Wist je dat het cosmeticamerk Origins, is opgericht door de zoon van Estée Lauder? Maar waar het merk Estée Lauder toch wel een aantal kwalitatieve producten verkoopt. Slaat Origins de plank in mijn ogen volledig mis. De producten bevatten namelijk onwijs veel schadelijke ingrediënten. Die geen één huidtype zou moeten smeren. Reden genoeg dus om een Origins review te schrijven. Komt een product niet goed uit de test? Dan geef ik je een alternatief dat wél goed is om te smeren!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder of klik linksboven jouw product aan!
Origins review: welke producten kun je beter niet smeren?
Origins Skincare staat voor 'natuurlijke cosmetica' en 'zuivere formules'. Het merk verkoopt groene, duurzame producten. Met als doel: "Huidverzorging creëren, waarvan klinisch is bewezen dat het directe en langdurige verbetering levert zonder irritatie."
Dit laatste woordje heb ik even onderstreept, omdat de grap is dat het merk juist onwijs irriteert. De producten zitten namelijk écht vol met ingrediënten die bekend staan om het uitlokken van huidirritaties en allergieën. Ik heb daarom de ingrediëntenlijsten bekeken van de populairste Origins productlijnen:
- Origins Ginzing
- Origins Original Skin
Origins Ginzing review
Ik durf wel te zeggen dat de Origings Ginzing lijn in Nederland het meest verkocht wordt. Maar mijn Orgins Ginzing review is alles behalve positief helaas..
Origins GinZing Ultra Hydrating Energy Boosting Cream
Als ik bijvoorbeeld kijk naar de Origins GinZing Ultra Hydrating Energy Boosting cream (hele mond vol), zie ik allerlei problematische ingrediënten in de lijst staan. Ingrediënten als: limoen olie, pepermunt olie, grapefruit olie, sinaasappel olie, limonene, linalool en barley extract. Om er maar een paar te noemen. Allemaal ingrediënten die je beter niet kunt opsmeren.
Een goed alternatief op de Origins Ginzing cream, is deze dagcrème van CeraVe. Met allerlei hydraterende en beschermende ingrediënten.
Origins Ginzing SPF 40 Energy-Boosting Tinted Moisturizer
Anders dan de Origins dagcrème hierboven, heeft deze crème een kleurtje. En bevat de crème, zoals de naam van het product als zegt (Origins Ginzing SPF 40) een beschermingsfactor. Dit is op zich goed, maar de gebruikte zonnefilters staan helaas bekend om het uitlokken van huid allergieën. Daarnaast bevat de Origins Ginzing SPF 40, net als de Origins dagcrème zonder SPF, ook irriterende stoffen. Ik zou daarom ook deze crème niet aanschaffen.
Een goed alternatief op de Origins Ginzing tinted Moisturizer is deze getinte crème van BareMinerals.
Origins Ginzing Oil Free Energy Boosting gel moisturizer
Hetzelfde geldt voor de Origins Ginzing oil free energy boosting gel moisturizer. Het probleem zit 'm al in de product omschrijving. Het merk schrijft namelijk dat het gaat om een olievrije en energie verhogende gelformule.
Als je vervolgens kijkt naar de ingrediëntenlijst, zie je allerlei oliën terugkomen. Van sinaasappel olie en pepermunt olie tot limoen olie en grapefruit olie. Ingrediënten die overigens ook heel slecht voor je huid zijn. En totaal niet zorgen voor '72 uur hydratatie' of een 'opgefriste huid'. Zoals het merk beloofd.
Een goed alternatief op de Origins gel moisturizer, is deze Moisturize Gel van Paula's Choice. Oorspronkelijk een nachtcrème, maar ook super effectief om overdag te smeren. Omdat het allerlei beschermende, kalmerende en matterende ingrediënten bevat. Die fijn zijn voor de normale tot vette huid.
Origins Refreshing Eye Cream
Een ander populair product uit de Origins GinZing lijn, is deze Origins oogcrème. Ik ben zelf geen groot fan van oogcrèmes, omdat ze in mijn ogen ( ) onnodig zijn. Een oogcrème is namelijk niet anders dan een dagcrème. Behalve dat het vaak verpakt zit in een kleinere tube.
Maar als het goed is, is je dagcrème mild genoeg om ook op de huid onder je ogen te smeren. En bevat je dagcrème genoeg antioxidanten die je huid beschermen tegen veroudering, donkere kringen onder je ogen of wallen.
Daarnaast is het zo dat veel oogcrèmes juist ingrediënten bevatten die je beter niet in de buurt van je ogen kunt smeren. Denk aan hoge concentraties parfum, alcohol of geuroliën. Hier is de Origins oogcrème een voorbeeld van. Het bevat namelijk een hele hoge concentratie sinaasappel olie. Een sterk irriterend en geparfumeerd ingrediënt.
Wel zie ik, in tegenstelling tot de Origins producten hierboven, veel goede stoffen terugkomen. Als olijfolie, dimethicone, glycerine en jojoba olie. Maar de aanwezigheid van deze goede stoffen, weegt in mijn ogen niet op tegen de hoge concentratie sinaasappel olie.
Een goed alternatief op de Origins oogcreme is deze oogcrème van CeraVe. Zonder schadelijke stoffen en met beschermende antioxidanten.
Origins Ginzing Cleanser
Naast de Origins dagcrème, Origins gel en Origins oogcrème, verkoopt het merk ook deze Origins Ginzing cleanser. Bij dit product haakte ik al af bij het lezen van de eerste zin: "een multi-tasking scrub cleanser". In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is scrubben helemaal niet goed voor je huid. Als je je huid namelijk scrubt, haal je niet alleen dode huidcellen van je huid. Maar ook de gezonde, nieuwe, huidcellen en stoffen daaronder.
Je maakt de bovenste huidlaag als het ware kapot. Terwijl deze laag juist zo belangrijk is. Het dient tenslotte als een beschermlaag met een belangrijke barrièrefunctie. En als deze barrière laag kapot gaat, maakt dit je huid kwetsbaarder voor schadelijke invloeden van buitenaf. En zo ook vatbaarder voor huidproblemen, als eczeem, een droge huid en acne klachten. Daarnaast bevat ook dit product weer allerlei irriterende ingrediënten. Liever niet smeren dus!
Een alternatief op de Origins cleanser is deze cleanser van Paula's Choice. Met milde scrub balletjes, gemaakt van jojoba olie.
Origins Original Skin review
Een andere populaire Origins lijn is de Origins Original Skin. Klinkt leuk. Maar is het niet. Hieronder lees je mijn Origins review!
Origins Original Skin Matte Moiusturizer
Allereerst, deze Orgins Original Skin Matte Moisturizer. Die je huid zowel zou hydrateren als matteren. Maar als ik de ingrediëntenlijst bekijk, zal het vooral irriteren. Deze Origins dagcrème bevat namelijk echt bizar veel irriterende stoffen. Zo staat alcohol als tweede ingrediënt op de ingrediëntenlijst. Wat betekent dat de crème vooral uit uitdrogende alcohol bestaat. En dat is raar. Aangezien het om een hydraterende crème gaat?
Maar hier blijft het niet bij. Naast alcohol, zijn er ook nog héél veel geuroliën aan toegevoegd. Als: lavendelolie, eucalyptusolie, limoenolie, sinaasappelolie, rozenolie, bergamot en pepermunt olie. Ik heb, op dit Kiehl's serum na, nog nooit zoveel irriterende ingrediënten in één product zien zitten. Kortom, deze Origins dagcrème zou ik écht niet smeren!
Een goed alternatief op de Origins Matte Moisturizer, is deze Moisturize Gel van Paula's Choice. Het is eigenlijk een nachtcrème, maar ook super effectief om overdag te smeren. Omdat het allerlei beschermende, kalmerende en matterende ingrediënten bevat. Die fijn zijn voor de normale tot vette huid.
Origins Original Skin Masker
Het Origins Original masker is speciaal ontwikkeld voor de gecombineerde vette huid. En zou twee dingen doen. Namelijk: onzuiverheden verminderen en je huid laten stralen. Maar ik denk eerder dat het Origins masker onzuiverheden veroorzaakt en je huid beschadigt.
Het bevat namelijk een hoge concentratie grapefruitolie en lavendelolie. Beide ingrediënten lokken huidirritaties uit. Daarnaast is van lavendel bekend dat het in combinatie met zuurstof voor huidveroudering kan zorgen. Geen stralend huidje dus... Verder zitten er ook nog allerlei geurstoffen in, waarvan bekend is dat ze contacteczeem kunnen uitlokken. Voorbeelden zijn: rozenextract, limonene, geraniol en linalool.
Een goed alternatief op het Origins masker is dit Anti-Blemish Oil Control gezichtsmasker van Clinique voor de vette, onzuivere huid. Of dit Skin Recovery masker van Paula's Choice. Voor de droge en gevoelige huid.
Origins Original Skin Pore Perfecting Cooling Finishing primer
Als een cosmetica product namen bevat als 'cooling' of 'refreshing' dan moet je altijd extra alert zijn. Dit verkoelende en verfrissende gevoel wordt namelijk vaak gecreëerd doormiddel van schadelijke ingrediënten. Die je huid dusdanig irriteren, dat er een prikkelend gevoel ontstaat. Dit voelt misschien verfrissend, verkoelend en lekker. Maar het is alles behalve goed voor je huid!
Ingrediënten die zie hiervoor vaak gebruiken, zijn: pepermunt, eucalyptus, alcohol, munt en citroen. En deze ingrediënten kan dit Origins serum allemaal afvinken... Het is zelfs nog erger dan dat. Door de aanwezigheid van allerlei geurstoffen: limonene, linalool, citronellol, geraniol, eugenol en citral.
Origins Original Skin Renewal Serum
Op de verpakking van het Origins serum staat dat het je huid 'lentefris' maakt en 'als nieuw'. Maar ik zie geen één ingrediënt in de lijst staan, die huidvernieuwing zou kunnen stimuleren. Wat ik wel zie zijn ingrediënten die huidveroudering stimuleren, omdat ze reageren in combinatie met licht of zuurstof. Voorbeelden van dit soort lichtgevoelige stoffen, zijn: lavendelolie, grapefruitolie, limoenolie en geraniumolie. Ook dit serum zou ik daarom lekker laten staan!
Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt skippen, omdat ze schadelijke ingrediënten bevatten? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina. Hier plaats ik regelmatig story's over merken die je beter kunt laten staan. Ben je vooral benieuwd welke producten je wél met een gerust hart kunt opsmeren? Bekijk dan mijn gratis product adviezen pagina!