Pigmentlaser

Een pigmentlaser kan, zoals de naam al zegt, pigmentvlekken laseren. Maar hoe werkt een pigmentlaser? Welke indicaties kan een pigmentlaser behandelen? Wat zijn de pigmentvlekken laseren ervaringen?  En waar moet je rekening mee houden als je pigmentvlekken gaat laseren? Ik vertel het je allemaal. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Wat is lasertherapie?

Bij een laser behandeling wordt er gebruik gemaakt van laserlicht die energie in de vorm van warmt afstoot. Je hebt hierin verschillende soorten lasers. Die ook weer voor verschillende indicaties worden ingezet.

Het laserlicht kan zich namelijk op drie verschillende doelchromoforen richten. Een doelchromofoor is de staf waar het laserlicht zich op richt. Dit kan zijn: water, hemoglobine (bloed) of pigment

Water

Het laserlicht kan zich dus andere richten op het water in je huid. De laserstraal warmt dit water op, waardoor er een stukje huid verdampt. Op die manier kun je klachten behandelen, als:


Pigment

Het laserlicht van een pigmentlaser kan zich richten op het pigment in je huid of haarzakjes Het laserlicht warmt het pigment op, waardoor het vernietigd. Op die manier kun je klachten behandelen, als:


Hemoglobine 

Het laserlicht van een vaatlaser kan zich ook richten op het hemoglobine in je bloedvaten. Het licht van de laserstraal warmt het bloed op, waardoor het bloedvat gaat stollen en uiteindelijk kapot gaat. Op die manier kun je klachten behandelen, als:


Pigmentlaser

Een pigmentlaser richt zich op het pigment in de huid. Niet op het pigment uit de haartjes, zoals bij laserontharing het geval is. Zo kun je een pigmentlaser bij pigmentvlekken inzetten. Maar bijvoorbeeld ook bij andere vormen van ongewenst pigment in de huid. Denk aan moedervlekken of sproeten.

De energie uit de laserstraal geeft warmte af aan de pigmentcellen. De pigmentcellen nemen dit licht op, waardoor het pigment opwarmt. Uiteindelijk wordt het pigment zo heet dat er een oppervlakkige (gewenste) brandwond ontstaat. Na een tijdje zal dit wondje er, samen met het pigment, af vallen. En ontstaat er op deze plek nieuwe, egaler gepigmenteerde, huid.


Behandelindicaties pigmentlaser

Lasertherapie met de pigmentlaser kan effectief worden ingezet tegen:

Contra-indicaties pigmentlaser

Er zijn ook helaas een aantal factoren, waardoor een laser behandeling niet mag worden uitgevoegd. Hieronder lees je welke:


Vóór de laser behandeling

Het is belangrijk om het te behandelen gebied minimaal vier weken vooraf aan de pigmentlaser behandeling niet bloot te stellen aan zonlicht. Het liefste zelfs zes weken. Als je huid namelijk zongebruind is, kan de pigmentlaser minder goed onderscheid maken tussen dit pigment en de daadwerkelijke pigmentvlekken. Hierdoor kunnen er niet-gecontroleerde brandwonden ontstaan.

Tijdens de laser behandeling

Tijdens de laser behandeling worden de pigmentvlekken allereerst gedesinfecteerd met alcohol. Vervolgens worden de plekjes afgetekend met een wit potlood, zodat de huidtherapeut precies weet welke plekken behandeld moet worden.

Hierna kan gestart worden met de pigmentvlekken laseren. Er worden eerst een paar proefpulsen gegeven om te kijken hoe de huid reageert. Iedere laser puls zal heet aanvoelen. Alsof kleine, warme, naaldjes in je huid prikken.

Is de huidreactie goed? Dan kan het pigment laseren op dezelfde instellingen worden uitgevoerd. Reageert de huid niet voldoende of juist te heftig? Dan past de therapeut de instellingen aan.

Puls voor puls wordt de pigmentlaser behandeling doorgezet. Vaak zelfs meerdere keren op één plek. Dit is meteen ook een groot verschil met een vaatlaser en laserontharing. Hierbij puls je namelijk niet vaker dan één keer op dezelfde plek. Maar bij een pigmentlaser behandeling mag je het pigment laseren meerdere keren herhalen.

De huidtherapeut blijft laserlicht pulsen op de pigmentvlek afgeven tot dat de pigmentvlek donkerder kleurt. En er een soort korstje bestaat. Het pigment is als het waren oppervlakkig verbrand. En dit is uiteindelijk wat je wilt zien.


Na de laser behandeling

Na de pigmentlaser behandeling zal de huid worden ingesmeerd met een verkoelende gel of gekoeld worden met coldpacks. De plekjes kunnen nog wat branderig aanvoelen, maar dit gevoel verdwijnt meestal in de loop van de dag.

Verder is het belangrijk om tenminste 48 uur na de behandeling geen sauna, stoombad of andere hete ruimte te bezoeken. Hetzelfde geldt voor intensief sporten en het drinken van alcohol. Ook dit moet 48 uur vermeden worden.

Daarnaast mag het behandelde gebied zes weken niet worden blootgesteld aan zonlicht of zonnebank licht. Gebruik in deze weken ook altijd aan zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld deze Biodermal zonnefluïd voor de vette huid. Of deze Biodermal zonnebrandcrème voor de wat drogere huid.

De huid is namelijk extra gevoelig voor zonlicht. De kans op nieuwe pigmentvlekjes is hierdoor groot. En het zou zonde zijn als het pigment laseren voor niets is geweest.

Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer je aan een korstje krabt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan. En heeft het pigmentvlekken laseren eigenlijk weinig zin gehad.

Huidreactie na pigmentlaser

Na de pigmentlaserbehandeling voelen de behandelde plekjes warm en een beetje branderig aan. Ook zien de plekken er donkerder uit dan vóór de laser behandeling. Dit is geheel normaal. Het betekent dat het laserlicht het pigment uit de pigmentvlekken opgewarmd heeft. In de weken erna zal de huid, samen met het oppervlakkige pigment, vanzelf afschilferen. En de normale huidskleur terugkomen.

Behandelresultaat pigmentlaser

Na iedere pigmentlaserbehandeling zal het pigment minder zichtbaar zijn. Het is helaas wel zo dat nooit 100% gegarandeerd kan worden dat het pigment helemaal zal verdwijnen. Pigmentvlekken laseren is namelijk niet de meeste makkelijke behandeling. Het resultaat is heel erg afhankelijk van de diepte van de pigmentvlekken.

Maar ook de kleur, de ontstaanswijze, jouw huidtype, en in hoeverre de voor- en nazorg adviezen zijn nageleefd. Na iedere behandeling kan een huidtherapeut een inschatting geven van het te verwachten resultaat. En hoe vaak het pigment laseren nog nodig is.

Hoe lang duurt een laser behandeling?

Pigmentvlekken laseren duurt iets langer dan bijvoorbeeld vaatjes weg laseren. Dit komt vooral, omdat je bij pigment laseren meerdere malen op één plek moet pulsen met de laser. Het behandelen van één pigmentplekje duurt daarom ook langer.

Hoe lang de pigmentlaser behandeling uiteindelijk duurt, hangt daarom ook af van de grootte van de pigmentvlekken, de hoeveelheid en hoe de huid reageert op de pigmentlaser.

Hoe vaak laser behandeling

Ook het aantal pigmentlaser behandelingen verschilt. Dit is vooral afhankelijk van de diepte van het pigment. Hoe dieper het pigment in de huid ligt, hoe lastiger het is om het te behandelen en hoe meer behandelingen er nodig zijn om het behandeldoel te halen.

Gemiddeld zijn er één tot vier behandelingen nodig. Tussen deze behandelingen zal ongeveer vier tot zes weken zitten, zodat de huid voldoende hersteld is.

Pigmentvlekken laseren ervaringen

Pigmentvlekken laseren is niet volledig pijnloos en kan zelfs als gevoelig ervaren worden. Pigmentvlekken laseren ervaringen verschillen daarom ook echt per persoon. Je pijngrens speelt hierin een rol. Maar ook hoe je je tijdens de behandeling voelt. Ben je bijvoorbeeld moe of is je menstruatie net gestart, dan zal de laser behandeling wat gevoeliger zijn.

Vaak beschrijven mensen een pigmentlaser behandeling als speldenprikjes in de huid. Of elastiekjes die tegen de huid worden geschoten. Daarnaast voel je natuurlijk lokale hitte op de behandelde plekjes.

Ik heb zelf geen ervaring met pigmentvlekken laseren, maar ik heb deze laser behandeling wel veel uitgevoerd op anderen. En al met al was de behandeling meestal goed vol te houden. Dit komt, omdat de laser pulsen in milliseconden worden afgegeven. De pijn is daarom maar van korte duur. Gelukkig!