Vaatlaser
Couperose, spataderen, rosacea. Het zijn allemaal huidklachten, waarbij een vaatlaser uitkomst kan bieden! Maar wat houdt een laser behandeling precies in? Waar moet je rekening mee houden voordat je een vaatlaser behandeling start? En wat zijn de nazorg adviezen? Ik vertel het je allemaal in deze blog!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is lasertherapie?
Lasertherapie is, zoals de naam al zegt, een behandelvorm waarbij gebruikt wordt gemaakt van laserlicht. Een laserstraal bestaat, in tegenstelling tot een IPL apparaat, uit één monochrome, krachtige, laserstraal. Die heel gericht en diep de huid in kan dringen.
Je hebt hierin verschillende soorten lasers. Die ook weer voor verschillende indicaties worden ingezet. Het laserlicht kan zich namelijk op drie verschillende doelchromoforen richten. Een doelchromofoor is eigenlijk gewoon een lastig woord voor de staf waar het laserlicht zich op richt. Dit kan zijn: water, hemoglobine (bloed) en pigment
Water
Het laserlicht kan zich richten op het water in je huid. De laserstraal warmt dit water op, waardoor er een stukje huid verdampt. Op die manier kun je klachten behandelen, als:
Pigment
Het laserlicht van een pigmentlaser kan zich richten op het pigment in je huid ( pigmentlaser) of het pigment in de haarzakjes ( laserontharing). Het laserlicht warmt het pigment op, waardoor het vernietigd. Op die manier kun je klachten behandelen, als:
Hemoglobine
Het laserlicht van een vaatlaser kan zich ook richten op het hemoglobine in je bloedvaten. Het licht van de laserstraal warmt het bloed op, waardoor het bloedvat gaat stollen en uiteindelijk kapot gaat. Op die manier kun je klachten behandelen, als:
Vaatlaserbehandeling
Met deze vorm van lasertherapie richt het laserlicht zich op het bloed in je bloedvaatjes. Een vaatlaser heeft als doelchromofoor hemoglobine. Hemoglobine zit in het bloed in je bloedvaatjes.
Wanneer het licht van de vaatlaser op de gesprongen vaatjes of adertjes wordt gericht, geeft het laserlicht energie af in de vorm van warmte. Het bloed in het bloedvat wordt hierdoor opgewarmd, gaat stollen, en zal uiteindelijk kapot gaan. De omliggende huid blijft hierbij gespaard.
Behandelindicaties vaatlaser behandeling
Lasertherapie doormiddel van een vaatlaser kan effectief worden ingezet tegen:
- Rosacea
- Couperose
- Cherry angioma
- Spider neavi
- Spataderen
- Poikiloderma
Contra-indicaties vaatlaser
Laserlicht mag niet worden toegepast wanneer één of meerdere van onderstaande punten van toepassing is:
- Koorts
- Ziek voelen
- Pacemaker
- (Huid) kanker
- Actieve herpes infectie (koortslip)
- Verbrand door de zon
- Zongebruinde huid
- Zwangerschap
- Borstvoeding
- Auto immuunziektes
- Gebruik van lichtgevoelige medicatie Infecties rondom het te behandelen gebied
- Gevoeligheid voor keloïd littekens
- Gebruik van roaccutane nu of minder dan 6 maanden geleden
Vóór de vaatlaser behandeling
Het is belangrijk om op de dag van de vaatlaserbehandeling geen dingen te doen die je huid doorbloeding stimuleren. Ga die dag bijvoorbeeld niet sporten, drink geen alcohol, gebruik geen scrubs en bezoek ook geen sauna.
Ook is het heel belangrijk om je huid vier weken vóór de vaatlaser behandeling iedere dag in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30. Je mag namelijk niet behandeld worden wanneer je huid zongebruind is. Zelf vind ik deze gezichtscrème van Biodermal erg goed.
Tijdens de vaatlaser behandeling
Tijdens de vaatlaser behandeling wordt de huid eerst gedesinfecteerd met alcohol. Vervolgens tekent de huidtherapeut het te behandelen gebied af en zet iedereen een veiligheidsbril op. Deze bril beschermd je ogen tegen het laserlicht. Wanneer al deze stappen zijn afgerond wordt de vaatlaserbehandeling gestart.
Allereerst zet de huidtherapeut een zogeheten proefpuls. Met een proefpuls kan de huidtherapeut namelijk bekijken hoe de huid op de vaatlaser reageert. En beoordelen of er op dezelfde instellingen verder behandeld kan worden. Of dat de instellingen aangepast moeten worden.
Wanneer er de huid goed gereageerd heeft, zal de huidtherapeut puls na puls zetten. Na iedere puls zie je het vaatje als het ware wegspringen. Of het vaatje kleurt eerst wat donkerder en trekt later weg. Beide reacties zijn gewenst. Na de vaatlaserbehandeling zal de huid worden ingesmeerd met een verkoelende gel of worden er coldpacks op de huid gelegd.
Na de laser behandeling
Na de vaatlaser behandeling zullen de behandelde vaatjes, als reactie op de lasertherapie opvallender zichtbaar zijn dan ervoor of juist weg getrokken zijn. Beide reacties zijn een gewenst effect.
Verder kunnen er lichte zwellingen ontstaan, voornamelijk wanneer op de kin is behandeld of rondom de ogen en de mond. Ook dit hoort bij de gewenste huidreacties en zal na maximaal 2 dagen weer bijtrekken.
- Vermijd tenminste 48 uur na de vaatlaser behandeling het bezoeken van sauna, stoombaden en de sportschool. Ze verwijden namelijk je bloedvaten.
- Drink tenminste 48 uur na de vaatlaser behandeling geen alcohol
- Vermijd tenminste zes weken na de vaatlaser behandelingen blootstelling aan zonlicht of zonnebanklicht.
- Gebruik minimaal vier weken na het behandeltraject een huidvriendelijke zonnebrand met factor 50
- Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de vaatlaser behandeling moeten met rust worden gelaten.
- Voel je huid nog branderig aan? Dan kun een verkoelende gel smeren. Een goed voorbeeld is deze Aloë Pura gel.
Huidreactie na laser behandeling
Na de vaatlaserbehandeling kunnen de vaatjes op twee manieren reageren: ze kunnen wegtrekken of juist donkerder kleuren. Beide reacties zijn een gewenst. De vaatjes die opvallender zijn geworden, zullen namelijk uiteindelijk ook weer wegtrekken.
Ook kunnen er lichte zwellingen ontstaan. Vooral als de vaatjes op je kind, rondom je ogen of rondom je mond zijn behandeld. Dit hoort er allemaal bij en zal binnen twee dagen weer wegtrekken.
Behandelresultaat vaatlaserbehandeling
Ik vind een vaatlaser behandeling zelf één van de leukste behandelingen om uit te voeren, omdat je na één behandeling al een mooi resultaat kunt behalen. Er zijn dan aanzienlijk minder gesprongen vaatjes aanwezig. Je gumt ze tijdens de behandeling als het ware weg. Heerlijk!
Maar het definitieve resultaat van de lasertherapie behandeling hangt af van een aantal punten. Zo speelt de dikte van de vaatjes en de diepte een grote rol. Daarnaast ben je zelf ook verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat. Als je netjes de voor- en na zorg adviezen nastreeft, zal het uiteindelijke resultaat mooier zijn.
Wanneer het behandeltraject volledig is afgerond, wordt geadviseerd om activiteiten te vermijden die de vorming van nieuwe bloedvaatjes versnellen. Denk aan: overmatig zonnen, overmatig alcohol gebruik en roken.
Hoelang duurt een vaatlaser behandeling?
De behandeling zelf zal ongeveer vijftien tot dertig minuten duren. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van het te behandelen gebied. Als je bijvoorbeeld een vaatlaser bij spider neavus inzet, zal de behandeling in vijf minuten klaar zijn. Maar een vaatlaserbehandeling voor beenvaatjes zal langer duren.
Hoe vaak vaatlaser behandeling?
Het aantal behandelingen en de frequentie hierin varieert echter per behandelgebied en per persoon. Gemiddeld zullen er drie tot vier behandelingen nodig zijn. Tussen iedere behandeling zit ongeveer vier weken.
Vaatlaser ervaring
De laserbehandeling is niet volledig pijnloos. Maar ik vind het zelf goed te doen. Ik heb ook een kleine spider neavi laten weghalen op mijn neus. En ook tijdens mijn studie moesten we regelmatig op elkaar oefenen.
Ik kan een vaatlaser behandeling beschrijven als warme speldenprikjes in de huid. De pijn is maar heel kort aanwezig en goed te doen. Het is wel zo dat als je minder fit bent of je menstruatie net gestart is, je iets meer kunt voelen. Maar geen zorgen, het valt echt op!
Risico's en complicaties vaatlaser
Heel soms kan er na een behandeling lichte vochtophoping ontstaan, kneuzingen en/of korstjes. Deze verschijnselen zullen binnen een aantal dagen volledig verdwijnen. Ook is er een kleine kans op het ontstaan van blauwe plekken. Ook deze zullen snel weer weg trekken.
Met betrekking tot de lange termijn complicaties kunnen er pigmentvlekken ontstaan op de behandelde plekjes. Dit gebeurt meestal als je vlak na de behandeling toch onbeschermd in de zon gaat.