Naïf zonnebrand review
01 april 2023 
6 min. leestijd

Naïf zonnebrand review

Het cosmetica merk Naïf heeft weer een nieuwe lijn uitgebracht, namelijk: een parfumvrije zonnebrand lijn. Althans, ze hadden al een parfumvrije zonnebrandlijn. Alleen is deze verbeterd. Maar is dit ook echt zo? Ik zocht het uit!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Naïf zonnebrand review

Al eerder schreef ik een Naïf review over de, destijds recent uitgebrachte, parfumvrije lijn. Echter, zaten er in een aantal Naïf producten wel een beetje penthenyl alcohol. Een alcohol met geurstoffen. Gelukkig niet in alle producten, maar wel in een aantal.

Toen ik dit pakketje ontving was ik daarom ook meteen benieuwd wat er precies veranderd en verbeterd zou zijn. Voor mij reden om eens dieper in de ingrediëntenlijsten te duiken!

naif zonnebrand review

Naïf minerale zonnebrand

Wat mij allereerst opviel, is dat op de verpakkingen staat aangegeven dat het om zonnebrand producten met minerale zonnefilters gaat. Ik vind de term minerale zonnefilters soms een beetje misplaatst.

Je maakt dan namelijk onderscheid tussen minerale zonnefilters en chemische zonnefilters. Terwijl minerale filters ook chemische processen doorlopen. Ik spreek zelf daarom liever over fysische zonnefilters in plaats van minerale zonnefilters.

Je herkent een zonnebrand met minerale filters vooral aan de wittige waas die ze geven. Dit is dan ook meteen het enige minpuntje aan fysische zonnebrandcrèmes. Gelukkig smeert een goede zonnebrand deze witte waas gewoon weer weg, waardoor je er niet bijloopt als een spookje. In mijn Top 10 Beste zonenbrand staan om die reden ook alleen maar producten met fysische zonnefilters.

Fysische zonnefilters

Fysische zonnefilters werken op twee manieren. Allereerst leggen ze een soort laagje over de huid. Hierdoor worden de zonnestralen direct weg gekaatst. Althans, mits je natuurlijk genoeg smeert. Maar fysische zonnefilters maken uv straling ook onschadelijk door ze te absorberen.

Fysische filters worden als milde en stabiele zonnefilters beschouwd. Die bovendien ook nog veilig voor het milieu zijn. Je herkent fysische zonnefilters aan de termen: titaniumdioxde of zinkoxide.

Chemische zonnefilters

Chemische zonnefilters daarentegen maken de UV stralen maar op één manier onschadelijk. Namelijk, door de uv straling te absorberen en vervolgens om te zetten. Van chemische zonnefilters zijn helaas wel wat meer nadelen bekend. Zo zijn er chemische zonnefilters die snel irritatie geven, snel onstabiel worden en/of schade aanrichten aan het milieu.

Mijn voorkeur gaat daarom uit naar het smeren van fysische zonnefilters. Of chemische zonnefilters waarvan bovengenoemde nadelen niet zijn vastgesteld. Voorbeelden zijn: Tinosorb, Octyltriazone, Univul A Plus en Ensulizole.

naif zonnebrand review

Vernieuwde Naïf zonnebrand review

Maar terug naar de vernieuwde Naïf zonnebrand lijn. Deze lijn bestaat uit drie nieuwe zonnebrand producten, namelijk: een zonnebrand spray, zonnebrand stick en zonnebrand crème. Ik heb alle drie de producten bekeken en zelf uitgeprobeerd. Je leest mijn eerlijke Naïf zonnebrand review hieronder!

Naïf zonnebrand review crème 0%

Allereerst, bekeek ik de Naïf zonnebrand crème. Een, volgens de verpakking, 100% parfumvrije zonnebrandcrème. Dat onder andere bestaat uit verzorgende stoffen en fysische zonnefilters. Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk, zie ik inderdaad dat er geen gebruik is gemaakt van parfum en geurstoffen. Een groot pluspunt!

Wat ik ook zie, is dat er één fysisch zonnefilter is toegevoegd, namelijk: zinc oxide. Ik had liever meer zonnefilters gezien, maar het zonnefilter biedt wel een effectieve bescherming tegen zonlicht. En geeft bovendien zelden huidirritaties.

Daarnaast zijn er ook nog verzorgende stoffen aan de Naïf zonnebrand toegevoegd. Zo zie ik een hoge concentratie: decyl oleate, capric triglyceride, coco-caprylate en plantaardige olie. Deze laatste oliën hebben bovendien ook antioxiderende eigenschappen, waardoor de huid extra goed beschermd wordt tegen de schadelijke effecten van zonlicht.

Dit effect wordt versterkt door de toevoeging van vitamine E. Verder zorgt de toevoeging van bisabolol en allantoïne ervoor dat ze zonnebrand ook nog licht kalmerend werkt.

Daarnaast heb ik de Naïf zonnebrand crème natuurlijk ook zelf uitgeprobeerd. Wat meteen opvalt is dat het om een vrij stevige crème structuur gaat. Je moet dus goed smeren om de witte waas weg te krijgen, maar uiteindelijk lukt dit wel. Verder trekt de crème snel in, plakt het niet en voelt het ook niet vet aan.

Kortom, mijn Naïf zonnebrand review over deze parfumvrije crème is zeker positief. Wel zou ik het persoonlijk vooral op mijn lichaam gebruiken. Op mijn gezicht geef ik toch de voorkeur aan een meer vloeibare zonnebrand, zoals de Biodermal zonnefluïde bijvoorbeeld.

naif zonnebrand review

Naïf zonnebrand review stick 0%

En dan mijn Naïf zonnebrand review over de vernieuwde zonnebrand stick. Is deze ook zo positief? Ja, maar wel met een klein puntje van kritiek. De zonnebrandstick bevat, net als de zonnebrand crème hierboven, ook weer het fysisch zonnefilter zink oxcide. Het beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van zonlicht, zonder de huid hierbij onnodig te irriteren.

Daarnaast zijn er aan de Naïf zonnebrand stick ook weer allerlei verzorgende stoffen toegevoegd. Zo bestaat de zonnebrand stick uit een hoge concentratie Caprylic/Capric/Myristic/Stearic Triglyceride. Een mix van stoffen die de huid verzachten zonder hierbij een plakkerig of zwaar gevoel achter te laten.

Wat ik verder echt een mooie toevoeging vind, is de aanwezigheid van koolzaadolie en zonnebloemolie. Beide bevatten van nature antioxidanten, waardoor ze de huid beschermen, kalmeren en eventuele ontstekingen remmen. Verder bevat de zonnebrand stick ook nog een beetje vitamine E en C. Het vitamine C werkt in deze concentratie echter voornamelijk als conserveringsmiddel.

Klinkt goed dus! Het enige wat ik mij bij deze zonnebrand afvraag, is of je niet snel te weinig smeert. Het gaat tenslotte om een stick en niet om een vloeibaar product, waardoor je veel vaker over de huid moet wrijven om dezelfde hoeveelheid te smeren als je met een zonnebrandcrème of lotion doet. Je kunt het een beetje vergelijken met een lippenbalsem stick. Deze breng je ook vaak meerdere keren over je lippen aan, omdat er na één keer wrijven gewoon te weinig vanaf komt.

Mijn algehele Naïf zonnebrand review over deze parfumvrije stick is daarom zeker positief, maar ik raad je wel echt aan om erop te letten dat je voldoende smeert. Ga meerdere keren over dezelfde plekken in tot je een wittige waas op de huid ziet verschijnen. Smeer dit vervolgens goed uit.

naif zonnebrand review

Naïf zonnebrand review spray 0%

En dan de Naïf zonnebrand spray. Hierover kan ik eigenlijk vrij kort zijn: ik zou deze zonnebrand zelf niet zo snel smeren. En dit komt puur door de toevoeging van alcohol. Zoals jullie inmiddels denk ik wel weten, probeer ik producten met hoge concentraties (slechte) alcohol soorten vrijwel altijd te vermijden in mijn online productadviezen.

Alcohol wordt veelal aan cosmetica producten toegevoegd, omdat ze de houdbaarheid van het product vergroten en bovendien een licht matterend effect op de huid hebben. Om die laatste reden vind je alcohol ook vaak terug in producten voor de wat vettere en/of onzuivere huid. Wat eigenlijk krom is, want langdurige uitdroging, zorgt op lange termijn juist voor een verhoogde talgproductie en zo een vette huid.

Super jammer dat ze alcohol hebben toegevoegd, want zonder deze uitdrogende stof was het echt een hele goede zonnebrand geweest. Helemaal, omdat er maar weinig fysische zonnebrand sprays bestaan. De meeste zonnebrand producten in spray vorm zijn doorzichtig en bevatten dus chemische zonefilters.

Kortom, mijn Naïf zonnebrand review over de parfumvrije spray is niet super positief. Hetzelfde geldt voor de niet-parfumvrije zonnebrand spray van Naïf (donker roze). Ik zou dan eerder voor de Naïf zonnebrand in crème vorm gaan! Geef je toch de voorkeur aan een zonnebrand spray met fysische zonnefilters? Dan is deze zonnebrand een goed alternatief.

naif zonnebrand review

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze Naïf review heb ik van meer huidverzorgingsmerken een review online gezet. Alle reviews vind je op deze cosmetica review pagina. Daarnaast heb ik ook verschillende blogs online staan die gericht zijn op de baby/kinderhuid. Hieronder vind je hier een aantal voorbeelden van!

naïf zonnebrand review

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram