Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Of misschien heb je er zelf wel eens last van gehad: bruine vlekken in het gezicht tijdens de zwangerschap. Iets waar niemand op zit te wachten. Maar helaas ook lastig te voorkomen is. In deze blog vertel ik je meer over: wat is een zwangerschapsmasker precies? Kun je een zwangerschapsmasker voorkomen? En bestaat er een goede pigmentvlekken crème? Ik ga je helpen!
Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het productadvies melasma.
Wat is zwangerschapsmasker?
Maar wat is een zwangerschapsmasker precies? Bij melasma is er een blauwgrijze tot bruine vlekken in het gezicht te zien. Het wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd, omdat het met name voorkomt bij vrouwen tijdens hun vruchtbare periode. Of tijdens de zwangerschap.
Het is zelfs zo dat maar liefst 90% van de zwangere vrouwen te maken krijgt met een vorm van hyperpigmentatie (pigmentvlekken). Waarvan een deel een zwangerschapsmasker is.
Bij een zwangerschapsmasker ontstaat er oppervlakkige hyperpigmentatie in het gezicht. Het is geheel goedaardig, dus je hoeft je absoluut geen zorgen te maken! Maar leuk is anders... Een zwangerschapsmasker wordt vaak als cosmetisch storend gezien.
Met make up alleen maskeer je de vlekken vaak niet voldoende. Daarom wordt er toch vaak gekozen voor een zwangerschapsmasker behandeling. Onderaan deze blog deel ik hier meer over! Hieronder heb ik alle producten uit m'n blog alvast op een rijtje gezet:
- Biodermal zonnebrand- droge, gevoelige huid
- Avene zonnebrand - normale tot vette huid
- Biodermal zonnebrand- normale tot vette huid
- Paula's Choice exfoliant 8% glycoluur
- Paula's Choice exfoliant 10% glycolzuur
- Olay dag en nachtcrème - normale tot vette huid
- CeraVe dag en nachtcrème - normale tot droge huid
Hoe ziet zwangerschapsmasker eruit?
Bij melasma zitten er bruine vlekken in het gezicht. Deze verkleuringen zitten met name onder de ogen. En lopen van het ene oor, over de neus, naar het andere oor. Hierdoor nemen de bruine vlekken in het gezicht de vorm aan van een masker. Vandaar ook de naam: zwangerschapsmasker.
Deze verkleuring is niet helemaal egaal. Je ziet stukjes van de eigen huidskleur tussen de melasma pigmentatie zitten. Daarnaast is het ook zo dat de randen van de verkleuring niet heel duidelijk te zien zijn. Het is meer een soort grillige, vlekkerige, verkleuring.
Melasma kan zich ook uiten in een grijsblauwe verkleuring in plaats van bruine. Dit is afhankelijk van de diepte waarin de pigmentverschuivingen zich bevinden. Hoe dieper het pigment in de huid ligt, hoe blauwgrijziger de vlekken zijn. En hoe lastiger het zwangerschapsmasker helaas te behandelen is.
Soorten zwangerschapsmasker
Melasma, of zwangerschapsmasker, heb je in verschillende soorten en maten. Bij de één is de kleur van het zwangerschapsmasker heel donker en bij de ander juist licht. Daarnaast kan ook de grootte van het zwangerschapsmasker onwijs verschillen. Net als de ontstaanswijze, de verdeling en de duur. Wel houden we twee hoofdvormen van melasma aan:
1. Diep melasma
Deze vorm van melasma ligt in de de diepere huidlaag. De verkleuring is grijsblauw en lastig te behandelen, omdat het zo diep in de huid ligt.
2. Oppervlakkig melasma
Deze vorm van melasma ligt in de bovenste huidlagen. Oftewel je opperhuid. Oppervlakkige hyperpigmentatie is bruin van kleur en relatief goed te behandelen.
Oorzaak zwangerschapsmasker
Maar hoe ontstaan die bruine vlekken in het gezicht opeens? En waarom heb jij hier last van en een ander niet? Dit heeft meerdere redenen!
Pigmentstoring door hormonale schommelingen
De belangrijkste oorzaak van een zwangerschapsmasker is een storing in de pigmentvorming. Je pigment wordt ook wel melanine genoemd. Dit melanine pigment is eigenlijk een soort bruine kleurstof die je melanocyten (pigmentcellen) iedere dag produceren. Als deze pigmentcellen het pigment gelijkmatig aanmaken, ontstaat er een egale bruine kleur.
Maar wanneer de pigmentcellen het pigment opeens veel te snel of juist te langzaam produceren, verandert deze egale bruine kleur in een pigmentstoornis. Je pigmentcellen raken als het waren overgevoelig, maar niet allemaal. Met als gevolg dat er een vlekkerige verkleuring achterblijft.
Er kan dan sprake zijn van té weinig pigment. Dit noem je hypo-pigmentatie. Of juist een lokale ophoping van teveel pigment. Dit noem je hyper-pigmentatie. Voorbeelden van huidafwijkingen met te weinig pigment zijn: vitiligo en poikiloderma. Voorbeelden van huidafwijkingen met teveel pigment zijn lentigo solaris, ouderdomsvlekken, post-inflammatoire hyperpigmentatie bij littekens en natuurlijk een zwangerschapsmasker.
Uv straling
Daarnaast speelt blootstelling aan schadelijke UV-straling ook een grote rol bij het uitlokken van een zwangerschapsmasker. Zonlicht activeert namelijk ook de melanocyten. Wat voor een verhoogde activiteit van de pigmentaanmaak zorgt. Zeker bij zwangere vrouwen omdat je tijdens deze bijzondere periode extra gevoelig bent voor pigmentvlekken. Zeker in het tweede en derde trimester.
Andere factoren die melasma kunnen veroorzaken of verergeren zijn genetische aanleg, huidtype (vooral bij mensen met een donkere huid) en bepaalde medicatie. Daarnaast kan er bij een eventueel volgende zwangerschap ook sneller pigmentvlekken in het gezicht ontstaan.
Bruine vlekken gezicht oorzaak
Oke, je pigmentcellen zijn dus 'in de war'. Maar waarom? De overgevoelige pigmentcellen ontstaan onder andere door pigment stimulerende hormonen. Voorbeelden zijn de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.
Oestrogeen stimuleert de activiteit van melanocyten zo ook de synthese van pigment. Daarom zie je melasma vaak tijdens een zwangerschap ontstaan en noem je het ook wel ‘zwangerschap masker’. Maar dus ook erfelijkheid, bepaalde medicijnen, anticonceptie en zelfs cosmetische ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat er bruine vlekken in het gezicht ontstaan.
Voorbeelden van cosmetische ingrediënten die pigmentvlekken triggeren zijn: limoenolie, sinaasappelolie, lavendelolie, grapefruitolie en bergamot. Op de Sproet Instagrampagina vertel ik je iedere week meer over dit soort 'slechte' cosmetica merken!
Kun je een zwangerschapsmasker voorkomen?
Een zwangerschapsmasker voorkomen tijdens de zwangerschap is helaas niet 100% mogelijk. Wel kun je ervoor zorgen dat er minder snel pigmentvlekken ontstaan. Bijvoorbeeld door je heel goed te beschermen tegen uv stralen. Gebruik het liefste dagelijks en meerdere malen per dag een goede zonnebrand.
Naast bescherming tegen zonlicht is het ook verstandig om blootstelling aan hitte te vermijden, omdat warmte het probleem kan verergeren. Denk hierbij aan een sauna of stoombad. Ook kan het écht helpen om je huidverzorgingsproducten aan te passen. Bijvoorbeeld door hogere concentraties actieve ingrediënten te smeren. In de volgende paragraaf heb ik voorbeelden van goede producten gezet!
Verder zijn hormonale schommelingen een grote trigger. Hoewel hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap natuurlijk onvermijdelijk zijn, kun je na de bevalling met je arts overleggen als hormonale anticonceptie bijdraagt aan het probleem.
Zwangerschapsmasker behandelen: bruine vlekken in gezicht verwijderen
Een zwangerschapsmasker behandelen kan helaas nooit volledig zelf. Maar er zijn zeker stappen die je kunt nemen om de bruine vlekken in het gezicht te verminderen. En verergering te voorkomen! Allereerst is het belangrijk om te kijken wat jouw zwangerschapsmasker heeft veroorzaakt. Is het tijdens de zwangerschap ontstaan? Ben je geswitcht van anticonceptiepil? Heeft je moeder ook last gehad van een zwangerschapsmasker? Allemaal factoren die belangrijk zijn om in kaart te brengen. Wellicht kun je dan eerst de oorzaak aanpakken.
Goede zonnebrand tegen zwangerschapsmasker gezicht
Het is heel belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Smeer in de zomer een hoge factor. Het liefste beschermingsfactor 50. En breng dit om de twee uur aan als je buiten bent. Ook in de winter is zonnebrand smeren belangrijk. Zolang het namelijk licht is, schijnt de zon en kun je schade oplopen. In de winter kun je de SPF eventueel wel verlagen naar 30. Hieronder vind je drie goede voorbeelden:
- Deze zonnebrand van Biodermal - droge, gevoelige huid
- Deze zonnebrand van Avene - normale tot vette huid
- Deze zonnebrand van Biodermal - normale tot vette huid
Goed exfoliant tegen zwangerschapsmasker
Cosmetica producten kunnen een zwangerschapsmasker natuurlijk ook verminderen. Een effectief product hiervoor is een exfoliant. En dan met name een exfoliant met glycolzuur. Glycolzuur is een zuur die de bovenste, dode, huidcellen van de huid weekt. Dit klinkt spannend, maar je merkt hier zelf weinig van. Hooguit een beetje schilfering en een prikkelend gevoel als je het zuurtje aanbrengt.
Doordat het zuur je dode huidcellen verwijdert, wordt cel vernieuwing gestimuleerd. Je huid gaat nieuwe huid aanmaken. En deze huid zal egaler gepigmenteerd zijn en er gezonder uitzien. Hieronder heb ik twee goede voorbeelden gezet:. Of bekijk deze blog: Beste exfoliant.
- Dit exfoliant van Paula's Choice met 8% glycolzuur
- Dit exfoliant van Paula's Choice met 10% glycolzuur
Creme tegen bruine vlekken in gezicht
Ook is het belangrijk om naar de ingrediënten van je dagcrème te kijken. Als je een crème tegen pigmentvlekken wilt smeren, kun je het beste licht blekende en beschermende ingrediënten smeren. Van verschillende cosmetische ingrediënten is bekend dat ze deze eigenschap hebben.
Een voorbeeld is het ingrediënt niacinamide. Niacinamide heeft meerdere positieve eigenschappen op de huid. Het verbetert de huidhydratatie, vermindert ontstekingen, reguleert de talgproductie en bleekt pigment.
Een ander werkzaam ingrediënt tegen pigmentvlekken is vitamine C. Ook vitamine C heeft namelijk blekende eigenschappen op de huid. Daarnaast is vitamine C een krachtig antioxidant. Dit betekent dat het je huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, waaronder pigmentvorming door uv straling. Ben je op zoek naar een crème tegen pigmentvlekken met niacinamide en/of vitamine C? Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet!
- Deze crème van Olay met vitamine C, vitamine E en niacinamide
- Deze crème van CeraVe met een hoge concentratie niacinamide
Zwangerschapsmaker behandelen: medicatie
Een dermatoloog kan een zwangerschapsmasker behandelen. Of eigenlijk minder zichtbaar maken. 100% zekerheid dat het zwangerschapsmasker verdwenen zal zijn na de medicatie kunnen zij namelijk niet geven.
Een dermatoloog kan bijvoorbeeld een blekende crème voorschrijven, als: hydroquinone, azealinezuur of een triple-crème. In een triple crème zit hydroquinone in combinatie met vitamine A zuur. Of azealinezuur in combinatie met vitamine a zuur. Deze crèmes hebben een remmende werking op de pigment aanmaak. Helaas zijn ze wel uitsluitend op recept verkrijgbaar.
Maar goed nieuws! Wetenschappelijk bewijs heeft uitgewezen dat het cosmetische ingrediënt niacinamide even goed kan werken als hydroquinone. Mits de juiste concentratie niacinamide wordt gebruikt, minimaal 4%. En niaciniamide kun je gewoon bij de drogist halen of bestellen. In de paragraaf hierboven staan een aantal goede voorbeelden.
Zwangerschapsmasker behandelen: chemische peeling
Daarnaast kan een huidtherapeut dus ook uitkomst bieden. Hij of zij kan een zwangerschapsmasker behandelen doormiddel van een chemische peeling. Hierbij wordt er een zuur op de huid aangebracht, waardoor er een gecontroleerde verbranding van de bovenste huidlaag ontstaat.
Door deze verbranding gaat je huid versneld nieuwe huid aanmaken. Dode huidcellen schilferen af en worden aangevuld met nieuwe huidcellen. Als gevolg van deze versnelde celdeling blijft er een egaler gepigmenteerde huid achter.
Zwangerschapsmasker behandelen: lasertherapie
Naast chemische peelings kan een huidtherapeut een zwangerschapsmasker behandelen doormiddel van lasertherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een pigmentlaser.
Het laserlicht uit de pigmentlaser richt zich op de ongewenste pigmentcellen in jouw huid. Deze pigmentcellen absorberen het laserlicht, waardoor ze opwarmen. De temperatuur stijgt in zeer korte tijd, waardoor de pigmentcellen kapot gaan.
Hierdoor blijft er een korst achter op de huid. Zodra deze korst afschilfert, schilferen de bruine verkleuringen in het gezicht mee. Wat achterblijft is een egaler gepigmenteerde huid.
Het uiteindelijke behandelresultaat hangt erg af van de diepte van de verkleuringen. Melasma is een vrij lastige behandelindicatie. Hoeveel behandelingen er precies nodig zijn is daarom lastig te zeggen. De behandelend huidtherapeut kan dit na één of twee behandelingen zelf vaak goed beoordelen.
Zwangerschapsmasker behandelen: lasertherapie
Naast chemische peelings kan een huidtherapeut een zwangerschapsmasker behandelen doormiddel van lasertherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een pigmentlaser.
Het laserlicht uit de pigmentlaser richt zich op de ongewenste pigmentcellen in jouw huid. Deze pigmentcellen absorberen het laserlicht, waardoor ze opwarmen. De temperatuur stijgt in zeer korte tijd, waardoor de pigmentcellen kapot gaan.
Hierdoor blijft er een korst achter op de huid. Zodra deze korst afschilfert, schilferen de bruine verkleuringen in het gezicht mee. Wat achterblijft is een egaler gepigmenteerde huid.
Het uiteindelijke behandelresultaat hangt erg af van de diepte van de verkleuringen. Melasma is een vrij lastige behandelindicatie. Hoeveel behandelingen er precies nodig zijn is daarom lastig te zeggen. De behandelend huidtherapeut kan dit na één of twee behandelingen zelf vaak goed beoordelen.
Melasma camoufleren
Waar je ook voor kunt kiezen is melasma camoufleren doormiddel van camouflage therapie. Dit is anders dan gewone make up. Hierbij maakt een huidtherapeut met speciale camouflagemiddelen een kleur dat precies bij jouw huid past. Vervolgens wordt deze kleur besteld, zodat je zelf thuis het melasma kunt camoufleren.
Een zwangerschapsmasker camoufleren is geen permanente oplossing. Het voordeel hieraan is wel dat de behandeling geheel pijnloos is en relatief goedkoop ten opzichte van andere behandelingen.
Melasma verdwenen
Een zwangerschapsmasker behandelen kan dus heel effectief zijn en mooi resultaat geven. Wel is het belangrijk om te weten dat behandelingen als lasertherapie en peelings alleen de zichtbare symptomen aanpakken. Namelijk: de bruine vlekken in het gezicht.
Hiermee wordt het onderliggende probleem, vaak hormonen, niet aangepakt. De verkleuringen kunnen daarom altijd opnieuw terugkeren. Ook al is in eerste instantie het melasma verdwenen. Helaas kun je van te voren niet beoordelen of dit zal gebeuren. Maar na één a twee behandelingen wordt dit wel duidelijk.