Make up removers zijn er in allerlei soorten en maten. Lotions, melk, oliën, doekjes. Maar welke kies je? En welke kun je beter laten staan? Je leest het in mijn top 5 beste make up removers!
Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!
Beste make up remover 2024
Heb je geen tijd, of zin, om de hele hele blog door lezen? Lees dan hieronder mijn top 5! Alle producten zijn ook geschikt voor de gevoelige huid, omdat ik ze gecheckt heb op irriterende stoffen.
- ZARQA Micellair Water
- Nivea Double Wear
- Eucerin DermatoClean
- Drunk Elephant Jelly Cleanser
- Clinique Take The Day off
Is een make up remover nodig?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: niet altijd. Er zijn genoeg gezichtsreinigers die naast vuil ook make-up van je gezicht verwijderen. Toch kan een aparte make up remover in sommige gevallen wel heel handig zijn.
Bijvoorbeeld, als je waterproof make up draagt. Vaak haalt een 'normale' gezichtsreiniger waterproof make-up er namelijk niet of niet volledig af. Als dit wel het geval is, zitten er waarschijnlijk agressieve was-stoffen in je remover.
Daarnaast kan het ook zo zijn dat je liever eerst je make up eraf haalt met een speciale make up remover, omdat je met een gezichtsreiniger alles uitsmeert. Met name mascara verwijderen met een gezichtsreiniger staat vaak garant voor een zwart gezicht.
Mijn advies is daarom om bovenstaande gevallen eerst een aparte make-up remover te gebruiken en hierna nog een gezichtsreiniger. Eventueel kun je specifiek voor een oogmake-up remover gaan, omdat met name mascara vaak om waterproof make up gaat. En daarom lastig te verwijderen is.
Hieronder lees je mijn Top 5 Beste make up remover! Hiervan zijn twee producten specifiek gericht op oog make up (ook waterproof oogmake-up) en de overige drie producten voor het hele gezicht.
Liever toch de gezichtsreinigers bekijken? Hier vind je mijn Top 6 beste gezichtsreinigers!
1. ZARQA Micellair water
Het eerste product uit mijn Top 5 met beste make up removers is het micellair water van ZARQA. Dat niet alleen make up van je gezicht en wimpers haalt, maar ook vuil en overtollig talg. Wat dit product voor mij met name zo goed maakt is de formulering. Het product is namelijk vrij van parfum, uitdrogende alcohol en geurstoffen. En bevat een aantal verzorgende stoffen.
Zo is er onder andere coco-glucoside aan het water toegevoegd. Dit is een mengsel van suikerglucose en niet-drogende vetalcohol, afkomstig uit kokosolie. Het is een mild en zacht reinigingsmiddel, waarmee je gemakkelijk vuil en make-up verwijdert.
Daarnaast zijn er ook nog hydraterende en verzachtende stoffen aan toegevoegd, waaronder: glycerine, sodium levulinate, levulinic acid, dode zee mineralen en melkzuur. En stoffen die een kalmerende werking hebben, waaronder: aloe vera in en provitamine B5.
Dit maakt het een geschikte make up remover voor vrijwel ieder huidtype. Maar met name voor de gevoelige huid en/of als je last hebt van gevoelige ogen. Zie ook: Beste micellair water.
2. Nivea Double Wear Make up remover
Cosmetica van Nivea zie je niet vaak terugkomen in mijn online productadviezen. Toch verdient dit oogmake-up remover flesje een plekje in mijn Top 5 Beste make up removers. Het gaat namelijk om een parfumvrij en geurstofvrije make up remover. En dat is voor Nivea vrij bijzonder!
Het product wordt specifiek aangeraden om als oogmake-up remover te gebruiken, waaronder ook voor waterproof oogmake-up. Dit komt, omdat er gebruikt is gemaakt van vetachtige stoffen die zelfs in staat zijn om hardnekkige make-up te te verwijderen.
Zo bevat de remover een hoge concentratie zonnebloemolie en dimethicone. Ze verwijderen make-up en vuil op een effectieve, maar zachte manier. Zonder te irriteren. Daarnaast bevat de make up remover ook nog korenbloem extract. Dit extract heeft onder andere een kalmerende werking. Wat het een geschikte oog make-up remover maakt voor mensen met gevoelige ogen.
Kortom, een goede make up remover voor vrijwel ieder huidtype, waaronder de gevoelige huid en gevoelige ogen. Wel even goed schudden voor gebruik!
3. Eucerin DermatoClean
Net als het product hierboven gaat ook dit flesje van Eucerin om een oogmake-up remover. Dit betekent trouwens niet dat je het niet ook op je gezicht kunt gebruiken. Het geeft vooral aam dat de formulering krachtig genoeg is om (waterproof) oog make up te verwijderen.
Ook bij dit flesje is weer alleen gebruikt gemaakt van huidvriendelijke ingrediënten. Er is geen uitdrogende alcohol aan toegevoegd en ook geen parfum of geurstoffen. Wat er wel in zit zijn mild reinigende stoffen en nog een aantal verzorgende ingrediënten, waaronder: glycerine en glyceryl glucoside.
Het reinigt je huid dus op milde wijze, haalt make up van je gezicht én heeft een licht verzorgende werking. Dit maakt de Eucerin make up remover geschikt voor ieder huidtype. En zowel voor niet-waterproof als waterproof make-up!
4. Drunk Elephant Jelly Cleanser
Ook deze make up remover van Drunk Elephant is zeker het proberen waard. Het product is wel iets anders dan de overige removers uit dit lijstje. Het gaat namelijk om een remover met gelstructuur. Dat je over je hele gezicht kunt gebruiken. Het lijkt daarom ook een beetje op een 'normale' gezichtsreiniger.
Toch wilde ik het product graag in dit lijstje zetten. Met name, omdat het make up er super makkelijk afhaalt. Zelfs waterproof mascara haal je er in no time mee af. Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat effectieve stoffen aan toegevoegd, als: glycerine, propanediol, watermeloen extract, linolzuur, marula olie, hyaluronzuur. Je spoelt deze stoffen er natuurlijk vrij snel vanaf, maar liever iets dan niets!
Kortom, de Drunk Elephant gel cleanser reinigt op milde wijze zowel (waterproof) make up als vuil van de huid. En is ook geschikt voor de gevoelige huid.
5. Clinique Take The Day off Make up remover
Ook deze remover van Clinique verdient een plekje in mijn Top 5 Beste make up removers. Het gaat weer om een alcoholvrije en parfumvrije reiniger. Dat zowel geschikt is om 'normale' make-up en waterproof make-up te verwijderen.
Hiervoor zijn uitsluitend mild reinigende stoffen gebruikt. Ze verwijderen make up zonder hierbij de huid te beschadigen of te irriteren. Daarnaast zijn er ook nog wat verzorgende stoffen aan het product toegevoegd.
Zo bevat de remover een hoge concentratie gehydrogeneerd polyisobuteen. Dit is een stroopachtige stof dat in staat is om het vochtgehalte in de huid te verbeteren. Daarnaast maakt het je huid zacht en glad. De remover laat dus geen trekkerig of strak gevoel achter.
Dit effect wordt versterkt door andere verzachtende stoffen, als: Isododecane en Isohexadecane. Daarnaast prikt het ook niet in je ogen. Kortom, een fijne reiniger voor vrijwel ieder huidtype en voor zowel niet waterproof als waterproof make up. Bekijk hier mijn complete Clinique review.
Welke make up remover liever niet?
Naast goede make-up removers, zijn er natuurlijk ook producten waar ik minder fan van ben. Hieronder vind je daarom een lijstje met producten die ik zou laten staan:
- Clarins Instant Eye Make-Up Remover
- Collistar Multivitamin Make-up Remover Milk
- Douglas Essential Light Foam Make-Up Remover
- Dr Hauschka oog make-up remover
- Weleda 2-in-1 Reiniger & Toner
- Kiehls reinigingsgel
Soorten make up removers
Je hebt verschillende soorten make up removers. Deze make up removers verschillen natuurlijk in merk en formulering. Maar ook in de manier van gebruiken. Zo wordt er onder andere onderscheid gemaakt tussen:
- Make up remover melk
- Make up remover lotion
- Make up remover water
- Make up remover olie
- Make up remover doekjes
1. Make up remover melk
Een make up remover melk heeft, zoals de naam al zegt, een melkachtige structuur. Deze structuur is lichter en vloeibaarder dan een remover in lotion of crème vorm. Een make up remover melk gebruik je over het algemeen daarom ook vaak op een watje.
Breng hier een beetje van de melk op aan en wrijf het watje vervolgens over je huid. Je zal zien dat het watje snel vies wordt. Reinig je gezicht wel altijd nog even na met een gezichtsreiniger. Het zou namelijk zonde zijn als je je gezicht schoonmaakt, maar er vervolgens allerlei make up remover resten achterblijven.
Een make up remover melk is geschikt voor alle huidtypen, maar met name prettig als je een vette huid of gecombineerde huid.
2. Make up remover lotion
Een make-up remover lotion is net wat voller dan een melk. Maar weer wat lichter en vloeibaarder dan een make-up remover met crème structuur. Het zit er dus precies tussenin.
Veel make up remover lotions kun je op twee manieren gebruiken. Je kunt het op een watje aanbrengen en over je huid wrijven. Of mengen met een beetje water en met je handen over je gezicht wrijven. Daarnaast bevat een goede make up remover lotion ook nog wat hydrerende en verzorgende stoffen.
Een lotion is ook weer geschikt voor alle huidtypen, maar met name prettig voor de normale tot droge huid. Dit komt, omdat de lotion zacht is en geen trekkerig gevoel achterlaat. Mits het product natuurlijk huidvriendelijk geformuleerd is!
3. Make up remover water
Dit type make up remover staat ook wel bekend onder de naam 'micellair water'. Het water bevat micellen die je kunt zien als kleine, onzichtbare, bolletjes. De buitenkant van deze micellen bestaan uit 'koppen' die water aantrekken en vet afstoten. De 'staarten' daarentegen trekken juist vetten aan en stoten water af.
Zodra je micellair water op een watje aanbrengt, veranderen de koppen en staarten van richting. De vetafstotende koppen richten zich nu op het watje en de vet-aantrekkende staarten richten zich op jouw huid.
Op die manier grijpen e micellen als het waren vuil en make up resten van je huid op. En pakken dit in, in hun micel. Als een soort pakketjes. Die jij vervolgens van de huid afveegt.
Micellair water is ook weer geschikt voor alle huidtypen. Maar met name de vette huid en gecombineerde huid vinden micellair water als make-up remover fijn, omdat het over het algemeen niet vettig aanvoelt. Lees hier meer over micellair water: Wat is micellair water?
4. Make up remover olie
Een make up remover olie heeft, zoals de productnaam al aangeeft, een olie structuur. Het is een vettig en vloeibaar product dat meestal op een watje gebruikt wordt. De olie mengt zich als het waren met het vuil en make up en vormt zo een emulsie. Op die manier kun je make-up gemakkelijk van je gezicht verwijderen.
Een cleanser olie is met name geschikt voor de droge, gevoelige huid en ogen. De oliën zijn zacht voor de huid en hebben zowel een reinigende als verzorgende werking op de huid. Daarnaast heeft ook de rijpe huid baat bij het smeren van een olie als make up remover, omdat er over het algemeen wat meer antioxidanten aan zijn toegevoegd.
Daarnaast zijn make up removers met een olie structuur heel geschikt voor mensen die veel waterproof make up dragen. Denk aan waterproof mascara of lippenstift. Persoonlijk vind ik oliën het beste om te gebruiken voor oog make up.
5. Make up remover doekjes
Van make up remover doekjes ben ik eigenlijk minder fan. Vooral, omdat make up reinigingsdoekjes niet al het vuil en make up verwijderen. Op die manier denk je dat je je gezicht schoon hebt gemaakt, terwijl dit in werkelijkheid dus niet zo is.
Dit kan voor vervelende huidklachten zorgen, als: onzuiverheden, verstopte poriën en een vettere huid. Daarnaast bevatten veel make up removers doekjes irriterende ingrediënten en agressieve was-stoffen, omdat het lastiger is om met een doekje het make up te verwijderen.
Ook moet je met dit soort doekjes vaak harder wrijven. Wat ook weer schade aan je huid kan toebrengen. Vooral als je het als oog make up remover gebruikt om waterproof oogmake-up te verwijderen, moet je vaak hard boenen om dit met doekjes eraf te krijgen. Liever niet dus!
Misschien vind je dit ook interessant
- beste gezichtsreiniger
- beste dagcrèmes
- beste nachtcrèmes
- beste handcrèmes
- beste lippenbalsems
- beste zonnebrand
- beste zonnebrand kinderen
- beste serums
- beste gezichtsoliën
- beste oogcremes
- beste middelen tegen eczeem
- beste littekencrèmes
- beste scheermesjes
- beste wintersport zonnebrand
- beste waterproof mascara
- beste bronzer
- makeup dupes