In deze blog ga ik dieper in op: wat is een vochtarme huid? Hoe kun je een vochtarme huid herkennen? Wat is een bekende vochtarme huid oorzaak? Wat is het verschil tussen een droge huid en vochtarme huid? En met welke producten kun je een vochtarme huid herstellen?
Samenvatting: beste crème voor vochtarme huid
Ben je niet zo zeer op zoek naar informatie over de vochtarme huid, maar ben je vooral benieuwd welke hydraterende producten je het beste kunt gebruiken? Hieronder lees je mijn favorieten als huidtherapeut! Helemaal onderaan de geef ik meer uitleg over deze producten.
- Cerave reinigingscreme
- SMPL gezichtsreiniger
- Drs Leenarts gezichtsreiniger
- Paula's Choice Recovery serum
- I'm From rice serum
- Clinique hydraterend serum
- CeraVe dag en nachtcrème
- La Roche Posay dag en nachtcrème
- Eucerin dag en nachtcreme
Wat is een vochtarme huid?
Plat gezegd is een vochtarme huid natuurlijk een huid met een tekort aan vocht. Maarja, dit had je zelf ook nog wel kunnen bedenken.. Wat veel mensen niet weten is dat een vochtarme huid geen huidtype is maar een huidconditie. In de diepere huidlagen is sprake van een tekort aan vocht, waardoor dit aan de buitenkant ook zichtbaar kan worden.
Bijvoorbeeld in de vorm van droogtelijntjes, een ruwe huid, schilfertjes en een huid dat trekkerig aanvoelt. Maar in tegenstelling tot een vette huid en droge huid, is een vochtarme huid dus een (tijdelijke) huidconditie.
Je kunt dus een droge én vochtarme huid tegelijkertijd hebben. Maar ook een vette huid en vochtarme huid. Een vochtarme huid heeft namelijk alles te maken met water, niet met olie. Hopelijk volg je me nog... In deze blog leg ik het wat uitgebreider uit: Verschil droge en vochtarme huid.
Oorzaken van een vochtarme huid
Een vochtarme huid heeft niet per se een tekort aan olie, maar een tekort aan water in de diepere huidlagen. Dit kan ervoor zorgen dat de huid er droog en dof uitziet. Zelfs als de talgproductie normaal is. Maar waardoor wordt een vochtarme huid veroorzaakt? Hieronder leg ik de verschillende oorzaken uit:
1. Verstoorde huidbarrière
Je natuurlijke huidbarrière is super belangrijk. Het beschermt de onderliggende huidlagen namelijk tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook zorgt het ervoor dat goede stoffen beter in de huid worden vastgehouden. Bijvoorbeeld vocht. Wanneer deze huidbarrière beschadigd is, is je huid ook minder goed in staat om vocht vast te houden.
De natuurlijke vochtvasthoudende stoffen in de huid verminderen en de huid wordt droger. Er zijn verschillende factoren die de huidbarrière kunnen beschadigen. Bijvoorbeeld: het gebruiken van te agressieve producten, de huid te vaak reinigen, te heet douchen of schade door externe factoren.
2. Klimaat en omgevingsfactoren
Ook klimaat en omgevingsfactoren kunnen ervoor zorgen dat de huid vochtarm wordt. Dit heeft weer te maken met een verstoorde huidbarrière. Externe factoren kunnen de barrièrefunctie namelijk beschadigen. Koude lucht in de winter is bijvoorbeeld een grote oorzaak, omdat de lucht dan droger wordt. Een lage luchtvochtigheid zorgt er automatisch voor dat de huid meer vocht verliest.
Ook wind kan de huid uitdrogen. Doordat het vocht uit het huidoppervlakte kan verdampen. Hetzelfde geldt voor de airconditioning. Het onttrekt vocht aan de lucht en in een afgesloten ruimte kan dit leiden tot een droge, vochtarme huid. Ook de centrale verwarming is een grote boosdoener van uitdroging van de huid. Het zorgt voor droge lucht en heeft zo hetzelfde effect als de airconditioning.
3. Gebruik van uitdrogende ingrediënten
Verder kan cosmetica ook de oorzaak zijn van een vochtarme huid. Er zijn namelijk behoorlijk wat wat ingrediënten met uitdrogende eigenschappen, waardoor het vocht uit de huid verwijderd. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld alcohol in cosmetica (alcohol denat., ethanol of isopropano) en sulfaten.
De sulfaten sodium lauryl sulfate (SLS) en sodium laureth sulfate (SLES) vind je vaak terug in gezichtsreinigers. Ze maken de huid schoon, maar hebben ook een ontvettende en uitdrogende werking op de huid. Niet alleen vuil en olie worden namelijk van de huid verwijderd. Ook de natuurlijke oliën (lipiden) verminderen, waardoor de huid makkelijker uitdroogt.
Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg cosmetische stoffen die de huid dusdanig irriteren dat de huidbarriere verslechterd en de huid uitdroogt. Op de Sproet Instagram pagina deel ik hier meer over!
4. Onvoldoende hydratatie
Een meer voor de hand liggende oorzaak van een vochtarme huid is onvoldoende hydrateren. Zeker als de huidbarriere verslechterd is, is het belangrijk om je huid goed en regelmatig te hydrateren. Bijvoorbeeld door direct na het douchen of het reinigen van je gezicht een hydraterende dagcrème aan te brengen. Voorbeelden van goede hydraterende ingrediënten zijn: hyaluronzuur, glycerine, vitamine C, panthenol en ureum.
5. Huidaandoeningen
Een vochtarme huid gaat ook vaak gepaard met een onderliggende huidaandoening. De huidconditie is dan meer het gevolg van de huidziekte. Zo gaan verschillende soorten eczeem gepaard met een vochtarme huid. Eczeem veroorzaakt namelijk een huidontsteking, jeuk en een verzwakte huidbarrière, waardoor de huid vatbaarder is voor uitdroging en infecties.
Hetzelfde geldt voor de huidklacht rosacea. Deze huidaandoening veroorzaakt ontstekingen en een verzwakte huidbarrière. Wat vervolgens weer kan zorgen voor meer vochtverlies en zo een vochtarme huid. Ook psoriasis is een bekende huidaandoening waarbij de huid vochtarm is.
6. Medische problemen
Ook lichamelijke veranderingen en/of onderliggende medische problemen kunnen zorgen voor een vochttekort in de huid. Bijvoorbeeld hormonale schommelingen. Schommelingen in je hormonen kunnen de talgproductie verminderen of juist verhogen. Wanneer de talgproductie vermindert, verminderen ook het aantal vetten in het huidoppervlak. Met als gevolg een huid dat sneller vocht verliest.
Een medisch onderliggend probleem dat ook gepaard kan gaan met een vochtarme huid is een te trage of te snelle schilderklier. Het heeft effect op de huid en kan zo onder andere zorgen voor een vochtarme huid. Verder is ook van diabetes bekend dat een te hoge bloedsuikerspiegel de bloedcirculatie verstoort. Wat kan leiden tot een verminderde hydratatie van de huid.
Het verschil tussen een droge en vochtarme huid
Zoals ik eerder al aangaf, is een vochtarme huid een veelvoorkomend huidprobleem dat vaak wordt verward met een droge huid. Niet gek, want beide huidklachten lijken behoorlijk op elkaar. Toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Hieronder leg ik de belangrijkste verschillen kort uit!
Droge huid
Een droge huid is, net als een vette huid, een huidtype. Van nature heeft de huid een tekort aan oliën en huideigen vetstoffen. Dit zorgt ervoor dat je huid trekkerig aanvoelt, snel op prikkels van buitenaf reageert, er kunnen schilfertjes zichtbaar zijn, droogtelijntjes en de huid kan er wat roder uitzien. Een droge huid heeft dus niet direct iets te maken met een tekort aan vocht, maar met een tekort aan natuurlijke oliën en vetten.
De belangrijkste factoren die een droge huid veroorzaken zijn: genetische aanleg om minder talg te produceren, omgevingsfactoren die voor een verstoorde huidbarriere zorgen (koude lucht, droge lucht), veroudering van de huid, verkeerd gebruik van cosmetica, onderliggende huidproblemen (eczeem, psoriasis, verstoorde huidbarrière).
Vochtarme huid
In tegenstelling tot een droge huid en een vette huid is een vochtarme huid geen huidtype, maar een huidconditie. Bij een vochtarme huid is er, zoals de naam al doet vernoemen, sprake van een tekort aan vocht. Hierdoor kunnen er droogtelijntjes ontstaan, een trekkerig gevoel, een doffe teint en schraal gevoel. Maar dit kan ook op een vette huid ontstaan. Je kunt dus last hebben van een uitgedroogde huid die tegelijkertijd vettig aanvoelt.
Vochtarme huid herkennen
Een vochtarme huid kan dus zowel droog als vet aanvoelen. Het is daarom belangrijk om je huidtype en huidconditie goed te begrijpen, voordat je producten kiest! Hieronder heb ik de belangrijkste symptomen van een vochtarme huid gezet:
Trekkerig gevoel
Een vochtarme huid mist water in de diepere huidlagen, wat leidt tot een verlies van elasticiteit. Hierdoor kan de huid strak en ongemakkelijk aanvoelen. Bijna alsof je huid niet goed meebeweegt. Dit trekkerige gevoel ontstaat vaak vaak na contact met water. Bijvoorbeeld na het reinigen van je gezicht of na het douchen.
Doffe teint
Wat ook een typisch kenmerk van een vochtarme huid is, is een doffe teint. Het tekort aan vocht in de diepere huidlagen zorgt voor minder glans in de bovenste huidlagen. Ook kan de doorbloeding afnemen, waardoor je gezicht er wat bleker uit ziet. Daarnaast heeft een vochtarme huid ook vaak moeite om dode huidcellen te vervangen voor nieuwe huidcellen. Hierdoor stapelen dode huidcellen zich op in de bovenste huidlaag. Wat ook weer zichtbaar wordt in de vorm van een doffe teint.
Fijne droogtelijntjes
Ook droogtelijntjes zijn een typisch kenmerk van een vochtarme huid. Er ontstaan dan lijntjes in je huid als gevolg van de droogte. Dit zijn dus geen rimpels! Tijdens studies worden fijne lijntjes nog wel eens beschouwd als rimpels om de uitkomsten (positief) te beïnvloeden.
Soms een vette glimmende huid
Dit klinkt misschien een beetje dubbel, maar een vochtarme huid kan goed samengaan met een huid dat vettig aanvoelt. Het tekort aan vocht zorgt voor een verhoging van de talgproductie. Je huid blijft als het waren talg aanmaken, omdat het wilt herstellen. Dit kan zorgen voor een glimmende of vette huid.
Vochtarme huid herstellen
Als je Googelt op het herstellen van een vochtarme huid, lees je vooral dat de huid intensief hydraterende verzorging nodig heeft. Maar ja, wat houdt dat in? En welke producten kies je? Ik help je hier graag mee! Het herstellen van een vochtarme huid begint met het ondersteunen van de huidbarrière en het aanvullen van vocht in de diepere huidlagen. Hieronder heb ik goede hydraterende producten gezet, die ook nog eens beschermen tegen veroudering!
1. Milde reiniger
Agressieve reinigers met uitdrogende was-stoffen kun je beter overslaan. Dit geldt trouwens voor ieder huidtype. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet van goede en milde gezichtsreinigers die geschikt zijn voor de vochtarme huid. Was altijd met koud of lauwwarm water!
- Cerave reinigingscreme - ieder huidtype
- SMPL gezichtsreiniger - droge vochtarme huid
- Drs Leenarts gezichtsreiniger - droge vochtarme huid
2. Serum met hydraterende ingrediënten
Een serum met genoeg werkzame stoffen kan extra verzorging geven aan de vochtarme huid. Daarnaast bevatten goede serums ook nog anti-age stoffen. Die de huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering.
- Paula's Choice Recovery serum - droge vochtarme huid
- I'm From rice serum - rode vochtarme huid
- Clinique hydraterend serum - vette vochtarme huid
3. Hydraterende crème
Gebruik het liefste een dag en nachtcrème waaraan zowel ingrediënten zijn toegevoegd die vocht in de huid vasthouden als aantrekken. Voorbeelden zijn: hyaluronzuur, glycerine, panthenol, ureum.
- CeraVe dag en nachtcrème - ieder huidtype
- La Roche Posay dag en nachtcrème - droge vochtarme huid
- Eucerin dag en nachtcreme - ieder huidtype
4. Bescherm je huidbarrière
Eventueel kun jouw huid een extra hydratatie boost geven door (ook) een plantaardige olie te gebruiken. De juiste plantaardige oliën helpen je huid te herstellen maar zorgen ook direct voor een minder trekkerig gevoel. Meng bijvoorbeeld een paar druppels olie door je dagcrème. Voorbeelden van goede plantaardige oliën zijn:
- Jojoba olie - vette vochtarme huid
- Kukui olie - droge vochtarme huid