Zwitsal review
18 augustus 2022 
9 min. leestijd

Zwitsal review

Zwitsal is al jarenlang het bekendste baby huidverzorgingsmerk in Nederland. Zelf ben ik toch minder fan... Ondanks de lekkere en typische Zwitsal geur, hebben de meeste Zwitsal producten namelijk geen enkel positief effect op je huid. In deze blog leg ik je uit waarom. En geef ik voorbeelden van Zwitsal producten die wél huidvriendelijk zijn!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Zwitsal

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar het merk Zwitsal bestaat al heel lang. In 1920 is het cosmetica merk opgericht door meneer Jansen. Hij liep stage in een Zwitserse apotheek, waar op dat moment een balsem werd verkocht tegen zonverbranding. Jansen was erg te spreken over deze balsem. En vroeg om de formulering. 

Toen hij het recept van deze balsem kreeg, startte hij met de verkoop van 'de Zwitserse balsem'. Als snel volgde er meer producten, als: shampoo, olie en talkpoeder. 

In 1928 verandert Jansen de naam 'Zwitserse balsem' in Zwitsal balsem. Dit is het begin van het, inmiddels super populaire, baby merk, Zwitsal. Waarvan het logo geïnspireerd is op het kuifje van zijn dochtertje Mieke. 

zwitsal

Babyhuid 

Je kunt je misschien wel voorstellen dat de babyhuid veel kwetsbaarder is dan onze volwassen huid. De baby huid is zelfs maar liefst vijf keer dunner dan die van ons. Het smeren van irriterende stoffen komt hierdoor ook extra hard binnen. En zorgen ook veel sneller voor huidproblemen dan wanneer wij deze zouden opsmeren. 

Het komt daarom ook regelmatig voor dat baby's last van hun huid krijgen. Denk hierbij aan huidaandoeningen, als: 

Een groot deel van deze huidaandoeningen kunnen wij zelf voor een groot deel voorkomen. Bijvoorbeeld door de juiste baby huidverzorgingsproducten te smeren. Of, misschien nog wel belangrijker, schadelijke ingrediënten vermijden. 

zwitsal creme

Zwitsal review

De baby huid is dus super kwetsbaar. Huidvriendelijke baby producten zijn daarom in mijn ogen een must. Als je namelijk nu agressieve baby producten gebruikt, zal je kindje hier later last van kunnen hebben. Bijvoorbeeld, in de vorm van allergisch contacteczeem.  

Ik weet dat veel baby's op dit moment worden ingesmeerd met Zwitsal crème. Of in bad gaan met Zwitsal gel. Reden genoeg dus om de producten van Zwitsal eens onder de loep te nemen! 

In deze Zwitsal review ga ik dieper in op de volgende Zwitsal producten: Zwitsal billendoekjes, billenzalf, shampoo, zinkzalf, huidolie, crème en lotion.

zwitsal

Zwitsal billendoekjes

Op de Zwitsal website staan vijf soorten Zwitsal billendoekjes. Hiervan zou ik persoonlijk, maar één type Zwitsal billendoekjes adviseren.. En dat zijn de Zwitsal water & care babydoekjes

Allereerst, omdat deze billendoekjes verzorgende en vetachtige stoffen bevatten. Als: shea butter en castor olie. Deze toevoeging werkt verzachtend. Maar zorgt er tegelijkertijd ook voor dat je minder had hoeft te wrijven om de billen van je kindje schoon te krijgen. 

Daarnaast zijn deze Zwitsal doekjes, in tegenstelling tot de andere Zwitsal billendoekjes, vrij van parfum. En dat is heel belangrijk. Vooral als je kindje last van luieruitslag heeft, wil je voorkomen dat je de huid onnodig irriteert met parfum.

zwitsal billendoekjes

Als ik vervolgens naar de overige Zwitsal billendoekjes kijk, zie ik helaas dat ze allemaal parfum bevatten. Zelfs de Zwitsal billendoekjes sensitive bevatten parfum. Terwijl deze juist voor de gevoelige baby huid ontwikkeld zijn.. Ik vind dit persoonlijk echt erg. Andere Zwitsal billendoekjes die ik ook niet zou gebruiken, zijn

zwitsal billendoekjes

Zwitsal shampoo 

Naast de verschillende Zwitsal billendoekjes, heb je ook nog verschillende Zwitsal shampoo producten. Allereerst bekeek ik deze Zwitsal shampoo. Het zou gaan om een milde shampoo met huideigen ingrediënten. 

Allereerst zie ik, op glycerine na, geen huideigen ingrediënten terugkomen in de ingrediëntelijst. Daarnaast is de shampoo ook niet mild, want het bevat cocamidopropyl betaine. Een stof waar mensen allergisch op kunnen reageren. Het is zelfs zo dat áls je last hebt van een jeukende, rode of geïrriteerde hoofdhuid, dit vaak wordt veroorzaakt door cocamidopropyl betaine in je shampoo producten. 

Ook de Zwitsal shampoo met anti klit formule bevat helaas cocamidopropyl betaine en parfum. Wat het in mijn ogen ook geen geschikte shampoo maakt voor de baby hoofdhuid.

Alternatieven op de Zwitsal shampoo 

 Ben je wel op zoek naar een huidvriendelijk alternatief? Hieronder heb ik twee fijne baby shampoos gezet:

baby billendoekjes

Zwitsal zinkzalf

Net als deze Zwitsal billendoekjes, kan ik ook deze Zwitsal zinkzalf aanraden. Zinkzalf wordt onder andere gesmeerd op baby luieruitslag. Een huiduitslag, waarbij de huid extra kwetsbaar is voor prikkels van buitenaf. 

Het vreemde is daarom ook dat een luieruitslag crème of zalf vaak irriterende stoffen bevat. Zoals bijvoorbeeld de bekende sudocreme pot. Wat een hoge concentratie lavendelolie bevat. Dit irriteert enorm en kun je daarom beter niet op de huid smeren. 

De Zwitsal zinkzalf bevat deze irriterende stoffen gelukkig niet! De zalf is namelijk vrij van geurstoffen, parfum en uitdrogende alcohol. Super goed. Daarnaast bevat het een hoge concentratie zinkoxide. Deze stof heeft meerdere positieve eigenschappen op de huid. Zo droogt het blaasjes in, remt het jeuk en legt het een beschermlaagje over de huid. 

Om deze reden wordt zinkzalf ook veel toegepast bij waterpokken en smetplekken bij volwassenen. Verder bevat de Zwitsal zinkzalf ook nog allerlei verzorgende en kalmerende stoffen, als: shea butter, vitamine E, bisabolol, soja olie en magnesium. Kortom, een fijne zinkzalf voor de babyhuid

baby billendoekjes

Zwitsal huidolie

Het merk Zwitsal verkoopt verschillende oliën. Zowel baby massage olie als verzorgende huid olie. Als ik naar de Zwitsal baby huidolie kijk, zie ik een aantal mooie, verzorgende stoffen terugkomen. Zoals: paraffinium, kamille extract, bisabolol, soja olie en vitamine E. Alleen bevat de huidolie helaas ook wat parfum, waardoor ik het persoonlijk niet zou smeren. 

Een baby huidolie die hierop lijkt is deze Zwitsal rijke huidolie. De olie is qua formulering vergelijkbaar met de baby huidolie hierboven. Alleen bevat de rijke huidolie ook avocado olie. En een iets lagere concentratie parfum. Alsnog zou ik voor een parfumvrije huidolie gaan. 

Daarnaast heb je ook nog deze Zwitsal slaapzacht massage olie gel met lavendel. De naam zegt het al: de baby olie bevat lavendel. En deze etherische olie is niet zo goed voor je huid. Het zit namelijk vol met geurstoffen, wat je huid irriteert. Daarnaast reageert lavendel op zonlicht. Het werkt dan huid verouderend. Niet echt handig dus om in een baby olie te stoppen.. 

Alternatieven op de Zwitsal baby huidolie

Ben je wel op zoek naar een fijne baby olie? Hieronder heb ik twee huidvriendelijke opties gezet:

baby huidolie

Zwitsal crème 

Je hebt verschillende soorten Zwitsal crèmes. Allereerst bekeek ik deze Zwitsal creme Op 't wangetje. Een schattige naam, maar de formule is minder 'schattig'. Het bevat namelijk een hoge concentratie parfum, wat de huid irriteert. Terwijl de Zwitsal crème juist ontwikkeld is om schrale, droge, wangen te voorkomen. 

Zonde, want de Zwitsal crème bevat ook heel veel goede ingrediënten, waaronder: castor olie, parrafinnum, petrolatum, dimethicone, lanoline en kamille extract. Zonder de toevoeging van parfum zou het dus echt een goede crème zijn. Die de baby wangen beschermt tegen schraalheid door weer en wind. 

Een andere populaire Zwitsal crème is deze Zwitsal zachte crèmeDe crème bevat ook weer verzorgende stoffen als, glycerine, paraffinum, kamille extract, bisabolol en dimethicone. Maar je raadt het misschien al. Ook deze Zwitsal crème bevat parfum. 

Gelukkig hebben ze de Zwitsal zachte crème inmiddels vernieuwd. Naar een variant zonder parfum. De Zwitsal zachte crème 0%. Deze ziet er wel goed uit! 

Alternatieven op de Zwitsal crème 

Ben je benieuwd welke baby crèmes ik nog meer adviseer? Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden!

baby creme

Zwitsal body lotion

De Zwitsal body lotion is speciaal ontwikkeld voor de kwetsbare baby huid. Het zou de baby huid hydrateren, uitdroging tegen gaan, beschermen en soepeler maken. 

Ik zie inderdaad een aantal verzorgende stoffen terugkomen, als: glycerine, dimethicone en kamille extract. Maar hier blijft het wel bij. Wat relatief weinig verzorgende stoffen zijn voor een bodylotion.

Maar, zoals veel Zwitsal producten, bevat ook deze Zwitsal bodylotion parfum. Wat het geen geschikte body lotion voor de babyhuid maakt. 

Alternatieven op de Zwitsal body lotion

baby creme

Zwitsal parfum niet goed voor de huid

De conclusie van het verhaal is dus eigenlijk dat ieder product Zwitsal parfum bevat. Wat je naar mijn mening beter niet op de de babyhuid kunt smeren. Eigenlijk zou ik het op geen één huid smeren. 

Parfum heeft namelijk 0 positieve eigenschappen op onze huid. Het ruikt lekker, maar dit lekkere geurtje vergroot de kans op allerlei huidklachten. En dan heb ik toch lievere en product dat nergens naar ruikt..

Als je toch wilt dat je kindje een beetje ruikt naar het typische Zwitsal parfum, dan zou je natuurlijk niet-smeerbare Zwitsal producten kopen. Denk aan Zwitsal wasmiddel, de Zwitsal geurkaas of Zwitsal geurstokjes. Om toch de geur in huis te halen.

Zwitsal parfum sprayen

Wat je ook kunt doen is voordat je je kindje aankleed, een beetje Zwitsal parfum op de kleding smeren. Het liefste op een plek dat zover mogelijk van zijn/haar gezichtje is. Denk bijvoorbeeld aan sokken. Reken maar dat het lekker ruikt! En de huid van je kindje blijft toch bespaard. 

baby creme

Zwitsal vernieuwde baby lijn

Misschien heb je het al voorbij zien komen op de tv of in de bushalte hokjes: de vernieuwde Zwitsal babyverzorging lijn. De producten zijn (volgens het merk) nu SLES vrij, hebben een vriendelijkere pH waarde en bevatten huideigen ingrediënten. 

Dat de producten nu vrij zijn van sulfaten is natuurlijk goed, maar ook honderd jaar te laat. Daarnaast zie ik maar twee huideigen ingrediënten terugkomen. Wat niet bijzonder is. 

Ik vond de Zwitsal vernieuwde baby lijn daarom zelf wat tegenvallen. Ik had echt gehoopt dat ze het parfum uit hun baby producten zouden halen. Maar wie weet doen ze dat bij de volgende vernieuwing! 

Mijn baby huidadvies

Ik heb inmiddels voor heel veel verschillende huidtypes en huidproblemen een productadvies online gezet. Waaronder ook voor de babyhuid. In dit advies geef ik voorbeelden van huidvriendelijke baby billendoekjes, baby crèmes, baby shampoos en baby zonnebrand. Je leest het advies hier: Gratis productadvies voor de babyhuid. 

zwitsal review

Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt skippen, omdat ze schadelijke ingrediënten bevatten? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina. Hier plaats ik regelmatig story's over merken die je beter kunt laten staan. Ben je vooral benieuwd welke producten je wél met een gerust hart kunt opsmeren? Bekijk dan mijn gratis product adviezen pagina!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram