Als je last hebt van ringworm, wil je natuurlijk maar één ding: zo snel mogelijk er vanaf komen en vooral niemand anders besmetten. In deze blog vertel ik je meer over de oorzaak van ringworm, de symptomen van ringworm en natuurlijk de behandeling van ringworm!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is ringworm?
Met ringworm wordt bedoeld dat je huid geïnfecteerd is geraakt met een schimmel, waardoor er een schimmelinfectie van de huid is opgetreden. Deze ringworm infectie komt met name voor op de rug en borst. Maar ook wel eens op de armen en benen.
Het is de meest voorkomende schimmelinfectie van de huid, waarbij met name de ringvormige plekken opvallen. Hier komt ook de naam ringworm vandaan. De huidschimmel heeft dus niets te maken met een worm, maar met een ringvormige huiduitslag. Er verschijnen namelijk rode cirkels op de huid, waarvan het midden van de plek er wat rustiger uitziet dan de omliggende rand.
Op zich is een schimmel infectie niets ernstigs. Wel is het belangrijk om een ringworm schimmel of infectie te behandelen om zo besmetting van jezelf en anderen te voorkomen. Onderaan deze blog geef ik je mijn ringworm tips!
Tinea corporis
Artsen noemen ringworm ook wel "tinea corporis". Hierin verwijst tinea naar schimmel en corporis naar je romp (borst en rug). Tinea corporis komt namelijk vooral voor op de romp. Zit ringworm op je liezen of benen? Dan wordt de term tinea cruris gebruikt. En als ringworm op het behaarde hoofd zit noem je dit ook wel tinea capitis. Het vervelende aan deze laatste vorm is dat tinea capitis voor kale plekken kan zorgen.
Ringworm oorzaak: hoe krijg je ringworm?
Maar hoe ontstaat ringworm nou precies? Ringworm ontstaat wanneer je geïnfecteerd raakt met een soort schimmel die in staat is om je huid te besmetten. Deze schimmels worden ook wel dermatofyten genoemd. Ze voeden zich met de bovenste laag van je huid, ook wel de hoornlaag genoemd.
Schimmels verspreiden zich door middel van sporen. Je kunt ze eigenlijk zien als een soort kleine zaadjes die onder de juiste omstandigheden kunnen uitgroeien tot nieuwe schimmels. Het aparte hieraan is dat zowel mensen als dieren drager van deze schimmel sporen kunnen zijn zonder last te krijgen van symptomen.
Je heb dan dus niet door dat je de schimmel bij je draagt, maar kan het wel doorgeven aan anderen waardoor zij ringworm krijgen. Dit kan van dier op mens gaan, maar ook van mens op mens of van mens op dier.
Hoe vind ringworm besmetting plaats?
De schimmelsporten dringen met name gemakkelijk de beschadigd huid binnen. Of als de huid een beetje zacht en vochtig is. Deze ringworm besmetting vind eigenlijk op twee manieren plaats: je kunt het oplopen door direct contact met een besmette huid van mens of dier, maar ook door indirect contact via achtergebleven huidschilfers op voorwerpen.
Deze laatste vorm van besmetting vind bijvoorbeeld vaak plaats als je op blote voeten in openbare ruimtes loopt. Met als belangrijke besmettingsbronnen: zwembaden en sportscholen waar mogelijk besmette huidschilfers liggen. Maar besmetting kan ook plaatsvinden via besmette voorwerpen, als: dekens, zadels, borstels, hondenmanden, handdoeken of kleren.
Als je ringworm hebt, is het daarom ook belangrijk om huisdieren (vooral honden en katten) en knuffels als mogelijke bron van besmetting te zien. En ze te controleren, omdat ze mogelijk opnieuw ringworm veroorzaken.
Welke schimmel veroorzaakt ringworm?
Een schimmelinfectie loop je dus op door contact met een besmet dier of de huid van een besmet mens. Hierin kan vrijwel iedere soort huidschimmel ringworm veroorzaken. Maar er zijn een aantal schimmels die met name veel voorkomen. Meestal van het geslacht meestal van het geslacht Microsporum of Trichophyton.
Hoe ziet ringworm eruit?
Het herkennen van ringworm is op zich vrij gemakkelijk. Er zijn namelijk een aantal typische kenmerken die ringworm laat zien. Allereerst, uit ringworm zich als één of meerdere rode, schilferige plekken op de huid met een duidelijke ringvorm. De rand van deze plek is wat opgezwollen en rood. Terwijl het midden er juist uitziet alsof er weinig aan de hand is. Wat ook opvalt is dat deze rode plekken steeds groter worden.
Maar dit zijn niet de enige kenmerken waaraan je ringworm kunt herkennen. Veel mensen hebben ook last van jeuk en een branderig gevoel. Dit maakt de huidklacht ook zo vervelend. Als je een verminderde afweer hebt kunnen de ringworm ringen er ernstiger uit zien en zich ook gemakkelijker verspreiden over het lichaam.
Ringworm symptomen
Ringworm ziet er, zoals ik hier boven ook al beschreef, erg herkenbaar uit. Als de schimmel je huid is binnen gedrongen duurt het meestal zo'n twee weken tot drie weken voordat je symptomen van ringworm begint op te merken. Je bent wel al eerder besmettelijk. Hieronder heb ik nog even alle symptomen van ringworm op een rijtje gezet:
- Ringvormige plekken op de huid
- Rode plekken met een verheven rode rand
- Het midden van de ringworm plek is vaak rustiger
- Ringworm komt over het hele lichaam voor
- Jeuk
- Branderig gevoel
- Schilferende plekken
- Uitbreiding over lichaam
- Haaruitval bij ringworm op hoofd
- Rode plekken met donkerrode kring bij lichte huid
- Lichtbruine plekken met donkerbruine kring op donkerdere huid
Verschil ringworm en nummulair eczeem
Ringworm wordt qua uiterlijk beeld nog wel eens verward met een andere huidklacht. Namelijk; nummulair eczeem. Ondanks dat beide huidklachten op elkaar kunnen lijken, zijn er ook behoorlijk wat verschillen. Zo wordt ringworm natuurlijk veroorzaakt door een schimmelinfectie. Terwijl nummulair eczeem het gevolg is van een ontstekingsreactie van de huid.
Wel is er bij beide huidklachten sprake van een ronde plek of ronde plekken op de huid. Die vaak rood van kleur zijn en schilferen. Echter, zie je bij ringworm dat de randen van deze plekken wat roder en verheven zijn dan de huid middenin de ring. Bij nummulair eczeem is de roodheid en schilfering over de gehele plek vrijwel hetzelfde.
Verder komt ringworm vooral voor op de romp, hoofdhuid en nagels. Terwijl nummulair op de romp, benen, billen en armen wordt gezien. Bovendien is ringworm besmettelijk en nummulair eczeem niet.
Hoe vaak komt ringworm voor?
Ringworm is een veelvoorkomende huidklacht. Dit komt met name, omdat ringworm zo besmettelijk is. Daarnaast gaat de schimmelinfectie oplopen natuurlijk vrij gemakkelijk. Je hoeft tenslotte alleen maar in contact te komen met een besmette huid. Of een voorwerp dat in contact is gekomen met een besmette huid.
Iedereen kan ringworm krijgen. Maar de huidschimmel treedt wel vaker op bij jonge kinderen die veel met dieren spelen. Hetzelfde geldt voor boeren en dierenartsen. Zij hebben natuurlijk ook veel contact met dieren, waardoor ze sneller besmet raken met ringworm en andere huidaandoeningen die dieren met zich mee kunnen brengen.
Wat ook opvalt is dat ringworm vaker voorkomt in de tropen, waar mensen en dieren dicht op elkaar leven. Je kunt zo makkelijker besmet raken. Bovendien vinden schimmels een broeierig klimaat prettig om in te leven.
Kortom, als je last hebt van ringworm ben je echt niet de enige! Dit neemt niet weg dat de huidziekte enorm vervelend is en je er graag zo snel mogelijk vanaf komt. Hieronder geef ik daarom mijn tips hoe ringworm behandeld kan worden, zodat de symptomen van ringworm snel afnemen.
Ringworm behandelen
Vanwege het feit dat ringworm besmettelijk is, is het belangrijk om de huidklacht zo snel mogelijk te behandelen. Dit klinkt dramatischer dan het is, maar het scheelt vooral veel tijd en gedoe om het in één keer goed aan te pakken. In deze de meeste gevallen is dit goed te doen met een antischimmel crème of zalf. Eventueel aangevuld met antischimmel pillen bij ernstigere vormen van ringworm.
Stap 1. Antischimmel crème tegen ringworm
Normaal gesproken kun je ringworm behandelen met een crème of zalf, waaraan een schimmeldodende of schimmel remmende stof is toegevoegd. Voorbeelden van antischimmel middelen zijn:
- Daktarin crème*
- Clotrimazol crème*
- Nizoral
- Loprox
Als je een crème of zalf tegen de huidschimmel gebruikt, is het belangrijk om de behandeling af te maken. Ook als de ringworm symptomen al weg lijken te zijn. Dit zorgt ervoor dat alle schimmelsporen echt helemaal verdwijnen en je niet opnieuw besmet raakt.
* Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.
Stap 2. Antischimmel pillen tegen ringworm
Als ringworm erg hardnekkig is en maar niet weg lijkt te gaan, kan de huisarts eventueel pillen voorschrijven die de huidschimmel doden of de groei van de schimmelinfectie remmen. Meestal wordt geadviseerd om deze antischimmel pillen drie maanden in te nemen.
In sommige gevallen kan de behandeling zelfs tot zes maanden duren. Voorbeelden van schimmeldodende pillen zijn: Trisporal (itraconazol), Lamisil (terbinafine) en Diflucan (fluconazol). Ook hierbij is het belangrijk om geduldig te zijn tijdens en de medicijnen precies zo in te nemen als geadviseerd wordt.
Hoe kun je ringworm zelf behandelen?
Een antischimmel crème of zalf kun je vaak zonder recept bij een apotheek of drogist halen en ook zelf op de huid aanbrengen om ringworm te behandelen. Mocht dit niet werken, kan een huisarts eventueel pillen voorschrijven die de schimmel doden of de groei van de schimmel remmen. Ook dit neem je thuis zelf in.
Ringworm of tinea corporis voorkomen
Naast het behandelen van ringworm is het natuurlijk altijd fijner om ringworm helemaal niet te krijgen. Dit kun je onder andere doen door de juiste hygiënemaatregelen te nemen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om huisdieren, iedereen uit je gezin en/of je huisgenoten te controleren op mogelijke schimmelinfecties. En deze aan te pakken.
Hieronder heb ik nog een aantal tips gezet die de kans op huidschimmel, en dus ook ringworm, verkleinen:
- Handen wassen: in het voorkomen van ringworm is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Vooral na contact met dieren, na gebruik van gedeelde apparatuur in sportscholen of openbare ruimtes, en na het werken in de tuin. Droog je handen goed af, vooral tussen de vingers.
- Persoonlijke hygiëne: om verspreiding van ringworm te voorkomen is het ook belangrijk om aparte handdoeken, washandjes en andere persoonlijke verzorgingsitems te gebruiken. Besmette huidschilfers kunnen namelijk gemakkelijk overgedragen worden, waardoor je een ander besmet.
- Houd je huid goed droog: goed afdrogen na het douchen of de huid eventueel droog blazen met een föhn kan ook helpen in het het verkleinen van de kans op ringworm. Schimmels houden namelijk van een vochtige omgeving. Eventueel kun je poeder in vochtige huidplooien strooien. Bijvoorbeeld dit strooipoeder van Weleda.
- Vermijd direct contact een besmette huid: het is natuurlijk heel belangrijk om contact met een besmet persoon of dier te vermijden. Je kunt namelijk gemakkelijk besmet raken. Vermijd hierbij ook het delen van persoonlijke items zoals kleding, handdoeken, kammen en borstels.
- Draag ademende kleding en schoenen: het dragen luchtige en absorberende kleding kan helpen om de kans op ringworm en andere huidschimmels te verkleinen. Met name als het warm is. Schimmels vinden warme, broeierige plekken namelijk prettig om in te leven. Ook goed ademende sokken en schoenen kunnen het risico op schimmelinfecties verkleinen.
- Vermijd blootsvoets lopen: ringworm kun je oplopen door huidschilfers die besmet zijn. Draag daarom bij voorkeur slippers of sandalen in openbare doucheruimtes, kleedkamers, zwembaden en andere vochtige openbare ruimtes.
Misschien vind je dit ook interessant!
Naast deze blog over ringworm, heb ik ook nog een aantal blogs online staan die het gevolg zijn van een schimmel infectie. Met daarin meer uitleg over de oorzaak van de huidschimmel, de symptomen en natuurlijk de behandeling.
Alice
op 25 Aug 2023Linda
op 25 Mar 2024Luus van Eck
op 25 Mar 2024