Beste luizenshampoo (top 3)

Bij het vinden van een luis, gaan vaak alle alarmbellen af. Niet alleen omdat jeuk een understatement is, maar ook omdat hoofdluis zich super snel verspreid. Zowel op je eigen hoofdhuid als op die van anderen. Hieronder lees je daarom mijn top 3 beste luizenshampoo om de luizen snel te behandelen! 

Samenvatting van de beste luizenshampoo 2024

Ben je op zoek naar een goede luizenshampoo, maar heb je geen zin om de hele blog door te lezen? Geen probleem! Hieronder lees je een samenvatting van mijn Top 3 Beste luizenshampoo. Hierbij heb ik gelet op de ervaringen van anderen, de prijs en de gebruikte actieve stoffen. Ze zijn allemaal op Bol.com te koop, waardoor ze morgen in huis zijn. Daarnaast kun je ze natuurlijk bij de drogist halen.


Wat is de beste luizenshampoo?

In de zoektocht naar de beste luizenshampoo heb ik dus vooral gelet op de prijs, de reviews en de actieve stoffen die zijn toegevoegd om hoofdluizen te bestrijden. Ik heb hierbij niet zo zeer gelet op het vinden van hele huidvriendelijke ingrediëntenlijsten. Althans, het is niet zo dat de ingrediëntenlijsten er super slecht uit zien, maar wel minder mild dan mijn ' gewone shampoo' adviezen. Dit komt omdat je een luizenshampoo maar een paar keer hoeft te gebruiken. En ook niet gebruikt om je haren te verzorgen, maar om hoofdluis zo snel mogelijk te bestrijden!

1. Silikom luizenshampoo

De eerste shampoo uit deze beste luizenshampoo top 3 is de Silikom luizenshampoo. De anti luis shampoo bevat actieve ingrediënten die de luizen bestrijdt, waaronder: isononyl isononanoaat en was stoffen. Deze combinatie zorgt ervoor dat het beschermlaagje van de luis verwijdert wordt en de luis zal uitdrogen en afsterven.

Maar het zorgt er ook voor dat kleeflaag rondom de neten wordt losgemaakt, waardoor ze sneller loslaten en dus ook gemakkelijk uit je haren gekamd kunnen worden met een luizenkam. Daarnaast beschermt de shampoo tegen een nieuwe besmetting. Het vermindert namelijk de statische aantrekking van je haren. Zo komt de luis een stuk moeilijker op het haar terecht en ze lastiger eitjes leggen.

Het advies is om deze luizenshampoo vijftien minuten in te laten trekken en vervolgens uit te spoelen zoals je met een gewone shampoo ook doet. Een groot voordeel aan deze shampoo is dat er maar één wasbeurt nodig is om de luizen effectief te behandelen. Bovendien hoef je je haren daarna niet meer te wassen met een gewone shampoo. Hierdoor ben je lekker snel klaar!


2. Licener shampoo

Ook deze Licener shampoo is wat mij betreft een goede optie als je op zoek bent naar de beste luizenshampoo. De anti hoofdluis shampoo bevat een aantal werkzame ingrediënten die de hoofdluis bestrijden, waaronder een  hoge concentratie neem extract.

Dit is een natuurlijk extract dat niet alleen een kalmerend effect op de hoofdhuid heeft, maar er ook op een natuurlijke manier voor zorgt dat de luizen niet meer kunnen ademen. En zo gedood worden. Daarnaast dringt neem-extract ook de poriën van neten binnen, waardoor het niet alleen de hoofdluizen behandelt maar ook de neten.

Verder zit er nog een beetje glycerine in wat je haren lekker zacht maakt. Maar de reden dat ik deze anti luis shampoo met name zo goed vind, is het gebruiksgemak. Zo gaat het om een schuimende oplossing, waardoor je de anti luis shampoo gemakkelijk over je haren verspreid. Ook hoef je de luizenshampoo maar één keer aan te brengen om de hoofdluizen effectief te bestrijden.

Wel is het natuurlijk zo dat die niet voor iedereen geldt. Er bestaat altijd een kans dat er toch een eitje is achtergebleven. Maar de kans hierop is dus wel klein. Nawassen met een gewone shampoo is ook niet nodig. Kortom,   deze Licener anti luis shampoo is weer een fijne optie als je op zoek bent naar de beste luizenshampoo.


3. Paranix luizen shampoo

Ook deze anti luis shampo van Paranix verdient zeker een plek in deze Top 3 Beste luizenshampoo. Wel wil ik er meteen bij zeggen dat de ingrediëntenlijst van deze shampoo er minder huidvriendelijk uit ziet dan de anti hoofdluis shampoos hierboven. De shampoo bevat namelijk parfum en geurstoffen.

Toch wilde ik deze anti luis shampoo wel graag als tip meegeven. De shampoo heeft namelijk heel veel positieve reviews. En ook tijdens mijn stage in de apotheek hoorde ik van veel mensen dat ze tevreden waren over de werking van deze shampoo. Namelijk hoofdluis snel doden. En dat is natuurlijk wat je wilt als je last hebt van die jeukende beestjes!

De werkzame stof in deze anti luis shampoo is osmolone. Deze stof verstikt de luizen en neten door ze uit te drogen. Hiervoor is maar één behandeling nodig. Daarnaast geeft de verpakking ook aan dat het je haren 72 uur beschermt tegen een nieuwe besmetting. Ik durf niet te zeggen of dit ook echt zo is. Maar gezien de positieve ervaringen, heb ik goede hoop dat deze Paranix luizenshampoo luizen effectief verwijdert!


Eisen goede luizenshampoo

Het kiezen van de beste luizenshampoo is soms lastig. Je wilt tenslotte dat de luizenshampoo snel de luizen bestrijdt, niet al te duur is en ook niet voor andere hoofdhuid problemen zorgt als gevolg van een agressieve formulering. Bij het kiezen van luizenshampoo en het samenstellen van deze 'Beste luizenshampoo top 3' heb ik gelet op onderstaande punten:

1. Effectieve werking

Om de luizen effectief te doden, moet de shampoo in ieder geval ingrediënten bevatten die de luizen doodt. Zowel volwassen luizen en neten (luizeneitjes). Voorbeelden van bewezen effectieve ingrediënten tegen hoofdluis zijn: pesticiden (ben ik minder fan van), malathion, osmolone, dimeticon, isopropylmyristaat en andere siliconenoliën.

Ook bevatten sommige luizenshampoos plantaardige oliën zoals kokosolie of olijfolie. Deze oliën kunnen worden gebruikt om luizen te verstikken en te verlammen. De shampoos uit deze lijst met beste luizenshampoo bevatten allemaal ook verzorgende stoffen.

2. Snel effectief

Een goede luizenshampoo zou ook snel moeten werken. Het is tenslotte belangrijk dat de luizen niet de kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Of zich los te maken van je haren, voordat ze worden gedood. Op die manier verklein je namelijk de kans op een nieuwe besmetting!

3. Statistische aantrekking

Sommige hoofdluis shampoos bieden een statistische aantrekking. Dit betekent dat de shampoo de luizen aantrekt, waardoor ze zich minder gemakkelijk kunnen verschuilen of ontsnappen. Hierdoor kunnen de actieve ingrediënten effectief hun werk doen. Ook komen luizen door deze statistische werking minder makkelijk op de haren terecht en leggen ze minder makkelijk eitjes.


Stappenplan luizen verwijderen

Als jij of je kindje last hebben van luizen, zijn er een aantal stappen die je het best kunt nemen. Hierbij moet ik wel zeggen dat de luizen vroeger wat strenger werden aangepakt dan nu. Maar met onderstaande stappen is de kans groot dat je de luizen effectief verwijdert!

Stap 1. Kleding wassen?

Vroeger werden alle kledingstukken, kussenslopen, lakens, enzovoort bij hoofdluis regelmatig gewassen of in de vriezer geplaatst om luizen te doden. Toch heeft recent onderzoek aangetoond dat dit geen effect heeft op de verspreiding van luizen en om die reden ook niet meer noodzakelijk is. Dus dat scheelt tijd!

Stap 2. Luizen shampoo

Wil je luizen effectief behandelen? Dan is mijn advies om altijd een luizenshampoo te gebruiken wanneer je start met het kammen. Ondanks dat sommige websites aangeven dat dit niet nodig is. Op die manier pak je de luizen namelijk op twee manieren aan. En is de kans groter dat de luizen écht weg zijn.

Er zit wel een groot verschillen tussen het gebruik van de verschillende hoofdluis shampoos. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing. Sommige shampoos hoeven maar één wasbeurt gebruikt te worden, terwijl bij andere shampoos tegen hoofdluis tot acht behandelingen nodig zijn. Een behoorlijk verschil dus!


Stap 3. Haren voorbereiden

Het makkelijkste is om je haren, na het wassen met de luizenshampoo, ook nog even in te smeren met een vette conditioner. Of wat haarolie in te brengen. Op die manier maak je je haren namelijk zacht en beter doorkambaar.

Buig daarna voorover in een wasbak en laat je haar naar voren vallen, zodat de haren aan de achterkant van je nek ook goed zichtbaar zijn. Een andere optie is om voorover te buigen boven een wit vel papier op de grond. Het belangrijkste is dat je een manier kiest waarbij je eventuele vallende luizen goed kunt opsporen.

Stap 4. Luizen kam

Je kunt de luizen hierna eruit kammen met een speciale luizenkam. Het is handig als iemand anders dit voor je kan doen, omdat luizen vaak op moeilijk bereikbare plaatsen zoals de nek en achter de oren zitten.

Begin met het kammen van het haar vanaf de haaraanzet tot aan de uiteinden met behulp van de luizenkam. Na elke kamstreek, klop je de luizenkam uit boven de wasbak en inspecteer je of er luizen zichtbaar zijn. Luizen herken je aan kleine grijze of blauwe insecten, of roodbruine beestjes. Ze zijn erg klein, dus soms moet je goed kijken!

Herhaal deze kambehandeling gedurende twee weken. Dit is van groot belang, aangezien je slechts één luis over het hoofd hoeft te zien en er kunnen tot wel 250 eitjes in je haar zitten. Voorbeelden van luizenkammen zijn:


Wat zijn luizen?

Bij het noemen van die naam, begint mijn huid al te jeuken. Luizen. Als kind heb ik ooit eens last gehad van die vervelende beestjes, en ik kan me dat ongemakkelijke gevoel nog goed herinneren. Je wilt maar één ding doen: krabben!

Maar wat zijn luizen eigenlijk precies? Het zijn kleine beestjes van enkele millimeters groot. De meeste soorten luizen hebben geen vleugels en verspreiden zich snel. Net als muggen en sommige andere insecten voeden ze zich met het bloed van mensen.

Klinkt best eng, maar eigenlijk is het niet gevaarlijk. De meest bekende soorten zuigende luizen zijn: schaamluis, kleerluis en natuurlijk hoofdluis. Hieronder zie je een afbeelding van hoofdluis. Ik moet zeggen dat ik er zelf niet bepaald vrolijk van word. Lees hier meer over luizen.


Hoofdluis herkennen

Je herkent luizen natuurlijk vooral aan de heftige jeuk aan je hoofdhuid. Deze jeuk wordt veroorzaakt door het speeksel van de luizen. Je lichaam maakt hier namelijk een allergische reactie voor aan. Wat zich uit in een jeukende hoofdhuid. Daarnaast kun je hoofdluis ook herkennen aan de volgende symptomen:

  • Luizen hebben grijze, blauwe, tot roodbruine kleuren en zitten in je haren. Vooral in de buurt van de oren en in de nek.
  •  Eitjes van luizen, ook wel neten genoemd, zijn zichtbaar als kleine witte puntjes in het haar.
  • Witte puntjes die enkele centimeters vanaf de hoofdhuid te zien zijn, duiden op lege neten waar de luizen helaas al zijn uitgekomen.
  • De hoofdhuid kan rood worden als gevolg van krabben door irritatie.


Oorzaak luizen

Luizen worden meestal van mens tot mens overgedragen. Maar ze kunnen zich ook verspreiden via besmette voorwerpen zoals jassen, mutsen, hoofddoekjes, banken, borstels en knuffels. Wat opmerkelijk is, is dat een luis slechts een maand leeft maar wel al binnen tien dagen een volwassen luis is.

Dit betekent dat ze binnen deze korte tijd al eitjes kunnen leggen en zich dus razendsnel kunnen vermenigvuldigen. In sommige gevallen kan een enkele luis in één maand wel tot 250 eitjes leggen. Daarom is het van groot belang om zo snel mogelijk te beginnen met de behandeling van luizen.


Verschil luizen en neten

Luizen en neten gaan vaak samen als er sprake is van hoofdluis. Toch gaat het wel om twee verschillende dingen. Althans het zijn dezelfde parasitaire insecten, maar dan in een andere fase. Luizen zijn volwassen parasieten die zich voeden met menselijk bloed.

Luizen

Ze zijn meestal bruin of grijs van kleur en hebben zes poten. Luizen kunnen zich snel over het hoofd en de behaarde delen van het lichaam verplaatsen, zoals de wimpers en wenkbrauwen. Verder veroorzaken jeuk en irritatie op de plaatsen waar ze bijten.

Neten

Neten zijn de eitjes (eieren) van luizen. Ze zijn meestal ovaal of langwerpig van vorm en kleiner dan de volwassen luizen. Neten worden meestal dicht bij de hoofdhuid aan de haren bevestigd. Vaak in groepen. Ze hebben de neiging om lichter van kleur te zijn dan luizen en kunnen variëren van wit tot geelachtig of grijs.

Het belangrijkste verschil tussen luizen en neten is dus eigenlijk dat luizen volwassen insecten zijn die zich voeden met bloed. En neten zijn eitjes van de luis die zich hechten aan je haren. Het verwijderen van zowel luizen als neten is belangrijk om verspreiding van de luis te voorkomen.

Natuurlijke luizenshampoo

Tegenwoordig worden er ook steeds meer natuurlijke luizenshampoo verkocht met uitsluitend of een aantal natuurlijke ingrediënten. Om op die manier chemische stoffen uit te sluiten. In plaats daarvan worden etherische oliën gebruikt om hoofdluis te behandelen.

Voorbeelden zijn: lavendelolie, eucalyptus olie en tijmolie. Ook zuivere appelazijn zie je vaak terugkomen in luizenshampoos met natuurlijke ingrediënten, omdat azijn ervoor kan zorgen dat de luizen loslaten. Een anti luis shampoo op basis van natuurlijke ingrediënten is vaak een relatief goedkope luizenshampoo.

Toch zou ik zelf niet zo snel voor dit soort shampoos gaan. Ze bevatten namelijk geurstoffen en die kunnen de hoofdhuid irriteren. De shampoo doodt luizen weliswaar, maar kan op die manier ook voor andere hoofdhuid problemen zorgen. Luizenshampoo met natuurlijke ingrediënten die veel geurstoffen bevatten zou ik daarom laten staan. Tenzij er minder dan 1% aan zuivere essentiële olie is gebruikt.

Tip: deze Licener shampoo is op basis van natuurlijke ingrediënten.

Misschien vind je dit ook interessant!