maar ook naar bifidobacteriën. Beide probiotica lieten na acht tot twaalf weken een verbetering van de eczeem klachten zien.
Probiotica smeren
Het smeren van probiotica zit wat lastiger in elkaar. Allereerst, omdat een crème bewaarstoffen bevat, zodat de houdbaarheid van de ingrediënten gewaarborgd blijft. Deze bewaarstoffen beschermen de crème onder andere tegen bacteriën.
Je kunt je misschien wel voorstellen dat het toevoegen van levende bacteriën aan een crème met bewaarstoffen erg tegenstrijdig is. De bewaarstoffen doden tenslotte de bacteriën.
Daarnaast mag een crème met probiotica niet warm worden. Dit maakt het lastig voor winkels om de producten in hun schappen te verkopen. Verder is het zo dat áls je levende bacteriën toevoegt aan een crème, de crème al snel zal gaan stinken. En een crème met een vieze geur nodigt nou niet echt uit om op je gezicht te smeren.
Er zullen daarom ook maar weinig consumenten bereid zijn dit te doen, waardoor fabrikanten er veelal voor kiezen om geen levende bacteriën toe te voegen. Maar afscheidingen van het bacterie.
Weinig onderzoek naar probiotica smeren
In tegenstelling tot het effect van probiotica supplementen op de huid, is er helaas maar weinig onderzoek gedaan naar de werking van het smeren van probiotica. Toch zijn er wel een aantal hypotheses, die in theorie zouden kunnen werken.
Effect probiotica smeren acne
Als je last hebt van acne, heb je vaak een overgroei van het p acnes bacterie. Dit bacterie is verantwoordelijk voor ontstekingen van de talgklieren. Wat zich uit in puistjes. Je zou kunnen zeggen dat als dit p. acnes bacterie geremd wordt, acne klachten automatisch ook afnemen.
Een bacterie dit dit effect op het p. acnes bacterie heeft is het staphylococcus epidermidis bacterie. Dit bacterie kan namelijk een stofje vrijlaten, wat het p acnes bacterie dood. In theorie zou het smeren van dit bacterie dus een positief effect kunnen hebben op acne klachten.
Effect probiotica smeren eczeem
Maar niet alleen acne, ook op eczeem heeft het staphylococcus bacterie een positief effect. Het heeft namelijk ook een onderdrukkend effect op het S. aureus bacterie. Dit is een bacterie dat eczeem verergert.
Daarnaast is het zo dat mensen met eczeem, last hebben van een droge huid en een verminderde barrière functie. De huid is hierdoor vatbaarder voor prikkels van buitenaf. Het verbeteren van de huidbarrière, maakt de huid beter weerbaar tegen dit soort prikkels. En verbetert automatisch ook de huidhydratatie.
Het Streptococcus thermophilus bacterie is een bacterie dat een stofje laat vrijkomen, wat een positief effect heeft op je huidbarrière. In theorie zou het smeren van dit stofje, er dus voor kunnen zorgen dat een droge huid en eczeem klachten afnemen.
En prebiotica, werkt dat?
Een ander fenomeen wat de laatste jaren erg in opkomst is, is prebiotica. Het lijkt een beetje op probiotica, maar er zijn toch duidelijke verschillende tussen beide. Prebiotica zijn namelijk geen levende bacteriën, maar voedingsstoffen voor de goede bacteriën. En dan in het specifiek niet-verteerbare koolhydraten en voedingsvezels.
Oftewel, je schotelt de goede bacteriën als het ware een lekkere maaltijd voor, waardoor de groei van deze goede bacteriën wordt gestimuleerd. Dit maakt ze makkelijker te gebruiken in cosmetica producten, omdat de bewaarstoffen in een crème geen invloed hebben op prebiotica.
En op hun beurt heeft prebiotica ook geen invloed op de houdbaarheid van het product of de geur van het product. Wat bij probiotica, de levende bacteriën, natuurlijk wel het geval is. Veelbelovend dus!
Probiotica baby
Een ander interessant onderwerp is het effect van probiotica bij baby's. Onderzoekers hebben namelijk geconcludeerd dat probiotica bij baby's een positief effect op de huidconditie kan hebben.
Zo laat deze studie uit 2015 zien dat wanneer probiotica tijdens de zwangerschap wordt ingenomen en in de eerste weken na de bevalling de kans op eczeem afneemt. Probiotica kan dan door de baby zelf worden ingenomen of via borstvoeding.
Een mogelijke verklaring voor dit effect is dat de samenstelling van darmbacteriën bij mensen met atopisch eczeem uit balans is. Probiotica kan deze samenstelling verbeteren. En zo de kans op atopisch eczeem verkleinen.
Probiotica ervaringen: mijn conclusie
Omdat er weinig betrouwbare studies beschikbaar zijn, die het effect van smeerbare probiotica en prebiotica onderzocht hebben, is het lastig om harde conclusies te trekken. Daarnaast heb ik zelf geen smeerbare probiotica ervaringen, omdat ik geen Nederlandse cosmetica merken ken die dit levende bacteriën toevoegen. Ik weet wel dat het cosmetica merk Murad prebiotica toevoegd aan hun producten.
Meer onderzoek is nodig om te zien welk effect het smeren van probiotica op de huid precies heeft. Hieruit moet ook duidelijker naar voren komen of probiotica een langdurig effect heeft op de huidbacteriën of dat het effect maar tijdelijk.
Maar ook of ze geen nadelig effect hebben op de bacterie groei, welke dosering het beste werkt, welke bacteriën je het beste kunt smeren, hoe lang je het moet smeren en natuurlijk of je probiotica beter kunt slikken of smeren.
Kortom, er is nog veel onderzoek nodig naar het effect prebiotica en probiotica crèmes op de huid.