Prurigo Nodularis is een vrij zeldzame maar vooral ontzettend vervelende huidaandoening, waarbij jeukende bultjes op de huid verschijnen. In deze blog vertel geef ik onder andere antwoord op de vragen: is prurigo nodularis besmettelijk? Kan prurigo nodularis genezen? Wat is een mogelijke onderliggende oorzaak? Hoe zien prurigo nodularis foto's eruit? En wat kun je doen om de jeukklachten te verminderen?
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Prurigo Nodularis huidziekten
Prurigo nodularis komt gelukkig niet veel voor. Het is een vrij bijzondere chronische huidaandoening dat vooral hevig jeukende bulten veroorzaakt. Zonder duidelijke oorzaak. De bulten zijn meestal klein, stevig en kunnen variëren in kleur. Zo zijn sommige bulten huidkleurig terwijl andere juist weer roodbruin van kleur kunnen zijn.
De aandoening komt vooral voor bij volwassenen (vrouwen) en kan overal op het lichaam voorkomen. Wel zie je vaker prurigo nodularis klachten ontstaan op de armen en benen. Met als meest aanwezige klacht dus die ernstige jeuk. Mensen ervaren constant de drang om aan de huid te krabben en dit vele krabben aan de huid kan weer zorgen voor allerlei vervelende littekens.
Wat vervolgens weer kan zorgen voor andere huidklachten, zoals: wondjes, littekens en nieuwe bulten. De exacte oorzaak van prurigo nodularis is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel wordt er aangenomen dat chronische jeuk, als gevolg van een ander huidprobleem, en krabben aan de huid prurigo nodularis kan uitlokken.
In deze blog vertel ik je er alles over. Inclusief een aantal handige tips om de jeuk te verminderen! Hieronder heb ik alvast alle producten gezet die ik in deze blog adviseer. Op de Sproet Instagram geef ik ook wekelijks tips over goede huidverzorgingsproducten, zonder poespas!
- La Roche Posay AP+ balsem
- Grahams eczeem crème - werkt ook bij hevige prurigo nodularis jeuk
- Tiny Todd eczeem crème - werkt ook bij hevige prurigo nodularis jeuk
Hoe ziet Prurigo Nodularis eruit?
Bij prurigo nodularis is er dus sprake van een huidaandoening, waarbij er vervelende jeukende bulten op de huid verschijnen. Het Prurigo Nodularis begin ziet er vaak net iets anders uit dan wanneer de huidklacht al wat langer aanwezig is. Eerst ontstaan er namelijk intens jeukende, stevige knobbeltjes op de huid. Vaak het gevolg van chronisch krabben of wrijven.
Na verloop van tijd zorgt het aanhoudende krabben tot de vorming van een soort knobbeltjes. Deze bulten variëren in grootte, maar worden vaak niet groter dan één centimeter. Ze hebben een bolronde vorm en rode, paarse of zelfs bruine kleur. Als je aan de jeukende bulten zit, voelen deze vrij stevig aan. De omliggende huid is vaak rood, droog en geïrriteerd.
De jeukende huidaandoening kan over het hele lichaam voorkomen. Wel is het zo dat de hevig jeukende bulten meestal op de armen en benen zitten. Vooral op de polsen ziet de huidklacht er vaak wat heftiger uit. Je krabt hier vaak sneller en harder aan.
Wat bij prurigo nodularis ook opvalt, is dat wanneer er langdurig aan de huid gekrabd wordt, er nieuwe bulten ontstaan. Ook kunnen bestaande bulten weer wegtrekken, maar het blijft een chronische aandoening. Dit betekent dat prurigo nodularis nooit helemaal verdwijnt. Wel wisselen periodes van rust zich af met opvlammingen.
Prurigo Nodularis oorzaak: hoe ontstaat prurigo nodularis?
De exacte oorzaak van deze chronische, sterk jeukende, huidaandoening is helaas nog steeds niet duidelijk. Iedereen kan prurigo nodularis krijgen, maar de huidklacht wordt wel vaker gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd dan bij mannen. Ook ontstaat de huidklacht vaak als reactie op chronische jeuk en het krabben aan de huid.
Hieronder heb ik een aantal mogelijke oorzaken van prurigo nodularis op een rijtje gezet. Wel is het dus belangrijk om te weten dat de aandoening nog steeds niet volledig begrepen is. En dat de exacte oorzaak in veel gevallen ook onduidelijk blijft... Wat de huidklacht natuurlijk extra vervelend maakt.
1. Prurigo Nodularis door chronische jeuk en krabben
Prurigo nodularis ontstaat vaak als reactie op langdurige en intense jeuk. Of eigenlijk op het krabben, omdat de huid zo hevig jeukt. Deze jeuk kan worden veroorzaakt door verschillende onderliggende huidaandoeningen, zoals: eczeem, insectenbeten, allergieën, schurft, een droge huid, atopische aanleg, atopisch eczeem of contactdermatitis. Uiteindelijk kan het krabben aan de huid dus zorgen voor prurigo nodularis. En als de opengekrabde wondjes genezen, gaat de huid meestal ook weer jeuken. vaak weer jeuken.
2. Prurigo Nodularis door psychologische factoren (prurigo stress)
Ook psychische problemen of triggers kunnen prurigo nodularis veroorzaken. Zo kunnen stress, angst en depressieve klachten jeuk verergeren en ervoor zorgen dat je constant wilt krabben. Dit kan leiden tot de huidaandoening prurigo nodularis. Daarnaast kan prurigo nodularis zelf natuurlijk ook weer stress veroorzaken. Wat de huidklacht verergert.
3. Prurigo Nodularis door neurologische factoren
Ook wordt gedacht dat prurigo nodularis kan worden veroorzaakt door neurologische factoren. Dit houdt eigenlijk in dat je zenuwen de verkeerde signalen doorgeven. In het specifiek de zenuwsignalen die jeuk waarnemen en doorgeven. Ook dit kan bijdragen aan het ontstaan van aanhoudende jeuk en zo prurigo nodularis.
4. Prurigo Nodularis door genetische aanleg
Verder spelen genen mogelijk een rol. Zo zou je genetisch aangelegd kunnen zijn voor het ontwikkelen van prurigo nodularis. Vooral als er familieleden zijn met vergelijkbare huidaandoeningen, treedt prurigo nodularis vaker op.
5. Prurigo Nodularis door systemische aandoeningen
Soms kan prurigo nodularis beginnen als reactie op onderliggende systemische aandoeningen. Oftewel fysieke klachten die in het lichaam ontstaan, waar je huid vervolgens weer op reageert. Voorbeelden zijn: nierproblemen en leverproblemen.
Is Prurigo Nodularis besmettelijk?
Prurigo nodularis is gelukkig niet besmettelijk. Het wordt puur veroorzaakt door chronisch krabben of wrijven aan de huid. De jeuk kan worden veroorzaakt door onderliggende oorzaken zoals eczeem, een nierziekte, leverziekte of zelfs stress. Maar het wordt niet overgedragen van persoon tot persoon. Iemand met prurigo nodularis klachten kan de huidaandoening daarom ook niet doorgeven aan anderen.
Prurigo Nodularis behandeling: hoe wordt prurigo nodularis behandeld?
Prurigo nodularis is dus een huidaandoening met hevig jeukende bultjes. Het wordt niet gezien als een ernstige aandoening. Toch kan het wel fijn zijn er om er iets tegen te doen, want de bulten jeuken hevig en er is niks vervelender dan constant jeuk hebben.
Het riedeltje: houdt je nagels kort, vermijd stress en probeer krabben aan de huid zoveel mogelijk te voorkomen ken je waarschijnlijk wel. Maar er zijn ook meer praktische dingen die je kunt doen. Hieronder heb ik een stappenplan gezet die ik zou volgen bij prurigo nodularis klachten:
Stap 1. Vette crème smeren
De eerste stap is wat mij betreft het verzorgen van je huid. Een droge huid zorgt namelijk automatisch sneller voor jeuk en door krabben ontstaan er nieuwe bulten. Bovendien maakt een droge huid je vatbaarder voor andere vervelende huidklachten. Door ervoor te zorgen dat je huid niet meer droog is, neem je vaak al een jeuk trigger weg waardoor je minder snel in de jeuk krab cyclus terecht komt.
Gebruik hiervoor het liefste een vette crème zonder alcohol en parfum. En met herstellende, kalmerende en hydraterende stoffen. Test de crème eventueel eerst even op een stukje huid. Hieronder vind je een aantal voorbeelden. Smeer het gerust meerdere keren per dag op!
- La Roche Posay AP+ balsem
- Bepanthen Droge & Gevoelige huid crème
- Grahams eczeem crème - werkt ook bij hevige prurigo nodularis jeuk
- Tiny Todd eczeem crème - werkt ook bij hevige prurigo nodularis jeuk
Stap 2. Antihistamine slikken Prurigo Nodularis
Als het smeren van lokale middelen (zie stap 1 hierboven) onvoldoende effect heeft en de huid jeukt nog steeds heel erg, kun je er ook voor kiezen om het aan te vullen met antihistamine tabletten. Deze tabletten worden ook gebruikt bij hooikoorts klachten. Ze remmen namelijk het stofje 'histamine'. Een stof dat onder andere verantwoordelijk is voor jeuk. Op die manier kunnen ze ook effectief worden ingezet bij prudigo nodularis. Voorbeelden zijn:
* Dit is een geneesmiddel: Lees voor gebruik de bijsluiter.
Stap 3. Medicatie Prurigo Nodularis
Ook lokale corticosteroïden, hormoon zalf of crème, worden wel eens voor geschreven bij prudigo nodularis. Het wordt afgedekt met een speciale pleister om te voorkomen dat je de bultjes open krabt. De corticosteroïden in de crème of zalf remmen de ontsteking en verlichten zo ook de jeuk.
Bij hardnekkige gevallen kan zelfs overwogen worden om corticosteroïden direct in de prurigo nodularis bultjes te spuiten. Wel moet ik zeggen dat ik zelf geen groot fan ben van corticosteroïden. Ze geven namelijk ook bijwerkingen. Daarnaast is het zo dat zodra je stopt met smeren, de kans groot is dat de klachten weer terugkomen.
Als lokale behandelingen onvoldoende effect hebben en de jeuk ernstig blijft, kan een arts ook systemische medicatie voorschrijven. Voorbeelden zijn: halidomide en ciclosporine. Maar ook deze middelen geven vervelende bijwerkingen. Daarom zou ik het eerst met bovenste producten proberen en medicatie echt als laatste stap zien. In sommige gevallen worden de bulten bevroren met vloeibare stikstof. Ook kan lichttherapie geadviseerd worden om ernstige jeukklachten te verminderen.