Blaasjes eczeem besmettelijk?
09 februari 2025 
7 min. leestijd

Blaasjes eczeem besmettelijk?

Blaasjeseczeem, ook wel bekend als acrovesiculeus eczeem, is een veelvoorkomende huidaandoening. Het uit zich vooral in kleine, vocht gevulde blaasjes op de huid. Deze blaasjes kunnen gepaard gaan met hevige jeuk, een branderig gevoel, gezwollen huid en soms zelfs pijnlijke kloofjes. Maar een van de meest gestelde vragen is: is blaasjeseczeem besmettelijk?

Wat is blaasjeseczeem en is blaasjeseczeem besmettelijk?

Blaasjeseczeem is een vorm van eczeem. Dat zich kenmerkt door het ontstaan van kleine, jeukende blaasjes op de handen en voeten. Vooral op de handpalmen, tussen de vingers, tussen de tenen en de voetzolen zie je de klachten ontstaan. Daarom wordt blaasjeseczeem ook wel Acrovesiculeus eczeem of Dishydrtosich eczeem genoemd. Wat uiteinden van je lichaam betekent.

Het eczeem gaat vaak gepaard met rode uitslag, zwelling en soms gele korstjes wanneer de blaasjes openbreken of geïnfecteerd raken. Het is geen ernstige huidaandoening maar wel een hele vervelende. Vooral omdat je handpalmen natuurlijk constant worden blootgesteld aan druk en wrijving.

Hetzelfde geldt voor je voetzolen. De blaasjes kunnen zo makkelijk kapot gaan. Gelukkig is het vocht in deze blaasjes niet besmettelijk. Althans, mits er geen sprake is van een overgroei van bacteriën en/of schimmels. Maar daarover verder in deze blog meer!

Ik schreef al eerder een aantal blogs over blaasjeseczeem. Namelijk: Blaasjes eczeem uitknijpen, Blaasjeseczeem vingers en Blaasjeseczeem (in het algemeen). In deze blog ga ik specifiek dieper in op de vraag: is blaasjes eczeem besmettelijk? Wil je liever meteen weten wat je op de blaasjes kunt smeren? Hieronder staan mijn product tips:

blaasjeseczeem besmettelijk

Symptomen blaasjeseczeem

Hieronder heb ik kort de belangrijkste symptomen van blaasjeseczeem op een rijtje gezet:

  • Rode blaasjes op tenen en vingers
  • Kleine blaasjes op tenen en vingers
  • Rode uitslag met vocht gevulde blaasjes op handpalmen en voetzolen
  • Kleine korstjes na indrogen van blaasjes

Dyshidrotisch eczeem oorzaak

De exacte oorzaak van de jeukende bultjes (dyshidrotisch eczeem) is niet altijd duidelijk. Toch zijn er verschillende bekende triggers die de aandoening kunnen verergeren. Of een verhoogd risico op het ontwikkelen van blaasjeseczeem geven, waaronder:

  • Atopisch eczeem: Mensen met een voorgeschiedenis van atopisch eczeem hebben een hoger risico op het ontwikkelen van blaasjeseczeem.
  • Irriterende stoffen: Contact met schoonmaakmiddelen, zepen en andere chemicaliën kan de huid irriteren.
  • Allergieën: Sommige mensen ontwikkelen blaasjeseczeem als gevolg van een allergische reactie.
  • Stress: Emotionele stress kan een uitbraak van blaasjeseczeem uitlokken.

Is blaasjeseczeem altijd chronisch?

Het gaat lang niet altijd om chronisch blaasjeseczeem. Blaasjeseczeem kan namelijk ook plotseling optreden en ook weer wegtrekken. Mensen krijgen dan spontane blaren op tenen en/of uit het niets huidblaasjes met vocht op de handen en vingers. Deze acute vorm wordt vaak veroorzaakt door stress, een allergie of bloottelling aan irriterende stoffen. Als het echter regelmatig terugkomt of langdurig aanhoudt, wordt het chronisch blaasjeseczeem genoemd.

is nat eczeem besmettelijk?

Is Dyshidrotisch eczeem besmettelijk?

Het korte antwoord is nee. Blaasjeseczeem is niet besmettelijk. Dit betekent dat het niet van de ene persoon op de andere wordt overgedragen. Zelfs niet via huid-op-huidcontact. Blaasjeseczeem is meestal het gevolg van een overgevoelige huidreactie op irriterende stoffen, allergieën of stress. En dus niet van een infectie.

Is nat eczeem besmettelijk?

Ook nat eczeem is niet besmettelijk. Oftewel wanneer de blaasjes kapot gaan. Het vocht uit deze eczeem blaasjes bevat namelijk geen schimmels of bacteriën. En kan daarom ook geen andere mensen of je eigen omliggende huid infecteren.

Kan eczeem besmettelijk zijn?

Kan eczeem überhaupt besmettelijk zijn? Gelukkig niet! Maak je hier dus geen zorgen over. Het wordt niet overgedragen van persoon tot persoon. Zelfs niet door aanraking. Het is een huidreactie die wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Zoals genen, allergieën, stress of omgevingsfactoren. Denk bijvoorbeeld aan irriterende stoffen of temperatuurveranderingen.

Wat wel kan gebeuren is dat een eczeemgebied infecteert door bacteriën of schimmels. Vooral als je de huid krabt. Dit kan leiden tot een besmettelijke infectie. Bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Maar dit is dan te wijten aan de bacterie of schimmel. Niet aan het eczeem zelf.

Is blaasjeseczeem een schimmel?

Dit wordt nog wel eens gedacht maar blaasjeseczeem is geen handschimmel of voetschimmel. Het is een vorm van eczeem die wordt veroorzaakt door een overgevoelige huidreactie. Het heeft niets te maken met schimmelinfecties. Daarnaast is het zo dat een schimmelinfectie besmettelijk is en blaasjeseczeem niet.

blaasjeseczeem of schimmel

Kan eczeem verspreiden?

Dyshidrotisch eczeem is dus geen schimmelinfectie of bacteriële infectie dat op zichzelf besmettelijk is. Toch kan het eczeem zich wel verspreiden. De verspreiding gebeurt niet door een infectie zoals bij schimmels wel het geval is. Maar eerder door andere factoren. Ten eerste kan het krabben de huid beschadigen, waardoor de ontsteking verergert.

Daarnaast kan het eczeem zich uitbreiden naar omliggende huidgebieden. Vooral wanneer de huidbarrière verzwakt is. Externe factoren, zoals vocht, hitte, of het contact met bepaalde chemicaliën, kunnen ook bijdragen aan de verslechtering en uitbreiding van het eczeem.

Is eczeem gevaarlijk?

Eczeem is over het algemeen niet gevaarlijk. Maar het kan wel erg vervelend zijn en in sommige gevallen complicaties veroorzaken. Eén van de grootste risico's is de kans op infecties. Wanneer je krabt of de huid beschadigt, kunnen bacteriën zoals Staphylococcus aureus de huid infecteren. Dit leidt tot een bacteriële infectie die behandeld moet worden met antibiotica.

Daarnaast kan langdurig eczeem de huid kwetsbaar maken, waardoor de kans op infecties groter wordt. Ook kan eczeem indirect invloed hebben op je gezondheid doordat het je slaap verstoort. De (hevige) jeuk en het ongemak kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt.

In sommige gevallen kan eczeem zelfs littekens of pigmentveranderingen veroorzaken. Vooral bij langdurig krabben of een verergering van de aandoening. Het is dus belangrijk om eczeem goed te behandelen en in de gaten te houden. Als het ernstig is of vaak terugkomt, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor de juiste behandeling.

kleine blaasjes op handen dyshidrotisch eczeem

Hoe kom je van blaasjeseczeem af?

Hoe blaasjeseczeem behandeld wordt hangt natuurlijk af van hoe de huidklacht eruit ziet. Heb je vooral last van stevige blaasjes, kleine blaasjes en/of grote blaren? Dan zou ik voor een indrogend product gaan. Bijvoorbeeld zinkoxide. Deze stof droogt de blaasjes in en zorgt er tegelijkertijd voor dat er een soort beschermlaag over het dishydrotisch eczeem wordt gevormd. Hieronder twee voorbeelden:

Is het juist zo dat de huid en blaasjes droog aanvoelen? Dan zou ik eerder voor een kalmerende en herstellende crème. Bijvoorbeeld deze Tiny Todd eczeem creme. Mijn favoriete eczeemcrème van dit moment. Het bestaat voor het overgrote deel uit haver. Wat ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen op de huid heeft.

blaasjeseczeem besmettelijk

Kan blaasjeseczeem verergeren?

Zonder de juiste behandeling kan blaasjeseczeem helaas verergeren. De blaasjes worden groter , kunnen openbreken en uiteindelijk pijnlijke kloven veroorzaken. In sommige gevallen kunnen de kloven geïnfecteerd raken. Dit gebeurt wanneer de blaasjes open zijn en er bacteriën naar binnen kunnen treden.

Het is daarom belangrijk om niet te krabben en je nagels kort te houden zodat de blaasjes minder snel infecteren. En draag handschoenen wanneer je dingen gaat doen die voor wrijving of contact met stoffen zorgen. Denk aan: wrijving,

Hoe ziet blaasjeseczeem eruit als het ontstoken is?

Ontstoken blaasjeseczeem herken je aan een rode, gezwollen huid met blaasjes die gevuld kunnen zijn met pus. In plaats van heldere vloeistof bevatten de blaasjes dan een gele of troebele substantie. Wanneer deze blaasjes openbarsten en opdrogen, vormen zich vaak gele korstjes.

Dit is een duidelijk teken van een bacteriële infectie. Meestal wordt de infectie veroorzaakt door het Staphylococcus aureus bacterie. Overigens zijn dit niet de enige symptomen die kunnen optreden. Je huid kan ook warm aanvoelen, pijn doen en je kunt je een beetje ziek voelen.

Daarnaast is er nog iets anders vervelends dat kan gebeuren. De omliggende huidgebieden kan ook ontstoken raken. Dit gebeurt makkelijker dan normaal omdat de huid al aangedaan is en daardoor vatbaarder voor infecties.

Bij het optreden van deze symptomen is het belangrijk om even langs te huisarts te gaan. Hij of zij kan namelijk beoordelen of behandeling met antibiotica nodig is om de infectie onder controle te krijgen. En zo ook verdere complicaties te voorkomen.

is eczeem besmettelijk

Conclusie: is blaasjes eczeem besmettelijk?

Lang verhaal kort; is acrovesiculeus eczeem besmettelijk? Nee het eczeem zelf is niet besmettelijk. Wel kan het zo zijn dat het blaasjes eczeem geïnfecteerd raakt met een bacterie of schimmel. En zo verandert in een huidinfectie die wel besmettelijk is. Vandaar dat blaasjes eczeem uitknijpen ook zo'n slecht idee is. Hetzelfde geldt voor blaasjes eczeem doorprikken. Dat ontstoken eczeem besmettelijk is, klopt dus. Maar blaasjeseczeem op zichzelf niet.

Misschien vind je dit ook interessant!

In deze blog geef ik antwoord op de vraag 'Is blaasjes eczeem besmettelijk?'. Maar ik heb veel meer eczeem blogs online staan waarin ik mijn tips deel. Hieronder vind je een aantal voorbeelden!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram