Een huidtherapeut is een professional op het gebied van huid en cosmetica. Hij of zij heeft hiervoor een vierjarige Bachelor of Science afgerond en is zowel opgeleid in paramedische als cosmetische huidzorg. Het beroep Huidtherapeut bestaat nog niet zo heel lang. Voorheen konden mensen met specifieke huidklachten daarom alleen terecht bij een dermatoloog of schoonheidsspecialiste. Terwijl mensen nu zonder verwijzing een afspraak kunnen maken bij de huidtherapeut.
Wel werken veel huidtherapeuten samen met dermatologen. Een huidtherapeut kan de behandeling van de dermatoloog ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan acne therapie. De dermatoloog kan hiervoor bepaalde medicatie voorschrijven en de huidtherapeut kan dit ondersteunen met een niet-medicamenteuze behandeling.
Ook kan een dermatoloog ervoor kiezen om een patiënt door te verwijzen naar een huidtherapeut om het behandelplan volledig over te nemen. Denk hierbij aan een goedaardige huidtumor, die een huidtherapeut netjes kan behandelen. Door nauw samen te werken met streven beide disciplines naar de best mogelijke zorg en zo ook naar het mooiste behandelresultaat.
Kort gezegd houdt een huidtherapeut zich bezig met het verbeteren van de gezondheid en het uiterlijk van de huid. Een huidtherapeut voert hiervoor verschillende medische, - en cosmetische behandelingen uit. Met als doel: de huidconditie permanent te verbeteren. Ook zal een huidtherapeut er alles aan doen om eventuele huidklachten te verminderen Samen met de patiënt/cliënt kijkt een huidtherapeut eerst naar de wensen en behoeften. Vervolgens wordt op basis van deze informatie een passend behandelplant samengesteld. Voorbeelden van huid therapeutische behandelingen, zijn:
Daarnaast kan een huidtherapeut ook allerlei professionele adviezen geven omtrent cosmetica, voeding en leefstijl. Om zo op verschillende niveaus naar het uiteindelijke behandeldoel te werken. Ook ontvangt een huidtherapeut regelmatig patiënten/cliënten met psychische klachten als gevolg van de huidklacht. Denk hierbij aan: schaamte, angst of sociale beperkingen.
Als patiënt/cliënt mag je rechtstreeks bij een huidtherapeut een afspraak maken. Wel is een verwijzing van de huisarts nodig om de behandeling eventueel in te kunnen dienen bij de zorgverzekeraar. Voordat het behandelplan wordt opgesteld, wordt eerst gekeken of de huidklacht(en) een indicatie voor huidtherapie is. Voorbeelden van huid therapeutische indicaties, zijn:
Deze huidtherapeutische behandelingen variëren in duur, frequentie, interval en hersteltijd.
Huidtherapie wordt voor een deel vergoed uit de basisverzekering en uit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per behandelindicatie. Maar ook per zorgverzekeraar. Ben je van plan om een behandeltraject bij een huidtherapeut te starten? Of wordt je op dit moment al behandeld door een huidtherapeut? Check dan online even of je wellicht recht hebt op een vergoeding!