Exfoliant: betekenis en mijn favorieten
24 juni 2022 
9 min. leestijd

Exfoliant: betekenis en mijn favorieten

Je ziet ze tegenwoordig in steeds meer huidverzorgingsroutines voorbij komen: exfolianten. Maar wat houdt een exfoliant precies in? Wanneer gebruik je een exfoliant? Hoe gebruik je een exfoliant? En, misschien wel nog belangrijker, welk exfoliant gebruik je? In deze blog geef ik antwoord op al deze vragen. Inclusief voorbeelden van een goed exfoliant met glycolzuur. En een goed exfoliant met salicylzuur. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of klik linksboven in het scherm op de inhoudsopgave. 


Exfoliant betekenis

Veel cosmetica merken hebben inmiddels ook een exfoliant in hun assortiment staan. En ook op social media zie je dit product steeds vaker terug komen in alle huidverzorgingsroutines. Maar een exfoliant, wat is dat eigenlijk?

Kortgezegd, is een exfoliant een zuurtje die de bovenste dode cellen van je huid weekt. Oftewel, exfolieërt. Waarvoor er nieuwe en gezondere huidcellen voor terugkomen. Het versnelt als het ware het celdelingsproces van de huidcellen. Normaal doet je huid hier ongeveer dertig dagen over. En nu gaat dit twee of zelfs drie keer zo snel.

Exfoliant werking

Het lijkt dus een beetje op scrubben. Maar scrubben is een mechanische manier van dode huidcellen verwijderen. Je doet dit bijvoorbeeld met scrubkorrels. Terwijl een exfoliant de dode huidcellen verwijdert op een chemische manier. Namelijk, doormiddel van een zuur.

Glycolzuur is wateroplosbaar, waardoor het meer op de oppervlakkige huidlagen in werkt. En salicylzuur is vet oplosbaar, waardoor het tot diep in je poriën inwerkt.

exfoliant betekenis

Exfoliant bij huidklachten

Door een exfoliant te gebruiken, voorkom je dat dode huidcellen zich gaan opstapelen. En dat je huid er dof uit gaat zien of dat er verstoppingen ontstaan. Hierdoor kunnen klachten verminderen, als:

Maar er zijn ook exfoliërende zuurtjes (o.a. salicylzuur) die tot diep in je poriën kunnen dringen, waardoor ze ook klachten verminderen als:

Kortom, de 'exfoliant betekenis' is: een product dat huidvernieuwing stimuleert doormiddel van zuren. Hierin zijn glycolzuur en salicylzuur de meest gebruikte zuren.

Hieronder geef ik voor beide zuren mijn top 6 beste exfolianten. Wil je liever eerst wat meer weten over de precieze werking van beide zuren? En wat het verschil nou precies is tussen salicylzuur en glycolzuur is? Scroll dan iets verder!

exfoliant betekenis

Top 3: beste exfoliant met salicylzuur

Kortgezegd, weekt salicylzuur dode huidcellen los én lost het overtollig talg op. Dit maakt het een geschikt zuur voor de normale tot vette huid en de onzuivere huid. Daarnaast geeft salicylzuur minder snel irritatie dan glycolzuur, waardoor ook mensen met een wat gevoeliger huidtype beter voor salicylzuur kunnen gaan dan glycolzuur.

Helaas is het vinden van een goed exfoliant met salicylzuur lastig. Niet alleen, omdat het aan allerlei eisen moet voldoen om te werken. Maar ook, omdat er niet super veel exfolianten met salicylzuur op de (cosmetica) markt zijn.

Ik ben in het assortiment gedoken en hieronder vind je drie voorbeelden van een goed exfoliant met salicylzuur!

1. Paula’s Choice Exfoliant

Het Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA gel Exfoliant, hele mond vol, bevat 2% salicylzuur. Oftewel, een hoge en werkzame concentratie salicylzuur.

Naast dit zuur, bevat het Paula's Choice exfoliant ook nog werkzame stoffen, als: groene thee extract, methylpropadiol, haver en allantoïne. Deze ingrediënten kalmeren de huid. En is daarom fijn om terug te zien in je exfoliant.

Het Paula's Choice exfoliant hierboven is een gel. Maar ze verkopen het exfoliant ook in vloeibare vorm. Dat is de Paula's Choice exfoliant BHA liquid. Deze gebruik ik op dit moment zelf, omdat ik een vloeibaar exfoliant fijner vind. Ik dep het op een watje en smeert het over mijn gezicht.

paula's choice exfoliant bha

2. Meditopics salicylzuur

Het Meditopics salicylzuur exfoliant bevat, net als het Paula's Choice exfoliant bha hierboven, 2% salicylzuur. Verder is de ingrediëntenlijst beperkt tot een minimum. Er zit geen parfum in, geen geurstoffen en geen andere ingrediënten die de huid kunnen irriteren.

Wat er wel in zit is een klein beetje alcohol. Dat is in het geval van een exfoliant niet erg. En eigenlijk juist wel fijn. Alcohol ontvet de huid namelijk, waardoor het zuur beter de huid in kan dringen.

Als je bij een huidtherapeut een chemische peeling ondergaat, ontvetten ze de huid ook altijd eerst met alcohol. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken!

  exfoliant betekenis

3. Paula's Choice exfoliant

Zoals je kunt zien is dit ook een Paula's Choice exfoliant. Alleen bevat het dit keer geen 2%, maar 1% salicylzuur. Dit maakt het Paula's Choice exfoliant bha calm lotion een fijn exfoliant om mee te starten. Of als je een gevoelige huid hebt. Denk bijvoorbeeld aan rosacea of eczeem.

Het Paula's Choice exfoliant bevat naast salicylzuur ook nog een aantal kalmerende ingrediënten, waaronder: beta-glucan, groene thee extract en zoethoutwortel extract.

paula's choice exfoliant bha

Top 3: beste exfoliant met glycolzuur

Is je huid juist wat droger? Of wil je vooral tekenen van huidveroudering aanpakken? Dan kun je beter voor een exfoliant met glycolzuur gaan. Hieronder lees je mijn 3 favorieten exfolianten met glycolzuur!

1. Paula's Choice exfoliant

Het Paula's Choice exfoliant AHA gel bevat 8% glycolzuur. Dit zuur is werkzaam vanaf 5%, dus 8% zal zeker effectief zijn. Naast een werkzame concentratie glycolzuur, bevat het Paula's Choice exfoliant ook nog wat andere effectieve stoffen. Waaronder: panthenol, sodium pca, hyaluronzuur en groene thee extract.

Kortom, een heel fijn exfoliant! Ik gebruik dit exfoliant zelf ook. En als mijn huid wat vetter is of als ik onzuiverheden heb, wissel ik het glycolzuur exfoliant af met het Paula's Choice exfoliant bha met 2% salicylzuur.

paula's choice exfoliant

2. Cosrx exfoliant

Het cosmetica merk Cosrx staat vooral bekend om het Cosrx Snail serum. Wat in één klap razend populair werd door TikTok. En terecht, want de formulering ziet er super goed uit. Ik vraag me alleen af hoe ze het snail filtrate (slakkenslijm) verzamelen. Lijkt me niet super diervriendelijk...

Maar het merk verkoopt dus ook een exfoliant. Namelijk, het Cosrx 7% whitehead exfoliant. Het bevat, zoals de naam al zegt, 7% glycolzuur. Maar daar blijft het niet bij. Naast glycolzuur zijn er ook nog andere werkzame stoffen aan toegevoegd, waaronder: hyaluronzuur, panthenol én een hoge concentratie niacinamide.

Dit laatste ingrediënt is een krachtig antioxidant. Die je huid beschermt tegen veroudering, de huidhydratatie verbetert, pigmentvlekjes bleekt en de talgproductie herstelt.

Cosrx exfoliant

3. Drunk Elephant exfoliant

Dit Drunk Elephant overnight glycolzuur serum bevat zowel glycolzuur als salicylzuur. Hierdoor is het serum wel wat duurder, maar ik wilde het toch toevoegen aan dit lijstje. Vanwege de mooie formulering die het serum bevat. Zo zit er 10% glycolzuur in. En 1% salicylzuur. Wat het een fijn serum maakt voor veel uiteenlopende huidtypes en huidklachten.

Maar hier blijft het niet bij. Het Drunk Elephant exfoliant bevat ook nog allerlei andere stoffen, die goed zijn voor je huid. Bijvoorbeeld: glycerine, hyaluronzuur, allantoïne, birrea seed oil, aesculus hippocastanum seed extract, groene thee extract, rasberry extract en melkzuur.

Kortom, een serum dat bom vol zit met allerlei werkzame stoffen!

glycolzuur

Hoe gebruik je een exfoliant?

Ik zou een exfoliant altijd 's avonds smeren. Niet overdag. Het gaat tenslotte om zuren. En zuren maken je huid gevoeliger voor zonlicht. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je pigmentvlekken krijgt, omdat je een exfoliant hebt opgesmeerd.

Nu hoor ik je denken: ik kan me toch gewoon goed insmeren? Dit is inderdaad zo. Toch neem ik zelf het zekere voor het onzekere en smeer ik mijn exfoliant echt alleen in de avond. Wat ik doe is:

  • Stap 1. ik reinig eerst mijn gezicht
  • Stap 2. hierna smeer ik het exfoliant op
  • Stap 3. vervolgens poets ik mijn tanden, zodat het exfoliant even kan intrekken
  • Stap 4. hierna smeer ik mijn crème op. En voila!

Gebruik je een exfoliant voor de eerste keer? Bouw het gebruik dan langzaam op, zodat je huid aan het zuur kan winnen. Begin bijvoorbeeld met drie keer per week. Als dit goed gaat kun je verhogen naar om de dag. En uiteindelijk tot dagelijks. Let goed op of je huid niet te droog wordt. Als dit wel gebeurt, zou ik het gebruik weer even afbouwen naar om de dag.

exfoliant betekenis

Verschil glycolzuur en salicylzuur

Glycolzuur en salicylzuur zijn beide zuren. Ze hebben beiden de eigenschap om dode huidcellen van de huid te weken, waardoor celvernieuwing wordt gestimuleerd. En zo huidvernieuwing. Je krijgt er een zachtere, beter gehydrateerde, jongere, egaler gepigmenteerde en minder doffe huid voor terug.

Toch zitten er wat grote verschillen tussen salicylzuur en glycolzuur. Die belangrijk zijn bij de keuze van jouw exfoliant.

paula's choice exfoliant

Salicylzuur

Salicylzuur is een zuur dat wordt gewonnen uit wilgen boomschors. Je noemt salicylzuur ook wel BHA. Het ingrediënt is werkzaam als het in een minimale concentratie van 0.5% wordt toegevoegd aan een product. Daarnaast hoort het product een pH waarde te hebben tussen de 3 en 5. Anders werkt het helaas ook niet.

Het bijzondere aan salicylzuur is, dat het vetoplosbaar is. Dit betekent dat het niet alleen op je huidlagen werkt, maar ook tot diep in je poriën. Het kan overtollig talg oplossen. Maar ook verstoppingen, zoals mee-eters en puistjes.

Daarnaast heeft salicylzuur krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat aspirines ook een variant van salicylzuur bevatten? Dit maakt salicylzuur een fijn zuur voor de wat vettere, onzuivere, huid.

Heb je juist een droog huidtype? Dan kun je beter voor glycolzuur gaan, omdat glycolzuur wateroplosbaar is. Tenzij je huid ook gevoelig is. Dan kun je, ondanks het drogere huidtype, toch beter voor salicylzuur kiezen. Salicylzuur geeft namelijk minder snel irritatie dan glycolzuur.

De eigenschappen van salicylzuur nog even kort op een rijtje:

  • Werkzaam vanaf 0.5%
  • Vet oplosbaar
  • Geeft minder snel irritatie dan glycolzuur
  • Kan tot diep in je poriën indringen
  • Vooral geschikt voor de vette, onzuivere huid
  • Ook geschikt bij wratten en eelt (vanaf 8% salicylzuur)

exfoliant betekenis

Glycolzuur

Glycolzuur is een fruitzuur. Je noemt het ook wel AHA. Het ingrediënt is werkzaam als het in een minimale concentratie van 5% aan een product wordt toegevoegd. Ook hierbij is het weer van belang dat het product een juiste pH-waarde heeft.

Het bijzondere aan glycolzuur is, dat het tot diep in je huidlagen kan dringen, omdat het wateroplosbaar is. Het maakt je huid weer jonger, gladder en beter gehydrateerd te maken. Daarnaast zorgt glycolzuur ervoor dat pigmentvlekken verminderen, de huid beter gehydrateerd is en schade door de zon verminderd.

Vanwege de wateroplosbaarheid van glycolzuur, wordt het vooral ingezet bij de wat drogere huid. Heb je droog huidtype, maar is huid ook erg gevoelig? Dan kun je toch beter voor een exfoliant met salicylzuur gaan. Salicylzuur geeft namelijk minder snel kans op irritatie dan glycolzuur.

De eigenschappen van glycolzuur nog even kort op een rijtje:

  • Geeft sneller irritatie dan salicylzuur
  • Water oplosbaar
  • Kan tot diep je huidlagen indringen
  • Heel geschikt bij tekenen van huidveroudering

exfoliant met salicylzuur


Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Lieke
Door

Lieke

op 09 Jul 2023

Ik zie dat je aanbeveelt na gebruik van salicylzuur 2% een dagcreme te smeren. Nu gebruik ik de olay parfumvrije dagcreme (met ninacide). Maar ik las ook op je blog, dat salicylzuur en ninacide geen goede combinatie zijn? Welke combi adviseer je?

Luus van Eck
Door

Luus van Eck

op 10 Jul 2023

Hi Lieke, ik zou salicylzuur altijd 's avonds aanbrengen, niet overdag. Hier overheen breng je dan je dag/nachtcrème aan. Het gaat er vooral om dat niacianmide en zuren niet zo goed samen kunnen in één formule. Dit heeft te maken met de pH waardes, waarin beide stoffen het beste werken. Wel kun je het na elkaar smeren. Je brengt dan eerst salicylzuur aan laat dit even goed intrekken, bijvoorbeeld tijdens het tanden poesten, en hierna breng je je Olay crème aan!

Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram