Kleding allergie
03 juni 2023 
6 min. leestijd

Kleding allergie

Een allergie waar niet vaak over gesproken wordt is een kleding allergie. Dit houdt in dat je huid een allergische reactie heeft aangemaakt voor een bepaalde stof dat verwerkt zit in kleding. Iedere keer als er huidcontact plaats vindt met deze stof, ontstaan er vervelende klachten. In deze blog vertel ik je er alles over. Inclusief mijn tips!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

Kun je allergisch zijn voor kleding?

Helaas kan het dus inderdaad zo zijn dat je allergisch reageert op bepaalde kledingstukken. Dit komt dan omdat er bepaalde allergenen in het materiaal verwerkt zitten waar je huid allergisch op reageert. Denk bijvoorbeeld aan textiel chemicaliën. 

Deze aandoening noem je ook wel contactdermatitis. Wel is het vaak zo dat er meestal eerder sprake is van irritaties door kleding dan allergieën. Bovendien zijn er meerdere oorzaken die een rol spelen bij een kleding allergie. 

Desalniettemin zijn zowel irritaties als allergieën natuurlijk super vervelend. Je draagt tenslotte iedere dag kleding. Dit maakt het extra lastig om de huidreacties te vermijden en kan ervoor zorgen dat het eczeem blijft bestaan. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen als je last hebt van een kledingallergie. In deze blog vertel ik je hier meer over!

kleding allergie

Allergie kleding herkennen

Als je overgevoelig reageert op een bepaald kledingstuk, zit dit vooral op plekken waar je sneller transpireert of waar sneller wrijving optreedt. Denk bijvoorbeeld aan je nek, oksels, lichaamsplooien, binnenkant van de dijen en polsen. Wat je dan aan de huid merkt is een huiduitslag dat op eczeem lijken. Zo ontstaan er doorgaans jeukende bultjes, roodheid, netelroos bulten, schilferende plekken en een droge huid

Het bijzondere hieraan is dat de klachten symmetrisch optreden. Die betekent dat je zowel links als rechts dezelfde klachten krijgt. Wel verschillen deze klachten per type reactie. Je kunt namelijk allergisch (allergisch contacteczeem) of overgevoelig (irritatief contacteczeem) reageren op een kledingstuk. Hierdoor ziet allergisch contacteczeem er ook anders uit dan irritaties. 

1. Allergisch contacteczeem 

Bij allergisch contacteczeem wordt het contacteczeem veroorzaakt door een stof waar je lichaam een allergische reactie op heeft aangemaakt. Iedere keer wanneer jouw huid in contact komt met deze stof, ontstaat er een huidreactie. Terwijl dit bij een andere persoon helemaal geen klachten hoeft te geven. Bekende allergene stoffen die in kleding gebruikt worden zijn kleurstoffen, textielchemicaliën, harsen en kwaliteit verbeteraars. 

2. Irritatief contacteczeem

Naast huidreacties als gevolg van een allergie op kleding kan ook irritatie meespelen. Je noemt dit dan irritatief contacteczeem. Hierbij zorgt een kledingstuk voor dusdanig veel irritatie, dat de huid hierop gaat reageren. Zo kan het kleding stuk schuren, te strak zitten of over de huid wrijven. 

Denk bijvoorbeeld aan een kriebelende col kraag. Of een wollen trui met veel pluisjes. Maar ook wasmiddelen en de type stof kunnen irritaties uitlokken. In tegenstelling tot allergisch contacteczeem zou dit bij ieder ander ook voor irritatie kunnen zorgen. 

Natuurlijke vezels, zoals wol en zijde, zijn met name vaak de trigger van huidreacties als er al sprake is van een droge huid. Of een atopische aanleg, waarbij erfelijk bepaalde aanleg ervoor zorgt dat je huid sneller overgevoelig reageert.  

kleding allergie

Welke stof veroorzaakt allergie?

Er zijn verschillende stoffen en chemicaliën die vaak allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor bepaalde allergenen. Enkele veelvoorkomende stoffen en chemicaliën die kledingallergieën kunnen veroorzaken zijn: kleurstoffen, textiel chemicaliën, nikkel, synthetische vezels, leer en latex.

Kleurstoffen

Bekende allergenen van een kleding allergie zijn kleurstoffen. Deze kleurstoffen worden soms gebruikt om natuurlijke vezels te kleuren, maar met name synthetische vezels, zoals polyester of nylon. Ze kunnen voor vervelende huidreacties zorgen. Met name de azo-kleurstoffen zijn hier een grote boosdoener in. Dit zijn trouwens ook de meest gebruikte kleurstoffen in kleding. 

Wat hieraan opvalt is dat met name mensen met een wat hoger lichaamsgewicht en/of mensen die snel transpireren, sneller op kleurstoffen reageren. Inmiddels is bekend dat zweet een belangrijke rol speelt in het overdragen van kleurstoffen uit het kledingstuk naar de huid. 

Hoe kleurvaster de kleurstof is, hoe kleiner de kans op een huidreactie. Daarnaast veroorzaken kleurstoffen die goed wateroplosbaar zijn minder snel een kleding allergie dan niet wateroplosbare stoffen, omdat de kleurstoffen makkelijker worden weggewassen. 

kleding allergie

Textielchemicaliën als kwaliteitsverbeteraars 

Ook kwaliteitsverbeteraars zijn bekende allergenen die kleding allergieën kunnen veroorzaken. Bij kwaliteit verbeteraars moet je denken aan stoffen die aan een kledingstuk worden toegevoegd om de kwaliteit van het product te verbeteren.

 Bijvoorbeeld stoffen die het kledingstuk kreukvrij, krimpvrij, waterafstotend, zweet afstotend, brandwerend of strijkbaar te maken. Deze kwaliteitsverbeteraars worden vooral gebruikt in katoenen kleding, linnen kleding en of katoen-synthetische stoffen. 

De bekendste kwaliteitsverbeteraar dat voor een allergie kan zorgen is formaldehyde. Dit wordt gebruikt om kleding kreukvrij te maken. Tegenwoordig wordt deze stof steeds minder vaker vervangen door cyclische ureumharsen. Die veel minder snel voor een contactallergie zorgen. 

kleding allergie

Nikkel

Ook nikkelallergie is een veelvoorkomende vorm van een contactallergie. De huidreactie ontstaan dan als reactie op kleding met nikkelhoudende materialen. Denk hierbij aan; metalen knopen, riemgespen, ritsen, en zelfs studs die op kleding geplakt zitten. Maar ook beha-sluitingen kunnen nikkel bevatten, waardoor je opeens last kunt krijgen van jeukende bultjes en roodheden rondom je bh. 

Synthetische vezels 

Synthetische vezels zorgen vooral voor vervelende huidirritaties. Met name als je van jezelf last hebt van een droge of gevoelige huid, kunnen synthetische vezels sneller voor huidreacties zorgen. Wanneer transpiratie vocht bijvoorbeeld niet goed wordt opgenomen, zoals bij nylon het geval is, kunnen er jeukende bultjes ontstaan. Voor nylon zijn er ook contact allergische reacties gemeld, maar dit zijn zeldzame gevallen. 

kleding allergie

Leer

Voor leer is wel vaker contactallergie aangetoond. Het gaat dan vooral om de toevoeging van rubber dat deze reacties uitlokt. Maar ook chemicaliën die gebruikt worden tijdens het looiproces van leer kunnen de boosdoener zijn. Dit is een proces waarbij ruwe dierenhuiden worden omgezet in bruikbaar leer. Tijdens dit proces worden verschillende chemicaliën gebruikt om het leer te conserveren.

Latex

Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor latex. Meestal wordt er dan meteen gedacht aan latex handschoenen of latex condooms, maar ook in kleding kan latex voorkomen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om kleding elastisch te maken. En dit kan zorgen voor vervelende reacties als je allergisch bent. 

latex allergie

Kunnen allergische reacties op kleding worden behandeld?

Helaas is het zo dat een kleding allergie, net als de meeste allergieën, niet te behandelen is. Je lichaam heeft namelijk een allergie aangemaakt op een bepaalde stof. En zodra er huidcontact met deze stof (allergeen) plaats vindt, zal er een reactie ontslaan. Wel zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen:

Kleding allergie voorkomen

Het klinkt een beetje stom maar een kleding allergie voorkomen is eigenlijk de enige 'behandeling'. Dit doe je door contact met kleding dat jouw allergische stof bevat te vermijden. Bij nikkel, leer en latex allergieën is het vaak makkelijk vast te stellen waarop de de huid reageert. Nikkel kun je namelijk duidelijk zien zitten op een kledingstuk. Denk aan een rits of gesp. Hieromheen zal de huidreactie ook optreden. 

Ook leren,- en latex kledingstukken zijn vrij goed te herkennen, waardoor je contact met de stof kunt vermijden. Bij formaldehyde is dit wat lastiger te achterhalen. Het helpt daarom om je nieuwe kledingstukken van te voren te wassen, zodat een deel van de formadehyde weggewassen worden. Formaldehyde komt wel ook voor in wasverzachters, dus je kunt voor de zekerheid ook deze producten beter laten staan. 

Daarnaast zijn er ook kledingmerken die chemicaliën, nikkel, leer etc. volledig uitsluiten. En met zuivere stoffen werken. Kleding van 100% katoen en linnen kleding zijn het meest 'veilig'. Ook kun je het beste kleding vermijden, waarop staat aangegeven dat het kreukvrij en brandwerend is gemaakt.

Product tips tegen kleding allergie

Soms kun je in aanraking komen met allergenen stoffen niet vermijden. Heb je last van klachten als gevolg van een allergische reactie? Dan kunnen onderstaande producten verlichting geven!

tips kleding allergie

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram