Acne ontstaat niet alleen in de puberteit. Ook pasgeboren baby's kunnen al last hebben van onzuiverheden op hun gezichtje. Als ouders is dit vaak even schrikken. Want hoezo heeft jouw kindje last van zijn/ haar huid? En is dit iets om je zorgen over te maken? Gelukkig gaat het meestal om een onschuldige huidklacht. In deze blog leg ik je uit wat je het beste kunt doen als je kindje last heeft van baby acne!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is baby acne?
Je noemt baby acne ook wel acne neonatorum of acne infantum. Het zijn beide termen voor acne bij jonge kinderen. Acne neonatrum is een bepaald soort baby acne dat bij zuigelingen optreedt. En je spreekt over acne infantum als het om acne op peuterleeftijd gaat. Jongens hebben iets vaker last van baby acne dan meisjes.
Baby acne is een onschuldige huidklacht, maak je dus geen zorgen! Je kunt er eventueel wel voor kiezen om het acne te verminderen. Bijvoorbeeld door de juiste huid verzorgingsproducten te gebruiken. Ik help je hier graag bij! In deze blog deel ik mijn favoriete baby verzorgingsproducten. Hieronder heb ik alle producten gezet die ik in deze blog adviseer:
- Eucerin kalmerende gezichtscrème
- Eucerin ureum gezichtscrème
- Cerave gezichtscrème
- Derma Eco badolie
- Neutral badolie
Hoe ziet baby acne eruit?
Bij baby acne ontstaat er dus een acne beeld bij kindjes. Je baby krijgt puistjes op de wangen, de kin en het voorhoofd. Soms kan het puistje een rood, ontstoken en groter bultje worden. Ook kunnen de talgklieren soms ontstoken raken.
Wat verder opvalt is de hoeveelheid mee-eters. Je ziet dan allemaal kleine witte en zwarte puntjes in de huid zitten. Anders dan jeugdpuistjes (acne vulgaris) of acne bij volwassenen is baby acne vaak maar van korte duur. De pukkeltjes en bultjes ontstaan binnen vier weken na de geboorte. De puistjes en mee eters trekken binnen een paar weken vanzelf weer weg.
Symptomen acne bij baby (baby pukkeltjes)
Kortom, als je kindje last heeft van één of meerdere van onderstaande symptomen, is de kans groot dat er sprake is van babyacne. Hieronder heb ik de belangrijkste symptomen van acne infantum nog even op een rijtje gezet:
- Mee-eters op het gezicht van je kindje
- Pasgeboren baby puistjes
- Baby heeft pukkeltjes paar weken na de geboorte
- Puistjes bij baby ontstaan met name op de wangen, kin en voorhoofd
- Rode bultjes op het gezicht van je kindje
- Roodheid in het gezicht van je kindje
- Er kun littekens ontstaan als de pukkeltjes opengekrabd worden
- De pukkeltjes zijn van verschillende grootte
Oorzaak baby acne (buik)
Acne in het algemeen ontstaat natuurlijk door verstoppingen van je poriën. Deze ontstopping ontstaat wanneer het huidsmeer (talg) in de poriën niet goed afvoert. Waardoor het ophoopt en er een mee-eter ontstaat. Dit herken je aan zwarte en witte puntjes op de huid. Als de mee-eter vervolgens ontstoken raakt, wordt het een puistje.
Anders dan vaak gedacht wordt, ontstaat baby acne al in de buik van de moeder. Namelijk, door hormonen die via de navelstreng binnenkomen. Deze navelstreng verbind het kindje met de bloedbaan van de moeder. Om zo belangrijke voedingsstoffen over te geven. Maar ook hormonen.
En deze hormonen blijven nog een aantal weken in het lichaam van het kindje aanwezig. Meestal merk je hier niets aan. Maar sommige kinderen zijn gevoeliger voor deze hormonen, waardoor het een verhoging van de talgproductie (huidsmeer) kan zorgen. Er wordt meer talg aangemaakt dan zou moeten. Met als gevolg: kleine verstoppingen en uiteindelijk baby acne in het gezicht van je pasgeboren baby'tje.
Baby acne wordt dus veroorzaakt door hormonen van de moeder. Die tijdens de zwangerschap via de navelstreng zijn afgegeven. Niet ná de geboorte van het kindje wat wel vaak gedacht wordt. Borstvoeding wordt dan als de grote boosdoener gezien. Maar dit is dus niet het geval. Borstvoeding zorgt niet voor baby acne.
Baby acne of krentenbaard
Baby acne en krentenbaard (impetigo) zijn beide huidaandoeningen die bij kinderen voorkomen. Hieronder heb ik de belangrijkste verschillen in oorzaak, symptomen en behandeling gezet.
Oorzaak baby acne en krentenbaard
Baby acne, ook wel acne infantum en acne neonatorum genoemd, komt voor bij pasgeborenen baby's. Het wordt vermoedelijk veroorzaakt door hormonale veranderingen die van de moeder naar de baby worden overgedragen. Een baby heeft puistjes en pukkeltjes die al in de eerste weken na de geboorte ontstaan. Krentenbaard daarentegen is een besmettelijke bacteriële infectie. Het ontstaat na een beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld een schaafwondje of eczeem.
Symptomen baby acne, gele korstjes (krentenbaard)
Baby acne uit zich als kleine rode of witte bultjes (puistjes). Met name op de wangen, voorhoofd en kin. Dit is niet pijnlijk of jeukend. Krentenbaard daarentegen begint vaak als kleine rode vlekjes of bultjes. Die zich later ontwikkelen tot met vocht gevulde blaasjes. Op een gegeven moment barsten deze met vocht gevulde blaasjes open en ontstaan er geelachtige korstjes. Vooral rond de neus en mond. In tegenstelling tot baby acne, kan krentenbaard jeukend en soms pijnlijk zijn.
Baby acne of gerstekorrels
Baby acne lijkt ook een beetje op gerstekorrels (gerstekorrel baby). Bij beide huidklachten is er sprake van kleine pukkeltjes. Toch zijn er ook een aantal belangrijke verschillen om beide huidklachten uit elkaar te halen:
Oorzaak baby acne en gerstekorrels
Baby acne is een hormonale reactie bij een pasgeboren baby. Gerstekorrels daarentegen ontstaan door verstopte poriën. De verstopping is meestal veroorzaakt door dode huidcellen die niet goed worden afgestoten, waardoor ze vast komen te zitten in de bovenste huidlaag. Gerstekorrels kunnen voorkomen bij baby's, maar ook bij kinderen en volwassenen. Baby acne zie je alleen bij pasgeboren baby (acne neonatorum) of peuters (acne infantum).
Uiterlijk baby acne en gerstekorrels
Bij baby acne verschijnen er kleine rode of witte pukkeltjes of bultjes. Deze pukkeltjes zijn eigenlijk kleine verstoppingen van de poriën. Meestal ontstaan ze op de wangen, neus en voorhoofd van de baby. Gerstekorrels zijn juist kleine, harde, witte of gele bultjes. En zitten meestal op de neus, wangen of rond de ogen van de baby. Ze zien er glad en bolvormig uit en zijn niet ontstoken. Baby acne daarentegen ziet er wel ontstoken uit. ssgt
Baby acne behandelen
Baby acne trekt vaak bij kinderen vanzelf weer weg. Meestal binnen een aantal maanden. Behandelen is daarom niet noodzakelijk. Toch kiezen veel ouders ervoor om baby acne toch te behandelen omdat ze het geen leuk gezicht vinden. Of omdat het kindje er last van heeft. Hieronder lees je mijn tips bij baby acne!
1. Algemene baby acne tips
Hoe verleidelijk het ook is, knijp de puistjes alsjeblieft niet uit! Het is allereerst vervelend en pijnlijk voor je kindje. En daarnaast kan het de problemen juist verergeren. De pukkeltjes en puistjes kunnen namelijk verder ontsteken. Ook kunnen er (krab)wondjes of zelfs littekens ontstaan. En dan ben je verder van huis.. Liever niet dus!
Verder is het advies; maak de huid voorzichtig droog. Je wilt voorkomen dat de pukkeltjes stuk gaan. Maak het gezichtje schoon met een beetje warm water en dep daarna voorzichtig droog met een zachte handdoek.
2. Huidverzorging bij baby acne
Bij het behandelen van baby acne moet je vooral denken aan het smeren van hydraterende en hoorn oplossende middelen. Dit klinkt misschien heftig. Maar een hoorn oplossend middel is gewoon een andere benaming voor ingrediënten die een afschilverende werking op de huid hebben. Ze zorgen ervoor dat het talg beter wordt afgevoerd, waardoor het geen kans heeft om op te hopen in de poriën.
Een bekend voorbeeld van zo'n hoorn oplossend middel is ureum. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat overtollige, dode, huidschilfers afschilveren. En dat de wateropname van de huid verbetert, waardoor het beter gehydrateerd is. Extra fijn is het wanneer een product ook nog wat andere hydraterende, kalmerende en beschermende ingrediënten bevat.
3. Juiste producten pukkeltjes gezicht baby
Het is ook belangrijk dat je niet te vette huid verzorgingsproducten smeert. Dan kan er namelijk een ander huidprobleem ontstaan: acne door het smeren van vette cosmetica producten. Een lichte, hydraterende crème is voldoende. Hieronder heb ik een paar fijne voorbeelden gezet. Die je trouwens gerust ook zelf kunt smeren! Wil je meer product tips voor je baby'tje? Lees dan mijn Productadvies babyhuid.
4. Douche en badder tips
Ook onder de douche of tijdens het badderen is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken. Gebruik liever geen sterk schuimende middelen of agressief reinigende middelen. Deze drogen de huid van je kindje enorm uit. Dit gaat de huid compenseren door de talgproductie verhogen, waardoor er juist meer baby acne kan ontstaan. Huidvriendelijke opties zijn voor in bad en onder de douche zijn:
5. Zonnebrand voor baby's
Het beste is om je kindje, zeker het eerste jaar, zoveel mogelijk uit de zon te houden. Maar dit kan natuurlijk niet altijd. En dan is het belangrijk dat je de huid van je baby goed insmeert. Het liefste met zonnebrand dat parfumvrij is, want parfum en geurstoffen vergroten de kans op een zonneallergie. Hieronder vind je goede voorbeelden. Of bekijk: Zonnebrand babys kinderen.
- Biodermal zonnebrand SPF 50 - gevoelige baby huid
- Biodermal zonnebrand SPF 50 - extreem droge baby huid
- Derma Sun lotion SPF 50 - normale tot gevoelige baby huid
Wanneer naar de huisarts?
Het komt eigenlijk zelden voor dat je met baby acne naar de huisarts moet. Maar mochten er gele korsten op het gezicht van je pasgeboren baby'tje ontstaan, kan het fijn zijn om dit even te laten checken door de huisarts. Het kan namelijk zo zijn dat de puistjes geïnfecteerd, waardoor krentenbaard is ontstaan. Maar nogmaals, gelukkig komt dit vrijwel nooit voor!
Krijgt je baby plotseling over het hele lichaam vlekjes en meet je ook koorts? Dan is er geen sprake van heftige baby acne, maar waarschijnlijk de zesde ziekte. Het is verstandig om dan langs de huisarts te gaan.
Misschien vind je dit ook interessant
Naast baby acne zijn er nog veel andere huidklachten die baby's kunnen ontwikkelen. Voor veel van deze huidklachten heb ik een blog en bijhorende productadvies geschreven. Je leest ze hier!