Mee eters verwijderen: wat kan je doen tegen mee eters?
21 april 2025 
11 min. leestijd

Mee eters verwijderen: wat kan je doen tegen mee eters?

Mee eters, zo klein maar oh zo vervelend. Bijna iedereen heeft er denk ik wel eens mee te maken gehad. Ze duiken vaak op op je neus, kin of voorhoofd en kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. In deze blog ga ik je helpen! Ik geef onder andere antwoord op de vragen: hoe gaan mee eters weg? Moet je mee eters uitknijpen? Bestaat er een middel tegen mee eters? En wat is de beste mee-eter verwijderaar?

Samenvatting: mee eters verwijderen

Heb je geen zin om de hele blog door te lezen, maar ben je wel benieuwd naar mijn antwoord op de vraag: hoe kom ik van mee eters af? Hieronder staan mijn tips samengevat! Zoals je kunt zien heb ik de blog in tweeën gedeeld. Allereerst deel ik mijn tips met betrekking tot het zelf verwijderen van mee eters. En daarna mijn tips in mee eters verwijderen doormiddel van een professionele behandeling. 

1. Product tegen mee eters: hoe kan ik zelf mee eters verwijderen?

Als je last hebt van mee eters zou je ervoor kunnen kiezen om onderstaande producten te gebruiken! Deze producten kun je zowel in de ochtend als avond volgen. Alleen laat je in de avond natuurlijk je zonnebrand staan. En in de ochtend het exfoliant omdat een exfoliant je huid lichtgevoelig maakt. 

2. Mee eters verwijderen behandeling: hoe kan ik mee-eters laten verwijderen?

Er zijn een aantal behandelingen om mee eters effectief te verwijderen. Een populaire behandeling is een gezichtsbehandeling (mee eters, puistjes verwijderen) laten uitvoeren door een schoonheidsspecialiste. Het is een efficiënte methode en kan bovendien helpen verergering te voorkomen. Onbehandelde mee eters kunnen namelijk in puistjes veranderen. 

Wat ik alleen jammer vind, is dat veel salons met producten werken die de huid irriteren. Deze agressieve ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat er nieuwe mee eters ontstaan. Een andere behandelmethode om mee eters te laten verwijderen is een chemische peeling. De zuren verwerken de bovenste laag met dode huidcellen, waardoor poriën minder snel verstoppen.

Ook hebben sommige zuren de eigenschap om verstopte poriën op te lossen. Andere behandelingen die ook tegen mee eters worden ingezet zijn laser,- en lichttherapie. Ze hebben vooral effect op de talgproductie en het remmen van bacteriegroei. 

hoe haal je mee eters weg

1. Zelf mee eters verwijderen

Het fijnste is natuurlijk als je de mee-eters zelf kunt verwijderen. Zonder dat je meteen naar een schoonheidsspecialist of huidtherapeute hoeft. Er zijn een aantal aantal effectieve en veilige manieren om mee-eters thuis aan te pakken. Hieronder deel ik mijn tips! 

Comedonenlepel gebruiken

Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen in een YouTube video of social media reclame. Mensen die hun mee eters uitdrukken doormiddel van een klein spateltje met in het midden een gaatje. Het heeft iets weg van een hele kleine lepel. Vandaar ook de naam comedonenlepel. Of blackhead remover.  

Mee eters verwijderen met een comedonenlepel is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen, is de lepel op de mee eter leggen en vervolgens de huid in te drukken. De druk rondom de mee eter zorgt ervoor dat verstopping naar boven komt. Het is een hygiënische manier van mee eters verwijderen. Druk wel altijd voorzichtig en maak de lepel goed schoon! Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Chemisch exfoliëren

Dit is één van mijn favoriete methodes voor het verwijderen van mee eters: een exfoliërend product. Eentje die dode huidcellen verwijdert. Maar er ook voor zorgt dat de overmatige talgproductie geremd wordt. Een goed voorbeeld hiervan is een exfoliant met salicylzuur. 

Dit zuur dringt door in de poriën en lost talg en dode huidcellen op. Regelmatig gebruik kan er zo voor zorgen dat je minder snel nieuwe mee-eters krijgt omdat het je poriën diep reinigt. Ook wordt het overtollige olie van je huid verwijderd, waardoor je huid op lange termijn meestal minder vet wordt. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet:

Effectieve huidverzorgingsroutine

Om van mee eters af te komen kun je bovenstaande methodes proberen. Maar het gaat uiteindelijk ook om het totaalplaatje. Wanneer je huid gezond is, zal de vorming van mee eters bijvoorbeeld ook minder snel optreden. Een goede huidverzorgingsroutine kan hierin helpen! 

Producten die salicylzuur bevatten kunnen vaak al een groot verschil maken. Net zoals een goede hydraterende dagcrème en vooral het laten staan van producten die de huid uitdrogen. Hieronder heb ik voor zowel de vette huid als droge huid een voorbeeld routine gezet! De volgorde in de ochtend zou dan zijn: reinigen > moisturizer > zonnebrand. En in de avond: reinigen > exfoliant > moisturizer. 

Normale tot droge huid

Normale tot vette huid

wat doen mee eters

2. Mee eters behandeling

Als je last hebt van veel mee-eters, of als ze erg diep zitten, kan een professionele behandeling uitkomst bieden. Deze behandelingen zijn meestal grondiger dan wat je thuis kunt doen en ook vaak gericht op langdurige huidverbetering. Hieronder heb ik de meest uitgevoerde behandelingen van mee eters en puistjes verwijderen op een rijtje gezet! 

Gezichtsbehandeling

Meeeters verwijderen doormiddel van een gezichtsbehandeling is een veel toegepaste methode. Vaak zit het verwijderen van mee eters overigens standaard bij een gezichtsbehandeling inbegrepen. Meestal wordt er eerst gebruik gemaakt van een stoomapparaat. Om zo de poriën te openen en ervoor te zorgen dat het verwijderen van mee eters wat makkelijker gaat. 

De mee eters worden vervolgens voorzichtig weggehaald. Dit gebeurt in veel gevallen met een mee-eter lepel. Waar ik zelf alleen tegenaanloop, is dat lang niet iedere salon gebruik maakt van huidvriendelijke producten. Dit geldt voor schoonheidsspecialisten maar ook voor (mijn collega) huidtherapeuten. 

De producten kunnen bijvoorbeeld parfum en geurstoffen bevatten. Die je juist liever niet terugziet komen in 'anti mee eters' producten. Net als hoge concentraties alcohol en/of uitdrogende was-stoffen. Ik zou daarom alleen voor een gezichtsbehandeling (met mee eters verwijderen) gaan als er gebruik wordt gemaakt van milde producten. 

Chemische peelings

Naast mijn tip over het gebruik van een exfoliërend product, kun je er ook voor kiezen om de huid te laten exfoliëren door een professional. Bij een chemische peeling wordt er ook gewerkt met zuren om zo de dode huidcellen te verwijderen. Alleen gaat het dan om hogere concentraties zuren dan je thuis gebruikt. 

Een chemische peeling helpt zo om verstopte poriën te reinigen, de talgproductie te reguleren en dode huidcellen te verwijderen. Wanneer je meerde behandelingen volgt, wordt de huid vaak gladder, egaler en minder vet. Ook krijgen poriën minder de kans om te verstoppen omdat dode huidcellen versneld plaats maken voor nieuwe huidcellen. Behoorlijk wat voordelen dus! 

Microdermabrasie

Een behandeling waarbij de bovenste huidlaag ook zachtjes wordt verwijderd, is microdermabrasie. De behandeling werkt niet op basis van zuren maar op basis van fijne kristallen. Deze worden als het waren tegen de huid 'afgeschoten' waardoor dode huidcellen automatisch verwijderd worden. 

Dit klinkt heftiger dan het is, maar de behandeling is minder gevoelig dan een chemische peeling. Het doel van de behandeling is het versneld laten afschilveren van dode huidcellen, zodat de kans dat poriën verstoppen minder groot is. Bovendien zorgt het versneld vernieuwen van huidcellen ook voor een meer egale en meer stralende huid. 

Laser of lichttherapie

Er zijn ook klinieken laser- of lichttherapie aanbieden dat zich specifiek richt op het verminderen van de talgproductie maar ook het doden van bacteriën. Dit is vooral effectief bij hardnekkige onzuiverheden en de acne-gevoelige huid. Ik zou zelf niet zo snel voor deze behandeling kiezen als je alleen last hebt van mee eters. Vooral als er sprake is van mee eters en puistjes. 

hoe kom je van mee eters af

Wat zijn mee-eters: open comedonen en gesloten comedonen

Mee-eters, ook wel bekend als comedonen, zijn een veelvoorkomend huidprobleem. Vooral bij mensen met een vette huid. Maar het kan ook zeker op de droge huid voorkomen. Symptomen zijn: grove poriën, zwarte puntjes, witte puntjes op neus, vaak een vettige t zone en een ruw aanvoelende huid. Wanneer er sprake is van veel mee eters zonder puistjes noem je dit ook wel Acne Comedonica

Mee eters ontstaan wanneer poriën verstopt raken met een mix van dode huidcellen en overtollig talg. Oftewel de natuurlijke olie die je huid aanmaakt om gehydrateerd te blijven. Je hebt hierin twee soorten mee eters. Als er alleen sprake is van een verstopping, noem je dit ook wel gesloten comedonen of witte mee eters. 

Bij witte mee-eters is de porie dus gesloten, waardoor er geen verkleuring plaatsvindt. Om die reden gaat gesloten comedonen verwijderen vaak lastiger. Je moet de porie eerst openmaken. Wanneer de verstopping open gaat en in contact komt met zuurstof, kleurt het zwart. Zo ontstaan mee eters die wij zien als zwarte puntjes in de huid. Je noemt ze ook wel open comedonen. Of zwarte mee eters. 

hoe haal je zwarte puntjes weg?

Vorming van mee eters: wat veroorzaakt mee eters?

Verstopte poriën vormen de ideale omgeving voor mee-eters en puistjes om zich te ontwikkelen. Dode huidcellen worden normaal gesproken afgestoten. Maar als dit proces niet goed verloopt, kunnen ze zich ophopen en samen met talg de poriën blokkeren.

 Dit proces veroorzaakt niet grotere bestaande mee-eters, maar kan ook leiden tot nieuwe mee-eters. Zeker wanneer de huid niet goed wordt gereinigd of verzorgd. Er zijn verschillende factoren die mee-eters veroorzaken, zoals hormonale veranderingen, het gebruik van afsluitende cosmetica het niet voldoende reinigen van het gezicht, of juist het teveel reinigen van je gezicht. 

Als je een vette huid hebt, is het vaak zo dat de kans op mee eters toeneemt, omdat er meer talg wordt geproduceerd dan de huid nodig heeft. Echter kan het ook zo zijn dat de huis dusdanig droog is dat je huid de talgproductie gaat verhogen. Met als gevolg; talg verstoppingen. 

mee eters verwijderen neus

Mee-eters voorkomen, kan dat?

Mee eters voorkomen is nooit 100% gegarandeerd. Vooral als je van nature een vette huid hebt of gevoelig bent voor verstopte poriën. Maar er zijn zeker een aantal dingen die je kunt doen om de vorming van mee eters te verkleinen. Vooral door je huid op de juiste manier te verzorgen en goed te letten op wat je smeert. Hieronder geef ik mijn drie tips!

Exfoliëren!

Eén van de belangrijkste stappen om mee-eters te voorkomen is exfoliëren. Dit helpt om dode huidcellen te verwijderen, zodat deze zich niet gaan ophopen en je poriën verstoppen. Vooral chemisch exfoliëren met zuren zoals salicylzuur of glycolzuur is aan te raden. 

Deze zuren dringen dieper door in de poriën. Hier lossen overtollig talg en opgehoopte huidcellen effectief op. Let op: gebruik liever geen scrubs. Scrubs, oftewel mechanische exfoliatie, kunnen de huid beschadigen en zo juist méér huidproblemen uitlokken. Bijvoorbeeld een droge huid, roodheid maar ook nieuwe mee-eters. Dus laat die grove korrels liever liggen en kies voor een mild zuur.

Goed reinigen

Een schone huid is de basis. Door je huid iedere dag goed te reinigen, verwijder je talg, vuil, zweet en make-up resten. Als dit op je huid blijft liggen, kunnen je poriën verstopt raken. Met de vorming van mee-eters als gevolg. Gebruik bij voorkeur een milde reiniger die past bij jouw huidtype. 

Agressieve reinigers kunnen je huid juist uit balans brengen en een overtollige talgproductie veroorzaken. Met als gevolg, je raadt het al, talg verstoppingen. 

Hydrateren, niet verstoppen

Een veelgemaakte fout is het overslaan van een moisturizer uit angst voor een vette huid. Maar uitdroging kan je huid juist triggeren om méér talg aan te maken waardoor nieuwe mee eters ontstaan. Het is dus belangrijk om te blijven hydrateren. 

Maar kies dan wel voor lichte, niet-comedogene crèmes of gels. Vermijd zware, vettige crèmes die de huid kunnen afsluiten en poriën kunnen verstoppen.

hoe haal je een mee eter weg

Vragen omtrent mee eters verwijderen

Hieronder heb ik nog wat algemene vragen rondom mee eters verwijderen gezet! Mocht jouw vraag er niet tussen staan, laat het gerust onderaan deze blog achter. Ik help je graag!

Is het goed om mee-eters weg te halen?

Mee-eters verwijderen kan goed zijn, maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Als je mee eters laat zitten, kunnen ze groter worden of zelfs ontsteken. Maar verkeerd uitknijpen kan de huid beschadigen en littekens veroorzaken. Doe het liever op een hygiënische manier zoals een comedonenlepel, watjes en/of de poriën schoonmaken met cosmetica (bijv. salicylzuur).

Hoe krijg je mee-eters snel weg?

Mee eters zijn kleine verstoppingen in de huid die niet heel goed zichtbaar zijn, maar wel cosmetisch storend kunnen zijn. Alleen hoe kom je af van mee eters op een zo snel mogelijke manier? Je kunt de mee eter uitdrukken, maar dit kan ook nieuwe mee eters veroorzaken. Of zelfs puistjes uitlokken omdat er bacteriën in de porie kunnen komen. 

Persoonlijk zou ik daarom een comedonenlepel gebruiken óf uitdrukken met een zacht watje. Zeker als het om zwarte mee eters verwijderen gaat, moet dit als het goed is snel te verwijderen zijn. Om ervoor te zorgen dat de mee eters ook wegblijven zou ik na het uitdrukken een product met salicylzuur gebruiken. Dit lost niet alleen overtollig talg op maar werkt ook ontstekingsremmend. 

Mee eters gezicht verwijderen: de mee-eters uitknijpen of niet?

Mee eters weghalen zou ik niet met je vingers doen. Dit kan de huid irriteren. Bovendien kun je bacteriën de porie in duwen. Wat kan leiden tot puistjes of zelfs kleine wondjes. Als je toch mee-eters wilt uitdrukken, doe het dan met schone handen en een watje. Of een speciale mee-eter lepel. Het is ook goed om eerst te douchen zodat de poriën open zijn. 

Zwarte en witte puntjes neus: wat te doen tegen mee eters op neus?

Volgens veel cosmetica merken kun je mee eters op de neus het beste verwijderen met zogeheten neus mee eters strips. Oftewel, strips die je op je neus plakt en er na een tijdje met 'al je mee eters' weer aftrekt. Maar wist je dat dit soort strips in werkelijkheid meer stuk maken dan verbeteren? 

Zo haal je lang niet alleen je mee eters weg. Wat de strips ook meetrekken zijn talg, huidcellen en gezonde huidoliën. Bovendien zijn de zwarte puntjes op je neus vaak geen mee eters. In veel gevallen gaat het om grove poriën op de neus die wij zien als zwarte puntjes, omdat er een schaduw in de porie ontstaat. 

Je kunt de poriën blijven uitdrukken. Maar de zwarte puntjes zullen blijven terugkomen omdat een eenmaal uitgerekte porie helaas altijd uitgerekt blijft.. In deze blog leg ik hier meer over uit: Acne comedonica.

blackheads verwijderen neus

Misschien ook interessant

Er zijn behoorlijk wat huidklachten die gepaard gaan met mee-eters en/of puistjes. Over een aantal huidklachten heb ik een blog geschreven met daarin mijn tips! Heb je ook last van puistjes? Bekijk dan eventueel mijn lijst met Beste acne producten.

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram