
Voorbereiding huid voor stranddag
Spontaan een dagje naar het strand. De één kun je ervoor wakker maken en bij de ander slaat de paniek meteen toe. Welke bikini moet ik aan? Wil ik me nog scheren? Ga ik m'n nagels lakken? Is er een manier om snel van deze witte benen af te komen? Geen stress! In deze blog ga ik je helpen om je huid optimaal voor te bereiden op een dagje strand!
Wat gebeurt er als zonlicht je huid raakt?
Voordat ik verder ga met mijn voorbereidingstips, wil ik eerst nog even kort uitleggen wat zonlicht nou precies met je huid doet. Ik blijf tenslotte een huidtherapeut Bij veel mensen roept zonlicht vrijwel direct associaties op met ontspanning, een vakantie gevoel en een lekker bruin kleurtje.
Toch is het belangrijk om ook bewust te zijn van de nadelige effecten die zonlicht met zich mee kan brengen. En dan vooral op onze huid. Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling. Hierin speelt Uv-straling de belangrijkste rol in huidveranderingen, als: pigmentvlekken, veroudering en verbranding.
- UVA: dringt diep door in de huid en speelt een grote rol bij huidveroudering en pigmentvlekken.
- UVB: is verantwoordelijk voor zonnebrand en kan op termijn leiden tot DNA-schade.
- UVC: wordt grotendeels door de atmosfeer tegengehouden en bereikt ons niet.
Wanneer Uv-stralen in de huid doordringen, kunnen ze het DNA in onze huidcellen beschadigen. Het lichaam probeert deze schade te herstellen. Dit lukt op zekere hoogte. Maar als we spreken over een dag strand is deze schade gewoonweg te groot. Het lukt je huid meestal niet om volledig te herstellen. Wat kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering of, op lange termijn, in huidkanker.
Voordelen van zonlicht
Ik zal beginnen met de voordelen van zonlicht, want die zijn er ook. Wanneer onze huid namelijk in de zon komt, maakt het vitamine D aan. Hier is UV-B straling verantwoordelijk voor. Vitamine D is essentieel voor onder andere gezonde botten, het immuunsysteem en een algeheel goede stemming. Daarnaast geeft een zongebruind kleurtje ons ook vaak een goed gevoel.
Nadelen van zonlicht
Gek genoeg staat alles vaak mooier en leuker met een zongebruind kleurtje. Je make-up, je haar, je kleding, je zwemkleding. Maar hoewel een bruin kleurtje aantrekkelijk lijkt, is het eigenlijk geen goed teken. Deze pigmentvorming houdt namelijk in dat je huid zichzelf heeft proberen te beschermen tegen (verdere) zonschade. Wat op korte,- en lange termijn risico's met zich mee kan brengen:
Korte termijn gevolgen
- Verbrand door de zon: ik denk dat vrijwel iedereen dit wel eens heeft meegemaakt. Je huid is rood, voelt branderig aan, doet zeer, is warm en heel gevoelig voor aanraking. en is warm.
- Zonneallergie: wanneer je overgevoelig bent voor zonlicht en/of lang niet in de zon hebt gezeten, kun je last krijgen van huiduitslag of zonneallergie. Vaak in de vorm van roodheid en kleine bultjes.
Lange termijn gevolgen
- Huidveroudering: langdurige en frequente blootstelling aan de zon zorgt ervoor dat onze huid elasticiteit verliest en collageen versneld afbreekt. Dit uit zich onder andere in rimpels en pigmentvlekken.
- DNA-schade: wanneer DNA schade niet meer hersteld kan worden, geeft dit een verhoogd risico op huidkanker. Denk hierbij aan een basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.
Hoe huid voorbereiden dagje strand?
Belangrijk dus om verstandig met de zon om te gaan! Bijvoorbeeld door je goed in te smeren. Maar er zijn ook nog andere dingen die je kunt doen om je huid een handje te helpen met het herstel. Of voor te bereiden op een dagje strand. Hieronder lees je mijn tips!
1. Verzorg je huid goed
Mijn advies is om je huid in de zomer wat extra aandacht te geven. Zeker als het zo zonnig is. Smeer bijvoorbeeld dagelijks een voedende bodylotion. Die zowel hydraterende als huidherstellende stoffen bevat. Hoe beter je huidbarriere functie werkt, hoe krachtiger je huid zich kan weren tegen de zon.
Fijne ingrediënten om terug te zien in de ingrediëntenlijst van je bodylotion zijn; Hyaluronzuur, Glycerine, Ceramiden, Panthenol, Niacinamide, Vitamine C, Vitamine E, Zoethout. Bekijk hier mijn favoriete bodylotions: Beste bodylotion.
2. Exfolieer eventueel
Veel merken, magazines en websites raden het aan om vooraf aan een dag strand lekker te gaan scrubben. Dit zou er tenslotte voor zorgen dat je bruine kleurtje de volgende dag langer blijft zitten. Maar wist je dat scrubben alles behalve goed voor je huid is? Het verwijdert namelijk niet alleen de dode huidcellen. Maar ook de gezonde daaronder. En die heb je juist nodig!
Wat je wel kunt doen is exfoliëren met een chemische scrub. Oftewel zuren die dode huidcellen op een gecontroleerde manier losweken. Zonder te schuren. Het zorgt ervoor dat je huid gladder wordt, je bruine kleurtje egaler blijft en je verzorgingsproducten beter worden opgenomen. Doe dit bij voorkeur wel twee dagen voordat je naar het strand gaat. Bekijk mijn favorieten hier: Beste exfoliant.
3. Scheer op de juiste manier
Scheren is nog altijd de meest gekozen ontharingsmethode. Vooral vanwege het gemak en het snelle resultaat. Wel kan scheren voor vervelende huidklachten zorgen. Zeker direct erna. Denk aan: jeuk, ingegroeide haartjes en de bekende scheerbultjes. Zorg er daarom voor dat je scherpe scheermesjes gebruikt. Die het liefste uit één mesje bestaan.
Scheer altijd met de haargroei mee, doe dit de dag vóór je stranddag en gebruik een tussenstof. Zelf geef ik de voorkeur aan een natuurlijke olie, zoals olijfolie. Dit bevat geen onnodige toevoegingen, waardoor de kans op irritatie klein is. Bovendien zorgt de olie ervoor dat je scheermesje heel makkelijk over de huid glijdt. Wel even oppassen met de volgende die in de douche stapt, het kan glad zijn
4. Zorg voor goede zonbescherming
En dan het belangrijkste punt ter voorbereiding op een dagje strand: het smeren van de juiste zonnebrand. Ga het liefste voor een zonnebrand met minimaal SPF 30 en breng dit lekker royaal aan. Minstens één theelepel per ledemaat. Herhaal dit om de twee uur. Of direct na zwemmen en transpireren.
Vergeet de vaak vergeten plekjes niet: oren, voeten, achterkant van de knieën en je nek. Gebruik voor je gezicht eventueel een aparte zonnebrandcrème. Eentje die wat meer antioxidanten bevat en eventueel minder vet is, zodat je minder glimt. En de zonnebrand waarschijnlijk vaker aanbrengt. Eventueel kun je tussen twaalf en drie, wanneer de uv index het hoogste is, een pet of hoed dragen.
5. Vermijd parfum en agressieve producten
Waar ik ook op zou letten is het vermijden van parfum en geurstoffen. Zowel puur met je Eau de toilette als verwerkt in andere producten zoals je zonnebrand, gezichtscrème en/of bodylotion. Veel geurstoffen reageren namelijk met zonlicht. Ongemerkt lok je op die manier huidirritaties of zelfs pigmentvlekken uit.
Hetzelfde geldt voor hoge concentraties alcohol. Ook dit is vaak terug te vinden in zonnebrand producten, bodylotions, gezichtscrèmes, etc. In combinatie met zonlicht kan dit zorgen voor huidirritatie en vroegtijdige huidveroudering. Kies dus altijd voor parfumvrije verzorgingsproducten in de dagen voor en tijdens je stranddag!
6. Verzorg je huid ook na het strand
Belangrijk dus om je huid goed voor te bereiden op een dag strand. Maar minstens zo belangrijk is de nazorg. Je huid is tenslotte langere tijd in de zon geweest en hierdoor droger en/of gevoeliger geworden. Neem allereerst een lauwe douche om zout, zand en zonnebrandresten van je huid te verwijderen. Hierna is het belangrijk om je huid in te smeren met een voedende bodylotion.
Eentje waaraan het liefste zowel hertellende als kalmerende ingrediënten zijn toegevoegd. Dit hoeft dus geen aftersun te zijn. Aftersun is meer een commercieël dingetje. Het is vaak niets meer dan een bodylotion verpakt in een blauwe fles omdat dit uitstraalt dat het verkoelend werkt. Bovendien bevatten veel aftersuns irriterende stoffen om dit verkoelende effect tot stand te brengen..
Lang verhaal kort
Een goede huidverzorging voorafgaand aan je stranddag maakt écht het verschil. Door tijdig te beginnen met hydrateren, te exfoliëren (niet scrubben) en op de juiste manier te scheren, geef je jouw huid de beste start. Vergeet ook vooral niet om je goed in te smeren en je huid na het zonnen wat extra aandacht te geven.
En dan nog even dit.. De schaduw opzoeken is natuurlijk altijd beter dan de zon. Mijn advies is daarom ook om altijd een parasol mee te nemen. Overigens houdt een parasol lang niet alle uv stralen tegen, dus belangrijk om ook dan goed te smeren. Wil je wel graag dat zongebruinde kleurtje? Dan kun je eventueel ook overwegen om een goede zelfbruiner te smeren.