Er zijn een aantal vormen van huiduitslag die met name veel voorkomen bij kinderen. Denk bijvoorbeeld aan mazelen, rode hond en waterpokken. Ook krentenbaard komt in dit lijstje voor. Een hele vervelende, en vooral besmettelijke, huiduitslag dat zowel bij kinderen als volwassenen kan ontstaan. Maar wat is krentenbaard precies? En misschien nog wel nog belangrijker: hoe kom je van krentenbaard af? Je leest het in deze blog!
Nieuwsgierig geworden naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder!
Krentenbaard kind
Als een kind krentenbaard heeft herken je dit met name aan de jeukende, rode vlekken die in het gezicht ontstaan. Samen met wondjes en korstjes. Meestal zit de krentenbaard huiduitslag met name rondom de mond en neus. Het gaat hierbij om een vervelende huidinfectie dat wordt veroorzaakt door een bacterie.
Bij krentenbaard is er geen reden tot paniek, maar het is wel belangrijk om een aantal maatregelen te nemen. Niet omdat krentenbaard gevaarlijk is, maar omdat het om een besmettelijke infectie gaat. Hierdoor kan het bacterie gemakkelijk verspreiden en zo een nieuwe infectie van de huid veroorzaken.
Dit wil je natuurlijk voorkomen! Het gebruiken van een nat verband of sudocrème heeft hierbij geen zin. Maar wat dan wel? Ik ga je hiermee helpen. In deze blog vertel ik je alles over krentenbaard, hoe je krentenbaard kunt herkennen en natuurlijk wat je bij krentenbaard het beste kunt doen.
Misschien vind je dit ook interessant! Gratis productadvies voor ieder huidtype.
Krentenbaard volwassenen
Ondanks dat krentenbaard vooral onder jonge kinderen voorkomt, kan het ook zijn dat een volwassene krentenbaard krijgt. Je kunt bijvoorbeeld krentenbaard krijgen via je kindje dat last heeft van krentenbaard, maar ook via voorwerpen waar het bacterie op zit. Denk aan: besmette handdoeken, je laptop, je mobiel of bijvoorbeeld speelgoed dat besmet is.
De kans dat je als volwassene krentenbaard krijgt is gelukkig niet zo groot. Met name mensen met een verminderde weerstand kunnen krentenbaard krijgen. Dit hoeft niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk ziek bent. Een verminderde weerstand kan ook al ontstaan als je slecht slaapt, ongezond eet, veel stress hebt of zwanger bent.
Als een volwassene krentenbaard krijgt zorgt dit vaak voor veel ongemak. Meer dan wanneer een kind krentenbaard krijgt. Dit komt vooral omdat we verplichtingen hebben, zoals werk en andere afspraken. Je mag gewoon naar buiten, maar het is toch niet echt fijn om met gele korstjes op je gezicht op werk te verschijnen.... Onderaan deze blog lees je mijn krentenbaard tips!
Krentenbaard baby
Krentenbaard bij baby's is extra vervelend. Wanneer je kindje namelijk niet lekker is, zal dit ook invloed hebben op jou als ouder. Het kunnen zo behoorlijk pittige weken worden en niets is vervelender dan je baby'tje overstuur zien zonder dat je hier iets aan kunt veranderen.
Bij baby's ontstaat krentenbaard vaak in een klein schaafwondje, een insectenbeet, in waterpokken of een eczeem plekje. Het bacterie kan via deze huidbeschadiging namelijk binnentreden en zo een infectie van de huid veroorzaken.
Krentenbaard geneest binnen twee tot drie weken vanzelf weer. Toch is het advies om wel even langs de huisarts te gaan om een antibioticakuur te laten voorschrijven. Hiermee zorg je ervoor dat de ontsteking sneller geneest en de klachten sneller verminderen.
Wat is krentenbaard?
Krentenbaard wordt ook wel impetigo genoemd. Het gaat hierbij om een besmettelijke huiduitslag dat wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De huiduitslag ontstaat vooral in het gezicht en dan in het specifiek rondom de neus en mond, maar de korstjes kunnen ook op andere plekken van het lichaam komen.
Bij krentenbaard verschijnen er rode of donkere plekken met blaasjes en korstjes op de huid. Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen jonger dan twaalf jaar, maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen.
Hoe ziet krentenbaard eruit?
Krentenbaard herkennen is vaak vrij gemakkelijk. Krentenbaard veroorzaakt namelijk een typische huiduitslag. Eerst ontstaan er allemaal rode vlekken en kleine bultjes rondom de mond en neus. Op een donkere huid zijn deze rode vlekken en bultjes meer een soort donkere plekken.
Uiteindelijk veranderen deze bultjes in blaasjes. Als deze blaasjes opengaan ontstaat er een nattige huiduitslag die een beetje doet lijken op eczeem. Dit beeld verandert weer als de natte blaasjes en plekken opdrogen. Dan zie je juist allemaal korstjes zitten die vaak ook nog erg jeuken. Dat maakt de huiduitslag vervelender dan die al is.
Wat ook vaak gebeurt zijn het opzwellen van de lymfeklieren. Je voelt dan aan de zijkant van je nek een soort verdikking zitten. Dit komt omdat je lymfeklieren met man en macht aan het werk zijn om de infectie te bestrijden.
Ze noemen deze huiduitslag krentenbaard, omdat het doet lijken op een baard vol krentjes. Ik vind het zelf op veel dingen lijken, maar niet op een baard vol krentjes…. De korstjes kunnen trouwens ook op andere plekken delen van je lichaam verschijnen. Het bacterie treedt namelijk ook via wondjes de huid binnen. Bijvoorbeeld via waterpokken op een arm. Hieronder zie je een foto van een ernstige vorm.