Veel mensen krijgen er weleens mee te maken: kleine rode bultjes op de huid. Die er ineens lijken te zitten en flink kunnen jeuken. Soms verdwijnen ze snel weer. Maar het kan ook zijn dat ze langer blijven zitten. Of, nog vervelender, steeds terugkomen. Wat zijn deze kleine rode jeukende bultjes precies? Wat zijn de verschillende oorzaken? En vooral: wat kun je ertegen doen? Ik ga je helpen!
Kleine bultjes op lichaam: wat zijn kleine rode bultjes op je lichaam?
Kleine bultjes op het lichaam kunnen er heel verschillend uitzien. Zo kunnen ze rood, wit of doorzichtig van kleur zijn. Met of zonder vocht erin. Jeuken of niet jeuken. Ruw aanvoelen of juist glad. Daarnaast kunnen de bultjes plotseling ontstaan, maar er kan ook sprake zijn van een chronische huidaandoening. Kortom, verschillende rode bultjes met verschillende oorzaken.
Hieronder heb ik de meest voorkomende oorzaken en vormen van kleine rode jeukende bultjes (op huid) gezet. In de volgende paragraaf ga ik dieper in op iedere vorm. Inclusief mijn product tips!
- Warmtebultjes (miliaria): hele kleine jeukende bultjes met roodheid. Vaak als gevolg van transpireren, warmte en het schuren van kleding over de huid.
- Keratosis Pilaris: kleine harde jeukende bultjes huid. Althans, ze geven bij lang niet iedereen jeuk. Ze voelen ruw aan, hebben iets weg van kippenvel en zitten vooral op de bovenarmen, dijen of billen.
- Bultjes elleboog (zomer): kleine rode bultjes, jeuk en irritatie. Wat meestal plotseling ontstaat en ook weer vanzelf verdwijnt.
- Jeukende blaasjes door allergie: jeuk en blaasjes op lichaam, een branderig gevoel, pijn, zwelling en soms kleine puistjes. Vaak op plekken waar de huid contact heeft gemaakt met een bepaalde stof. Bijvoorbeeld cosmetica. Maar het kan ook ontstaan als reactie op medicijnen of voedsel.
- Jeukende bultjes of blaasjes huid door infectie: er ontstaan vaak plotseling jeukende bultjes die soms een beetje pijn doen. Het kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van insectenbeten of schurft.
- Netelroos: veroorzaakt ook uitslag, bultjes, en soms een branderig gevoel. Het kan om een chronische huidaandoening gaan, waardoor de uitslag steeds terugkeert. Maar ook acuut ontstaan.
- Eczeem: er zijn verschillende vormen van eczeem, waarbij een groot deel zich uit in een jeukende uitslag (hele lichaam of specifieke plekken). Ook zijn er vaak kleine bultjes en blaasjes zichtbaar.
1. Warmte bultjes: uitslag, jeuk, bultjes
Warmtebultjes, ook wel zweetbultjes of miliaria genoemd, ontstaan wanneer zweetkliertjes verstopt raken. Bijvoorbeeld door hitte, zweten en/of het dragen van strakke kleding. Het zweet kan dan niet goed naar buiten, waardoor kleine rode of doorzichtige bultjes ontstaan.
Ze komen vooral voor op plekken waar je veel zweet, zoals de rug, borst, nek, oksels en onder de borsten. De bultjes kunnen prikken of jeuken en lijken op kleine blaasjes of puistjes. Warmtebultjes zijn meestal onschuldig en verdwijnen vanzelf zodra de huid weer kan afkoelen en ademen. Lees hier meer over warmtebultjes: Warmte bultjes.
Mijn tips bij deze jeukende kleine bultjes lichaam
Smeer bij voorkeur een crème of zalf met zinkoxide op de jeukende rode bultjes. Zinkoxide heeft twee positieve eigenschappen op warmte uitslag. Allereerst droogt het de bultjes in waardoor de huid sneller herstelt. Daarnaast kan zinkoxide jeuk verminderen én vormt het een soort beschermlaag over je huid, waardoor de uitslag (kleine rode bultjes) minder snel ontstaan. Drie goede voorbeelden zijn:
2. Keratosis pilaris: jeukende bultjes armen en benen
Keratosis pilaris is een onschuldige huidaandoening waarbij kleine, ruw aanvoelende bultjes op de huid ontstaan. Het gaat om rode of huidkleurige jeukende bultjes. Die worden veroorzaakt door een ophoping van keratine (een eiwit in de huid) die de haarzakjes verstopt. De bultjes zitten meestal op de bovenarmen, bovenbenen, billen en soms op de wangen. En hebben ook iets weg van kippenvel.
Ze doen geen pijn, maar kunnen wel jeuken of leiden tot een schilferige huid. Vooral in de winter of bij een droge huid worden ze vaak duidelijker zichtbaar. Keratosis pilaris bultjes zijn niet besmettelijk en verdwijnen meestal vanzelf met de jaren. Maar je kunt ze zelf ook vaak snel en makkelijk verminderen door de juiste producten te smeren. Lees hier meer over deze uitslag: Keratosis Pilaris rode puntjes huid.
Mijn tips bij deze kleine bultjes
Bij keratosis pilaris bultjes is het vooral belangrijk om te huid te exfoliëren en te hydrateren. Met exfoliëren bedoel ik; het verminderen van de verstoppingen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Mijn advies is om de huid om de avond in te smeren met salicylzuur. Dit zuurtje lost de verstoppingen op.
Vervolgens zou ik iedere dag en zowel in de ochtend als avond een ureum crème smeren. Ureum heeft ook een licht exfoliërende werking maar is vooral heel goed in het hydrateren van de huid. Hieronder heb ik van beide een product voorbeeld gezet:
3. Bultjes elleboog zomer: roze tot witte jeukende bultjes
In de zomer kun je last krijgen van kleine rode jeukende bultjes op de ellebogen. De bultjes kunnen rood zijn, licht jeuken en ruw aanvoelen. Vaak ontstaat dit door een combinatie van warmte, wrijving en zweet. Door het warme weer transpireer je natuurlijk meer. En op plekken waar je huid tegen kleding schuurt, zoals je ellebogen of liezen, kunnen de poriën sneller verstopt raken.
Vervolgens kunnen er verschillende soorten rode jeuk bultjes ontstaan. Een veel voorkomende vorm is warmtebultjes (warmte uitslag). Hier heb ik het hierboven ook al over gehad. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een zonneallergie. Wat optreedt wanneer de ingesmeerde huid contact maakt met zonlicht. Er kunnen lichtgevoelige stoffen in je zonnebrand zitten die de allergische reactie uitlokken.
Daarnaast kan het ook zijn dat het om Keratosis Pilaris bultjes gaat. Een vorm van kleine rode bultjes (op lichaam en soms gezicht) waar ik hierboven ook al over geschreven heb. Deze kunnen door zon en droogte plotseling meer zichtbaar worden.
Tips rode jeukende bultjes elleboog
Wanneer je last hebt van bultjes op je ellebogen, die specifiek in de zomer ontstaan, zijn ze meestal onschuldig. Ze verdwijnen in veel gevallen daarom ook vanzelf zodra de huid tot rust komt en je uit de zon bent. Eventueel kun je een kalmerende en hydraterende crème smeren om de huid te verzachten. En om ervoor te zorgen dat de huid sneller herstelt. Een goed voorbeeld is deze Bepanthen crème!
4. Allergische huidreactie: jeukende blaasjes op huid (allergie bultjes)
Een allergische huidreactie ontstaat wanneer je huid overgevoelig reageert na contact met bepaalde stoffen. Denk bijvoorbeeld nikkel, parfum, geurstoffen, latex, planten en verzorgingsproducten. Je noemt deze reactie ook wel een contactallergie, omdat het optreedt nadat de huid contact maakt met de stof. Je huid ziet deze stof als iets schadelijks en gaat zich er tegen verdedigen.
Deze afweerreactie uit zich onder andere in: jeukende bultjes, rode blaasjes op huid, zwelling, een branderig gevoel, roodheid en soms jeukende pukkeltjes. Het kan direct gebeuren, maar ook pas na enkele uren of dagen. De stof histamine speelt hierin een belangrijke rol. Hierdoor kun je ook last krijgen van andere klachten, als: ontstoken ogen, een rode huid, misselijkheid, benauwdheid.
Bij ernstigere reacties kunnen er kloofjes of zelfs nattende plekjes op ontstaan. De bultjes en blaasjes verschijnen meestal op de plekken waar het contact met de irriterende stof plaatsvond. Bijvoorbeeld in de hals, door het opspuiten van parfum. Of de handen door contact met schoonmaakmiddelen. Lees hier meer over allergie bultjes als gevolg van contact met een stof: Allergisch contacteczeem.
Mijn tips bij deze jeukende bultjes (over hele lichaam of plaatselijk)
Mijn advies is om eerst even niets op de huid te smeren. Laat de huid een paar dagen rusten. Hierna kun je een kalmerende crème smeren. Hieronder vind je mijn favorieten!
- La Roche Posay kalmerende balsem
- Tiny Todd eczeem crème
- Bepanthen kalmerende crème
- Eucerin kalmerende crème
5. Jeuk bultjes door infectie: pijnlijke jeukende bultjes
Heb je niet alleen kleine rode jeukende bultjes, maar ook blaasjes? Of alleen blaasjes? Dan kan het mogelijk om een infectie gaan. Er zijn verschillende infecties die jeukende bultjes kunnen veroorzaken. Hieronder heb ik veelvoorkomende oorzaken gezet:
- Waterpokken: dit gaat om spontane jeukende bultjes en blaasjes die vooral bij kinderen voorkomen. Ze gaan vanzelf weer weg.
- Schurft: dit is een parasitaire infectie die zich uit in jeukende gangetjes onder de huid en blaasjes. Het gaat helaas om extreem jeukende bultjes en blaasjes (over hele lichaam). Met als typische plek: jeukende bultjes pols.
- Herpes simplex: een virus dat blaasjes kan veroorzaken. Vaak rond de lippen of genitaliën.
- Eikenprocessierups bultjes: de haartjes van een processierups kunnen op de huid terecht komen. Hierdoor ontstaat jeuk, uitslag en kleine bultjes. Deze jeukende huiduitslag kan in ernstige gevallen gepaard gaan met misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen zelfs de ogen ontsteken. De klachten kunnen tot twee weken aanhouden.
Tips bij jeuk bultjes door infectie
Voor waterpokken, herpes simplex en processierups heb ik eigenlijk dezelfde product tips: breng een indrogend en jeukstillend product aan. Hieronder heb ik twee voorbeelden gezet. Wel is het bij processierups bultjes belangrijk om eerst de brandharen te verwijderen met plakband!
Bij schurft is het helaas noodzakelijk om langs de apotheek te gaan voor een anti-schurft middel. Na deze behandeling kan de huid nog een tijdje blijven jeuken en dan zou je wel één van onderstaande producten kunnen smeren!
6. Netelroos: erge jeuk met bultjes en/of rode vlekken
Netelroos, ook wel galbulten genoemd, is een veelvoorkomende huidreactie. Het uit zich in jeukende rode bultjes en rode vlekken. Bij veel mensen veranderen ze uiteindelijk in bleke kleine tot grotere bulten. Netelroos ontstaat wanneer de huid reageert op bepaalde triggers. Denk aan: insectenbeten, de overgang van kou naar warm (of andersom), stress, bepaalde medicijnen, voeding en allergieën.
Het wordt veroorzaakt door de afgifte van histamine in de huid. Wat zorgt voor een ontstekingsreactie. Hierdoor ontstaan de typische rode bultjes die jeuken. Meestal op plekken zoals de armen, benen, buik of gezicht. Deze rode uitslag kan plotseling verschijnen, maar het kan ook gaan om chronische huidaandoening.
Bij deze grote of kleine jeukende bultjes is jeuk eigenlijk een understatement. Bij veel mensen zorgt de uitslag namelijk voor erge jeuk, waardoor je constant aan de huid wilt krabben. Ook kunnen de jeukende bultjes op de huid door het krabben opeens op andere plekken verschijnen. Super vervelend! Lees hier meer over rode bulten en jeuk als gevolg van netelroos: Urticaria: rode jeukende galbulten.
Tips bij jeuk en bultjes over hele lichaam als gevolg van netelroos
Het helpt om een dagboek bij te houden met wat je eet of (in grote lijnen) wat je doet. Bijvoorbeeld de dagen dat je sport. Of wat je eet doormiddel van een eet dagboek. Op die manier kun je hopelijk achter komen welke trigger bij jou netelroos veroorzaakt. Verder kun je een kalmerende en vooral jeukstillende crème of zalf smeren om de jeukende uitslag te verlichten:
7. Eczeem: rode uitslag met blaasjes en jeuk
Er zijn verschillende vormen van eczeem die gepaard kunnen gaan met bultjes. Zo kan constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, zorgen voor rode, droge plekken op de huid. Met bultjes en blaasjes die jeuken. Ook contacteczeem kan zich uiten in jeukende bultjes en blaasjes. Het ontstaat door een allergische reactie of irritatie (irritatie bultjes) op een bepaalde stof.
Daarnaast komt dyshidrotisch eczeem, ook wel blaasjeseczeem genoemd, ook veel voor. Hierbij zie je vooral kleine met vocht gevulde blaasjes en bultjes ontstaan. Samen met een branderig gevoel en veel jeuk. Met als voorkeur locatie de handpalmen, vingers of voetzolen.
Tips bij huiduitslag, blaasjes jeukende bultjes door eczeem
Het lastige aan eczeem is dat de behandeling afhangt van het type eczeem dat je hebt. Wel zijn er twee crèmes die ik bij veel verschillende vormen van eczeem aanraad. Ik heb ze hieronder gezet! Met name over de eerste crème ben ik heel positief.
De crème is wat prijziger. Maar doet wel echt wat het beloofd. Zo heb ik verschillende smeeronderzoekjes onder mijn Instagram volgers gehouden. En deze resultaten waren heel mooi! Ook de Grahams crème ziet er qua formule goed uit. Maar hier heb ik zelf minder smeerervaring mee.
Als je benieuwd bent naar mijn specifieke tips per type eczeem dan is deze blog relevanter: Soorten eczeem. Hierin laat ik de meest voorkomende vormen van eczeem zien. Samen met de bijhorende oorzaken, symptomen en behandeltips.
Algemene tips: wat te doen tegen jeukende bultjes?
Per type kleine rode jeukende bultjes heb ik ook antwoord proberen te geven op de vraag 'wat helpt tegen jeukende bultjes?'. Naast deze tips zijn er nog een aantal algemene dingen die je kunt doen bij een jeukende uitslag met bultjes of blaasjes op de huid.
- Niet krabben: het belangrijkste is om niet te krabben, hoe lastig dat ook is.
- Koelen: met een koud washandje of ijskompres kun je de
- Antihistaminica: bijvoorbeeld cetirizine, tegen (allergische) jeuk
- Kleding: Draag loszittende, katoenen kleding
Wanneer naar de huisarts?
De meeste kleine rode jeukende bultjes zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf. Wel zou ik zelf naar de huisarts gaan als je last hebt van heftige jeuk die maar niet weggaat. Ook als je last krijgt van andere symptomen als koorts, benauwdheid, zwellingen is het verstandig om de huisarts even naar de uitslag te laten kijken. Hetzelfde geldt voor rode bultjes met pus.