Hoofdroos: schilfers hoofdhuid
31 mei 2022 
10 min. leestijd

Hoofdroos: schilfers hoofdhuid

Heel veel mensen hebben last van hoofdhuid schilfers. Ook wel hoofdroos genoemd. Het gaat hierbij om kleine, witte, schilfertjes (hoofdhuid en haren). Dit is niet gevaarlijk maar wel super vervelend. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om de hoofdhuid schilfers te verminderen. Ik ga je helpen! In deze blog geef ik onder andere antwoord op de vragen: wat is roos in je haar? Hoe ziet roos eruit? Wat kan je tegen roos doen?  Wat is het verschil tussen schilfers en roos? Wat te doen tegen een droge schilferige hoofdhuid? En wat is het beste middel tegen roos? 

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder! Of ga direct naar mijn productadvies tegen roos.

Wat is hoofdroos?

Hoofdroos noem je ook wel pityriasis capitis. De Latijnse term capitis betekent namelijk hoofd. En pityriasis is de verzamelnaam voor allerlei huidklachten die gepaard gaan met schilfering. Denk bijvoorbeeld ook aan: pityriasis rosea (huidgriep), pityriasis versicolor, pityriasis alba en dus pityriasis capitis (hoofdroos).

Hoofdroos is over het algemeen niets om je zorgen over te maken. Het wordt gezien als een onschuldige huidaandoening die niet besmettelijk is. Dit betekent echter niet dat de huidklacht niet vervelend is. Bij roos ontstaat er een schilferige hoofdhuid. Er zitten constant witte velletjes in je haren. Bovendien worden ze ook nog zichtbaar voor anderen als ze op donkere kleding vallen.

Extra vervelend! Daarnaast zorgt roos in je haren naast velletjes ook voor een geïrriteerde hoofdhuid, jeukende hoofdhuid en soms ook korstjes. Meestal verdwijnt roos vanzelf weer, maar dit kan jaren duren. Reden genoeg dus om te kijken of we iets aan de hoofdroos klachten kunnen doen. Onderaan deze blog geef ik antwoord op de vraag: wat te doen bij schilfers op de hoofdhuid?

Tussen deze hoofdroos tips zijn onder andere voorbeelden van goede anti roos shampoo en medicinale shampoo om hoofdroos tegen te gaan. Maar ook voorbeelden van milde shampoo om ervoor dat er minder snel opnieuw schilfertjes ontstaan.

hoofdhuid schilfers

Roos in je haar herkennen: hoe ziet roos eruit?

Wat zijn die witte dingen in je haar? Een vraag die tijdens mijn puberteit van mijn nichtje kreeg. Super   Als je last hebt van roos, zie je witte kleine schilfertjes op en tussen je haren zitten. Deze schilfertjes zitten los en kunnen hierdoor naar beneden dwarrelen. Om vervolgens op je kleding terecht te komen. Dit valt met name op wanneer de schilfers op zwarte kleding vallen.

Naast dit uiterlijke beeld van hoofdhuid schilfers, kan een schilferige hoofdhuid ook voor andere klachten zorgen. Denk aan: een gevoelige en jeukende hoofdhuid. Vaak als gevolg van irritatie. Hieronder heb ik alle symptomen van hoofdoos even op een rijtje gezet:

  • Weinig of veel schilfers hoofdhuid ('witte dingen in haar')
  • Weinig of veel schilfers in haar (haar schilfers)
  • Velletjes op hoofdhuid alsof de hoofdhuid vervelt
  • Geïrriteerde hoofdhuid
  • Witte schilfers hoofdhuid
  • Jeukende hoofdhuid
  • Gevoelige hoofdhuid
  • Droge hoofdhuid
  • Vaak vettere hoofdhuid
  • Witte korstjes op hoofdhuid
  • Soms vastzittende schilfers op hoofdhuid
  • Soms grote schilfers hoofdhuid

roos hoofdhuid

Witte schilfers hoofdhuid geen roos

Heb je last van schilfertjes op de hoofdhuid maar weet je vrijwel zeker dat dit geen hoofdhuid roos is? Dan kan het zijn dat er sprake is van een andere hoofdhuid aandoening die ook gepaard gaat met huidschilfers (haar en hoofdhuid). Dit is bijvoorbeeld het geval bij seborroïsch eczeem en psoriasis capitis. Hieronder leg ik de belangrijkste verschillen tussen beide uit!

Roos in je haar of seborrhoïsch eczeem?

Wanneer je last hebt van roos in je haar wordt dit gezien als een milde vorm van seborrhoïsch eczeem. Dit eczeem ontstaat door een verandering in je huidvet. Aangenomen wordt dat de gistcellen op de huid waarschijnlijk sneller groeien door een verandering in huidvet. Met als gevolg; vettige schilfers. Als er in de eerste levensmaanden vettige gele schilfers bij een baby ontstaan noem je dit ook wel berg.

Een vorm van eczeem, waarbij er vettige vastzittende schilfers op de hoofdhuid ontstaan. Meestal zitten de dikke schilfers van seborroisch eczeem in de haargrens, achter de oren, in de wenkbrauwen en op het behaarde hoofd. De meeste mensen met hoofdroos hebben ook last van kleine, witte, huidschilfers (hoofdhuid) tussen de haren. Dit is de reden dat het wordt gezien als een milde vorm van seborroïsch eczeem.

Maar het kan ook zo zijn dat het om een ernstige vorm gaat. Het gaat dan om vettige schilfers die wat geler en dikker zijn. Samen met een jeukende hoofdhuid. Ze schilfers kunnen de hele hoofdhuid bedekken. Ook is er sprake van een vettige hoofdhuid die vaak erg jeukt. De combinatie van dikke schilfering en veelvoudig krabben aan de hoofdhuid kan tijdelijk voor haaruitval zorgen. Leer hier meer over: Seborroïsch eczeem.

vastzittende schilfers op hoofdhuid

Roos in je haar of psoriasis capitis?

Waar hoofdroos (schilfering hoofdhuid) ook op kan lijken is psoriasis capitis. Een vorm van psoriasis (chronische auto immuunziekte) dat specifiek op de hoofdhuid zit. Een belangrijk verschil tussen beide huidklachten is dat hoofdroos met name tussen de haren zitten. En psoriasis capitis zich vooral langs de haargrenzen en slapen verspreid.

Daarnaast gaat het bij hoofdroos alleen om witte schilfertjes. Bij psoriasis capitis is de huidklacht heftiger en treden er rode, jeukende plekken op. Met op de psoriasis plekken een zilverachtige schilfering. Ook dit is meteen een belangrijk verschil tussen hoofdroos en hoofdhuid psoriasis. Bij hoofdroos zijn de schilfers namelijk niet zilverkleurig maar wit van kleur.

Wel kan psoriasis capitis in het begin stadia een beetje lijken op hoofdroos, omdat de roodheid dan minder heftig is. Hetzelfde geldt voor mensen met wat vettigere haren of vettige hoofdhuid. Ook dan lijken de schilfers bij psoriasis capitis minder zilverkleurig en zo meer op hoofdroos schilfers. Lees hier meer over: Psoriasis capitis.

roos hoofdhuid

Hoofdhuid schilfers oorzaak: wat is de oorzaak van schilfers?

Hoofdroos ontstaat door een te snelle deling van de huidcellen op je hoofdhuid. Normaal doen je huidcellen er ongeveer drie weken over om oude huidcellen te vervangen voor nieuwe huidcellen. De dode huidlaag valt in kleine fragmentjes uiteen. Je merkt hier verder niets van.

Maar bij roos gaat dit vernieuwingsproces te snel, waardoor je er dus wel iets van merkt. De huidcellen krijgen maar weinig tijd om volledig uit te rijpen. Ze drogen uit, sterven af en klonteren samen. Hierdoor worden de (dode) huidcellen met het blote oog zichtbaar als witte hoofdhuid schilfers.

Daarnaast spelen je talgklieren ook een rol bij hoofdroos. Deze klieren gaan namelijk meer talg produceren. De hogere talgproductie zorgt ervoor dat de dode huidcellen nog sneller aan elkaar blijven plakken en zorgen ervoor dat de klachten toenemen. Er ontstaan meer schilfers, jeuk en een vettere hoofdhuid. Daarom hebben veel mensen met roos ook last van een jeukende gevoelige hoofdhuid

Maar de huid reageert ook op invloeden van buitenaf. Er zijn een aantal triggers die hoofdroos kunnen uitlokken. Bijvoorbeeld: stress, genetische aanleg, een droog klimaat, allergische reactie op gistcellen en agressieve shampoos (ook anti roos shampoo). Dit is ook vaak de reden dat roos terugkomt. Hieronder leg ik een aantal factoren kort uit.

roos schilfers

1. Hoofdroos door droog klimaat

De koude wintermaanden zorgen voor droge lucht. Niet alleen buiten. Ook binnen is de lucht in de winter droger. Vooral omdat we de verwarming deze maanden hoger zetten. Deze lage luchtvochtigheid kan onze huid enorm uitdrogen, waardoor mensen in de winter last krijgen van: een droge huid, droge lippen, droge handen. En dus ook een droge hoofdhuid. Als reactie hierop gaat je lichaam de talgproductie verhogen. Door deze verhoogde aanmaak van talg klonteren de huidschilfers sneller samen en kunnen er hoofdroos schilfertjes ontstaan.

2. Hoofdroos door allergische reactie op gist

Schilfers (hoofdhuid) kunnen ook ontstaan door een allergische reactie op bepaalde gisten. Vaak het gist 'Pityrosporum ovale'. De gist leeft op iedereen zijn of haar huid en geeft meestal geen problemen. Tenzij je huid er dus een allergische reactie voor heeft aangemaakt. Vaak gaat het hierbij om erfelijke aanleg. Je huid maakt dan onterecht een ontstekingsreactie aan op het gist. Wat voor hoofdroos klachten kan zorgen.

3. Huid schilfers op hoofdhuid door agressieve haarproducten

Een andere oorzaak kan zijn; het smeren van de verkeerde haarproducten. Dit kan de hoofdhuid irriteren en zo hoofdroos veroorzaken. Meestal gaat het om shampoos met hoge concentraties agressieve was stoffen. Denk bijvoorbeeld aan de was-stof sodium lauryl sulfate.

Maar ook aan irriterende stoffen, als: menthol, munt, citroen en eucalyptus. Met name shampoos speciaal voor de vette hoofdhuid en haren bevatten dit soort agressieve stoffen. Net als anti roos shampoo. Wat dan zogenaamd speciaal ontwikkeld is voor hoofdhuidproblemen. Maar ook ph neutrale shampoo of hypoallergene shampoo.

Het geeft eigenlijk allemaal geen zekerheid dat een product daadwerkelijk mild geformuleerd is. Merken willen dat de shampoo een fris en droog gevoel geeft, zodat wij denken dat het werkt. Maar in werkelijkheid irriteer je de hoofdhuid en droog je het uit. Door deze uitdroging gaan de talgklieren op de behaarde hoofdhuid de talgproductie verhogen.

Deze overmatige talgproductie zorgt vervolgens weer voor meer irritatie en het samenklonteren van huidschilfers, waardoor de huid ontstoken raakt en er schilfertjes, jeuk en tekenen van irritatie ontstaan. Met name bij fijn en/of chemisch beschadigd haar.

wat kan je tegen roos doen

Is roos slecht voor je haar?

Hoewel hoofdroos op zichzelf meestal niet direct schadelijk is voor je haar, kan het indirect wel negatieve gevolgen hebben voor je haar en hoofdhuid;. Hoofdroos veroorzaakt bijvoorbeeld vaak jeuk. En veelvuldig krabben kan leiden tot beschadiging van de hoofdhuid. Wat weer haaruitval kan veroorzaken of verergeren.

Daarnaast is het zo dat als je door het krabben wondjes op je hoofdhuid krijgt, deze kunnen ontsteken. Dit kan leiden tot haaruitval en verdere irritatie. Ook kunnen de hoofdroos schilfers ervoor zorgen dat je haar droger en breekbaarder wordt. Maar van deze mogelijke gevolgen is gelukkig alleen sprake bij hardnekkige roosklachten.

Hoe kom ik van roos af?

Roos gaat vaak vanzelf over, wanneer de uitlokkende triggers vermeden worden. Toch kan het fijn zijn om je lichaam hier een handje mee te helpen. Vooral omdat roos jeukt. Maar ook om te voorkomen dat roos terugkomt. Hieronder heb ik daarom een stappenplan gezet.

anti roos shampoo

Hoofdroos behandelen: wat te doen tegen roos?

Maar dan de tips tegen schilfers (hoofdhuid). Stap één in het behandelen van de hoofdroos schilfers, is het gebruik van de juiste shampoo. Er zijn onwijs veel anti-roos shampoos op de markt, waarvan maar weinig shampoos doen wat ze beloven. Sterker nog; anti-roos shampoo maakt de roos schilfers en jeukende hoofdhuid vaak erger. Waarom? Ik denk omdat wij de producten dan blijven kopen? Een beetje vergelijkbaar met fanatieke Labello gebruikers. In het stappenplan hieronder help ik je!

Stap 1. Schilfers hoofdhuid verwijderen met anti roos shampoo

Je kunt het beste starten met het, om de dag, gebruiken van een anti-roos shampoo. Laat deze vijf a tien minuten inwerken en spoel de shampoo goed uit met lauwwarm water. Een goede anti-roos shampoo bevat wat mij betreft tenminste één van de volgende ingrediënten: ureum, piroctone olamine, zinkpyrithion of seleensulfide. Ze verwijderen de oude cellen.

Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet. Alleen de onderste twee shampoos uit de lijst bevatten sulfaten. Het gaat om sodium laureth sulfaat. Een veel milder sulfaat dan sodium lauryl sulfaat en dat bovendien wordt aangevuld met terug-vettende oliën! Deze zijn niet geschikt als je allergisch bent voor cocamidopropyl betaine.

hoofdhuid schilfers

Stap 2. Haren wassen met milde shampoo

Als je merkt dat de hoofdhuid schilfers minder worden, dan kun je de anti-roos shampoo nog één keer per week of één keer per twee weken gebruiken. Puur als onderhoudsbehandeling. De overige dagen kun je een 'gewone' shampoo gebruiken. Spoel de shampoo altijd goed uit, want achtergebleven zeepresten kunnen voor irritatie zorgen. Hieronder heb ik een aantal goede voorbeelden gezet! Ben je ook op zoek naar een goede haar olie die je haren niet vet maakt? Dan zou ik voor Bio Silk oil gaan.

hoofdroos

Stap 3. Haaruitval door hardnekkige roos remmen

Helaas kan roos uiteindelijk zelfs voor haaruitval zorgen. Het gaat hierbij wel om een agressieve vorm van roos. Die vaak niet goed behandeld is. Of niet goed behandeld kan worden. Er is sprake van vastzittende schilfers op de hoofdhuid die een groot deel van de huid bedekken. Hierdoor ontstaat er een constante ontstekingsreactie van de haarzakjes. Wat er uiteindelijk dus voor kan zorgen dat de haren gaan uitvallen.

Meestal gaat het om een tijdelijke vorm van haaruitval. Dat weer herstelt als de roos klachten verminderen. Een huisarts kan eventueel ketoconazol hoofdgel (op recept verkrijgbaar) voorschrijven als bovenstaande producten niet voldoende werken. Sommige artsen en onderzoekers beweren dat rozemarijnolie roosklachten en haaruitval kan verhelpen. Toch zou ik met hoofdroos wel oppassen met rozemarijnolie. In deze blog vertel ik je hier meer over: Rozemarijn olie haar trend.

haaruitval roos

Misschien vind je dit ook interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram