Iedere vorm van eczeem is vervelend. Maar eczeem aan de lippen geeft vaak extra ongemak, omdat je het constant voelt zitten en snel stuk maakt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Ik ga je hiermee helpen!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Wat is lippen eczeem?
Lippen-eczeem, oftewel eczeem aan de lippen, wordt ook wel lip dermatitis genoemd. Net als veel andere vormen van eczeem is ook bij lippen eczeem sprake van een ontsteking. In dit geval specifiek zit de ontsteking op of rondom de lippen.
Wat je vooral ziet aan de mond en het gebied rondom de mond zijn schilfertjes, roodheid en tekenen van irritatie. Daarnaast jeukt lip eczeem en voelen de lippen droog, schraal en ruw aan.
Er zijn veel lippenbalsems en crèmes verkrijgbaar die beweren de lip eczeem klachten te verminderen. Toch doet maar een klein deel van deze producten daadwerkelijk wat ze beloven. Sterker nog; er zijn enorm veel lippenbalsems en eczeemcrèmes die de ontsteking alleen maar verergeren!
Wat is de oorzaak van lippen eczeem?
De oorzaak van lippen eczeem verschilt per type eczeem. Wel is het zo dat er altijd sprake is van een ontstekingsreactie aan de lippen. Of de huid rondom de lippen. Deze ontstekingsreactie wordt vaak getriggerd door invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld door irriterende cosmetica, omgevingstemperaturen, onderliggende huidaandoeningen en speeksel.
Irriterende cosmetica
Een grote boosdoener van eczeem is irriterende cosmetica. Ondanks dat ieder merk belooft dat het de conditie van je lippen verbetert, is dit niet altijd zo vanzelfsprekend. Veel producten bevatten namelijk irriterende ingrediënten, waardoor je (vaak onbewust) de conditie van je huid en lippen verslechterd in plaats van verbeterd.
Voorbeelden van irriterende stoffen in lippenbalsems en eczeemcrèmes, zijn: menthol, pepermunt, citrus, eucalyptus, toverhazelaar, rozen en uitdrogende alcohol. Deze stoffen zitten in zowel tandpasta, lippenbalsems als lippenstift. Spoel je lippen daarom altijd goed na als je tanden hebt gepoetst!
Omgevingstemperaturen
Ook omgevingstemperaturen kunnen lip eczeem uitlokken. Zo zorgt kou en wind ervoor dat de luchtvochtigheid buiten daalt. Deze lagere luchtvochtigheid heeft een uitdrogend effect op je huid en lippen. Om die reden krijgen veel mensen in de winter last van een droge huid of winterjeuk.
Maar de kou is niet het enige wat lippen-eczeem kan triggeren. Ook de hete verwarming binnen heeft een verlagend effect op de luchtvochtigheid in huis, waardoor de huid en lippen sneller uitdrogen.
Bepaalde onderliggende aandoeningen
Het kan ook zo zijn dat een onderliggende huidaandoening het eczeem aan de lippen veroorzaakt. Zo krijgen mensen met atopisch eczeem sneller last van lip eczeem. Hetzelfde geldt voor mensen met psoriasis klachten. Ook dan speelt eczeem aan de lippen sneller op.
Overmatig veel vocht
Het klinkt misschien een beetje gek, maar ook overmatig veel speeksel op de lippen kan lip eczeem triggeren. Er is zelfs een specifieke benaming voor, namelijk het liplik syndroom. Deze vorm van eczeem wordt specifiek veroorzaakt door speekselenzymen.
Deze enzymen blijven achter op je lippen en huid en breken hier eiwitten in de huid af. Daarnaast verdampt speeksel uiteindelijk, waarbij water uit je lippen 'mee verdampt'. Ook dit heeft een uitdrogend effect.
Ondanks dat vaak gedacht wordt dat het nat maken van je lippen, de lippen hydrateert, zorgt het dus juist voor uitdroging. Om die reden zie je lip lick eczeem ook veel bij kindjes. Zij likken vaker aan en rondom hun lippen. Met name als ze verkouden zijn.
Verschillende soorten lippen eczeem
Er zijn enorm veel vormen van 'lippen eczeem'. En ondanks dat de symptomen vaak vergelijkbaar zijn, kun je ze op bepaalde symptomen en ontstaanswijze van elkaar onderscheiden:
Contacteczeem lippen
De meest voorkomende vorm van lippen eczeem is contacteczeem. Zoals de naam eigenlijk al zegt, gaat het om een vorm van eczeem dat wordt veroorzaakt door contact met een bepaalde stof. Dat uiteindelijk dus voor een ontstekingsreactie zorgt.
Deze reactie kan zowel allergisch zijn als irritatief. Bij deze eerste vorm heeft je lichaam echt een allergie ontwikkeld op een bepaalde stof. Iedere keer als je lippen met deze stof in aanraking komen, treden er eczeem klachten op. Terwijl deze stof bij iemand anders helemaal geen klachten hoeft te geven. Bijvoorbeeld een allergische reactie op tandpasta of een lippenbalsem.
Irritatief contacteczeem aan de lippen daarentegen kan bij iedereen voorkomen. Het wordt namelijk veroorzaakt door een irriterende stof. Bijvoorbeeld chemische stoffen, zeep of uitdrogende cosmetische ingrediënten.
Atopisch eczeem lippen
Atopisch eczeem kan over het hele lichaam voorkomen, waaronder ook op de lippen. Je herkent deze vorm van lip eczeem met name aan een droge, schilferende en jeukende huid. Wel is het goed om te weten dat wanneer atopisch eczeem op de lippen zit, het vrijwel altijd ook op een andere plek op het lichaam zit. Met name in lichaamsplooien. Lees hier meer over atopisch eczeem.
Dermatitis perioralis
Een vorm van lippen eczeem dat ook ontzettend vaak voorkomt is dermatitis perioralis. Eigenlijk gaat het hierbij niet echt om lip eczeem, maar meer om mondeczeem. Wat je namelijk ziet is een huiduitslag, waarbij roodheid en pukkeltjes zich verspreiden op de huid rondom de mond en neus.
Hierbij blijft de huid direct rondom de lippen gespaard, waardoor het ook wel clownseczeem wordt genoemd. Dit beeld zou namelijk lijken op een clownsmond. Lees hier meer over clownseczeem.
Seborroïsch eczeem lippen
Een vorm van eczeem aan de lippen dat zich net wat anders uit dan bovenstaande vormen is seborroïsch eczeem. Bij deze vorm van eczeem staat ook roodheid op de voorgrond, maar dit gaat gepaard met dikkige schilfers en een vettige huid.
Je ziet deze vorm van eczeem met name op en in de buurt van plekken waar haar groeit. Denk aan: de baardharen, wenkbrauwen en hoofdharen. Lees hier meer over seborroisch eczeem.
Symptomen lippen eczeem
Eczeem aan de lippen uit zich dus op verschillende manieren. Dit hangt vooral af van het type lip eczeem. Wel zijn er een aantal symptomen die veel overeenkomen, waaronder:
- Rode lippen
- Jeukende lippen
- Droge lippen
- Schilfering
- Barstjes in lippen
- Scheurtjes in lippen
- Pijnlijke lippen
- Gescheurde mondhoeken
Hoe wordt de diagnose lippen eczeem vastgesteld?
Eczeem aan de lippen, en eczeem in het algemeen, kan vaak vrij gemakkelijk worden vastgesteld door een huisarts of dermatoloog. Het type lip eczeem daarentegen is niet altijd even makkelijk met het blote oog te bepalen. Daarom wordt er soms voor gekozen om bloed te prikken of om een plak proef test uit te voeren.
Deze laatste test (plakproef) wordt uitgevoerd als er een vermoeden is van contact allergie. Er worden dan allemaal pleisters op de huid aangebracht met daaronder stoffen waar je mogelijk allergisch voor bent. Vervolgens worden deze pleisters weer verwijderd en wordt gekeken hoe de huid op de stoffen gereageerd heeft.
Hoe kun je eczeem lippen behandelen?
Denk je last te hebben van eczeem aan je lippen, maar weet je dit niet 100% zeker? Dit maakt voor de meeste vormen van lip eczeem niet uit. De behandeling van zowel lip eczeem als droge, geïrriteerde lippen gaat namelijk vooral om het kalmeren van de huid en het versterken van de huid barrière.
Dit kun je onder andere doen door het smeren van effectieve cosmetische stoffen. Maar ook door uitlokkende triggers te vermijden.
Lippenbalsem eczeem lippen
Een goede lippenbalsem is vrij van parfum, geurstoffen, alcohol en andere irriterende stoffen. Daarnaast is het belangrijk dat de balsem in ieder geval zowel kalmerende, als hydraterende en barrière versterkende ingrediënten bevat.
Dit zijn ingrediënten, als: zoethout wortel extract, niacinamide, vitamine C, glycerine, shea butter, havermout en ceramiden. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van goede lippenbalsems gezet. Het zijn trouwens niet allemaal specifiek lippenbalsems. Je kunt ook prima een goede crème op je lippen smeren!
- Deze La Roche Posay Cicaplast lippenbalsem
- Deze Avène Cicaflate lippenbalsem
- Deze Eucerin AtopiControl intensief kalmerende crème - officieel een dagcrème, maar heel geschikt bij lippen eczeem
- Deze Tiny Todd crème - héél effectief bij eczeem klachten op alle plekken van het lichaam
Vermijd uitlokkers van lippen eczeem
Het is ook belangrijk om uitlokkende triggers ban het eczeem te vermijden. Vaak heb je niet eens door dat je constant in aanraking komt met uitlokkers van eczeem klachten. Daarom heb ik hieronder een aantal tips gezet!
- Ruikt je lippenbalsem lekker? Dan is de kans groot dat geurstoffen en parfum het eczeem veroorzaken. Gebruik liever één van de parfumvrije lippenbalsems hierboven.
- Ruikt je lippenstift lekker? Ook dit kan een uitlokker van eczeem aan de lippen zijn. Kies liever voor een parfumvrije lippenstift, zoals deze MAC lippenstift.
- Kijk ook kritisch naar je tandpasta. Het kan zijn dat er sulfaten in je tandpasta zitten die het eczeem in stand houden of verergeren.
- Spoel altijd na het tanden poetsen je lippen na met water en dep dit droog met je handdoek. Op die manier voorkom je dat er tandpasta resten op je lippen achterblijven, wat voor irritatie kan zorgen.
- Lik niet teveel aan je lippen, want het speeksel heeft een uitdrogend effect
- Vermijd het liefste medicinale lippenbalsems, bijvoorbeeld een koortslip crème of zalf. Deze producten staan bekend om het uitlokken van eczeem klachten.
- Eet liever niet te gekruid. Ook dit kan lippen eczeem uitlokken.
Gaat lippen eczeem over?
Helaas is eczeem altijd een chronische huidklacht. Dit betekent dat de huidaandoening nooit helemaal kan genezen. Maar het is wel zo dat je de klachten kunt verminderen en de huid rustiger kunt maken, waardoor je bijna niets meer aan de huid ziet. Dit doe je door de juiste producten te smeren en dus ook door uitlokkende factoren van het eczeem zoveel mogelijk te vermijden.
Wanneer naar dokter met eczeem lippen?
Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van de inzet van geneesmiddelen bij eczeem. Dit komt, omdat ik tijdens mijn studie en in het werkveld veel mensen heb gezien, waarbij smeerbare therapieën niets of nauwelijks deden. Of het deed wél iets, maar zodra ermee gestopt werd kwamen de klachten weer terug. En vaak nog erger dan het daarvoor was.
Mijn advies is daarom om het lippen-eczeem eerst proberen te verminderen met cosmetische ingrediënten. Met name haver kan heel effectief worden gesmeerd tegen eczeem klachten. Vandaar ook het voorbeeld van de Tiny Todd creme in mijn lijst met lippenbalsems. Deze balsem bestaat voornamelijk uit haver extract.
Wel kun je natuurlijk naar een huisarts of dermatoloog gaan om de diagnose van jouw lippen-eczeem te laten stellen. Op die manier kom je meestal sneller achter de mogelijke oorzaken en uitlokkers van het eczeem. En kun je de klachten zelf ook wat gerichter aanpakken!
Maar doe vooral waar je je zelf goed bij voelt. Dit is mijn mening en ervaring met eczeem crèmes. En dit kan voor jou natuurlijk geheel anders zijn!