Pityriasis rosea: huidgriep
08 november 2020 
9 min. leestijd

Pityriasis rosea: huidgriep

“Het begon met één rode vlek en nu zit ik helemaal onder”. Dit kan een teken van pityriasis rosea zijn. Ook wel huidgriep genoemd. Het is een vervelende huidklacht dat zich over het lichaam verspreid. Maar goed nieuws! De huidklacht trekt ook vanzelf weer weg. Wat je in de tussentijd kunt doen, is de  pityriasis rosea klachten verminderen. Ik help je hier graag mee!

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!

Wat is huidgriep?

Deze wat gekke benaming staat voor een huidaandoening waarbij er plotseling allemaal rode tot roze vlekken op de huid verschijnen. Pityriasis rosea wordt ook wel huidgriep genoemd, omdat er vóór de huidklacht griepachtige verschijnselen optreden. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van koorts, keelpijn, hoofdpijn en gezwollen lymfklieren.

Pityriasis rosea komt redelijk vaak voor. Met name mensen tussen de vijftien en dertig jaar krijgen last van huidgriep. Hierin zien we een piek rond de leeftijd van drieëntwintig.

Pityriasis rosea is een geheel onschuldige huidaandoening en ook niet besmettelijk. Binnen een aantal weken trekken de rode vlekjes vanzelf weer weg. Behandelen van huidgriep is daarom ook niet nodig. In deze blog vertel ik je alles over pityriasis rosea! Ook geef ik onderaan de blog een aantal pityriasis rosea tips.

huidgriep

Pityriasis rosea oorzaak

Hoe pityriasis rosea (huidgriep) precies ontstaat, is helaas nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel zijn er twee oorzaken die het meest waarschijnlijk zijn in het ontstaan van huidgriep, namelijk: een virus infectie en stress.

1. Pityriasis rosea virus

Mogelijk speelt een virus infectie een rol in het ontstaan van huidgriep. Aanwijzingen daarvoor zijn onder andere het feit dat huidgriep met name opspeelt in de koudere maanden. Daarnaast zijn er gevallen bekend waarbij gezinsleden of klasgenoten vrijwel tegelijkertijd huidgriep klachten kregen.

2. Pityriasis rosea stress

Er wordt ook nog wel eens gedacht dat pityriasis rosea (huidgriep) veroorzaakt kan worden door stress. Dit is alleen niet wetenschappelijk vast gesteld. Er is namelijk nog steeds veel onduidelijk over de precieze oorzaak van huidgriep. Wel is het opvallend dat mensen met pityriasis rosea klachten ook vaak veel stress ervaren.

huidgriep

Hoe ziet pityriasis rosea eruit?

Pityriasis rosea (huidgriep) is een huidklacht die je vrij makkelijk kunt herkennen. Niet alleen door de huiduitslag zelf, maar ook door de fases die de huidziekte doorloopt. Je kunt dit beloop eigenlijk indelen in vier fases:

1. Pityriasis rosea vermoeidheid en ziek

Vaak is het zo dat griepachtige verschijnselen aan de huiduitslag voorafgegaan zijn. Je krijgt dan last van koorts, keelpijn, gezwollen lymfklieren en/of hoofdpijn. Dit is ook de reden dat pityriasis rosea huidgriep genoemd wordt.

2. Eerst één rode vlek

Bij bijna iedereen, ongeveer 80%, begint de huidziekte pityriasis rosea (huidgriep) met één rode vlek. Van ongeveer twee tot vijf centimeter. Vaak zit de rode vlek op de borst, buik of rug. Het wordt ook wel plaque mère genoemd. Plaque mère betekent namelijk moederplek.

Wat aan de plaque mère opvalt is dat het een roze schilferende rand heeft. Met een huidkleurig centrum. De belangrijkste klacht is jeuk. Tussen de 25 en 75% van de mensen heeft hier last van. Maar ook het uiterlijke beeld van huidgriep is vaak storend.

3. Later verschijnen meerdere soortgelijke plekken

Maar hier blijft het helaas niet bij. Binnen één tot twee weken verschijnen meerdere soortgelijke plekken rondom de plaque mère. Oftewel de vlek waar het allemaal mee begon. Deze vlekjes zijn niet helemaal mooi rond. Het zijn meer rode ovale vlekken op de huid.

Zowel lichte als donkere verkleuringen komen voor. Ook kunnen de huidgriep vlekjes heel licht gaan schilferen en op een gegeven moment gaan jeuken. Deze vlekken verspreiden zich vooral over je borst, rug bovenarmen en bovenbenen. Wat hierin opvalt is dat de huiduitslag je huidlijnen volgt. Hierdoor kan een patroon ontstaan dat lijkt op een dennenboom.

4. Huidgriep uitslag neemt af

In de daarop volgende twee tot vier weken nemen de huidgriep vlekjes vanzelf weer af. Over het algemeen blijven er geen littekens achter. Wel kunnen er soms wat kleurverschillen achterblijven op plekken waar de huidgriep uitslag zat. Doorgaans is het zo dat dit vaker voorkomt bij de wat donkere huidtypes dan bij een lichte huid. Zowel lichte als donkere verkleuringen komen hierin voor.

pityriasis rosea

Pityriasis rosea ervaringen

Toevallig heb ik zelf een tante die last heeft gehad van huidgriep, waardoor ik de huidklacht van dichtbij heb kunnen volgen. Als een soort 'invasie' verspreiden de rode vlekjes dus over je hele lichaam. Hierbij blijven je je handpalmen en voetzolen meestal gespaard. Al had je de pityriasis rosea uitslag
beter op je voetzolen kunnen hebben....

Wat ik zelf ook opvallend vond, was dat de huidgriep vlekjes zich precies verspreiden volgens het patroon van je huidlijnen. Deze huidlijnen zie je goed aan de binnenkant van je handen, maar zitten ook op de rest van je lichaam. Op je rug kunnen de vlekjes daarom in een soort dennenboom patroon verspreiden, omdat de huidlijnen daar een beetje vertakt lopen.

Heb je pityriasis rosea gehad? Dan is de kans erg klein (2%) dat je het nogmaals zal krijgen. Dat is dan wel weer lekker!

pityriasis rosea

Symptomen pityriasis rosea (huidgriep)

Na twee tot vier weken nemen de uitslag vanzelf langzaam af. Mensen met een donker huidtype kunnen wel wat lichte of donkere pigmentvlekjes aan huidgriep overhouden. Ook deze vlekjes zullen in bijna alle gevallen gelukkig vanzelf weer wegtrekken. Hieronder heb ik nog even alle huidgriep symptomen op een rijtje gezet!

  • Eerst één rode vlek, waar later nieuwe plekken bijkomen
  • Vaak rode of roze vlekken op huid
  • Griepachtige verschijnselen
  • Rode ovale vlekken op huid
  • Licht schilferige vlekjes
  • Licht jeukende vlekjes
  • In uitzonderlijke gevallen langdurige hevige jeuk
  • Plekken verschijnen meestal in je huidlijnen
  • De huiduitslag zit vooral op de romp, bovenarmen en bovenbenen
  • Voetzolen blijven meestal gespaard
  • Rode vlekjes rug
  • Soms een grieperig gevoel
  • Soms kunnen er pigmentverschillen ontstaan op donker huidtype

huidgriep

Huiduitslag dat lijkt op huidgriep

Er zijn behoorlijk wat huidklachten die lijken op huidgriep klachten. Zowel qua uiterlijke symptomen als in de klachten die de huiduitslag geeft. Huidaandoeningen die op huidgriep lijken zijn:

Verschil pityriasis rosea en pigmentvlekken

Een huidaandoening die een beetje op huidgriep kan lijken is lentigo solaris. Ook wel pigmentvlekken of levervlekken genoemd. Een vorm van ouderdomsvlekken dat met name veroorzaakt worden door overmatige blootstelling aan uv straling. En daarom met name op het gezicht en de handen verschijnt.

Dit is dan ook meteen het grootste verschil met huidgriep. Dat niet door zonlicht wordt veroorzaakt en maar weinig in het gezicht voorkomt. Bovendien gaat huidgriep om roze vlekken op de huid en lentigo solaris om licht tot donker bruine vlekken. Dat geen jeuk geeft. Lees hier meer over lentigo solaris.

lentigo solaris

Verschil pityriasis rosea en ringworm

Een huidaandoening waar huidgriep ook op kan lijken is ringworm. Met name de eerste vlek, ook wel de plaque mère genoemd, lijkt op ringworm. Dit komt omdat er bij ringworm een ringvormige vlek ontstaat met een dikkere, schilferende rand. Zo kan huidgriep er aan het begin ook uitzien.

Toch verschilt de huiduitslag wel met huidgriep. Zo wordt ringworm veroorzaakt door een schimmelinfectie en huidgriep niet. En verschijnen er bij huidgriep vaak in korte tijd heel veel rode ovale vlekjes en bij ringworm niet.  Lees hier meer over ringworm.

ringworm

Verschil pityriasis rosea en pityriasis versicolor

Pityriasis rosea (huidgriep) kan ook een beetje lijken op pityriasis versicolor. Een groot verschil is dat er bij pityriasis versicolor witte vlekjes op de huid te zien zijn met een fijne schilfering. Bij pityriasis rosea gaat het meer om roze vlekken op de huid en is er geen tot weinig schilfering te zien. Bovendien is pityriasis versicolor het gevolg van een schimmelinfectie en huidgriep niet. Lees hier meer over pityriasis versicolor.

pityriasis versicolor

Verschil pityriasis rosea en pityriasis alba

Ook moet je pityriasis rosea niet verwarren met de huidklacht pityriasis alba. Bij deze huiduitslag ontstaan er witte vlekjes. Geen roze tot rode, roze vlekken op de huid. Daarnaast zie je de pityriasis alba vooral bij kinderen tot zestien jaar zitten en verschijnen de verkleuringen vooral in het gezicht. Pityriasis rosea in het gezicht komt minder vaak voor en met name bij mensen met een leeftijd tussen de 10 en 30 jaar ontstaat. Lees hier meer over pityriasis alba.

pityriasis rosea

Is pityriasis rosea besmettelijk?

Sommige websites geven aan dat pityriasis rosea besmettelijk is, maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. De reden dat dit gedacht wordt is omdat er gevallen bekend zijn waarbij meerdere gezinsleden vrijwel tegelijkertijd last kregen van huidgriep symptomen.

Daarom wordt aangenomen dat een virus mogelijk een rol in het ontstaan van huidgriep speelt. Dat van persoon op persoon kan worden overgedragen. Dit gaat echter om zeldzame gevallen. Daarom kun je er vanuit gaan dat pityriasis rosea niet besmettelijk is en bovendien geheel onschuldig. Binnen een aantal weken zijn de meeste 'patiënten' weer helemaal klachtenvrij.

Komt pityriasis rosea gezicht voor?

Pityriasis rosea in het gezicht komt eigenlijk bijna nooit voor. Minder dan 15% van de gevallen krijgt pityriasis rosea in het gezicht. Je ziet de huidgriep vlekjes doorgaans vooral ontstaan op de rug, borst, bovenarmen en bovenbenen.

Komt huidgriep kind voor?

Pityriasis rosea komt met name veel voor tussen de tien en dertig jaar voor. Kinderen kunnen dus ook huidgriep krijgen. Wel komt de uitslag vaker voor bij jongvolwassenen. In uitzonderlijke gevallen krijgen ook baby's of hele jonge kinderen te maken met huidgriep. Ook dan hoef je je geen zorgen te maken. Pityriasis rosea blijft een onschuldige huidaandoening!

Is pityriasis rosea zwangerschap gevaarlijk?

Als je zwanger bent en last krijgt van pityriasis rosea (huidgriep) hoef je je geen zorgen te maken. De huiduitslag is niet gevaarlijk. Ook niet voor je ongeboren kindje. Binnen een aantal weken zal de pityriasis rosea vanzelf weer wegtrekken. Hierin moet pityriasis rosea niet verward worden met zwangerschapsjeuk.

pityriasis rosea zwangerschap

Pityriasis rosea behandeling: huidgriep tips

Het is niet het leukste antwoord, maar helaas is er geen behandeling om pityriasis rosea (huidgriep) te genezen. Dit is ook niet nodig, omdat de huidklacht vanzelf weer wegtrekt. Ik heb daarom helaas ook niet super veel pityriasis rosea tips, maar wel een aantal om de klachten te verminderen!

Huidgriep klachten verminderen

De belangrijkste klacht is jeuk. Je kunt jeuk dat door huidgriep veroorzaakt wordt eventueel verminderen door het smeren van lokale anti jeuk middelen. Smeer bijvoorbeeld een huidvriendelijke koelzalf of een gel met de verkoelende stof aloë vera.

Wat je ook kunt doen is anti jeuk tabletten slikken zoals antihistaminca pillen. Deze worden ook gebruikt tegen hooikoorts klachten. Ze remmen de histamine productie en zo ook eventuele jeukklachten.

Heb je met name last van schilfering? Dan kun je eventueel ook licht vettende crèmes smeren. De crèmes herstellen het vochtgehalte in de huid en zo ook schilfering en jeuk. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden van licht vettende crèmes met jeukstillende eigenschappen gezet:

pityriasis rosea behandeling

Pityriasis rosea zonnebank het proberen waard?

Ik hoor nog wel eens dat mensen onder de zonnebank gaan bij huidgriep klachten. Vaak met de reden om de huid bruiner te kleuren, zodat de rode vlekken minder zichtbaar worden. Helaas werkt dit helaas niet. De rode ovale vlekken op de huid zullen zichtbaar blijven.

Bovendien is zonnebanken heel slecht voor je huid. Daarnaast kan zonnebank bij mensen met een donker huidtype ervoor zorgen dat er pigmentverschillen ontstaan. Op plekken waar de huidgriep huiduitslag zat. En dat is zonde!

pityriasis rosea zonnebank

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram