Kapperseczeem: rode droge kapotte handen

Werk je als kapper en hebt je last van rode handen, droge handen, wondjes en/of scheurtjes? Dan is de kans groot dat dit kapperseczeem is. Een vervelende vorm van eczeem dat veroorzaakt wordt door regelmatig contact met water, irriterende stoffen en mechanische druk van kappersinstrumenten. In deze blog geef ik al mijn tips tegen kapperseczeem! Inclusief goede producten onderaan de blog. 

Wat is kapperseczeem?

Kapperseczeem is eigenlijk niet één huidaandoening, maar een soort verzamelnaam van verschillende huidafwijkingen waar veel kappers last van krijgen. Sterker nog, maar liefst 40% van de kappers krijgt in zijn/haar carrière te maken met kapperseczeem. Ontzettend veel dus! Bij ernstig eczeem kunnen de klachten zelfs zo ernstig worden dat werken tijdelijk niet mogelijk is.

In sommige gevallen moeten kappers zelfs hun beroep opgeven door de aanhoudende problemen. De huidklachten verschijnen namelijk vooral aan de handen ( handeczeem) en deze heb je als kapper natuurlijk de hele dag nodig. De kapperseczeem klachten kunnen overigens ook op andere plekken van het lichaam of gezicht ontstaan. De reden dat kapperseczeem voornamelijk op de handen zit komt omdat het een nat beroep is (nat werk).

De handen komen in contact met water, in contact met irriterende stoffen (haarverf, permanent vloeistoffen, shampoo, toners etc) en natuurlijk in contact met scharen, kammen en andere kapperstools. Deze factoren kunnen de handen van buitenaf irriteren, maar ook de huid binnendringen en vervelende allergische reacties veroorzaken. Wat uiteindelijk dus kan leiden tot allergisch contacteczeem en zo voor kapperseczeem.


Kapperseczeem symptomen: hoe ziet kapperseczeem eruit?

Kapperseczeem wordt ook wel handeczeem genoemd omdat het bijna altijd op de handen zit. Wel kun je kapperseczeem ook op je gezicht en armen krijgen, maar dit komt aanzienlijk minder vaak voor. Daarnaast uit kapperseczeem zich bij iedereen weer net wat anders. Variërend van milde tot ernstige klachten. Als je last krijgt van kapperseczeem treden vaak één of meerdere symptomen op:

  • Roodheid: bij kapperseczeem ziet de huid er rood en geïrriteerd uit. Ook kunnen er kleine rode bultjes verschijnen.
  • Droge huid: de huid ziet er meestal ook droog, ruw en schilferig aan.
  • Blaren: bij kapperseczeem ontstaan er vaak kleine blaasjes gevuld met vocht.
  • Zwellingen: de huid kan gezwollen raken, wat tegelijkertijd kan zorgen voor ongemak en pijn.
  • Pijnlijke kloofjes: door de droogte en irritatie kunnen er barstjes en scheurtjes in de huid ontstaan, Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot bloedingen en een verhoogd risico op infecties.
  • Jeukende huid: naast zichtbare huidklachten geeft kapperseczeem ook veel jeuk. Dit maakt kapperseczeem extra vervelend.
  • Pijn: de combinatie van bovenstaande symptomen kan zorgen voor (veel) pijn, vooral als je huid beschadigd raakt door krabben en/of diepe kloofjes.


Oorzaak kapperseczeem

De oorzaak van kapperseczeem is meestal een combinatie van verschillende factoren. Als kapper wordt je natuurlijk constant blootgesteld aan zowel water als chemische producten. Door deze constante blootstelling aan irriterende factoren beschadigt je huidbarriere en ontstaat kapperseczeem. Hieronder heb ik de bekendste triggers van kapperseczeem gezet:

1. Kapperseczeem door contact met water

Wanneer je constant wordt blootgesteld aan water, wordt de huid week. En een weke huid betekent automatisch een verminderde barrièrefunctie. Hierdoor kunnen irriterende en allergische stoffen veel makkelijker de huid binnendringen. Bovendien zorgen temperatuurwisselingen, van warm water naar koud water en andersom, voor uitdroging van de huid en zo voor droogte schilfers en pijnlijke kloofjes.

2. Kapperseczeem door contact met irriterende stoffen

Wanneer de huid week en droog wordt en vervolgens in contact komt met irriterende stoffen, zoals was-stoffen in shampoos, thioglycolesters in permanentvloeistoffen en waterstofperoxide in blondeermiddelen kan dit de huidbarrière nog verder beschadigen en irriteren. Het gaat hierbij om stoffen die bij iedereen voor irritatie zouden zorgen, omdat ze vrij agressief zijn.

3. Kapperseczeem door contact met allergenen

Naast irriterende stoffen, die bij iedereen voor irritatie zorgen, kan er ook sprake zijn van een allergische reactie door contact met bekende allergenen. Dit zijn dus stoffen die dus niet bij iedereen voor klachten zorgen, maar waar jouw lichaam een allergische reactie voor heeft aangemaakt.

Van een aantal stoffen is bekend dat ze allergisch contacteczeem uitlokken. Je noemt deze stoffen ook wel allergenen. Dit zijn bijvoorbeeld: glycerylthioglycolaat (in permanentvloeistoffen), ammoniumpersulfaat (in blondeermiddel), p-phenyleendiamine (in haarverf), parfum (in shampoos en conditioners) en conserveermiddelen (in verschillende kappersproducten).

4. Kapperseczeem door aanleg

Naast bovenstaande oorzaken en uitlokkende factoren van kapperseczeem kun je ook gevoelig zijn voor het ontwikkelen van kapperseczeem. Je kunt namelijk allergische aanleg hebben voor eczeem klachten. Je noemt dit ook wel atopie. Het houdt in dat je huid aanleg heeft om overgevoelig te reageren op prikkels van buitenaf, waardoor je dus ook extra vatbaar bent voor kapperseczeem.


Kapperseczeem voorkomen

Het voorkomen van kapperseczeem is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet tenslotte toch je werk blijven uitvoeren en dan ontkom je er niet aan dat je handen worden blootgesteld aan irriterende stoffen (waterstofperoxide, haarverf, shampoos etc), mechanische druk (scharen), veelvuldig contact met water en de warmte van je föhn.

helemaal vermijden kan daarom niet, maar je huid beschermen tegen deze uitlokkende factoren kan natuurlijk wel! Daarom is het advies: draag handschoenen bij het bereiden, mengen, aanbrengen en uitspoelen van producten zoals permanentvloeistoffen, haarkleuringen en blondeermiddelen. Draag hierbij het liefste ook vinylhandschoenen, want latex kan vervelende allergieën uitlokken.

Verf haren pas nadat het is geknipt om langdurige blootstelling aan vochtig en net geverfd haar te voorkomen. Eigenlijk wil je ernaar streven dat je niet langer dan 30 minuten per uur met natte handen rond loopt.  Daarnaast moeten de producten waarmee kappers werken tegenwoordig voldoen aan nieuwe eisen om de blootstelling aan irriterende en allergene stoffen te verminderen..

Ook het regelmatig hydrateren van je handen en een bewuste omgang met irriterende en allergene stoffen helpen bij kapperseczeem voorkomen. Verder kan het goed zijn om naar je kappersinstrumenten te kijken. Zo kan de druk van je schaar bijvoorbeeld de klachten aan je vingers verergeren.

Daarnaast komt nikkelallergie op kapper instrumenten ook voor. Wel is hierover nog veel onduidelijk omdat nikkel moeilijk vrijkomt uit roestvrij staal. In de volgende paragraaf geef ik antwoord op de vraag 'Hoe kun je kapperseczeem behandelen?'.


Kapperseczeem behandelen

Het behandelen van kapperseczeem kun je naar mijn mening het beste doen door meerdere maatregelen te combineren. Onderstaande tips gaan daarom zowel over het verkleinen van de kans op kapperseczeem als bestaande eczeem klachten verminderen!

1. Werkpauze bij ernstig eczeem

In het meest ideale geval is een tijdelijke werkstop bij ernstig eczeem het advies, zodat de ontstekingsreactie echt tot rust kan komen. Dit kan een paar weken duren. Wanneer je het werkt weer oppakt, is het belangrijk om beschermende vinyl handschoenen te dragen en de meest belastende handelingen in het begin zo min mogelijk uit te voeren (mits dit kan natuurlijk).

2. Zelfzorgmaatregelen

Er zijn ook een aantal zelfzorgmaatregelen die je iedere dag kunt nastreven. Maak natte handen goed droog (deppen, niet wrijven) wanneer je in contact bent gekomen met water. Vermijd het dragen van sieraden, zodat irriterende stoffen niet onder je sieraden achterblijven. Gebruik bij voorkeur ook latexvrije handschoenen om allergische reacties te vermijden. Daarnaast zou ik eventueel je eigen handzeep meenemen. Een handzeep dat niet uitdroogt, bijvoorbeeld: deze CeraVe foaming wasolie of deze Happy Earth natuurlijke handzeep. Of bekijk mijn blog: Beste handzeep.

3. Smeer een goede handcrème

Ik ben geen fan van uitwendige hormoonpreparaten, die wel vaak door een dermatoloog worden voorgeschreven bij eczeem. Mijn persoonlijke voorkeur gaat eerder uit naar het smeren van een goede verzorgende crème. En je handen hier regelmatig mee in te smeren. Wanneer dit niet goed werkt, kun je kapperseczeem eventueel wel proberen te behandelen met smeerbare medicatie. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet van handcrèmes die je bij kapperseczeem kunt smeren:

Andere soorten eczeem

Naast kapperseczeem zijn er natuurlijk nog veel meer soorten eczeem. Hieronder vind je een aantal blogs over eczeem: