Tea tree olie: alles wat je moet weten

Tea tree oil in je cosmetica. Is dat een slim plan? Meestal niet.. Maar er zijn ook huidafwijkingen, waarbij tea tree oil wél kan werken. In deze blog vertel ik je meer over: de werking van tea tree olie, effect tea tree oil op de huid en bijwerkingen van tea tree olie. 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Tea tree olie of theeboom olie

Tea tree olie is een natuurlijke etherische olie. De olie wordt gewonnen uit de naalden van de Melaleuca alternifolia theeboom. Vandaar dat tea tree olie ook wel theeboom olie wordt genoemd. Deze goudgele olie bestaat uit verschillende werkzame stoffen, waaronder: terpinen-4-ol, alpha-pinene, p-cymeen, limoneen, terpinoleen.

In verschillende landen is deze theeboom olie populair vanwege de geneeskrachtige werking die de olie zou hebben. Zo zou het pijn bestrijdend, ontstekingsremmend en desinfecterend werken. Daarnaast wordt tea tree olie ook vaak ingezet als aromatherapie. De olie heeft een vrij sterke, maar frisse, bijna medicinale geur. Wat kalmerend en ontspannend kan werken als je deze geur inademt.

Maar tea tree olie wordt niet alleen ingezet vanwege de gezondheidsvoordelen die de olie zou hebben of als aromatherapie. Je ziet de olie ook steeds vaker terugkomen in ingrediëntenlijsten van cosmetische producten. Denk aan tea tree shampoo, tea tree make up, huidverzorgingsproducten en in desinfecterende middelen. Maar wat is het effect van tea tree olie op de huid? Hieronder vertel ik je er meer over!

Tea tree olie huid

De reden dat tea tree olie aan veel cosmetica producten wordt toegevoegd, valt met name de verklaren aan het ontstekingsremmende en antimicrobiële effect die de theeboom olie op onze huid heeft.

Oftewel, de olie zou in staat zijn de aanwezigheid van micro-organismen (bacteriën, schimmels, virussen) in balans te brengen. Op die reden wordt aangenomen dat tea tree olie een positief heeft op klachten, als: acne, eczeem, rosacea, kalknagels, roos en mogelijk ook een koortslip.

Kies voor pure tea tree olie

Heb je last van acne, rosacea en/of schimmelnagels? Dan kan het toevoegen van een beetje tea tree olie soms helpen. Je kunt puistjes bijvoorbeeld aanstippen met tea tree olie of één druppel tea tree olie door je reiniger mengen bij rosacea klachten.

Daarnaast kan het insmeren van kalknagels met een paar druppels tea tree olie effectief werken om de schimmel te doden. Maar wat is de beste tea tree olie? Kies het liefste voor pure tea tree olie zonder toevoeging van andere, onnodige stoffen. Hier vind je voorbeelden:

Hoe gebruik je tea tree olie?

Dit kan op verschillende manieren. Zo kun je tea tree olie gebruiken in je reiniger. Meng één of twee druppels tea tree door je reiniger, wrijf dit over je gezicht en spoel hierna af met lauw water. Dit is met name effectief bij rosacea klachten.

Heb je last van puistjes? Ook dan kan tea tree olie werken vanwege de antibacteriële werking. Gebruik de olie liever niet over het hele gezicht en ook niet puur. Meng het met een beetje olijfolie of jojoba olie en stip de puistjes ermee aan.

Heb je last van schimmelnagels? Dan kun je een paar druppels van de olie op je nagels aanbrengen en dit gewoon laten intrekken. Dit kan de schimmel doden, waardoor kalknagels kunnen verminderen.


Tea tree olie acne

Tea tree olie wordt vaak geadviseerd aan mensen met acne klachten. Je ziet zelfs complete tea tree lijnen verschijnen, bestaande uit reinigers, crèmes en andere tea tree olie producten.

Tea tree olie heeft namelijk een antibacterieel en ontstekingsremmend effect. En bij acne is er natuurlijk sprake van een overgroei van bacteriën, waardoor pukkeltjes en puistjes ontstaan. In theorie zou tea tree olie acne klachten dus kunnen verminderen. Maar wat zeggen de studies?

Studie 1. Effect tea tree olie acne

Deze RCT studie uit 2021 heeft de veiligheid en werkzaamheid van het smeren van adapleengel met tea tree olie onderzocht. In totaal deden honderd mensen met acne mee aan het onderzoek mee. Zij werden gerandomiseerd in twee groepen verdeeld. De ene groep ontving gedurende twaalf weken één keer per dag 0.1% adapleengel. En de andere groep ontving adapleengel met daarin tea tree olie.

In week vier, acht en twaalf werden de acne plekjes beoordeeld op: aantal, droogte, roodheid, branderigheid en irritatie. Er werd een significant hogere afname in totale acne plekjes gerapporteerd in de groep die adapleengel met tea tree olie smeerde dan de groep die alleen adapleengel gebruikte.

En ook de gemiddelde acne-ernstindex nam significant af in de tea tree olie groep ten opzichte van de adapleengel groep. Wel werd in beide groepen een droge huid als bijwerking genoemd. Dit was hoger in de tea tree olie groep.

Wel concludeerde de onderzoekers hieruit dat adapleengel met tea tree olie effectiever kan worden ingezet tegen acne dan adapleengel zonder tea tree olie.


Studie 2. Effect tea tree olie acne

Een andere RCT studie uit 2007 laat ook positieve resultaten zien als het gaat om het inzetten van tea tree olie tegen acne klachten. In deze studie deden zestig mensen met milde tot matige acne klachten mee. Zij werkend willekeurig verdeeld in twee groepen, waarbij de ene groep een tea tree olie gel ontving en de andere groep een placebo.

Na een periode van vijfenveertig dagen werden de acne klachten beoordeeld door het aantal plekjes te tellen en de acne-ernstindex te gebruiken. Na de onderzoeksperiode werd een significant afname van aantal acne plekjes waargenomen in de groep die de tea tree olie gel smeerde.

Hetzelfde geldt voor de ernst van de acne klachten. Ook deze waren significant verminderd in de tea tree olie gel groep. En ook de ernst van de acne klachten was in deze groep aanzienlijk meer verbeterd ten opzichte van de placebo groep.

Al met al werd het smeren van tea tree olie gel als 3,55 keer (aantal plekjes) en 5,75 keer (acne ernst) effectiever gezien dan het smeren van een placebo gel. In beide groepen waren de bijwerkingen vergelijkbaar.

Benieuwd welke producten ik bij acne adviseer? Lees dan hier mijn productadvies! 

Tea tree olie eczeem

Tea tree olie heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. In theorie zou tea tree olie jeuk en ontstekingen als gevolg van eczeem dus kunnen verminderen. Bovendien heeft tea tree olie ook een positief effect op het bestrijden van infecties. Wat zou suggereren dat het eczeem klachten rustiger kan maken. Hieronder staan twee studies die dit effect bevestigingen.

Studie 1. Effect tea tree olie eczeem

Zo heeft deze studie uit 2010 het effect van tea tree olie op urticaria en contacteczeem onderzocht. Er werd hierbij gebruik gemaakt van verschillende zalven, waaronder: 20% zinkoxide zalf, 20-50% tea tree olie zalf , 20% camphor en 10% levomenthol.

Hieruit kwam naar voren dat tea tree olie het allergische contacteczeem met 40,5% significant verminderde en zinkoxide met 17,4%. De histamine aanmaak, wat verantwoordelijk is voor de jeuk, bleef onveranderd.

Hieruit concluderen de onderzoekers dat tea tree olie zalf effectiever lijkt te zijn dan bijvoorbeeld zinkoxide. Zelf trek ik deze resultaten heel erg in twijfel, omdat tea tree olie veel geur moleculeen bevat en daardoor ook juist kan zorgen voor contact allergieën..


Studie 2. Effect tea tree olie eczeem

Ook dit onderzoek uit 2004 laat zien dat tea tree olie mogelijke effectief kan worden ingezet in het bestrijden van eczeem symptomen. De studie onderzocht het effect van 10% tea olie crème op honden met eczeem. En vergeleken dit met de werkzaamheid van andere anti-eczeem middelen.

De honden werden gedurende tien dagen ingesmeerd met de crème. Na deze tien dagen lieten de honden die met tea tree olie werden ingesmeerd zien dat ze aanzienlijk minder jeuk hadden dan de honden die met de overige huidverzorgingscrème werden behandeld.

Maar de onderzoeksresultaten zijn enorm gemengd en lang niet altijd even betrouwbaar, waardoor het lastig is om hier betrouwbare conclusies uit te trekken. Er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit van tea tree olie op eczeem vast te stellen..

Bovendien is het zo dat tea tree olie ook snel huidirritaties en zelfs allergische reacties kan uitlokken. Met name de gevoelige huid moet extra alert zijn bij het smeren van tea tree olie. Daarom is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het gebruik van tea tree olie op eczeem.

Mijn advies is zelfs om er helemaal niet aan te beginnen. Gebruik liever mildere, plantaardige, oliën die geen geurstoffen bevatten. Bijvoorbeeld rozenbottelolie. Benieuwd welke natuurlijke oliën ik nog meer aanraad? Lees dan hier mijn top 4 beste gezichtsoliën.


Tea tree olie demodex mijt (rosacea)

Bij de huidklacht rosacea is er sprake van een huidontsteking wat zich uit in gesprongen vaatjes, pukkeltjes en puistjes. Hierin speelt de demodex mijt een rol.

Tea tree olie heeft natuurlijk parasiet dodende en ontstekingsremmende eigenschappen. Om die reden zou tea tree olie in theorie rosacea klachten kunnen verminderen. Hieronder staan twee studies die dit effect bevestigingen.

Studie 1. Effect demodex mijt tea tree oil

In dit gerandomiseerde, dubbelblinde onderzoek uit 2020 werden 47 patiënten met rosacea geïncludeerd. Twaalf weken lang moest de hele groep een gel met permethrine en tea tree olie op de linker gezichtshelft smeren en een placebo gel op de rechter gezichtshelft. Dit deden zij twee keer per dag.

Uiteindelijk hebben vijfendertig mensen het onderzoek afgemaakt. De huid werd beoordeeld in week twee, week vijf, week acht en week twaalf doormiddel van de Demodex-dichtheid, huidoppervlakbiopsie en foto's.

Hieruit kwam duidelijk naar voren dat de mijtdichtheid in week vijf, acht en twaalf significant verminderd was aan de gezichtshelft die behandeld was met tea tree olie. Ook pukkeltjes, puistjes en roodheden waren in week twaalf significant verbetert ten op zichten van de placebo gel.

Ook het branderige, stekende en jeukende gevoel was sterker verbetert na het smeren van de gel met tea tree olie ten opzichte van de placebogel. Hetzelfde geldt voor de droge plekjes. Ook dit was meer afgenomen op de gezichtshelft die tea tree olie smeerde.

Om die reden concluderen de onderzoekers dat de gel met tea tree olie ontstekingsverschijnselen van rosacea verbetert en de aanwezigheid van de demodexmijt vermindert.

Studie 2. Effect demodex mijt tea tree oil

Ook deze studie uit 2022 heeft het effect van tea tree olie op rosacea klachten onderzocht. Hierbij werden meerdere huidbiopten van mensen met rosacea klachten genomen om zo de detoxmijt in kaart te brengen.

Deze huidbiopten werden vervolgens in drie groepen verdeeld. De ene groep met detoxmijten werd blootgesteld aan zes verschillende concentraties tea tree olie. De andere groep aan permethrine 5% en de andere groep aan immersieolie.

Vervolgens werd gekeken wat de overlevingstijd van de detoxmijt, dus hoelang het duurt voordat de detoxmijt na blootstelling stopt met bewegen. Klinkt een beetje vies en eng, maar van nature leven er allerlei micro-organismen op onze huid, waar we (gelukkig) niets van merken!

De uiteindelijke onderzoeksresultaten lieten uiteindelijk zien dat de detoxmijten die zes verschillende dosis tea tree olie ontvingen, een significant korte overlevingstijd hadden dan de controle groep die immersie-olie kreeg. Verder werd gezien dat het effect van 25% tea tree olie een vergelijkbaar effect had op de controlegroep die 5% permethrin kreeg.

Maar ook bij deze studies kun je wat uitkomsten in twijfel trekken. Want wat gebruikte de onderzoekers verder nog qua huidverzorging? En wat is het effect van de gel waaraan tea tree olie werd toegevoegd? Dit maakt het lastig om harde conclusies te trekken. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om de effectiviteit ervan te bepalen.

Benieuwd welke producten ik bij rosacea adviseer? Lees dan hier mijn gratis productadvies!

Tea tree olie kalknagels

Vanwege de schimmeldodende werking van tea tree olie zou het ook schimmels kunnen doden als je tea tree olie gebruikt op schimmelnagels, oftewel kalknagels. Hieronder vind je een studie die dit resultaat bevestigd.

Studie. Effect tea tree olie kalknagels

Zo heeft deze studie uit 2021 het effect van tea tree olie op de schimmels: trichophyton rubrum en trichophyton mentagrophytes onderzocht. Deze schimmels zijn onder andere verantwoordelijk voor zwemmerseczeem, ringworm en onychomycose (schimmelinfectie nagels).

Er werden meerdere concentratie theeboomolie gebruikt. Uit de onderzoeksresultaten kwam duidelijk naar voren dat een concentratie van  0.04% essentiële theeboomolie de groei van de trichophyton rubrum schimmel significant remde.

Hiermee concluderen de onderzoekers dat essentiële tea tree remt de groei van bepaalde schimmel kan afremmen, waardoor de olie effectief kan worden ingezet tegen onychomycose. Oftewel, een schimmelinfectie aan de nagels.

Benieuwd welke producten ik adviseer bij kalknagels? Lees dan hier mijn productadvies!

Tea tree olie bijwerkingen

Klinkt veel belovend. Toch heeft tea tree olie ook een aantal nadelen. Met name onverdunde tea tree olie zorgt snel voor problemen. Tea tree olie bevat namelijk onwijs veel geurmoleculen. Deze geurmoleculen hebben een irriterende werking en kunnen allerlei vervelende huidreacties uitlokken, als:

Pas daarom altijd op met het gebruik van tea tree olie. Doe het voorzichtig en gebruik de olie alleen verdund. Bijvoorbeeld met een beetje jojoba olie of olijfolie. Daarnaast mag ook de essentiële olie nooit worden ingenomen, omdat het giftig kan zijn. Maar dat spreekt waarschijnlijk voor zich!


Conclusie, is tea tree olie goed voor je huid?

Ik blijf een soort haat-liefde verhouding met deze olie hebben. Zoals je hierboven ook al hebt kunnen lezen heeft tea tree olie zowel positieve als negatieve effecten op de huid. Het positieve effect is dat het ontstekingsremmende, schimmeldodende, parasietdodende en bacteriedodende eigenschappen heeft.

Maar het negatieve effect is dat tea tree olie veel geurmoleculen bevat. Het is tenslotte een essentiële olie en hier ben ik persoonlijk niet zo'n fan van... Essentiële oliën staan erom bekend om dat ze snel huidirritatie veroorzaken.

Dit maakt theeboomolie, en veel andere essentiële oliën, niet geschikt voor iedere huidklacht. Mijn advies is daarom om het alleen in uitzonderlijke gevallen te gebruiken!

Gebruik liever geen tea tree olie bij

Gebruik tea tree olie eventueel wel bij

  • Kalknagels - paar druppels tea tree olie
  • Puistjes - aanstippen
  • Rosacea -  druppel tea tree olie door je reiniger
  • Koortslip - 1 druppel tea tree oil met 2 druppels olijfolie


Wat is een etherische olie?

Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën genoemd. Maar in mijn ogen zijn ze alles behalve essentieel. Maar daarover later meer..

Een essentiële olie is een geconcentreerde olieachtige vloeistof die wordt gewonnen uit natuurlijke extracten. Denk aan bepaalde delen van planten, bloemen, wortels, schors en zaden.

Het wordt ook wel aromatische olie genoemd vanwege de sterke geur die het produceert. De essentiële oliën bevatten namelijk allerlei geurmoleculen. Ze worden tenslotte gewonnen uit plant extracten en bloemen die ook sterk ruiken.

Elke etherische olie heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Sommige oliën hebben bijvoorbeeld antiseptische en antibacteriële eigenschappen, terwijl andere oliën ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verlichten van stress en angst.

Hoewel etherische oliën veel voordelen hebben, moeten ze altijd verdund worden voordat ze op de huid worden aangebracht en moeten ze met voorzichtigheid worden gebruikt. Het is belangrijk om eerst een kleine hoeveelheid te testen op een klein stukje huid om te zien of er sprake is van een allergische reactie

Mensen met bepaalde aandoeningen of zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van etherische oliën en eerst hun arts raadplegen.

Overige gebruikte bronnen

Misschien vind je dit ook interessant!