Paula's Choice Mandalic + Lactic acid AHA review (nieuw exfoliant)
01 februari 2024 
9 min. leestijd

Paula's Choice Mandalic + Lactic acid AHA review (nieuw exfoliant)

Paula's Choice heeft weer een nieuw product gelanceerd! Sinds lange tijd gaat het om een exfoliant. Namelijk het Mandalic + Lactic acid AHA exfoliant. Het zou speciaal ontwikkeld zijn voor de gevoelige huid. Een huidtype dat normaal gesproken snel op zuren reageert. Inmiddels heb ik het product twee weken getest en in deze Paula's Choice Mandalic Lactic acid AHA exfoliant review vertel ik je er alles over! Onderaan de blog leg ik ook nog uit wat het het verschil is tussen het nieuwe Paula´s Choice exfoliant en de al bestaande exfolianten.

Samenvatting Paula's Choice Mandalic Lactic acid AHA exfoliant review

Heb je geen zin om de volledige blog door te lezen? Je hebt groot gelijk   Daarom heb ik hieronder even kort de voor,- en nadelen op een rijtje gezet, zodat je zelf de afweging kunt maken of het Paula's Choice mandalic + lactic acid exfoliant iets voor jou is of niet! Een exfoliant gebruik je in deze volgorde: reiniger > exfoliant > serum > crème.

✔ Exfoliant met 8% alphahydroxyzuren
✔ De gebruikte zuren zijn erg mild (amandelzuur, melkzuur)
✔ Hierdoor is het exfoliant ook geschikt voor de droge, gevoelige huid
✔ Laat dode huidcellen versneld afschilferen
✔ Stimuleert huidvernieuwing
✔ Bevat extra kalmerende stoffen
✔ Droogde mijn huid zelfs bij dagelijks gebruik niet uit
✖ Aparte geur, sterker dan de andere Paula's Choice exfolianten
✖ Als je al wat meer ervaren bent met het gebruik van glycolzuur (AHA), zou ik voor het glycolzuur exfoliant gaan

review nieuw paula's choice exfoliant

Nieuwe Paula's Choice exfoliant review

Wanneer Paula's Choice een nieuw product ontwikkelt, krijg ik vaak een paar weken vóór de lancering het product toegestuurd, zodat ik het alvast zelf kan uitproberen. En er eventueel een review blog over kan schrijven (wat ik meestal wel probeer te doen).

Toen ik hoorde dat het om een exfoliant ging, was ik heel benieuwd. Niet alleen omdat ik mijn exfolianten zelf altijd bij Paula's Choice koop (deze), maar ook omdat ik ze al heel lang geen nieuw exfoliant hebben uitgebracht. Maar het Paula's Choice Mandalic + Lactic acid exfoliant heeft hier dus verandering in gebracht!

Qua verpakking lijkt het nieuwe Paula's Choice exfoliant erg op hun bestseller: het 2% BHA exfoliant. Geheel onterecht dacht ik daarom ook dat het ging om een BHA exfoliant, maar dit is niet het geval. Het gaat om een AHA exfoliant. Deze zuren werken wateroplossend enzijn daarom vooral gericht op de droge huid. Later in deze Paula's Choice Mandalic + Lactic Acid AHA review ga ik dieper in op de werking!

paula's choice mandelic lactic acid

Paula's Choice Mandalic Lactid Acid AHA review: belofte

Een exfoliant bevat zuren die ervoor zorgen dat dode huidcellen versnelt afschilveren en nieuwe huidcellen versneld aangemaakt worden. Met als doel: het vervagen van pigmentvlekken, verminderen van fijne droogte lijntjes en een eventuele doffe huid meer laten stralen. Hierin zijn bèta-hydroxyzuren (BHA) en alphahydroxyzuren  (AHA) de meest gebruikte stoffen in een exfoliant.

Het Paula's Choice Mandalic + Lactic acid exfoliant is een voorbeeld van zo'n exfoliant met alphahydroxyzuren (AHA). En volgens het merk dé oplossing voor mensen met een droge, gevoelige huid. Ondanks dat alphahydroxyzuren een mooie toevieging zijn, kunnen ze namelijk ook voor irritatie zorgen. Wanneer iemand met een droge, gevoelige huid moet kiezen tussen een exfoliant met bèta-hydroxyzuren (BHA) of alphahydroxyzuren (AHA) is veiliger om voor AHA te gaan.

Alphahydroxyzuren zijn namelijk wateroplosbaar en bèta-hydroxyzuren vetoplosbaar. Dit maakt een exfoliant met BHA in theorie meer geschikt voor de vette huid en AHA voor de droge huid. Een nadeel is alleen dat alphahydroxyzuren (AHA) sneller irritatie geven dan bèta-hydroxyzuren (BHA). Dit maakt het voor mensen met een gevoelige en droge huid lastig om het juiste exfoliant te kiezen.

AHA zorgt tenslotte sneller voor irritatie, maar BHA werkt weer vetoplosbaar. Terwijl je huid al droog is.. Het nieuwe Paula's Choice exfoliant bevat ook alphahydroxyzuren (AHA) maar dan geen glycolzuur (meest gebruikte vorm van AHA), maar milde zuren. Ook deze zuren hebben een exfoliërende werking en gaan vochtverlies tegen. Alleen irriteren ze de huid barrière, dus minder snel,

nieuwe paula's choice exfoliant

Paula's Choice Mandalic Lactid Acid AHA review: formule

Het nieuwe Paula's Choice exfoliant bevat dus fruitzuren (AHA). In het specifiek gaat het om mandalic acid en lactic acid. Oftewel amandelzuur en melkzuur. Een vrij unieke combinatie. Maar het exfoliant bevat veel meer dan dat! Hieronder leg ik de belangrijkste ingrediënten kort uit:

Amandelzuur 6%

Amandelzuur valt onder de categorie milde alphahydrxozuren (AHA). Het is dus in staat om dode huidcellen versneld af te laten schilferen om zo de huidtextuur te verbeteren, maar zorgt minder snel voor irritaties. Dit komt met name omdat het fruitzuur uit grotere moleculen bestaat, waardoor het langzamer de huid indringt en dus ook een laag risico op irritaties geeft. Perfect voor mensen met een gevoelige huid dus!

Melkzuur 2%

Naast amandelzuur bevat het nieuwe Paula's Choice exfoliant ook nog melkzuur. Ook weer een mild alphahydroxyzuur dat niet niet alleen voor het versneld afschilveren van dode huidcellen zorgt, maar ook een hydratatie boost geeft. Daarnaast laten sommige studies zien dat melkzuur mogelijk de aanmaak van ceramiden stimuleert. Oftewel het cement van je huidcellen. Wat resulteert in een sterkere huid barrière.

Duizendblad extract

Wat het Paula's Choice Mandalic + Lacitic acid exfoliant ook bevat is duizendblad extract. De kans is groot dat dit extract je niet 1, 2, 3 iets zegt, maar wat duizendblad-extract voornamelijk doet is de huid kalmeren en verzachten. Wat natuurlijk een fijne toevoeging is als je te werk gaat met zuren! Daarnaast heeft het extract ook nog herstellende, cel vernieuwende, antioxiderende én ontstekingsremmende eigenschappen.

Antioxidanten

Er kunnen wat mij betreft eigenlijk nooit teveel antioxidanten aan een product worden toegevoegd. Ook niet aan een exfoliant. In dit geval is er een mix van de antioxidanten: kersenbloem, laurierbes, hydroxyacetophenone en chocolate vine stem extract toegevoegd. Ze ondersteunen een gezond microbioom, sterke huidbarrière en verminderen eventuele roodheden. Een mooie aanvulling dus!


Paula's Choice Mandalic Lactid Acid AHA review: ervaring

Het gebruik van het exfoliant speelt ook een belangrijke rol. Een exfoliant kan er tenslotte qua samenstelling goed uit zien, maar in de praktijk helemaal niet fijn aanvoelen. Ik moet hierbij wel zeggen dat ik zelf behoorlijk 'ervaren' ben in het gebruik van exolianten. Daarnaast breng ik nog regelmatig 70% AHA peelings bij mezelf aan.

Je kunt je misschien wel voorstellen dat het gevoel van een exfoliant met 8% voor mij daarom prima beviel   Ik voelde er vrijwel niets van! Maar dat zegt niet heel veel. Wel is het zodat het helemaal niet erg is of een exfoliant bijt of prikt. Je werkt tenslotte met zuren, dus de kans is groter dat je het wel voelt dan niet. Maar je zal zien dat je huid hieraan gaat wennen!

Verder wil je natuurlijk dat het exfoliant je huid versnelt laat afschilveren en vernieuwen. Dit merk je vooral doordat je huid zachter wordt en wat meer gaat stralen. Zoals ik eerder in deze Paula's Choice mandalic + lactic acid review ook al aangaf, gebruik ik het product nu twee weken. Ik ben expres een week ervoor gestopt met mijn eigen exfoliant (ook van Paula's Choice overigens: glycolzuur exfoliant).

Dit stoppen merkte ik vrijwel meteen. Mijn gezicht voelde ruwer aan en zag er ook minder glanzend uit. Maar inmiddels gebruik ik het nieuwe exfoliant en mijn huid is weer helemaal lekker zacht! En bovendien minder 'dof'. Qua resultaat merkte ik vooral dat ik het exfoliant prima dagelijks kon gebruiken. Terwijl ik dit met mijn 'eigen' exfoliant niet doe, omdat mijn huid dan al snel te droog wordt.

paula's choice exfoliant review

Verschil oud en nieuw paula's Choice exfoliant

Het Paula's Choice assortiment bestaat uit meerdere exfolianten. En zowel exfolianten met alphahydrxozuren als beta-hydroxyzuren. Hierin lijkt de het nieuwe Paula's Choice exfoliant qua verpakking erg op het Paula's Choice BHA exfoliant. Maar qua samenstelling en doel juist weer meer op het Paula's Choice glycolzuur exfoliant. Hieronder leg ik even kort de verschillen tussen deze drie uit!

Verschil nieuw Paula's Choice AHA exfoliant en BHA exfoliant

Een exfoliant dat ik vrijwel altijd thuis hebt staan is het Paula's Choice BHA exfoliant. Het is volgens mij hun bestseller. Maar wat is nou precies het verschil tussen dit exfoliant en het nieuwe Paula's Choice Mandalic acid + lactic acid AHA exfoliant?

Het grote verschil zit vooral in de gebruikte zuren. Het nieuwe exfoliant (links) bestaat uit alphahydroxyzuren (AHA) en het exfoliant rechts uit bèta-hydroxyzuren (BHA). Bèta-hydroxyzuren hebben een vetoplosbare structuur en werken daarom tot diep in je poriën.

Alphahydroxyzuren daarentegen hebben een wateroplosbare structuur en werken voornamelijk op het huid oppervlakte. Dit maak bèta-hydroxyzuren (rechter exfoliant) meer geschikt voor de wat vettere en/of onzuivere huid. En alphahydroxyzuren (linker exfoliant) voor de droge en/of verouderde huid.

paula's choice Mandelic Acid + Lactic Acid AHA Liquid Exfoliant

Verschil nieuwe Paula's Choice exfoliant en huidig AHA exfoliant

Ondanks dat bovenstaande exfolianten qua verpakking misschien op elkaar lijken, heeft het nieuwe exfoliant voornamelijk overeenkomsten met het Paula's Choice 8% glycolzuur exfoliant. Ze bevatten tenslotte beide alphahydroxyzuren. Deze zuren werken op het huidoppervlakte en pakken hier pigmentvlekjes, droogheid, fijne lijntjes en een onregelmatige huidtextuur aan.

Dit maakt het gebruik van alphahydroxyzuren met name interessant voor de droge en/of verouderde huid. Het verschil tussen beide exfolianten zit vooral in de gebruikte alphahydroxyzuren. Het nieuwe exfoliant heeft een vloeibare structuur en bevat een mix van amandelzuur en melkzuur. Beide vrij milde zuren. Terwijl het rechter exfoliant een gel is en uit glycolzuur bestaat.

Een zuur dat sneller irritatie geeft, maar wat ook vaak meer effect heeft. Daarom zou ik voor het Paula's Choice mandalic acid + lactic acid gaan als je een gevoelige huid hebt en/of nog niet zoveel ervaring met het gebruik van alphahydroxyzuren. En voor het Paula's Choice glycolzuur (AHA) exfoliant als je wel al wat meer ervaren bent.

Mandelic Acid + Lactic Acid AHA Liquid Exfoliant

Conclusie Paula's Choice Mandalic Lactic Acid AHA review

Lang verhaal kort is mijn Paula's Choice mandalic acid + lactic acid AHA review dus zeker positief. Het nieuwe exfoliant combineert milde alphahydroxyzuren, waardoor het de huid exfolieërt zonder snel irritaties uit te lokken. Dit maakt het met name een fijn exfoliant voor de droge, gevoelige huid.

Een huidtype dat meer baat heeft bij het smeren van alphahydroxyzuren, maar toch vaker starten met een exfoliant waarin betahydroxyzuren zitten omdat alphahydroxyzuren sneller irriteren. En dat is zonde, want betahydroxyzuren werken vetoplossend. En passen daarom beter bij een vettere huid. Dit exfoliant biedt hierin een mooie oplossing!

Dit effect wordt nog eens versterkt door de toevoeging van duizendblad extract en verschillende antioxidanten. Die zowel kalmerende als kalmerende eigenschappen hebben. Verder was mijn eigen ervaring met het nieuwe exfoliant ook goed.

Hierin viel het mij vooral op dat het je huid niet droger maakt. Zelfs niet bij dagelijks gebruik. Bovendien doet het exfoliant wat het beloofd, namelijk je huid zachter en stralender maken. Of het ook fijne lijntjes en kleurverschillen aanpakt durf ik niet te zeggen. Ik heb hier namelijk zelf geen 'last' van.

Bovendien  gebruik ik het exfoliant pas twee weken. Wel denk ik dat, op basis van de ingrediëntenlijst en ph waarde, de kans groot is dat het product deze beloftes kan waarmaken. Kortom, een waardevolle toevoeging aan de bestaande Paula's Choice exfolianten lijn! Vooral als je een wat gevoeligere huid hebt.

review nieuw paula's choice exfoliant

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Manuela
Door

Manuela

op 01 Feb 2024

Fijne uitleg! Ik wissel af met de BHA en AHA 8% want soms is mijn T-zone wat vetter, de rest best droog. Ik heb ook wat "last" van couperose en ik kreeg het advies om dan geen AHA te gebruiken. Zou deze dan wel bij couperose gebruikt kunnen worden?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 02 Feb 2024

Hi Manuela, ja dan is dit zeker een goede optie! De AHA (zuren) zijn namelijk milder dan het AHA exfoliant die je nu gebruikt, dus je huid zal naar verwachting ook veel minder snel droog worden!

Manuela
Door

Manuela

op 02 Feb 2024

Dat is heel fijn om te horen! Dan ga ik volgende keer voor deze, klinkt als die voor mij gemaakt is😄

Misschien zie ik t over het hoofd, maar...
Door

Misschien zie ik t over het hoofd, maar...

op 26 Feb 2024

Mooi product, ik gebruik het al een tijdje. Ik zie trouwens via de links dat je affiliate partner bent van PC, zou fijn zijn als je dat bij je reviews vermeld ;) Je review kan nog zo eerlijk zijn, maar transparantie in de influencer wereld is belangrijk.

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 27 Feb 2024

Hi, dankjewel voor je berichtje. Op mijn website staat vermeld dat ik een affiliate samenwerking met Paula's Choice heb. Zowel op de 'Over ons' pagina als in de footer van mijn website

Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram