Al maanden zie ik dit product voorbij komen: het Garnier Skinactive vitamine c serum. Het krijgt veel positieve reacties. Toch ben ik er zelf minder fan. In deze Garnier vitamine C serum review vertel ik waarom. Ook geef ik alternatieve serums die wat mij betreft beter en bovendien huidvriendelijker zijn!
Garnier skinactive vitamine C
Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik geen groot fan ben van het merk Garnier. Niet alleen omdat het merk hun make up en huidverzorgingsproducten buiten Europa nog altijd op dieren test. Maar ook omdat de meeste producten irriterende stoffen bevatten.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen; dat geldt ook voor het het Garnier Skinactive vitamine C serum, het populaire Garnier Bio dagcrème en het Garnier Skinactive tissue masker. Persoonlijk zou ik daarom eerder voor een andere vitamine C serum gaan. In deze blog deel ik mijn favorieten: Beste vitamine C serum.
Ben je benieuwd waarom ik het Garnier Skinactive vitamine C super citrus serum niet aanraad? Scrol dan even verder! In mijn Garnier vitamine C serum review hieronder vertel ik namelijk alles over de beloftes, de werkzame stoffen en de irriterende stoffen.
Actuele ingrediëntenlijst Garnier skinactive vitamine C serum
AQUA / WATER, GLYCERIN, ALCOHOL DENAT., DIPROPYLENE GLYCOL, BUTYLENE GLYCOL, NIACINAMIDE, PEG/PPG/POLYBUTYLENE GLYCOL-8/5/3 GLYCERIN, HYDROXYETHYLPIPERAZINE ETHANE SULFONIC ACID, BIS-PEG-18 METHYL ETHER DIMETHYL SILANE, ISONONYL ISONONANOATE, 3-O-ETHYL ASCORBIC ACID, AMMONIUM POLYACRYLOYLDIMETHYL TAURATE, SALICYLIC ACID, PHENYLETHYL RESORCINOL, HYDROGENATED LECITHIN, CITRIC ACID, XANTHAN GUM, PARFUM / FRAGRANCE, SODIUM CITRATE, SODIUM HYALURONATE, ADENOSINE, TOCOPHERYL ACETATE, CITRUS LIMON FRUIT EXTRACT / LEMON FRUIT EXTRACT, TRISODIUM ETHYLENEDIAMINE DISUCCINATE, ANANAS SATIVUS FRUIT EXTRACT / PINEAPPLE FRUIT EXTRACT, LINALOOL, LIMONENE, TOCOPHEROL, GERANIOL.
Garnier vitamine C serum review: de beloftes
Volgens het merk zelf zou het Garnier skinactive vitamine C super citrus serum donkere vlekken vervagen en voor een meer stralende huid zorgen. Ook geeft het serum je huid een natuurlijke glow, boost het je collageen productie en beschermt het tegen vroegtijdige veroudering. Althans dat is de belofte. De toevoeging van 3,5% vitamine C zou hier verantwoordelijk voor zijn
Vooral omdat het verhelderende eigenschappen heeft. Verder helpt de toevoeging van Niacinamide de huid diep te hydrateren en de elasticiteit te bevorderen. Terwijl Salicylzuur (Salicylic Acid) onzuiverheden op milde wijze verwijdert en de vette huid minder vet maakt. Salicylzuur staat er namelijk om bekend om tot diep in de poriën in te werken en hier overtollig talg op te lossen. Ook kan het dode huidcellen verwijderen.
Verder trekt de snel absorberende formule volgens Garnier zelf moeiteloos de huid in. Zonder een laagje op de huid achter te laten, waardoor je het ook moeiteloos combineert met je make up en andere huidverzorgingsproducten. En alsof dat nog niet genoeg is, is het serum ook nog geschikt voor verschillende huidtypes. Zowel de droge huid, vette huid als gecombineerde huid. Toch ben ik zelf minder enthousiast. Hieronder leg ik uit waarom!
Garnier vitamine C review: de werkzame stoffen
Eén van de werkzame stoffen in het anti-dark spot gezichtsserum is vitamine C. Dit vitamine is een krachtig antioxidant. Wat inhoudt dat het in staat is om je huid te beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering. Bovendien heeft het vitamine verhelderende eigenschappen. Serums met vitamine C lijken pigmentvlekken zo minder zichtbaar te maken. De huid lijkt egaler en helderder. Ook kan vitamine C een hydratatie boost geven. Plus een meer stralende glow.
1. Vitamine C is instabiel in water
Maar er is één groot probleem. Pure vitamine C is zeer instabiel in waterige formules. Dit houdt in dat het makkelijk haar werking verliest wanneer het mengt met water. In het geval van dit Garnier vitamine C serum is een stabieler derivaat van vitamine C gebruikt. Namelijk 3-O-Ethyl Ascorbic Acid. Samen met alcohol en Glycols zorgen ze ervoor dat vitamine C beter houdbaar blijft in de waterige formule.
2. Een vitamine C complex
Maar wat naar mijn mening misleidend en vaag is, is dat het merk aangeeft dat het om een “3,5% vitamine C complex” gaat. In plaats van 3,5% vitamine C. Dat betekent dat die 3,5% waar het merk het over heeft waarschijnlijk niet volledig uit actieve vitamine C bestaat. Maar uit een combinatie van meerdere ingrediënten. Je weet dus niet wat je daadwerkelijk van het vitamine smeert.
3. Geurstoffen geeft kans op irritatie en overgevoeligheid
Een andere belangrijke reden waarom ik dit serum zelf zou laten staan, is omdat het een grote hoeveelheid geurstoffen en geur-gerelateerde allergenen bevat. Zo zie ik onder andere: Linalool, Gernaiol, Limonene, Benzyl Salicylate en Benzyl Alcohol terugkomen in de lijst. Deze stoffen hebben geen enkele positieve werken op de huid.
Ook zijn het bekende contact allergenen. Dit betekent dat veel mensen overgevoelig op deze stoffen reageren in de vorm van roodheid, jeuk en zelfs allerlei soorten eczeem. Ook oxideren de stoffen gemakkelijk bij blootstelling aan lucht, waardoor ze (nog) meer irriteren na verloop van tijd.
Daarnaast zijn sommige geurstoffen zelfs lichtgevoelig. Hetzelfde geldt voor de toegevoegde citrus extracten, zoals Citrus Limon Fruit Extract (vitamine Cg). Volgens het merk zelf een natuurlijk hernieuwbaar ingrediënt. Maar wat het vooral doet is het verhogen van het risico op fotosensitiviteit.
Vooral in combinatie met geurstoffen. Voor een product dat wordt gepresenteerd als "verhelderend" en "mild", spreekt de formule wat mij betreft heel erg tegen. De term Dermatologisch getest, wat het serum claimt, zegt dus ook helemaal niets over de huidvriendelijkheid van het serum. Dat geldt overigens voor alle cosmetica producten met deze claim op de verpakking...
Vitamine C in cosmetica
Een goed vitamine C serum kan voordelen bieden voor zowel de 'normale' huid als een huid met huidproblemen. Het wordt gezien als een glow booster omdat het verhelderende eigenschappen heeft. En de algehele huidconditie zowel verbeterd als beschermd. Maar er zijn een paar moeilijkheden aan het gebruik van vitamine C in cosmetica. Wat de zoektocht naar een goed vitamine C serum lastig maakt.
Stabiliteit: het grootste struikelblok
Pure vitamine C (ascorbinezuur of L-ascorbic acid) is heel instabiel wanneer het in contact komt met zuurstof, licht of een te hoge pH-waarde. Zodra het oxideert, verliest het zijn effectiviteit. Het kan zelfs schadelijk zijn voor de huid doordat het dan zelf vrije radicalen kan genereren.
Dit maakt een zorgvuldig gekozen formule en verpakking essentieel om daadwerkelijk te profiteren van de voordelen van dit ingrediënt. En niet de nadelen... Een verkleuring van het serum is een teken dat de vitamine C waarschijnlijk geoxideerd is. Het wordt dan een beetje bruin gelig.
Om dit tegen te gaan gebruiken sommige merken antioxidanten zoals vitamine E (tocopherol) en ferulinezuur in hun formules. Deze ingrediënten helpen vitamine C te stabiliseren en versterken bovendien de werking ervan. Ook het verlagen van de pH naar rond de 3,5 helpt bij de stabiliteit en opname van ascorbinezuur door de huid. Maar zelfs dan blijft een goede verpakking cruciaal.
Verpakking: de verpakking is belangrijk
Een effectief vitamine C-serum hoort wat mij betreft verpakt te zitten in een luchtdichte, ondoorzichtige verpakking. Pompjes of airless flacons hebben de voorkeur, omdat ze de blootstelling aan zuurstof en licht minimaliseren. Producten in pipetflesjes, zeker een doorzichtig flesje zoals het Garnier vitamine C serum, bieden veel minder bescherming. De kans dat het gevulde pipet nog vol zit met werkzame stoffen is klein.
Derivaten: zijn stabieler
Vanwege de instabiliteit van ascorbinezuur worden in veel cosmetische formules derivaten van vitamine C gebruikt. Bekende voorbeelden zijn: 3-O-Ethyl Ascorbic Acid, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Sodium Ascorbyl Phosphate en Ascorbyl Glucoside. Deze derivaten zijn aanzienlijk stabieler dan puur ascorbinezuur en daardoor makkelijker te verwerken in een cosmetische formule.
Ze zijn vaak wateroplosbaar, minder gevoelig voor oxidatie en geschikt voor gevoelige huidtypes. Wel is het belangrijk om te beseffen dat derivaten pas actief worden nadat ze door enzymen in de huid zijn omgezet naar pure vitamine C. Hoe effectief die omzetting verloopt, hangt af van de specifieke derivaatsoort én de conditie van de huid.
Sommige derivaten zijn daardoor milder en beter verdraagbaar. Maar ook wat minder krachtig dan ascorbinezuur zelf. Als je kiest voor een product met een derivaat, wat ik zou doen, let er dan op dat het derivaat hoog genoeg op de ingrediëntenlijst staat. En ook dat de formule ondersteunende ingrediënten bevat die de opname en werking bevorderen. Zoals Niacinamide, Hyaluronzuur, peptiden.
Stoffen die stabiliteit verbeteren of tegenwerken
Sommige stoffen kunnen helpen om vitamine C stabiel te houden in een formule. Zoals eerder genoemd zijn ferulinezuur en vitamine E krachtige stabilisatoren. Ook een lage pH (onder de 4) helpt om oxidatie te voorkomen. Hoewel dit de formule zuurder en potentieel irriterend kan maken voor de gevoelige huid.
Aan de andere kant zijn er ook stoffen die de stabiliteit van vitamine C juist tegenwerken. Of vervelende reacties kunnen uitlokken. Denk aan: hoge concentraties alcohol in cosmetica. Wat het Garnier serum bevat. Het kan de huidbarrière irriteren en oxidatie versnellen. Ook geurstoffen en essentiële oliën kunnen de formule instabieler maken omdat ze zelf snel oxideren.
Alternatief op Garnier Skinactive vitamine C serum
Vitamine C is een van de krachtigste en meest onderzochte ingrediënten in huidverzorging. Het staat vooral bekend om zijn antioxidatieve werking. Die de huid beschermt tegen schade door vrije radicalen, zoals UV-straling en luchtvervuiling.
Daarnaast helpt vitamine C bij het egaliseren van de teint, het verminderen van pigmentvlekken en het stimuleren van collageenproductie. Een proces dat bijdraagt aan een stevigere, gladdere huid met minder fijne lijntjes. Het is dus niet verwonderlijk dat vitamine C een populair ingrediënt is in serums.
Maar ondanks alle voordelen is vitamine C ook een notoir instabiel ingrediënt. En dat maakt de formulering en verpakking ervan extra belangrijk. Zoek daarom het liefste naar een vitamine C serum dat verpakt zit in een luchtdichte, ondoorzichtige verpakking. En vermijd hierbij lekker ruikende serums.
Daarnaast wil je natuurlijk dat het serum een werkzame concentratie vitamine C bevat (> 3%) waarbij gebruik is gemaakt van vitamine C derivaten in plaats van de de pure vorm. Idealiter samen met andere antioxidanten zoals Vitamine E (tocopheryl acetate). Hieronder vind je mijn favoriete vitamine C serums van dit moment:
- Paula's Choice 25% vitamine C serum
- Paula's Choice Recovery serum
- Naturium vitamine C serum
- Tula Brightening Treatment Drops vitamin C serum
- Lunar vitamine C serum
Conclusie: Garnier skinactive vitamine c serum
Een goed geformuleerd vitamine C-serum kan je skincare routine zeker verbeteren! Het kan de droge huid minder droog maken, de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, de huid meer laten stralen, pigmentvlekken ophelderen.
Maar helaas zijn er nog veel producten op de markt die vooral inspelen op marketingclaims. Zonder oog te hebben voor de chemische kwetsbaarheid van de stof. Dat geldt ook voor dit Garnier vitamine C serum. Wat als actieve stoffen Vitamine C, Niacinamide en Salicylzuur bevat.
Maar helaas ook geurstoffen en is onbekend welke concentratie is toegevoegd. Goed kijken naar de ingrediëntenlijst én de verpakking is dus essentieel om te bepalen of een serum ook écht zijn beloftes waar kan maken.
- Soort vitamine C: vitamine C derivaten zijn stabieler dan pure vitamine C
- Verpakking: Luchtdicht, ondoorzichtig, liefst in airless pomp Vermijd pipetflesjes in helder glas
- Krachtige formule: kijk ook naar stabiliserende ingrediënten zoals vitamine E of ferulinezuur
- Vermijd geurstoffen, citrusoliën en irriterende alcoholen