Ziekte van Grover: jeukende bultjes
15 juli 2023 
7 min. leestijd

Ziekte van Grover: jeukende bultjes

Een huidziekte waar niet vaak over gesproken wordt, is de ziekte van Grover. Een huidaandoening waarbij plotseling allemaal jeukende bultjes en andere huidafwijkingen optreden. Super vervelend, maar wat doe je er tegen? In deze blog vertel ik je er alles over!

Ziekte van Grover huidziekten

De ziekte van Grover, ook wel transiente acantholytische dermatose of Morbus Grover genoemd, is een vervelende en jeukende huidaandoening. De huidaandoening gaat namelijk gepaard met jeukende bultjes en huidafwijkingen die wekenlang kunnen aanhouden.

Het is een vrij onbekende aandoening dat vaak wordt geassocieerd met hevige inspanning en blootstelling aan ultraviolet licht. De Grover ziekte wordt namelijk vaker gezien bij mensen die veel in de zon zitten. Of zich regelmatig fysiek (zwaar) inspannen.

Adviezen als: draag luchtige kleding en vermijd uitlokkende factoren zijn niet altijd voldoende om de klachten te verminderen. Daarom heb ik onderaan deze blog ook nog een aantal goede smeertips gezet! Dit zijn de producten die ik in deze blog adviseer tegen de jeuk:

ziekte van grover

Waarom heet het de ziekte van Grover?

Misschien vind je het ook interessant om te weten waarom deze huidaandoening de naam 'ziekte van Grover' heeft gekregen. Of niet, dan kun je natuurlijk gewoon lekker verder scrollen! De ziekte van Grover, ook wel Grover ziekte genoemd, dankt z'n naam aan Ralph Grover. N  

Een Amerikaanse Dermatoloog die de symptomen, oorzaak en behandelmethode voor het eerst beschreef in de medische literatuur. Sommige noemen het ook wel de Grover ziekte of Transiente acantholytische dermatose

De reden dat de ziekte van Grover ook wel Transiente acantholytische dermatose genoemd wordt komt omdat Transiente verwijst naar transitie. Wat zou suggereren dat de huidaandoening van tijdelijke aard is. Meestal verdwijnt de ziekte van Grover namelijk binnen een paar weken tot maanden. Wel houden sommige mensen er langer last van. 

Het woord 'Acantholytische' is een term dat gebruikt wordt om het loslaten van huidcellen te beschrijven. Wat bij de ziekte van grover optreedt in de bovenste huidlagen. Tot slot is 'Dermatose' een algemene term dat wordt gebruikt om een huidziekte of huidafwijking aan te duiden.

Ziekte van Grover oorzaak

Hoewel de precieze oorzaak van de ziekte van Grover nog altijd niet helemaal duidelijk is, weten we inmiddels wel dat er een aantal uitlokkende factoren zijn. Hierin zijn met name overmatige inspanning, transpireren, langdurige bedrust (bijvoorbeeld tijdens een ziekenhuisopname) en blootstelling aan ultraviolet licht bekende triggers.

Maar ook als je last hebt van atopisch eczeem. Of andere huidaandoeningen waarbij sprake is van een ontstoken huid. Gedacht wordt dat dit komt omdat de huid dan kwetsbaarder is. Helemaal als er sprake is van een (extreem) droge huid. Er is hierbij nooit sprake van een infectie.

droge huid

Hoe ziet de Ziekte van Grover eruit?

De symptomen van de ziekte van Grover zijn meestal vrij goed te herkennen. Toch is de precieze diagnose bevestigen (met het blote oog) vaak lastig, waardoor mensen lang rondlopen zonder de juiste diagnose. De symptomen van de ziekte van Grover kunnen namelijk ook erg lijken op andere huidaandoeningen.

Bijvoorbeeld op bepaalde soorten eczeem, jeuk door insectenbeten, keratosis pilaris bultjes, folliculitis, warmte bultjes en allergische reacties. Waar je de ziekte van Grover met name aan kunt herkennen is feit dat er plotseling allemaal kleine, rode, jeukende bultjes op de huid verschijnen. Van een aantal millimeters groot en soms met een korstje bedekt. 

Meestal zitten ze op de borst, rug en in sommige gevallen op de armen of benen. De bultjes kunnen ook erg lijken op puistjes of blaasjes. Verder is er meestal sprake van een droge huid. Naast deze vervelende bultjes kan er ook een rode huiduitslag ontstaan. Deze huidafwijkingen blijven weken aanwezig, voordat ze vanzelf verdwijnen. Wat ook opvallend is dat de Grover ziekte vaker voorkomt bij blanke mannen ouder dan veertig jaar.

ziekte van grover

Symptomen ziekte van grover

Hieronder heb ik alle symptomen van de Ziekte van Grover nog even op een rijtje gezet. Bij de ziekte van grover staan puistjes nooit op de voorgrond. Dit is een belangrijk verschil met andere huidaandoeningen. 

  • Jeukende bultjes
  • Bultjes die lijken op blaasjes
  • Rode huiduitslag
  • Kleine rode vlekken
  • Droge huid
  • Intense jeuk
  • Huidafwijkingen die weken blijven
  • De ziekte van Grover komt vaker voor bij blanke mannen
  • De ziekte van Grover komt vaker voor veertig plussers

ziekte van grover

Ziekte van Grover en andere jeukende ontstekingsziekten

De Grover ziekte kan in uiterlijke symptomen erg lijken op andere jeukende ontstekingsziekten. Hieronder heb ik de bekendste voorbeelden gezet plus belangrijke verschillen!

Verschil ziekte van Grover en folliculitis

De ziekte van Grover wordt soms nog wel eens in de war gehaald met folliculitis. Een huidafwijking waarbij er kleine puistjes gelegen bij de haarzakjes ontstaan. Dit is meteen ook het grootste verschil met de Ziekte van Grover, omdat er hierbij geen sprake is van kleine puistjes gelegen bij de haarzakjes maar om rode jeukende bultjes. Vaak op de borst. Lees hier meer over: folliculitis

Verschil ziekte van Grover en miliaria

De ziekte van Grover kan ook lijken op miliaria (warmte-uitslag). Beide huidaandoeningen gaan gepaard gaan met warmte en bultjes, maar ze verschillen wel in uiterlijke symptomen. Bij de Ziekte van Grover ontstaan er kleine rode bultjes. Bij warmte uitslag is er sprake van kleine jeukende blaasjes die met helder vocht gevuld zijn. Bij Grover zijn niet alle afwijkingen blaasjes. Lees hier meer over: warmte bultjes.

Verschil ziekte van Grover en schurft

Wat de ziekte van Grover ook op kan lijken is schurft. Ook schurft jeukt intens en bij beide huidafwijkingen is er sprake van kleine rode bultjes. Alleen schurft bultjes zie je vooral zitten in huidplooien, terwijl de ziekte van Grover hier juist niet verschijnt. Lees hier meer over: schurft

schurft bij mensen herkennen fotos

Is de ziekte van Grover besmettelijk?

De ziekte van Grover is niet besmettelijk. Het wordt namelijk niet veroorzaakt door een infectie met bacteriën, virussen of andere ziekteverwekkers. En kan daarom ook niet worden overgedragen van persoon tot persoon. Twijfel je of je de ziekte van Grover hebt? Een arts kan een huidbiopsie afnemen om de juiste diagnose vast te stellen.

Ziekte van Grover vrouw

De ziekte van Grover komt weliswaar vaker voor bij mannen van middelbare leeftijd en ouder, maar kan ook bij vrouwen optreden. De symptomen en behandeling zijn in principe hetzelfde, maar er zijn wel een aantal verschillen in de uiting en oorzaak van de Ziekte van Grover (vrouw).

Net als bij mannen is jeuk één van de meest voorkomende symptomen bij vrouwen. Rode bultjes en blaasjes kunnen op dezelfde locaties voorkomen, zoals de borst, rug en soms ook op de armen en benen. Daarnaast kan de huid in de getroffen gebieden schilferen.

Hoewel de precieze oorzaken van de ziekte van Grover (vrouw en man) nog niet helemaal duidelijk is, kunnen bepaalde factoren bij vrouwen wel een mogelijk rol spelen. Bijvoorbeeld hormonale schommelingen, veroorzaakt door menstruatie, zwangerschap of menopauze. 

Maar ook het gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten kan irritatie veroorzaken of verergeren en zo een uitlokker zijn van de Ziekte van Grover. Daarnaast kan te strakke en ruwe kleding wrijving en irritatie veroorzaken en zo mogelijk ook bijdragen aan het ontstaan van de Ziekte van Grover.

ziekte van grover

Behandeling ziekte van Grover

In de meeste gevallen gaat de ziekte van Grover binnen een aantal weken of maanden vanzelf weer over. Maar je kunt ook langer last houden van de klachten. Zo kunnen de klachten soms maanden bestaan. Of zelfs jaren aanhouden. Dit laatste is gelukkig zeldzaam. Hieronder geef ik daarom mijn tips!

Stap 1. Uitlokkende factoren vermijden

Voor beide gevallen is het wel fijn om de symptomen te verlichten. De grootste tip die ik hierin kan geven is het vermijden van uitlokkende factoren als: zonlicht, intensieve inspanning, overmatig zweten, en het bezoeken van hete sauna's. Daarnaast kan ook het dragen van luchtige kleding helpen om ervoor te zorgen dat klachten van de ziekte van Grover niet verergeren.

Stap 2. Jeuk remmende producten smeren

Verder kan een koude douche de Grover ziekte klachten in veel gevallen snel verminderen. Helaas is dit effect wel tijdelijk. Ook zijn er producten die je kunt smeren bij klachten door de ziekte van Grover. Hierin zou ik vooral focussen op producten met het ingrediënt zinkoxide of haver. 

Zinkoxide remt de jeuk, droogt de bultjes in en legt een soort laagje over huid, waardoor je minder kwetsbaar bent voor invloeden van buitenaf. Haver heeft ook een jeukstillend en bovendien kalmerend effect op huid. Het wordt daarom ook vaak gebruikt tegen eczeem klachten. 

Stap 3. Medicatie

Bij ernstige gevallen van de ziekte van Grover, waarbij de huid sterk jeukt, wordt er nog wel eens gekozen om medicatie voor te schrijven. Voorbeelden zijn: lokale corticosteroïden en tretinoïne crème. Mocht je dit overwegen zou ik voor de tweede optie gaan, omdat corticosteroïden vervelende bijwerkingen kunnen geven.

ziekte van grover

Ziekte van Grover en voeding

Helaas zijn er op dit moment nog geen aanwijzingen dat bepaalde voeding een positieve invloed heeft op de Ziekte van Grover. Maar hoewel er geen specifiek dieet is dat de ziekte van Grover kan genezen of direct kan beïnvloeden, kan een gezonde voeding natuurlijk wel bijdragen aan een betere algehele gezondheid van je huid. 

Ziekte van grover ervaringen

Zelf heb ik nog niet eerder iemand gesproken die last had van de ziekte van Grover. Er is online ook niet zoveel over te vinden. Wel delen mensen met de ziekte van Grover hun tips in dit forum: Ziekte van Grover forum. Misschien interessant!

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram