Slechte huid
Het hebben van een slechte huid heeft voor iedereen natuurlijk weer een andere betekenis. Zo kun je een paar puistjes en mee-eters als een slechte huid beschouwen, maar bijvoorbeeld ook het hebben van een droge huid, omdat je huid normaal eerder vet dan droog is. In deze blog laat ik voorbeelden van een 'slechte' huid zien en geef ik voorbeelden van goede producten onderaan deze blog!
Hoe ziet een slechte huid gezicht of lichaam eruit?
Zoals ik hierboven ook al aangaf, heeft een slechte huid voor iedereen weer een andere betekenis. Hoe een slechte huid eruitziet, hangt daarom ook helemaal af van wat jij onder 'slecht' verstaat. Wanneer je bijvoorbeeld altijd een egale huid hebt gehad en plotseling last krijgt van verstopte poriën of puistjes, kan je dit als een slechte huid ervaren.
Terwijl dit voor iemand met een jarenlange achtergrond met acne geen big deal is en er meer aan de hand moet zijn om te spreken over een slechte huid. Wel worden huidveranderingen in het algemeen vaak gezien als het hebben van een slechte huid, omdat je huid er eerst anders uitzag.
Deze verandering kan tijdelijk zijn, maar ook langer duren, en zowel op je gezicht verschijnen als op andere plekken van je lichaam. Voor beide geldt dat ze vaak onzeker maken. Huidveranderingen, die vaak als een slechte huid worden gezien, zijn: het hebben van een droge huid, vette huid, onzuivere huid, verwijde poriën, doffe huid, rode huid, verouderde huid, noem maar op!
In deze blog geef ik voor de meest voorkomende huidklachten en huidverzorging tips (onderaan).
Slechte huid oorzaken
Het hebben van een 'slechte' huid kan verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen voor de hand liggend zijn, maar ook lastiger te achterhalen. Hieronder heb ik de meest voorkomende 'slechte huid oorzaken' op een rijtje gezet.
Slechte huid door roken
Dat roken ook een negatief effect op je huid kan hebben, weet denk ik iedereen wel. Hierin lijkt roken de huid vooral te verouderen. Dit komt omdat de schadelijke stoffen in tabak ervoor zorgen dat collageen- en elastinevezels versneld afbreken. En deze vezels zijn juist nodig voor een stevige en gezonde huid.
Het gevolg hiervan is daarom ook dat de huid haar stevigheid en elasticiteit verliest. Wat zich uit in de vorm van fijne lijntjes, rimpels en ook een doffere huid. Daarnaast is inmiddels ook bekend dat roken onze bloedvaten vernauwt. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar de huid ook af. Net als alle voedingsstoffen en het zuurstof dat bloed naar de huid vervoert. Het gevolg? De huid gaat er dof en grauw uitzien.
Bovendien zorgt deze vermindering van zuurstoftoevoer er ook voor dat het voor je lichaam lastiger wordt om wonden te genezen. Verder is inmiddels ook aangetoond dat (langdurig) roken ervoor kan zorgen dat je talgklieren meer talg produceren en ook sneller verstopt raken. Dit zorgt voor een vette huid maar ook een onzuivere huid in de vorm van pukkeltjes en puistjes.
Lees hier meer over een onzuivere huid en mijn tips: Acne bij volwassenen of Acne vulgaris (jeugdpuistjes).
Slechte huid door stress
Een andere bekende factor die kan zorgen voor een 'slechte' huid, is stress. Hierin heeft stress onder andere een negatieve invloed op bestaande huidaandoeningen als eczeem en psoriasis. Hierin behoort stress namelijk tot de uitlokkende factoren, waardoor een verhoging van stress kan zorgen voor een verergering van de huidklachten.
De reden hiervoor lijkt vooral te zitten in een verminderde barrièrefunctie als gevolg van een verhoogde productie van het stresshormoon cortisol. Door deze verminderde huidbarrière ben je kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Wat ervoor zorgt dat je huid gevoeliger raakt voor irritaties. Ook wordt de huid droog, doffer en sneller ouder.
Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat stress voor een toename van vrije radicalen zorgt (huid verouderende stofjes) maar ook voor een snellere afbraak van genetisch materiaal (DNA). Wat beide zorgt voor het vroegtijdig stoppen van cel vernieuwing en zo voor het versneld verouderen van je huid. Toch is deze oorzaak lastig, want stress kun je lang niet altijd voorkomen.
Lees hier meer over mijn product tips bij tekenen van huidveroudering: Productadvies huidveroudering.
Slechte huid voor menstruatie (onzuiverheden gezicht)
Misschien herken je jezelf hier wel in; iedere maand krijg je vlak voor je menstruatie last van (meer) puistjes en mee-eters. Het is een probleem dat veel vrouwen ervaren. Maar door wat krijg je puisten? En waarom telkens precies voor of tijdens je menstruatie? Hormonale schommelingen zijn hier de grote boosdoener van. Er vindt met name een verandering plaats in de aanwezigheid van de hormonen: oestrogeen en progesteron.
Vlak voordat je menstruatie start, neemt het progesterongehalte in je bloed toe. Dit zorgt voor een verhoogde talgproductie en zo voor een grote kans op verstopte poriën en puistjes. Maar ook een vette huid omdat je poriën meer talg produceren. Daarnaast kan de menstruatiecyclus ook invloed hebben op de gevoeligheid van je huid.
Sommige vrouwen merken dat hun huid gevoeliger wordt voor irritaties of roodheid tijdens bepaalde fasen van hun cyclus. Een 'voordeel' aan deze oorzaak van een 'slechte' huid is dat het vaak maar tijdelijk is. Een nadeel is echter dat het wel constant weer terugkomt. Onderaan geef ik een aantal tips om de ernst van de klachten te verminderen!
Lees hier mijn tips tegen een onzuivere huid: Productadvies acne.
Slechte huid na stoppen pil
Een andere factor die ook voor hormonale veranderingen kan zorgen, is het stoppen met de anticonceptiepil. Veel vrouwen merken bijvoorbeeld dat ze opeens last krijgen van een vette huid na het stoppen met de anticonceptiepil. Wat vervolgens weer kan leiden tot acne en puistjes.
Dit komt omdat de anticonceptiepil de talgproductie eigenlijk een beetje onderdrukt. Wanneer je hier plotseling mee stopt, leidt dit helaas vaak tot een plotselinge toename van de talgproductie en zo tot verstopte poriën. Maar naast een onzuivere huid kunnen deze hormonale veranderingen ook leiden tot andere huidproblemen, zoals een droge huid, roodheid, gevoeligheid en de huid kan er schilferig uitzien.
Wel is het belangrijk om op te merken dat de reactie van de huid op het stoppen met anticonceptiepillen voor elke vrouw anders kan zijn. Sommige vrouwen ervaren helemaal geen veranderingen in hun huid, terwijl anderen wel significante veranderingen opmerken. Onderaan deze blog geef ik mijn tips!
Slechte huid door alcohol
Het drinken van (te veel) alcohol kan ook een negatieve invloed op je huid hebben. Overmatig alcoholgebruik kan namelijk leiden tot uitdroging en zo zorgen voor een droog huidtype. Daarnaast zorgt alcohol ook vaak voor wat roodheid in het gezicht als gevolg van het (tijdelijk) verwijden van de bloedvaatjes in je gezicht.
Hier is op zich niets ergs aan, maar als dit regelmatig gebeurt, heeft je lichaam moeite met het herstellen ervan, waardoor de roodheid permanent zichtbaar kan zijn. Bijvoorbeeld in de vorm van couperose vaatjes. Maar overmatige alcoholinname kan er ook voor zorgen dat de huid rood wordt als gevolg van ontstekingen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij rosacea.
Maar kan zich ook uiten in een verergering van acne, eczeem en psoriasis. Tegelijkertijd zorgt alcohol er ook voor dat het aantal antioxidanten in je lichaam afneemt. En deze antioxidanten zijn juist nodig om de huid tegen dit soort ontstekingen te beschermen. Maar ook tegen schade door vrije radicalen (schadelijke stofjes in de lucht) en zo tegen veroudering.
Slechte huid door drugs
Naast (overmatig) alcoholgebruik, kan ook drugsgebruik zorgen voor veranderingen aan je huid en zo voor een slechte huid. Zo kan cocaïne zorgen voor het uitdrogen van je huid. Je huid kan er schilferig uitzien en dode huidcellen kunnen zich gaan opstapelen. Daarnaast droogt cocaïne ook je lippen uit, waardoor deze uitdrogen en vaak ook barsten. Ze staan ook wel bekend als de zogeheten "cracklips".
Ook methamfetamine gebruikers krijgen op den duur vaak last van huidproblemen. Het gaat hierbij om de zogenaamde 'meth mijten'. Je denkt dan dat er beestjes onder de huid kruipen, die er helemaal niet zijn. Hierdoor gaan mensen obsessief krabben, waardoor er allemaal krabwondjes ontstaan.
En ook zwaar marihuanagebruik kan in verband worden gebracht met een 'slechte' huid. Het gaat hierbij vooral om het ontstaan van een onzuivere huid. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de invloed die cannabis op onze hormoonspiegel en talgproductie heeft. Doordat deze veranderen kan er een onzuivere huid ontstaan in de vorm van roodheid, puistjes en mee-eters.
Slechte huid zwanger
Net als het stoppen met de anticonceptiepil en hormonale schommelingen in je menstruatiecyclus, kan een zwangerschap ook behoorlijk wat huidveranderingen met zich meebrengen. Hoewel niet alle zwangere vrouwen dezelfde huidproblemen ervaren, zijn er wel een aantal huidveranderingen die veel voorkomen.
Sommige vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap acne ontwikkelen of merken dat bestaande acne verergert. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen die voor een verhoogde talgproductie zorgen. Daarnaast is striae vorming natuurlijk ook een bekende vorm van huidveranderingen tijdens de zwangerschap. Dit zijn kleine scheurtjes in de huid die rood, paars of lichtbruin van kleur zijn.
Ook melasma, oftewel zwangerschapsmasker, is een veelvoorkomende huidaandoening die tijdens de zwangerschap kan optreden. Er verschijnen dan donkere vlekken of verkleuringen op de huid in de vorm van een masker.
Verder ervaren sommige zwangere vrouwen jeuk tijdens de zwangerschap. Zwangerschapsjeuk ontstaat vooral op de buik. Waarschijnlijk als gevolg van het uitrekken van de huid in combinatie met een verandering in de bloedstroom..
Liever naar mijn huidverzorging tips voor tijdens de zwangerschap? Bekijk dan: Productadvies zwangerschap.
Ineens slechte huid door b12
Ook een slechte huid door B12-tekort is een mogelijke oorzaak van een slechte huid. Het gaat hierbij om een tekort aan B12, wat kan leiden tot specifieke huidveranderingen. Zo kan een ernstig tekort aan vitamine B12 mogelijk zorgen voor pernicieuze anemie. Dit is een vorm van bloedarmoede. Dit geeft voornamelijk lichamelijke klachten, maar zorgt vaak ook voor een bleke huid.
Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot hyperpigmentatie. Oftewel een toename van pigment op bepaalde plekken van de huid en zo de vorming van pigmentvlekken. Verder kan een tekort aan B12 ook zorgen voor (meer) huidontstekingen, waaronder roodheid, puistjes, mee-eters en zo een onzuivere huid.
Wat te doen tegen slechte huid?
Hierboven heb ik kort een aantal mogelijke oorzaken van een 'slechte' huid neergezet. Hieronder lees je voor een aantal huidklachten met product tips. Naast deze huidverzorging tips is het natuurlijk ook echt de moeite waard om te kijken of je iets aan de uitlokkende oorzaak kan verminderen! En zorg bij voorkeur ook voor een gevarieerde voeding, gezonde levensstijl, goede bescherming tegen uv straling, wassen met lauwwarm water ipv heet water en X.
De volgorde van onderstaande huidverzorging tips, zijn in de ochtend: reinigen > dagcrème > zonnebrand > make up. En in de avond: reinigen > exfoliant > optioneel serum > nachtcrème.
Tips bij onzuivere huid gezicht
Voor een meer egale en zuivere huid kunnen onderstaande producten helpen. Bovendien hebben ze ook een positief effect op ontstekingen, waardoor de kans groot is dat je huid er snel rustiger uit ziet!
- CeraVe reiniger gel - reiniger
- Paula's Choice BHA exfoliant - exfoliant
- CeraVe moisturizer lotion - dag/nachtcrème
- Beauty of Joseon sun - zonnebrand
Tips bij een droge huid
- CeraVe reiniger lotion - reiniger
- Paula's Choice AHA gel - exfoliant
- Biodermal droge gevoelige huid crème - dag/nachtcrème
- Biodermal zonnecrème - zonnebrand
Tips bij een vette huid
- ZARQA reiniger gel - reiniger
- Paula's Choice BHA exfoliant - exfoliant
- Paula's Choice moisturizer gel - dag/nachtcrème
- Beauty of Joseon sun - zonnebrand
Tips bij een rode huid
- SMPL skincare reiniger lotion - reiniger
- Paula's Choice AHA gel - exfoliant
- Eucerin AtopiControl crème - dag/nachtcrème
- Biodermal zonnecrème - zonnebrand