Cetaphil zegt je misschien niet meteen iets, maar het cosmetica merk wordt in Nederlands steeds populairder. Zelf snap ik deze hype niet helemaal. Er zitten zeker een paar producten tussen die het proberen waard zijn. Maar de meeste formuleringen zijn niet zo huidvriendelijk. In deze Cetaphil review laat ik zien welke producten ik wel en niet adviseer.
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Cetaphil review
Het merk Cetaphil focust met hun productaanbod op verschillende huidproblemen. Waaronder de huidaandoeningen: eczeem, rosacea, psoriasis, acne, een droge huid en een gevoelige huid. Dit betekent natuurlijk niet meteen dat de producten ook daadwerkelijk geschikt zijn voor deze huidproblemen. Maar het geeft wel al aan dat het merk zich bezig houdt met de medische kant. In plaats van alleen de cosmetische kant.
Wat ook opvalt is dat het product aanbod beperkt is. Dit is absoluut geen slecht teken. Eerder een goed teken, omdat er zo meer aandacht aan de product formuleringen besteed kan worden. Ik heb de populairste Cetaphil producten beoordeeld. Dit zijn de Cetaphil reinigers en de Cetaphill crème.
Je leest mijn Cetaphil review hieronder!
Cetaphil hydraterende crème
Een populair product is de Cetaphil hydraterende crème. Geschikt voor zowel het gezicht als het lichaam. En verkrijgbaar in zowel een potje als een tube. Ik zou nooit voor de crème in het potje gaan. Allereerst, omdat veel actieve ingrediënten, zoals antioxidanten, niet overleven in potjes. Ze zijn namelijk gevoelig voor zonlicht en zuurstof.
En dan de tube. Is die wel het proberen waard? Ik vind zelf van niet. De crème bevat zeker een mooi lijstje aan hydraterende ingrediënten. Zoals: glycerine, petrolatum, zonnebloemolie, amandelolie en dimethicone.
Maar, helaas zit er ook benzyl alcohol in. Dit is een geurstof waar je veel mensen gevoelig op reageren. Met name als je al last hebt van een gevoelige huid, zorgt dit ingrediënt vaak voor problemen.
Cetaphil milde huidreiniger
Ook de Cetaphil huidreiniger is een bestseller. Toch zou ik deze reiniger laten staan. Volgens het merk gaat het om een kalmerende en verzachtende reiniger. Die uitsluitend bestaat uit milde ingrediënten. Maar dit is niet het geval. Zo bevat de reiniger een hoge concentratie propelyne glycol. Wat bij veel mensen een overgevoeligheidsreactie uitlokt.
Daarnaast bevat de reiniger de agressief reinigende stof Sodium Lauryl Sulfaat. Deze stof verwijdert, naast vuil, ook gezonde stoffen van je huid. En het droogt de bovenste huidlaag uit. Je ziet deze reinigende stof bijvoorbeeld ook veel terug in shampoos. Zelfs hier zorgt het bij veel mensen voor problemen. Laat staan wanneer je het op je gezicht smeert..
Cetaphil Pro Itch Control kalmerende huidreiniger
Een betere reiniger is deze Cetaphil Itch Control kalmerende huidreiniger. In tegenstelling tot de Cetaphil reiniger hierboven, bevat deze reiniger namelijk geen agressieve ingrediënten. De reiniger bestaat zelfs voor het grootste deel uit shea butter. Een verzachtend, beschermend en hydraterend ingrediënt.
Verder hebben ze gebruik gemaakt van een mild reinigend ingrediënt: sodium trideceth sulfate. Een goed alternatief op de agressief reinigende sulfaten. Daarnaast zijn er ook nog allerlei andere hydraterende en terug vettende stoffen aan de reiniger toegevoegd. Die ervoor zorgen dat uitdroging van de huid voorkomen wordt. Zo zie ik dat er een relatief hoge concentratie zonnebloemolie in zit, glycerine en allantoïne. Dit laatste ingrediënt werkt ook kalmerend.
Wat ik wel minder aan deze reiniger vind, is dat ze het hebben over een ‘Itch control’ reiniger. Oftewel, een reiniger tegen een jeukende huid. Maar ik zie helemaal geen ingrediënten die direct jeukstillend werken. Zoals bijvoorbeeld haver extract.
Het is natuurlijk wel zo dat de verzorgende ingrediënten uit de reiniger, indirect bijdragen aan vermindering van jeuk klachten. Omdat ze je huid barrière versterken. Maar voor een speciale anti-jeuk reiniger, hadden er wat mij betreft meer jeukstillende ingrediënten in mogen zitten.
Cetaphil Pro Itch Control Hydraterende melk
Naast de Itch control kalmerende reiniger hierboven, verkoopt Cetaphil ook deze Itch control hydraterende melk. Wat meteen opvalt aan de ingrediëntenlijst, is dat het veel ingrediënten bevat die de kalmerende reiniger hierboven ook bevat. Zo bevat deze reiniger ook weer: zonnebloemolie, shea butter, gycerine en allantoïne. Een groot verschil is wel dat deze reiniger geen 'één sulfaat bevat.
De reiniger is daarom nog huidvriendelijker dan de reiniger hierboven. En dus zeker het proberen waard! Ook als je last hebt van een gevoelige huid Of huidproblemen als rosacea, couperose en clownseczeem is de reiniger geschikt.
Cetaphil Dermacontrol Schuimende Reiniger
De ingrediëntenlijst van deze schuimende reiniger verbaasde me echt. En dan niet in positieve zin. De reiniger bestaat namelijk voor een groot deel uit irriterende geurstoffen: amyl cinnamal, benzyl benzoate, citronellol, geraniol en linalool. Geurstoffen die je meestal niet in dit soort hoge concentraties terugziet.
Het zijn geurstoffen die bekend staan om het uitlokken van contacteczeem. Ze worden zelfs gebruikt bij zogeheten plakproef testen. Een allergie test, waarbij stoffen op de huid worden geplakt die bekend staan om het uitlokken van huidallergieën. Om zo te achterhalen waar je allergisch voor bent. Een reiniger die je liever laat staan dus!
Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt skippen, omdat ze schadelijke ingrediënten bevatten? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina. Hier plaats ik regelmatig story's over merken die je beter kunt laten staan. Ben je vooral benieuwd welke producten je wél met een gerust hart kunt opsmeren? Bekijk dan mijn gratis product adviezen pagina!