Gé-weldig. Dat is wat ik van de nieuwe ZARQA zonnebrand vind. En nee, ik ben niet door het merk gevraagd om dit te schrijven. Ik ben oprecht heel enthousiast. Zeker voor zonnebrand producten. Die toch al snel te dik aanvoelen en/of een witte waas achterlaten. In deze ZARQA zonnebrand review vertel ik alles over de formuleringen en texturen!
Samenvatting: ZARQA SunLotion review
Heb je geen zin om de hele ZARQA zonnebrand review te lezen? Hieronder heb ik de belangrijkste kenmerken van zowel de ZARQA sunlotion SPF30 als ZARQA sunlotion SPF50 op een rijtje gezet! Ben je specifiek benieuwd naar mijn mening over de ZARQA aftersun? Scrol dan even naar het einde van de blog!
✔ Bevatten stabiele en huidvriendelijke organische zonnefilters
✔ Bevatten antioxidanten (Zonnebloemolie en Vitamine E)
✔ De zonnebrandlotions hebben ook kalmerende en verzachtende eigenschappen
✔ Laat absoluut geen witte waas achter!
✔ Trekt heel snel in en maakt je huid niet vet of glimmend
✔ Geschikt voor de zon en allergie gevoelige huid
✔ Vegan, vrij van parfum, alcohol en microplastics
✔ SPF 30 is verkrijgbaar in 50 ml, 100 ml en 200 ml
✔ SPF 50 is verkrijgbaar in 50 ml en 200 ml
ZARQA zonnebrand review: de producten
ZARQA heeft hun assortiment dus uitgebreid met een Sun-lijn! Deze lijn bestaat uit de SunLotion SPF30 en SPF50, voor zowel gezicht als lichaam. Evenals een AfterSun-product. Alle producten zijn volgens ZARQA zorgvuldig geformuleerd. Met de focus op natuurlijke, huidvriendelijke ingrediënten.
Ook zijn alle formuleringen vegan, vrij van microplastics, vrij van parfum en vrij van uitdrogende alcohol. Dit maakt de producten niet alleen een milieuvriendelijke optie, maar ook geschikt voor de gevoelige huid. In deze ZARQA zonnebrand review bekijk ik de ingrediëntenlijsten en texturen van onderstaande producten!
- ZARQA sunlotion SPF30 (50 ml, 100 ml en 200 ml)
- ZARQA sunlotion SPF50 (50 ml en 200 ml)
- ZARQA aftersun (200 ml)
ZARQA zonnebrand review: de formules
De formules van de ZARQA zonnebrand producten zijn ontwikkeld met de focus op zowel de huid als het milieu. Zo heeft het merk organische zonnefilters gekozen die zowel als huidvriendelijk en milieuvriendelijk worden beschouwd. Om het ecosysteem, zoals koraal, niet te beschadigen. Ook zijn aan iedere formule Dode Zee Mineralen toegevoegd om de huid extra te verzachten. Maar laten we even uitgebreid in de ingrediëntenlijsten duiken!
1. Zonnefilters ZARQA SunLotion
De ZARA zonnebrandlotions bevatten een mix van organische zonnefilters. Die een brede bescherming bieden tegen zowel UVA- als UVB-stralen. De formules zijn dus niet 100% natuurlijk. Maar de organische zonnefilters dié gebruikt zijn, zijn wel veel beter voor het milieu dan andere populaire zonnefilters.
In tegenstelling tot milieuonvriendelijke en huidonvriendelijke filters als Oxybenzone en Octocrylene, heeft het merk bijvoorbeeld gekozen voor stabiele zonnefilters. Beter voor het ecosysteem en beter voor onze huid. Geen van deze filters staan bekend om het beschadigen van het koraal en/of koraalverbleking. De volgende zonnefilters vind je terug in de formules:
- Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (Uvinul A Plus): Dit filter biedt bescherming tegen UVA-straling. Deze straling is verantwoordelijk voor huidveroudering en schade op lange termijn. Het filter staat bekend om zijn fotostabiliteit. Wat betekent dat het zijn effectiviteit behoudt. Zelfs na blootstelling aan zonlicht. Iets wat, gek genoeg, lang niet altijd vanzelfsprekend is bij zonnefilters.
- Ethylhexyl Triazone (Octyltriazone): Dit filter absorbeert zowel UVB- als UVA-stralen en heeft een lichte textuur. Het heeft een lage huidpenetratie, waardoor het risico op irritatie vermindert. Ook biedt het filter betrouwbare bescherming tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Zonder dat het een zware laag op de huid achterlaat.
- Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Tinosorb S): Dit is een breed-spectrum UV-absorber die ook heel fotostabiel is. Het filter verkleint bovendien de afbraak van andere actieve ingrediënten in de zonnebrand door zonlicht, waardoor de effectiviteit van het product langer behouden blijft.
- Tris-Biphenyl Triazine (Tinosorb A2B): Dit filter zit alleen in de SPF50 SunLotion. Het biedt een krachtige bescherming tegen UVA-straling en heeft als voordeel dat het geen witte waas achterlaat op de huid. iets wat vaak ontstaat bij minerale filters. Zeker als het om SPF 50 gaat.
2. Overige ingrediënten ZARQA SunLotion
De formules bevatten naast zonnefilters natuurlijk ook nog andere ingrediënten, waaronder een aantal huid verbeterende stoffen. Zo zijn aan beide SunLotions Shea Butter en Glycerine toegevoed. De concentratie Shea Butter is in de SPF 50 variant wat hoger, waardoor deze zonnebrand extra voedend en verzachtend is.
Ideaal voor een drogere huid want Shea Butter staat bekend om zijn kalmerende en hydraterende eigenschappen. Ook bevatten alle sunlotions Maris Sal (zout uit de Dode Zee). Dit is een ingrediënt dat in alle ZARQA producten terug te vinden is. Het heeft voornamelijk kalmerende, helende en hydraterende eigenschappen.
Caprylyl Glycol heeft zowel hydraterende als antimicrobiële eigenschappen. En de toevoeging van zonnebloemolie verbetert niet alleen de smeerbaarheid. Maar zorgt ook voor extra bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon. Het bevat namelijk een hoge concentratie vitamine E. Overigens is vitamine E ook in pure vorm toegevoegd.
Het feit dat de producten vrij zijn van zowel parfum, geurstoffen en alcohol, maakt de zonnebrand wat mij betreft ook heel geschikt voor de (extreem) gevoelige huid.
ZARQA zonnebrand review: de texturen
Maar dan de textuur van de ZARQA zonnebrand. Een ingrediëntenlijst kan er op papier namelijk goed uitzien. Maar in de praktijk helemaal niet fijn in gebruik zijn. Bijvoorbeeld omdat het je huid te vettig maakt. Of de bekende witte waas die veel zonnebrandcrèmes nog steeds achterlaten.
Ik kan je één ding verzekeren; de texturen zijn niet vet, niet plakkerig en laten geen witte waas achter. Sterker nog; ik vind dit één van de fijnste zonnebrand structuren die ik getest heb. Het gaat om lotion texturen. Dit zit qua vetheid net onder een crème. Een lotion bevat namelijk meer water, waardoor het wat dunner is. En daardoor makkelijker over je huid te verspreiden.
Zonder dat er een zware of plakkerige laag achterblijft. Dit maakt ze ideaal voor dagelijks gebruik. Zowel voor het gezicht als lichaam. En ook in combinatie met make up. Ik heb het zelf getest met mijn serum, moisturizer én foundation. Dit voelde alsnog niet aan als teveel. Ook merk je meteen dat de zonnebrandlotions geen witte waas achterlaten.
Hieronder zie je drie foto's. Foto één is de textuur na aanbrengen, foto twee is de textuur een klein beetje uitgesmeerd en foto drie is vijf seconden nadat ik de zonnebrandlotion heb uitgesmeerd. Zoals je kunt zien is de hele lotion ingetrokken! En ik had behoorlijk wat aangebracht. Echt top!
Verder zijn de zonnebrandlotions waterbestendig. Dit houdt in dat ze goed standhouden tijdens het zwemmen of transpireren. Maar met een beetje water en een milde reiniger haal je de zonnebrand er makkelijk weer af. Overigens zou ik na het zwemmen en/of veel transpireren altijd opnieuw smeren.
ZARQA zonnebrand review: de verschillen
Er zijn dus twee soorten zonnebrand uitgebracht. Een ZARQA SunLotion in factor 30 en een ZARQA SunLotion in factor 50. Ik heb hierboven al een aantal verschillende tussen beide producten opgenoemd. Maar hieronder vind je nog even kort een samenvatting!
ZARQA zonnebrand SPF30
De ZARQA zonnebrandlotion SPF30 bevat een combinatie van drie zonnefilters: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate (beschermt tegen UVA-stralen) en Ethylhexyl Triazone (beschermt tegen UVA en UVB-stralen) en Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (beschermt tegen UVA en UVA stralen). Deze combinatie biedt een goede bescherming tegen de zon.
Wat de textuur betreft, is de SPF30-formule licht en niet-plakkerig. Het trekt snel in de huid en er blijft geen witte waas achter. Wat vaak een probleem is bij zonnebrandcrèmes. De SPF30 variant is, in tegenstelling tot de SPF50, verkrijgbaar in drie groottes: 50 ml, 100 ml en 200 ml.
ZARQA zonnebrand SPF50
De ZARQA zonnebrandlotion SPF50 bevat dezelfde zonnefilters als de SPF30. Maar heeft een extra beschermend component: Tris-Biphenyl Triazine (Nano). Dit is een zonnefilter die de bredere bescherming tegen zonnestralen versterkt. Wat op die manier zorgt voor een hogere bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
Dit maakt de SPF50 ideaal voor intensievere blootstelling aan de zon. Overigens gaat mijn voorkeur uit naar het smeren van SPF 50. Hoe hoger de beschermingsfactor hoe beter! Aan de formule van de SPF50 Sunlotion is ook Decyl Glucoside toegevoegd. Het helpt de textuur en smeerbaarheid van het product te verbeteren. Wat fijn is, want zonnebrand in factor 50 voelt al snel te zwaar en dik aan.
Daarnaast bevat de SPF50 SunLotion ook nog de ingrediënten: Disodium Phosphate en Butylene Glycol. Ze verbeteren de stabiliteit van het product maar helpen ook bij het verbeteren van de textuur. Wat zorgt voor een fijnere applicatie. Kortom, de ZARQA SunLotion SPF50 biedt een iets hogere bescherming dan de SPF30 variant. Zonder dat dit de textuur van de zonnebrand negatief beïnvloed.
Verder is de ZARQA SunLotion SPF50 verkrijgbaar in 50 ml en 200 ml.
Verschil ZARQA zonnefluide en ZARQA zonnelotion SPF30
Een zonnebrand die ZARQA al een tijdje verkocht, en ik zelf ook thuis heb staan, is de ZARQA zonnefluïde. Het belangrijkste verschil tussen de ZARQA zonnefluide SPF30 en de zonnelotion SPF30 zit in de textuur en de ingrediënten.
Zo heeft de zonnefluide een lichtere, vloeibare textuur. Het trekt snel de huid in en biedt een subtiele hydratatie. Terwijl de zonnelotion een iets rijkere en vollere formule heeft. Voornamelijk dankzij de toevoeging van Shea Butter. Daarnaast bevat de zonnefluïde ingrediënten als Panthenol, Urea en Allantoin. Die de huid kalmeren en extra hydratatie bieden.
Ook is de concentratie Dode Zee Mineralen hoger in de zonnefluïde. De zonnelotion richt zich meer op het versterken van de huidbarrière met Capryloyl Glycerin/Sebatic Acid Copolymer en Tetrasodium Glutamate Diacetate. Beide producten bieden dezelfde zonbescherming, maar de zonnelotion heeft een wat rijkere en verzorgende werking voor de drogere huid.
Dit maakt de zonnefluide naar mijn mening wat fijner voor mensen met een normale tot vette huid. Of als je specifiek op zoek bent naar een lichte zonnebrand textuur. De zonnelotion is meer geschikt voor de normale tot droge huid. Benieuwd naar mijn uitgebreide mening over de zonnefluïde? Bekijk dan deze blog: ZARQA zonnefluid review.
ZARQA zonnebrand review: conclusie
Na het lezen van deze ZARQA SunLotion review zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat mijn conclusie positief is Wat mij betreft zijn de zonnebrand producten een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een effectieve, huidvriendelijke en stabiele zonnebrandlotion.
De textuur van de zonnebrand is licht, niet-plakkerig en trekt snel in. Wat het ook heel fijn maakt voor dagelijks gebruik. De combinatie van hydraterende ingrediënten en huidvriendelijke zonnefilters en het uitblijven van irriterende stoffen, maakt de zonnebrandlotion ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.
Verder zijn de gebruikte zonnefilters veilig voor koraal en andere mariene ecosystemen, is iedere formule vegan en zijn alle producten vrij van microplastics. De toevoeging van Zonnebloemolie, Vitamine E en Shea Butter zorgen er bovendien voor dat de SunLotion extra bescherming biedt tegen vroegtijdige huidveroudering. Kortom, wat mij betreft zeker het proberen waard!
ZARQA aftersun
Naast de ZARQA SunLotion-lijn heeft het merk ook een AfterSun uitgebracht. Mensen die mij al langere tijd volgen weten dat ik geen fan ben van traditionele aftersun. Veel traditionele aftersun producten bevatten namelijk ingrediënten die de huid irriteren in plaats van herstellen...
Ze zorgen voor dat typische verkoelende en/of tintelende effect. Iets waar wij als consument vaak naar opzoek zijn trouwens. Maar deze verkoelende en tintelende werking is vaak puur het resultaat van één of meerdere irriterende ingrediënten. Dat tijdelijk dus een verfrissend gevoel geeft. Maar ondertussen de onderliggende huidirritatie (als gevolg van de verbranding) alleen maar erger maakt.
1. Ingrediënten ZARQA aftersun
De ZARQA aftersun richt zich op het kalmeren en herstellen van de huid. Dit staat natuurlijk op iedere aftersun verpakking, maar bij deze aftersun is dit echt zo. Zo bevat de formule Aloe Vera. Bekend om zijn hydraterende eigenschappen. Daarnaast zorgt Shea Butter voor diepe hydratatie en verzachting. Extra fijn voor de huid na het zonnen. Glycerine trekt vocht aan en houdt de huid gehydrateerd.
Een andere waardevolle toevoeging is Allantoin. Een ingrediënt dat irritaties helpt verminderen en de huid versneld herstelt. Zonnebloemolie, rijk aan vitamine E, helpt de huid te beschermen tegen schade en helpt het herstel van de huid te stimuleren. Daarnaast draagt Maris Sal (Dode Zeezout) bij aan het verzachten en kalmeren van de huid. Wat het herstel na zonneschade kan versnellen.
Verder wordt de formule ondersteund door nog een aantal andere hydraterende stoffen, als: Urea, Sodium Lactate en Sorbitol. Een mooie verzorgende formule dus!
2. Textuur ZARQA aftersun
De textuur van de ZARQA AfterSun zou ik omschrijven als rijk en voedend. Maar wat mij betreft absoluut niet te zwaar of vet. Het trekt snel in de huid en laat geen plakkerig gevoel achter. Ook smeert het makkelijk uit en zorgt ervoor dat je huid lekker zacht aanvoelt. Fijn om na een dagje zon te smeren. Maar gebruik het ook gerust het hele jaar door als voedende bodylotion!