Beste massageolie (top 4)
06 januari 2024 
12 min. leestijd

Beste massageolie (top 4)

De beste massage olie kopen klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. De olie moet tenslotte goed aanvoelen, makkelijk uit te wrijven zijn, voldoende smering bieden en het liefste ook nog verzorgen. Ook zijn er enorm veel verschillende massageoliën te koop. Zowel etherische oliën als neutrale massageolie. Met allemaal hun eigen voor,- en nadelen. Maar wat is nou de beste massage olie van dit moment? Ik zocht het uit en maakte een Beste massageolie top 4.

Samenvatting beste massageolie 2024

In de zoektocht naar de beste massageolie heb ik er vooral op gelet dat de olie in een donkere verpakking zit, 100% zuiver is, geen etherische oliën bevat, fijn uitsmeert, goed wordt opgenomen door de huid (maar niet te snel), niet te duur is en makkelijk uit linnen gewassen kan worden. Geen zin om de hele blog door te lezen? Hieronder heb ik een samenvatting gezet van mijn Beste massageolie top 4!

beste massageolie

1. Natural Heroes kokosolie (MCT olie)

Als je een massageolie wilt kopen dat niet al te snel intrekt, is deze gefractioneerde kokosolie (MCT olie) van Natural Heroes een goede optie! Deze olie wordt uit het vruchtvlees van kokosnoten gewonnen, maar heeft een lichtere en minder vette textuur dan 'normale' kokosolie.

Hierdoor glijdt de olie makkelijk over de huid, zonder vettig aan te voelen of een plakkerig gevoel achter te laten. Wat natuurlijk fijn is als je het over je hele lichaam gebruikt. Verder staat gefractioneerde kokosolie er ook om bekend dat heel makkelijk uit-wasbaar is. Zowel van je lichaam als uit je handdoeken. Dit maakt het extra geschikt om als massageolie te gebruiken.

Daarnaast heeft de olie verzachtende en hydraterende eigenschappen op de huid, waardoor het geschikt is voor mensen met een droge of gevoelige huid. Ook bevat kokosolie laurinezuur. Deze stof heeft antibacteriële eigenschappen. Wat een mooie toevoeging is voor de beschadigde huid.

Verder wordt kokosolie niet extreem snel door de huid opgenomen. Hierdoor kun je er langere tijd mee masseren, voordat het volledig is geabsorbeerd. Kortom, de Natural Heroes MCT olie is een goede optie als je op zoek bent naar de beste massage olie!

Wel is het zo dat gefractioneerde kokosolie, in tegenstelling tot normale kokosolie, geurloos is. Als je liever wel het typische kokosgeurtje wilt ruiken, kun je beter voor gewone kokosolie kiezen. Een nadeel aan kokosolie is wel dat dit harder is en ook vaak moet worden opgewarmd. Dit is bij gefractioneerde kokosolie niet het geval.

beste massageolie

2. Natural Heroes zoete amandelolie

Ook deze zoete amandelolie van Natural Heroes kan zeker door als goede massageolie. Het gaat om 100% zuivere amandelolie, zonder toevoegingen. Amandelolie is qua textuur vrij licht en glijdt makkelijk over de huid, waardoor het een fijne olie is om mee te masseren. Ook wordt de olie redelijk snel opgenomen door de huid, waardoor iemand na de massage niet vet en glibberig naar huis hoeft te lopen.

Verder heeft amandelolie van nature een notengeur. Hierdoor hoeven er dus geen etherische oliën gebruikt te worden om de olie te laten geuren. Bovendien lokt amandelolie zelden irritaties of allergische reacties uit. Dit maakt amandelolie ook weer geschikt voor alle huidtypes.

Een ander pluspunt aan het gebruik maken van amandelolie als massageolie is de verzachtende en hydraterende werking op de huid. De olie zit namelijk vol met vetzuren, vitamine A, vitamine E en omega 3 vetzuren.

Stuk voor stuk verzorgende stoffen die je graag terugziet in je huidverzorgingsproducten. En natuurlijke een fijne toevoeging zijn tijdens het masseren. Kortom, ook deze zoete amandelolie van Natural Heroes is een aanrader!

beste massageolie

3. Berivita jojoba olie massage

Een olie waar ik groot fan van ben, en ook zeker door kan als beste massageolie, is jojoba olie. Deze olie is eigenlijk meer een soort vloeibare was. Vergelijkbaar met de natuurlijke olie die onze huid produceert (talg). Hierdoor wordt jojobaolie na de massage ook weer makkelijk door je huid opgenomen. Zonder een vettig gevoel achter te laten.

Verder kan jojoba olie overtollig talg absorberen. Dit maakt het ook een geschikte olie om op je gezicht te gebruiken. Zeker als je huid wat vetter aanvoelt. De olie voelt namelijk niet vet aan en maakt de vette delen van de huid minder vet door talg te absorberen. Ondanks dat het natuurlijk een beetje tegenstrijdig klinkt om jojobaolie op vette huid aan te brengen. Het helpt echt!

Wat jojoba olie ook een fijne massageolie maakt is de textuur. De textuur helpt wrijving te verminderen, waardoor je handen makkelijk over de huid glijden. Ondanks deze gladde textuur biedt de olie wel voldoende grip om de massage goed uit te voeren. Maar het maakt de huid wel lekker zacht en soepel.

Als laatste heeft jojoba olie ook nog voedende eigenschappen op de huid. Het bevat van nature namelijk antioxidanten die de huid kunnen hydrateren, beschermen en kalmeren tijdens de massage. Kortom, als je op zoek bent naar een goede massage olie of gezichtsolie is de Berivita Jojobaolie zeker de moeite waard!

beste massageolie

4. Claudius Cosmetics rijstolie

Ook deze rijstolie, of rijstzemelenolie, verdient zeker een plek in deze beste massageolie top 4. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is het een lichte, niet vette olie. Hierdoor kun je het goed gebruiken tijdens een massage. Zonder plakkerig of vet aan te voelen. Dit maakt het een fijne massageolie voor zowel de persoon die gemasseerd wordt als de persoon die masseert.

Verder is rijstolie geschikt voor ieder huidtype. De kans op huidirritaties of allergische reacties is bij deze olie namelijk ook heel erg klein. Dit geldt zeker voor de rijstolie hieronder, omdat dit een 100% zuivere olie is. Waaraan dus ook geen parfum, etherische oliën of andere extra's zijn toegevoegd.

Bovendien bevat rijstolie van nature allerlei antioxidanten. Waar ieder huidtype natuurlijk baad bij heeft. Ze remmen eventuele ontstekingen, kalmeren de huid, hydrateren en beschermen tegen veroudering.  Een ander groot voordeel aan rijstolie is dat je het ook als verwarmde olie kunt gebruiken. Rijstolie heeft namelijk een hoog rookpunt. Dit betekent dat het goed bestand is tegen hoge temperaturen.

Verder vind ik zelf dat rijstolie een subtiele geur afgeeft, waardoor je ondanks het uitblijven van etherische olie toch nog een subtiele geurtje geeft. En het zit in een handig flesje met pompje, waardoor je het makkelijk gebruikt. Kortom, ook de Claudius Cosmetics rijstolie is ook weer een geschikte massage olie als je op zoek bent naar de beste massageolie!

beste massageolie

Wat is massage olie?

Massageolie is een olie dat gebruikt wordt tijdens het masseren. Om zo wrijving tussen de handen en de huid van de persoon die gemasseerd wordt te verminderen. Het maakt de massage soepeler en aangenamer. Maar zorgt er ook voor dat de handen van de persoon die masseert makkelijker over de huid te glijden.

Bovendien kan een goede massageolie ook extra voordelen bieden. Denk aan: ontstekingsremmende eigenschappen, kalmerende eigenschappen en hydraterende eigenschappen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de gebruikte massage olie en het type massage die je toepast.

beste massageolie

Verschillende soorten massage olie

Je kunt enorm veel verschillende soorten massageolie kopen. Denk aan verschillende merken, verschillende geuren, verschillende texturen en zowel koude als verwarmende olie. Wel kun je een grove indeling maken tussen twee verschillende massage olie: plantaardige massage olie en etherische oliën:

Plantaardige oliën

Plantaardig olie is, zoals de naam al zegt, van plantaardige oorsprong. Oftewel een 100% natuurlijke massageolie. Er is dus niets aan de olie toegevoegd. Denk aan geurstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen etc. En dat heeft als grote voordeel dat de kans op vervelende huidreacties ook heel klein is. Ze zijn dus erg mild voor je huid.

Bovendien zitten deze natuurlijke producten van nature vol met allerlei antioxidanten en vetzuren. Antioxidanten hebben een ontstekingsremmende en beschermende werking. Terwijl vetzuren de huid hydrateren en zachter en soepeler maken. Behoorlijk wat voordelen dus!

Helaas heeft een plantaardige olie als massage olie gebruiken ook nadelen. Namelijk, dat de olie niet altijd even lekker ruikt. Althans de meeste oliën ruiken niet echt ergens naar. Maar tijdens een massage, zeker ontspannende massages, wordt vaak toch de voorkeur gegeven aan een olie met een lekkere geur. Denk aan lavendel of eucalyptus. Daarom wordt toch vaker voor een etherische olie als massage olie gekozen. Wat ik zelf jammer vind.

beste massageolie

Etherische oliën

Etherische oliën, of essentiële oliën, worden nog vaker gebruikt dan een plantaardige massage olie. Een etherische massage olie wordt zelfs vaak als beste massageolie beschouwd, omdat het zowel verzorgend als kalmerend zou werken.

Denk bijvoorbeeld aan lavendel, pepermunt en eucalyptus. Beide hebben een uitgesproken geur en een kalmerende werking. Maar dat geldt vooral voor je neus, niet voor je huid. Deze etherische oliën bevatten namelijk behoorlijk wat geurstoffen die vervelende allergische reacties uitlokken wanneer je hier gevoelig voor bent.

Zo heb ik zelf ooit onder de puistjes gezet na een gezichtsmassage met lavendel.. Om die reden zou ik zelf nooit voor een massage olie gaan in de vorm van etherische olie. Dit geldt trouwens voor al mijn productadviezen. Ik probeer producten met essentiële oliën altijd te vermijden. Om de adviezen op die manier toegankelijk te maken voor ieder huidtype. Ook de gevoelige huid!

beste massageolie

Waar moet je op letten bij het kopen van massageolie?

Je moet natuurlijk niks, maar bij het kopen van een massage olie zijn er wel een aantal punten waar je op kunt letten. Om de kans op een goede massageolie aankoop te vergroten. Hieronder heb ik een aantal punten gezet waar ik zelf op gelet heb tijdens het samenstellen van deze lijst met Beste massageolie.

1. Textuur en glijvermogen van massage olie

De textuur van een massage olie speelt zeker een rol in de massage-ervaring. Sommige oliën hebben een lichte textuur en worden snel door de huid opgenomen. Terwijl andere massage oliën weer wat zwaarder zijn en langer op de huid blijven glijden. Het is daarom belangrijk om van te voren te bepalen welke textuur jouw voorkeur heeft. Meestal staat dit in de beschrijving van de (massage) olie vermeld.

2. Geur van massage olie

Massageoliën kunnen zowel ongeparfumeerd (neutrale massageolie) als geparfumeerd (etherische massage olie) zijn. Persoonlijk zou ik altijd voor een neutrale massageolie gaan, omdat een etherische olie voor vervelende huidreacties kan zorgen. Als geur belangrijk voor je is, kun je wel overwegen om voor kokos massageolie of amandelolie te gaan. Hier zitten van nature namelijk wel geuren aan.

3. Ingrediënten van massage olie

Het kan fijn zijn om de ingrediëntenlijst van je massage olie te controleren op stoffen die de huid kunnen irriteren of uitdrogen. Alleen is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als je save wilt zitten kun je het beste kiezen voor een 100% plantaardige geurloze massageolie. Hiervan weet je namelijk zeker dat er geen overige stoffen aan zijn toegevoegd.

Denk aan conserveringsmiddelen en/of etherische oliën. Je kunt het beste voor massage olie gaan waarop staat ´100% zuiver´. Ze bevatten geen andere oliën of minerale oliën. Alleen soms een beetje vitamine E om de houdbaarheid van de olie te vergroten.

beste massageolie

4. Kwaliteit van massage olie

Er zit best wel een verschil in kwaliteit tussen de verschillende massage oliën die worden aangeboden. Ik ben helaas niet bekend met al deze merken, maar er zijn een aantal merken die wat mij betreft doorkunnen als kwaliteitsmerk. Dit zijn: Berivita, Natural Heroes, Claudius Cosmetics en Het Blauwe Huis. Alle producten uit mijn Beste massageolie top 4 zijn daarom ook van deze merken.

5. Verpakking van massage olie

Zorg ervoor dat de massageolie verpakt is in een lekvrije, handige fles of dispenser om morsen te voorkomen. De beste massageolie is wat mij betreft in ieder geval verpakt in een niet-doorzichtig of wat donkerder flesje, zodat de olie niet oxideert als reactie op zonlicht.

6. Prijs van massage olie

De verschillende massage oliën verschillen ook erg in prijs. Zo is een etherische massageolie vaak duurder dan een neutrale massageolie. En kost een olie in een luchtdichte en/of lichtdichte verpakking vaak meer dan een olie in een doorzichtige verpakking. Een professionele massage olie kopen heeft ook vaker een hoger prijskaartje. Maar onthoud dat een massage olie nooit belachelijke duur hoeft te zijn. Een prijs tussen de 15 en 25 voor 100 ml is normaal.

beste massageolie

Wat is een goede massageolie?

Zoals ik hierboven ook al aangaf hebben plantaardige oliën echt mijn voorkeur. Vooral omdat ze vrij zijn van stoffen die de huid, tijdens het masseren, kunnen irriteren. Dit maakt een plantaardige massage olie geschikt voor de meest gevoelige huid. Hieronder heb ik een aantal bekende voorbeelden van goede massageolie (plantaardig) gezet:

Amandelolie massage olie

Ik denk amandelolie, met name zoete amandelolie, één van de meest populaire massageolie is als het gaat om 100% plantaardige oliën. Dit komt met name omdat de olie een lichte textuur heeft, waardoor de olie heel makkelijk uit te smeren is over de huid. Daarnaast heeft de olie een niet overheersende geur en heeft het hydraterende eigenschappen. De huid voelt, na de massage, zo lekker zacht.

Kokosolie massage olie

Ook kokosolie wordt veel gebruikt tijdens massages. Niet alleen omdat de olie antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen heeft. Maar ook omdat het een lekker geurtje afgeeft. Zonder dat het de huid irriteert. De typische kokosgeur, uit natuurlijke kokosolie, bevat namelijk geen geurstoffen.

Dit maakt het een goed alternatief als je op zoek bent naar een huidvriendelijke kokosolie die wel lekker ruikt. Een nadeel aan kokosolie is alleen dat het vrij hard is daarom meestal verwarmd moet worden. Gefractioneerde kokosolie is dan een mooi alternatief.

Jojoba olie massage olie

Ook jojoba olie is een goede optie als je op zoek bent naar de beste massageolie. De olie lijkt qua samenstelling erg op de natuurlijke oliën van de huid. Het is licht, niet-vettig en geschikt voor alle huidtypen. Daarnaast wordt de olie super snel door de huid opgenomen.

Het is daarom ook heel geschikt om op je gezicht te gebruiken. Zeker als je huid wat vetter aanvoelt. Dit klinkt misschien gek, maar jojoba olie heeft de eigenschap om overtollig talg op te lossen. Het vermindert zo vette plekjes.

Rijstolie massage olie

Als je op zoek bent naar een verwarmende olie is rijstolie vaak de juiste massage olie. Rijstolie kan namelijk goed tegen hoge temperaturen en daarom makkelijk verwarmd worden. Het wordt daarom ook wel vaak als professionele massageolie gebruikt in praktijken waar masseren met warme oliën mogelijk is. Verder bevat ook rijstolie van nature allerlei vitamines en vetzuren. Die je huid beschermen en verzorgen.

beste massageolie

Wat is de beste massageolie?

De beste massageolie kopen is wat mij betreft in ieder geval nooit een etherische olie, maar een milde neutrale olie. Zodat de massage olie geschikt is voor ieder huidtype. Ook zou ik altijd een massage olie kopen dat verpakt zit in een donker (bruin) flesje, zodat de oliën niet gaan oxideren. En voor een olie zonder toevoegingen. De term ´100% zuiver´ staat dan vaak op de verpakking.

Daarnaast moet de olie natuurlijk fijn aanvoelen, genoeg smering bieden en de huid verzorgen. In mijn Beste massageolie top 4 hierboven lees je welke oliën ik op dit moment het beste vind!

beste massage olie

Kan ik gewone olie gebruiken als massageolie?

Zeker! Zelfs huishoudelijke oliën, die waarschijnlijk in je keukenkastje staan, kun je gewoon als massage olie gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie, kokosolie of zonnebloemolie (vettige olie). Wel hebben sommige van deze oliën hebben een uitgesproken geur. Wat de ervaring van de massage kan beïnvloeden. Als je geur belangrijk vindt, zou ik voor kokos massageolie gaan. Deze geur is vaak fijner dan olijfolie.

beste massage olie

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze lijst met Beste massageolie heb ik meer lijstjes geschreven, met daarin mijn beste skincare producten. Hieronder vind je er een aantal!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram