Beste zonnebankcreme
02 januari 2024 
9 min. leestijd

Beste zonnebankcreme

Op de vraag: wat is de beste zonnebankcreme? Antwoord ik het liefste: geen. Met heel veel uitroeptekens erachter. Sterker nog: ik ben voorstander van het verbod op zonnebanken. Ze zorgen tenslotte voor huidveroudering en vergroten het risico op huidkanker. Maar ik verwacht dat je dit riedeltje inmiddels wel kent. In deze blog laat ik zien welke creme ik als huidtherapeut de beste zonnebankcreme vind. Ook geef ik onderaan de blog voorbeelden van goede zelfbruiners, zodat je eigenlijk niet meer onder de zonnebank hoeft....   

Samenvatting beste zonnebank creme 2024 (top 2)

Het doel van deze blog is dus zeker niet om zonnen onder de zonnebank te promoten, maar vooral de kans op nóg meer schade te verkleinen door een huidvriendeloijke zonnebankcreme te smeren. Normaal gesproken geef ik dan voorbeelden van een aantal goede producten. Maar in de zoektocht naar de beste zonnebankcreme vond ik eigenlijk maar één goede optie.

Hieronder lees je welke! Misschien vind je dit ook interessant: op de Sproet Instagrampagina geef ik iedere week voorbeelden van producten die ik wel en niet zou smeren.

Swedisch beauty zonnebankcrème

Ondanks het feit dat ik dus iedereen aanraad om zonnebanken te vermijden, is het natuurlijk gek om 'Beste zonnebankcrème' blog te schrijven, zonder voorbeelden van zonnebankcrèmes. Ik heb uren gezocht naar een zonnebankcrème dat aan mijn eisen voldeed en vond uiteindelijk deze crème van Swedish Beauty. 

Het gaat om een parfumvrije zonnebankcrème met daaraan onder andere toegevoegd:. Deze stoffen kunnen mogelijk het bruiningsproces stimuleren zonder extra toegevoegde bronzers. Maar wat het voor mij vooral een goede zonnebankcrème maakt, is de toevoeging van relatief veel hydraterende stoffen.

Zo bevat de zonnebankcrème shea butter, safflower olie, aloë vera en kokosnoot olie. Maar ook behoorlijk wat antioxidanten, zoals: appel extract, havermeel, havermout extract (werkt ook kalmerend), vitamine A en kokos extract.

beste zonnebankcreme

Wat is een zonnebankcrème?

Een zonnebankcrème is een bepaald type cosmetica product dat speciaal is ontworpen om te worden gebruikt tijdens het zonnen onder een zonnebank. Een zonnebankcrème bevat doorgaans ingrediënten die helpen de huid te beschermen, te hydrateren, maar ook het bruiningsproces te versnellen. Hier zijn enkele kenmerken en functies van zonnebankcrèmes:

Versnelling van bruining

Zonnebankcrèmes bevatten vaak ingrediënten die de aanmaak van melanine in de huid stimuleren. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor het bruinen van de huid. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn: tyrosine en beta-caroteen.

Hydratatie

Een zonnebankcrème bevat ook vaak hydraterende stoffen. De gedachte hierachter is dat de crème zo de kans op een droge huid zou verkleinen. Een zonnebank, en zonlicht in het algemeen, kan namelijk uitdrogend werken en zo zorgen voor een trekkerige, droge huid. Voorbeelden van stoffen met een hydraterende werking zijn: voedende oliën, shea butter, panthenol, glycerine en hyaluronzuur.

Verzorgende stoffen

Sommige zonnebankcrèmes bevatten ook nog wat huidverzorgende ingrediënten. Vaak gaat het om vitaminen (antioxidanten) die je huid beschermen tegen schadelijke effecten van UV-straling. Zoals vitamine a, vitamine C en vitamine E. Maar ook verkoelende of verzachtende stoffen als: aloë vera, bisobolol en haver vind je relatief vaak terug in de ingrediëntenlijst van een zonnebankcrème.

Zonbescherming

Hoewel zonnebankcrèmes bedoeld zijn om tijdens het zonnen te gebruiken, bieden sommige producten ook enige bescherming tegen UV-straling. Het is echter wel heel belangrijk op te merken dat deze bescherming over het algemeen veel lager is dan die van zonnebrandcrèmes. En ook zeker niet voldoende bescherming bieden! Bekijk hier mijn favoriete zonnebrandcrèmes: Beste zonnebrand

beste zonnebankcreme

Wat is de beste zonnebankcreme?

Het bepalen van de beste zonnebankcrème is voor een deel ook afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeuren en behoeften. Wel zou ik persoonlijk op onderstaande punten letten:

Beste zonnebankcreme = parfumvrij

Een goede zonnebankcreme, of de beste zonnebankcreme, is wat mij betreft in ieder geval parfumvrij. Ik zou cosmetica met een heerlijke geur sowieso laten staan, maar als het om een product gaat dat bedoeld is om je huid te beschermen tegen uv stralen al helemaal. Parfum kan namelijk reageren op zonlicht en zo voor nog vervelendere reacties zorgen als het al doet.

Beste zonnebankcreme = vrij van lichtgevoelige stoffen

Naast parfum zijn er ook veel geurstoffen die lichtgevoelig zijn en dus reageren zodra ze in contact komen met zonlicht. Niet echt handig dus om terug te vinden in je zonnebankcrème! Met name natuurlijke ingrediënten, zoals natuurlijke plantenextracten, bevatten lichtgevoelige stoffen. Denk aan citrusolie en lavendel.

Beste zonnebankcreme bevat antioxidanten

Ik zou ook altijd voor een zonnebankcrème gaan waaraan vitaminen zijn toegevoegd. Oftewel antioxidanten die je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van uv stralen. Denk hierbij aan: vitamine A, vitamine C, vitamine E en niacinamide. Ook veel voedende oliën, zoals olijfolie, zonnebloemolie en jojoba olie, bevatten van nature vitaminen.

beste zonnebankcreme

Slechtste zonnebankcrème

Er zijn verschillende zonnebankcrèmes te koop. Een groot deel van deze zonnebank crèmes zou ik zelf niet smeren. Hieronder heb ik voorbeelden gezet van een aantal populaire zonnebankcrèmes die ik zou laten staan:

Australian Gold zonnebankcrème met bronzer

Het merk Australian staat bekend om het brede assortiment aan zonnebankcrèmes. Met verschillende formules, geuren en bruiningsversnellers. Met name de Australian Gold Cheeky brown, Australian Gold Deviously black en de Australian gold dark tanning accelerator zijn erg populair. Toch zou ik geen van de producten gebruiken. Vanwege de absint extracten, geurstoffen en parfum.

Devoted Creations zonnebankcrème

Ook zonnebankcrèmes van het merk Devoted Creations zijn populair. Met name de Devoted Creations Matte Black wordt wordt online door meerdere websites aangeprezen als de beste zonnebankcreme, maar het bevat enorm veel parfum en bovendien ook genoeg irriterende geurstoffen om voor vervelende problemen te zorgen. Ook de Devoted Creations Dare To Be Dark, dat speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige huid, bevat lavendel extract en is dus niet mild.

Pro Tan Unbelievably Black

Ook het merk Pro Tan biedt een breed aanbod aan zonnebanklotions en crèmes aan, waaronder bronzers en intensifiers. Helaas bevatten ook deze producten geen huidvriendelijke ingrediëntenlijsten.

Biodermal Sun Tan Extra zonnebankcreme

Ook Biodermal verkoopt een zonnebankcrème. Volgens velen zelfs de beste zonnebankcreme. Maar ondanks het feit dat er behoorlijk wat Biodermal producten in mijn blogs en adviezen staan, zou ik dit Biodermal product echt laten staan. De Biodermal zonnebankcreme bevat namelijk behoorlijk wat parfum. Samen met (lichtgevoelige) geurstoffen.

beste zonnebankcreme

Beste zonnebankcreme met bronzer

Met name een zonnebankcrème met bronzer is populair. Speciaal ontwikkeld om te zorgen voor een diepere bruining. Hierin kun je onderscheid maken tussen verschillende soorten zonnebank crèmes met bronzers, namelijk: de cosmetische bronzers, DHA bronzers en natuurlijke bronzers:

Cosmetische bronzers

Deze bronzers bevatten ingrediënten die direct op de huid worden aangebracht om een onmiddellijk bruiningsresultaat te geven. Ze zijn in verschillende vormen te koop, zoals poeders, crèmes, vloeistoffen of sprays. Cosmetische bronzers kunnen vaak eenvoudig worden afgewassen en bieden een tijdelijke bruine tint.

DHA bronzer

DHA staat voor dihydroxyacetone. Een chemische verbinding dat reageert met de aminozuren in de bovenste laag van de huid, waardoor een bruine kleur ontstaat. DHA-bronzers worden vaak aangeduid als zelfbruiner en bieden een geleidelijke, langdurige kleur. Het duurt meestal enkele uren tot een dag voordat het volledige bruining resultaat zichtbaar is.

Natuurlijke bronzer

Deze bronzers bevatten ingrediënten die van nature een bruine tint aan de huid geven, zoals plantenextracten of oliën. Ze werken vaak geleidelijk en bieden een subtielere bruining in vergelijking met DHA-bronzers. Natuurlijke bronzers kunnen een alternatief zijn als je opzoek bent naar een meer geleidelijke en subtiele kleur.

beste zonnebankcreme

Waarom is de zonnebank slecht?

Wat mij betreft is zonnen onder de zonnebank altijd een slecht idee. En ik denk dat de meeste mensen ook wel weten waarom onder de zonnebank gaan niet goed voor je huid is. Toch heb ik hieronder even alle nadelen van de zonnebank op een rijtje gezet:

1. Zonnebank bevat relatief veel uv a licht

In de meeste zonnebanken ligt de focus op uv-a straling. Zeker als het om een al wat oudere zonnebank gaat. Maar ook in de modernere zonnebanken, die zowel uv-a als uv-b licht uitstralen, is de hoeveelheid uv-a die je huid krijgt relatief hoog. Hoger dan de dosis die je ontvangt als je buiten in de zon zit of ligt.

Deze uv-A-stralen dringen dieper door in de huid dan uv-B-stralen. Dit betekent ook dat het meer schade teweeg kan brengen. Niet voor niets is het ezelsbruggetje ook: uv-a zorgt voor aging en uv-b zorgt voor bruining. Uv-A straling versnelt het verouderingsproces van de huid, beschadigt het bindweefsel en vermindert de huidelasticiteit. Daarnaast verhoogt het natuurlijk ook nog het risico op huidkanker.

2. Zonnebank kleur is vaak heel tijdelijk

Je krijgt er een lekker zongebruind kleurtje van, maar wat veel mensen niet weten is dat dit kleurtje vooral het gevolg is van bestaand pigment dat tijdelijk bruiner kleurt. Vergelijkbaar met je huid na een dagje strand. Als je 's avonds onder de douche staat, lijkt je huid dan ook vaak heel bruin.

Maar het grootste deel van deze bruining is dus maar tijdelijk. Het gaat namelijk niet om de aanmaak van nieuw pigment, maar om verkleuring van bestaand pigment. Dit komt omdat zonnebanken dus meer (of alleen) uv-a licht uitstralen. En je hebt uv-b nodig voor 'echte' bruining van de huid.

3. Zonnebank voordat je op vakantie gaat helpt niet

Steeds vaker bevatten zonnebanken naast uv-a licht ook uv-b licht. Geheel onterecht wordt gedacht dat het nemen van een zonnebank kuur voordat je op vakantie gaat, de kans op verbranding tijdens je vakantie verkleind.

Uv-b stralen zorgen, in tegenstelling tot uv-a stralen, inderdaad voor de aanmaak van pigmentcellen. Maar deze bruine kleur biedt geen bescherming tegen zonverbranding. Zeker niet als de kleur afkomstig is van zonnebank licht. Bovendien is iedere vorm van bruining als gevolg van uv stralen een teken van huidschade.

beste zonnebankcreme

Een gezonde huid = een gezonde bescherming

Uiteindelijk zorgt een gezonde huidbarriere voor de beste bescherming. Een gezonde huid kan zich namelijk veel beter verdedigen tegen de schadelijke effecten van zonlicht dan een beschadigde huidbarriere. Zorg daarom het liefste voor een goed gehydrateerde huid met een intacte huidbarriere.

Dit klinkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want dit heb je niet altijd zelf in de hand. Je huidconditie is tenslotte afhankelijk van je genen, je huidtype en andere factoren waar je zelf geen invloed op hebt. Maar door de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken, kun je jouw huid wel een handje helpen!

Op mijn productadviezen pagina geef ik per huidtype een gratis productadvies in de vorm van een stappenplan. Per stap laat ik producten zien, die je zou kunnen gebruiken. En vergeet niet om altijd een goede zonnebrandcrème te gebruiken.

beste zonnebankcreme

Goede zelfbruiners als alternatief op de zonnebank

Een goed alternatief op de zonnebank is het smeren van een zelfbruiner. Zelfbruiners werken dankzij de zelfbruinende stof: Dihydroxyacetone. De stof reageert met de aminozuren in de bovenste huidlaag. Wat zorgt voor de vorming van melanoidines. Deze melanoidines geven de huid een bruine kleur. Vergelijkbaar met een natuurlijke bruining door de zon, maar dan veel minder schadelijk.

Ik snap dat er ook nadelen aan het gebruik van een zelfbruiner zitten. Zo moet je het vaak even laten intrekken, kunnen ze vlekken in je kleding veroorzaken en is het soms lastig om ze egaal aan te brengen. Maar voor je huid is het wel echt beter dan een zongebruinde kleur door de zonnebank.

Bovendien zijn er tegenwoordig ontzettend veel zelfbruiners te koop die niet oranje uitslaan, geen vlekken geven, makkelijk aan te brengen zijn en je huid wél op een mooie wijze bruin maken. Hieronder heb ik een aantal van mijn favoriete zelfbruiners gezet! Of bekijk mijn blog: Beste zelfbruiners.

beste zelfbruiner gezicht


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram