Sophia Mae review
27 januari 2022 
6 min. leestijd

Sophia Mae review

Ik denk dat iedereen de lancering van Sophia Mae, opgericht door Monica Geuze, wel voorbij heeft zien komen. Het lifestyle merk verkoopt op dit moment geurenkaarsen, geurstokjes, kamersprays, een dankbaarheidsnotitieboek en een balsem. Stuk voor stuk mooi vormgegeven. In een chique, minimalistische verpakking. Zelf ben ik groot fan van geurstokjes en kamersprays. Maar waar ik natuurlijk vooral benieuwd naar ben is de Sophia Mae balsem. Je leest het hier!

Of bekijk hier mijn mijn top 7 beste lippenbalsems!


Alternatieven op de Sophia Mae Balm

Eerst even dit.. Misschien heb je helemaal geen zin om de hele blog door te lezen en ben je vooral op zoek naar een goed alternatief op de Sophia Mae Eternal balm. Verderop in deze blog geef ik een aantal product tips, maar hieronder vind je alvast mijn favorieten!

Sophia Mae Eternal Balm - verpakking

Op de Sproet Instagrampagina kreeg ik de laatste dagen steeds vaker de vraag of ik een Sophia Mae review online kon zetten. Zelf was ik hier ook heel benieuwd naar, dus dook ik in het productaanbod. Wat ik onder andere tegen kwam was een huid, - en lippenbalsem.

In tegenstelling tot veel andere cosmetica producten, zit deze balsem verpakt in een tube, dus dat begint al goed! Dit betekent namelijk dat er geen licht en zuurstof bij de ingrediënten kan komen, waardoor ze langer hun effectiviteit behouden.

sophia mae review

Sophia Mae Eternal balm - ingrediënten

De verpakking ziet er dus goed uit. Maar hoe zit het met de ingrediënten? Wat je in de ingrediëntenlijst van een huid,- en lippenbalsem vooral wilt terug zien, zijn hydraterende en beschermende ingrediënten. De meeste mensen gebruiken een balsem tenslotte voor een droge huid, droge handen of droge lippen.

Daarnaast is het belangrijk dat een balsem een afdekkend laagje over de huid of lippen legt. Hierdoor worden gezonde stoffen beter in de huid vastgehouden en schadelijke stoffen effectiever tegengehouden. Je creëert op die manier eigenlijk een soort extra huid barrière.

En gelukkig bevat de Sophiae Mae balsem deze afdekkende ingrediënten. Zo zie ik dat er petrolatum (vaseline) en paraffinum liquidum in zit. Beide ingrediënten zijn minerale oliën en staan bekend om hun afdekkende eigenschappen. En zo om hun beschermende en herstellende werking op de huid en lippen.

Sommige mensen vermijden minerale oliën, zoals petrolatum en paraffinum liquidum, in hun cosmetica producten. Omdat ze denken dat het je poriën verstopt, je er puistjes van krijgt én dat het je huid verstikt. Dit is echt een fabeltje!

Verschillende studies hebben laten zien dat talg gewoon nog de huid uit kan treden, na het smeren van minerale oliën. Zelfs wanneer je 100% minerale oliën op de huid smeert, verstopt het je poriën niet. En wat betreft het ademen van je huid, dit doet je huid doormiddel van zuurstofrijk bloed. Niet door de buitenlucht!

Eternal balm

Wat ook in de Sophia Mae Eternal balm zit, is het ingrediënt lanoline. Dit ingrediënt hydrateert je huid en lippen onwijs. En zie je daarom graag terug in moisturizer of balsem. Wel is het belangrijk om te weten dat je een lanoline allergie kunt hebben. Voor deze mensen is de balsem dus niet geschikt!

Wat ik verder nog op de tube zie staan, zijn de ingrediënten: sojaboon olie en castorolie. Beide ingrediënten hebben een voedend, hydraterend en herstellend effect op de huid en lippen. Daarnaast zit castor olie vol met vitamine E. Een krachtig antioxidant. Die trouwens ook nog als los antioxidant aan de balsem is toegevoegd.

Zelf gebruik ik deze castor olie wekelijks in mijn wimpers, omdat studies hebben uitgewezen, dat het je haargroei zou kunnen stimuleren. Dit lijkt ook te werken. Maar ik twijfel altijd of het écht werkt of dat het gewoon tussen m'n oren zit... Maar één ding is zeker: het smeren kan in ieder geval geen kwaad!

Sophia Mae Eternal Balm - geurstoffen

Naast alle goede ingrediënten, is er ook een ingrediënt waar ik minder fan van ben. Zo zie ik als derde ingrediënt op de ingrediëntenlijst staan 'aroma'. Dit betekent dat er stoffen zijn gebruikt, om het product een lekkere geur te geven. Dit kán irriterend werken, maar hoeft niet zo te zijn. Het ligt heel erg aan de gebruikte stoffen.

Als er bijvoorbeeld lavendel extracten of citrus stoffen gebruikt zijn om de lippenbalsem lekker te laten ruiken, is dit een slecht teken. Deze stoffen irriteren je huid en lippen namelijk enorm. Maar als er gebruik is gemaakt van vanille, is dit niet zo erg. Ik heb Sophia Mae gevraagd welke stoffen voor het aroma gebruikt zijn. Zij gaven aan dat het om rozen en vanille gaat.

Sophia Mae review

Rozen zijn hierin de grote boosdoener. Dit bevat namelijk allerlei geurstoffen. Zoals limonene, linalool, hydroxycitronellal. Deze geurstoffen staan achterin de ingrediëntenlijst. Over het algemeen is de vuistregel: hoe lager een ingrediënt op de ingrediëntenlijst staat, hoe lager de gebruikte concentratie. Bij geurstoffen zit dit anders.

Geurstoffen zitten namelijk verwerkt in parfum of aroma. En moeten óók nog apart benoemd worden. In het geval van deze balsem, staat aroma als derde ingrediënt in de ingrediëntenlijst.  De geurstoffen die in het aroma zitten, staan helemaal achteraan de lijst. Omdat de cosmetica wet verplicht heeft dat deze geurstoffen apart, achteraan, in de ingrediëntenlijst gezet moeten worden. Dit, omdat deze geurstoffen bij veel mensen voor irritatie of allergieën zorgen. Ik zou deze geurstoffen zelf altijd vermijden in cosmetica. In deze blog vertel ik hier meer over: Natuurlijke cosmetica: goed of slecht?

Sophia Mae monica geuze

Ik heb mijn eerlijke mening trouwens aan Sophia Mae doorgegeven, En ze pakte dit heel sportief op! Ze gaven aan veel aan dit soort feedback te hebben en dit mee te nemen voor in de toekomst.

Sophia Mae balm

Sophia Mae Eternal balm - beloftes

En what about de product beloftes? Wat de balsem belooft, is dat het je huid en lippen verzacht, beschermt en verzacht. Op zich zitten er genoeg stoffen in die dit effect ook geven. Denk aan petrolatum (beschermt), paraffinum liquidum (beschermt), castor olie (hydrateert), sojaboon olie (hydrateert) en salicylzuur (verzacht).

Maar, er is één grote maar: de balsem bevat, zoals ik hierboven al schreef, ook een aantal geurstoffen. Deze geurstoffen zie je veel terug komen in cosmetica producten met een geurtje. En staan bekend om het uitlokken van irritaties en allergieën bij langdurig smeren.

Toch wordt de balsem geadviseerd aan extreme droge huidaandoeningen. En dat zou mijn advies niet zijn. De huid barrière van deze huidaandoeningen is droog en verslechterd. Hierdoor dringen goede stoffen dieper de huid in, maar ook de slechte, schadelijke stoffen. Waaronder geurstoffen. Dit zal zeker bij deze huidtypes zorgen voor huidirritaties en contact allergieën.

Echt super zonde als je het mij vraagt. Want als deze geurstoffen niet waren toegevoegd, zou het echt een hele goede, verzachtende en herstellende balsem zijn. Die ook effectief kan worden ingezet bij huidaandoeningen, als: een extreem droge huid, droge lippen, ortho-ergisch contacteczeem, hypostatisch eczeem, littekens en een jeukende huid. Hopelijk halen ze deze geurstoffen in de toekomst uit de balsem. Dan zou ik de balsem 100% ook zelf bestellen en adviseren!

Sophia Mae review

Gratis product advies!

Ben je benieuwd welke producten ik per huidtype advies? Bekijk dan mijn gratis online productadviezen! Hier vind je voor heel veel verschillende huidklachten een productadvies op maat. Met daarin, stap voor stap, voorbeelden van huidvriendelijke en effectieve producten. Ben je specifiek op zoek naar een hydraterende en beschermende balsem? Dan kan ik onderstaande balsems aanraden:

Deze product adviezen vind je misschien ook interessant!

sproet productadvies


Benieuwd welke cosmetica merken je beter kunt skippen, omdat ze schadelijke ingrediënten bevatten? Volg dan de Sproetonline Instagram pagina. Hier plaats ik regelmatig story's over merken die je beter kunt laten staan. Ben je vooral benieuwd welke producten je wél met een gerust hart kunt opsmeren? Bekijk dan mijn gratis product adviezen pagina of overige reviews!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen. En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram