Roodvonk: vlekjesziekte kind
02 juli 2022 
6 min. leestijd

Roodvonk: vlekjesziekte kind

Een huid vol rode vlekjes en een tong dat bobbelig en ruw aanvoelt. Het kan behoorlijk schrikken zijn als je kindje plotseling last krijgt van roodvonk. Gelukkig is er geen reden tot paniek. Roodvonk is namelijk een onschuldige kinderziekte. De klachten verdwijnen binnen drie weken weer. Wel kan de huidklacht ongemakkelijk zijn. Daarom geef ik je in deze blog een aantal tips bij roodvonk!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is roodvonk?

Roodvonk is een besmettelijke huidziekte. Je noemt het ook wel de vlekjesziekte, omdat er allemaal kleine, ruwe, vlekjes op de huid ontstaan. Met name kinderen tussen de drie en zeven jaar krijgen last van roodvonk. Maar ook als volwassene kun je last krijgen van de besmettelijke ziekte. Dit is gelukkig wel heel zeldzaam.

Roodvonk is een veelvoorkomende en onschuldige huidklacht die vanzelf weer over gaat. Als een kind roodvonk krijgt, verschijnen er kleine rode vlekjes op de huid. Ze beginnen op de borst en verspreiden zich hierna naar de rest van het lichaam. Vooral in de liezen zie je de roodvonk plekjes veel verschijnen. Terwijl de huid rondom de mond juist gespaard blijft. Het duurt ongeveer drie weken tot alle klachten verdwenen zijn.

roodvonk

Oorzaak roodvonk

Ondanks dat roodvonk dus om een onschuldige vlekjesziekte gaat, is de huidklacht helaas wel heel besmettelijk. De ziekte wordt namelijk veroorzaakt door het streptokok bacterie. Een bacterie dat je gemakkelijk oploopt via kleine druppeltjes speeksel die zich door de lucht verspreiden.

Op die manier kan een kind rondvonk krijgen wanneer een besmet persoon in de buurt niest, hoest, praat of hard uitademt. Dit gebeurt vooral in de zomermaanden. Als een kind roodvonk heeft doorgemaakt, is het helaas niet zo dat het niet meer terug kan komen.

In tegenstelling tot waterpokken en mazelen kan een kindje namelijk meerdere malen roodvonk krijgen. Gelukkig zijn de klachten bij een tweede besmetting over het algemeen wel veel milder!

roodvonk

Hoe ziet roodvonk eruit?

Roodvonk herken je vooral aan de kleine rode vlekjes op de huid. Hieraan vooraf ontstaan eerst nog wat fysieke klachten. Kinderen voelen zich niet zo lekker. Ze worden misselijk, krijgen hoofdpijn, keelpijn en hoge koorts. Dat snel oploopt.

Na ongeveer twee dagen treden er ook huidverschijnselen op. Dit begint meestal met een ruwe huiduitslag op de borst. Een beetje vergelijkbaar met rood kippenvel of keratosis pilaris bultjes (rode puntjes). Deze huiduitslag verspreid zich vervolgens over de rest van het lichaam. De vlekjes zitten met name in huidplooien, zoals: de ellebogen, onder de oksels, aan de binnenkant van de bovenbenen, de liezen en in de nek. Deze vlekjes jeuken niet.

Eén dag na het ontstaan van de vlekjes uitslag, gebeurt er nog iets vreemds. Er ontstaat roodvonk op de tong in de vorm van kleine, rode, ruwe bultjes op de tong. Je noemt dit ook wel een frambozentong. Of roodvonk tong. De tong voelt dik en bobbelig aan. Al deze uiterlijke klachten zijn binnen tien dagen vaak weer weg.

Maar er kan na die tijd nog wel iets anders optreden. Na ongeveer twee tot drie weken gaat de huid namelijk vaak vervellen. Met name de vingers en tenen vervellen. Dit duurt een paar dagen. Tot dat het vervellen van de huid gestopt is, is roodvonk nog besmettelijk. Gemiddeld is iemand met roodvonk dus een maand besmettelijk. Kort samengevat is dit het beloop wanneer een kind roodvonk krijgt:

  • Dag 1 en 2: kind voelt zich ziek
  • Dag 2 tot acht: er ontstaat een rode, ruwe, huiduitslag
  • Dag 3 tot acht: ontstaan van rode, ruwe, bobbelige tong, koorts trekt weg
  • Dag 8: huidklachten zijn zo goed als weg
  • Dag 14 tot 21: zal de huid gaan vervellen, vooral handen en voeten

roodvonk

Roodvonk symptomen

De huidklacht die bij roodvonk optreden blijven dus ongeveer acht dagen zitten. Hierna trekken de rode vlekjes weg. Maar kan de huid nog wel gaan vervellen. Hieronder heb ik alle roodvonk symptomen die optreden als kinderen roodvonk krijgen:

  • Rode vlekjes huid
  • Ruwe huid
  • Rode vlekjes op tong
  • Ruwe huiduitslag
  • Dikke bobbelige tong
  • Huid vervellen
  • Keelpijn
  • Misselijk en overgeven
  • Koorts
  • Roodvonk komt vooral bij kinderen tussen 3 en 8 jaar voor

rode vlekjes tong

Is roodvonk besmettelijk?

Roodvonk is inderdaad een besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door het Streptococcus pyogenes bacterie. Je kunt besmet raken met dit bacterie via kleine vocht druppeltjes in de lucht. Het bacterie zit in de keel en kan zich verspreiden wanneer besmette kinderen hoesten, niezen of praten.

Om te voorkomen dat anderen ook roodvonk krijgen is het belangrijk om de juiste hygiënische maatregelen te nemen. Zoals regelmatig handen wassen, het vermijden van nauw contact met mensen die besmet zijn en het bedekken van je mond en neus wanneer je hoest of niest.

Roodvonk volwassenen ervaringen

Roodvonk is dus een vlekjes ziekte dat vooral voorkomt bij kinderen. Maar het bacterie dat verantwoordelijk is voor roodvonk, kan ook volwassenen besmetten. Alleen is het niet zo dan volwassenen dan roodvonk krijgen. In plaats de vlekjesziekte, veroorzaakt het bacterie bij volwassenen wondroos.

Mensen krijgen dan plotseling last van een acute huidinfectie, waardoor een deel van de huid knal rood wordt. Gepaard met zwelling, koorts, koude rillingen en soms zelf blaren. De infectie kan zich snel uitspreiden en moet daarom altijd serieus genomen worden. Lees hier meer over wondroos.

wondroos

Roodvonk behandelen

Ondanks dat roodvonk een veelvoorkomende kinderziekte is, bestaat er geen vaccin tegen roodvonk. Of medicijnen die roodvonk kunnen behandelen. Wat je wel kunt doen is de klachten van je kindje verminderen. Hieronder lees je mijn tips tegen roodvonk:

Klachten roodvonk kind verminderen

Meestal worden kinderen niet erg ziek. Maar je mag een kind paracetamol of een zetpil geven om de roodvonk klachten te verminderen. Doe dit op vaste tijden, dus niet pas wanneer de pijn opspeelt. Daarnaast helpt het om kinderen veel water te geven en ervoor te zorgen dat ze genoeg rust krijgen en dunne kleding dragen. Dit laatste is vooral fijn als een kind koorts heeft. Op die manier kan de warmte namelijk makkelijker het lichaam uitreden!

Als er ook sprake is van rode vlekjes op de tong, dan kan het eten van een waterijsje of zuigsnoepjes velrichting geven. Dit helpt ook als een kind keelpijn heeft. Verder zorgt afleiding vaak ook voor verlichting van de klachten. Denk bijvoorbeeld aan rustige activiteiten, als: de bioscoop, een bordspel doen, samen koken etc. Is je kindje erg ziek? Dan kan een huisarts antibiotica voorschrijven.

Besmetting roodvonk verkleinen

De kans dat je kindje anderen al heeft besmet, is erg groot. De ziekte is tenslotte al besmettelijk voordat er klachten optreden. Toch is het goed om de kans op besmetting zoveel mogelijk te verkleinen. Probeer er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je kindje een zakdoek bij zich heeft om in te hoesten en niezen. Gebruik papieren zakdoekjes, zodat deze meteen weggegooid kunnen worden.

Ook is het belangrijk dat kinderen met roodvonk regelmatig hun handen wassen, zo min mogelijk aan de mond of neus zitten en dat er voldoende afstand wordt gehouden. Een beetje vergelijkbaar met de 1,5 meter tijdens de corona pandemie. Ook andere ouders informeren en uit de buurt blijven van zwangere vrouwen is een belangrijk stap bij roodvonk klachten.

roodvonk

Wanneer naar huisarts met roodvonk?

Roodvonk is een besmettelijke maar onschuldige huidklacht. Als een kind roodvonk krijgt is het dus vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat hij of zij voldoende rust neemt en dat de kans op verspreiding van het bacterie wordt verkleind. Toch is het in sommige gevallen wel verstandig om met roodvonk langs te huisarts te gaan. Doe dit wanneer: je kindje na drie weken nog erg ziek of lusteloos is, bleek wordt, veel keelpijn houdt, roze plas heeft, dikke oogleden krijgt of kortademig is.

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast roodvonk zijn er nog meer huidziektes die bij kinderen veel voorkomen. Over een groot deel van deze huidklachten heb ik een blog geschreven. Met daarin handige tips om de symptomen te verminderen! Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Ietje77
Door

Ietje77

op 25 Nov 2023

Maar wat kun je op de rode vlekjes /huid smeren, of is dat onverstandig?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 26 Nov 2023

Het advies is meestal om niets te smeren, maar als de jeuk ondragelijk is zou je zinklotion kunnen proberen. Of de Grahams havercrème. Een eczeemcrème dat jeuk snel verlicht!

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram