Huidveroudering: rimpels, pigmentvlekken, huidverslapping
26 juli 2020 

Huidveroudering: rimpels, pigmentvlekken, huidverslapping

Helaas moeten we er uiteindelijk allemaal aan geloven: huidveroudering. Als je bedenkt dat je huid het grootste en meest zichtbare orgaan is snap je dat huidveroudering onvermijdelijk is. De huid wordt tenslotte constant blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Maar ook binnenin je lichaam zorgen verschillen processen ervoor dat je huid verouderd. En nu? Je kunt huidveroudering helaas niet voorkomen. Wat je wél kunt doen is de veroudering zoveel mogelijk tegenhouden en bestaande tekenen van veroudering verminderen. 

Nieuwsgierig naar de oorzaak en behandeling? Lees dan hieronder verder! Of ga meteen naar het gratis productadvies voor huidveroudering.

productadvies huidveroudering

Wat is huidveroudering?

Eigenlijk zegt de naam het al: veroudering van de huid. Je kan dit in mijn ogen geen huidprobleem noemen. Het hoort er tenslotte bij. Daarnaast is het volkomen onschuldig en zal iedereen er vroeg of laat aan moeten geloven. Wel is het zo dat veel mensen de veroudering cosmetisch storend vinden. Daarom heb ik deze blog geschreven. Je kan huidveroudering namelijk wel degelijk remmen!

Hoe ziet huidveroudering eruit?

Een jaartje ouder, de huid wordt slapper, het volume wordt minder, er ontstaan rimpeltjes. Allemaal tekenen van huidveroudering. Dat veroudering ook onze huid niet bespaard blijft is natuurlijk niet gek. Als wij een jaartje ouder worden, wordt onze huid dat ook. Net als je lever, hart, nieren etc. Maar die zie je niet. Daarom storen mensen zich vaak aan hun verouderde huid. Het is tenslotte het eerste wat je ziet als je in de spiegel kijkt. En als je eenmaal tekenen van huidveroudering ziet, lijkt het steeds erger te worden. Misschien herken je jezelf hier wel in. Je hebt één rimpeltje of vlekjes op je gezicht. En op iedere foto is dat het eerste wat je ziet.

Oorzaak huidveroudering

Maar hoe ontstaat deze veroudering? Eigenlijk kun je de oorzaken verdelen in veroudering door invloeden van binnenuit en veroudering door invloeden van buitenaf.

  • Huidveroudering door invloeden van binnenuit: bij deze vorm zorgen factoren in je lichaam ervoor dat je huid gaat verouderen. Een voorbeeld hiervan is het afnemende vermogen van je cellen om te delen. Een cel kan net als wij niet eeuwig leven. Dus ook maar een maximaal aantal keer delen. En als dit niet meer gebeurd sterft de cel af. Daarnaast verbruiken alle cellen in ons lichaam zuurstof om energie te kunnen produceren. Dit noem je de celstofwisseling. Bij deze omzetting van zuurstof in energie komen schadelijke stoffen vrij. Zogeheten vrije radicalen. Dit noem je een oxidatief proces. Ook deze vrije radicalen zorgen voor veroudering. Daarnaast neemt de enzym expressie toe, waardoor ons bindweefsel afneemt. Huidverouderingsverschijnselen die van binnenuit ontstaan herken je aan: een dunne, minder elastische, transparante, droge huid met fijne rimpeltjes.
  • Huidveroudering door invloeden van buitenaf: bij deze vorm zorgen factoren buiten je lichaam ervoor dat je huid gaat verouderen. En met name factoren die zorgen voor oxidatieve processen. Waar ik het hierboven ook al over had. Voorbeelden van invloeden van buitenaf die voor oxidatieve processen zorgen zijn: zonlicht, infraroodstraling, milieu vervuilende stoffen, tabaksrook en ontstekingsprocessen. Huidverouderingsverschijnselen die door invloeden van buiten afstaan ontstaan herken je aan: een droge, minder elastische, ruw huid met diepere rimpeltjes en pigmentvlekken.

Antioxidanten kunnen je beschermen tegen deze veroudering. Maar wat zijn antioxidanten? En hoe beschermen ze je tegen huidveroudering? Je leest het in mijn blog over antioxidanten.

Behandeling huidveroudering

Wat kan ik zelf doen aan huidveroudering?

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: smeren, smeren, smeren! Het is ZO ontzettend belangrijk om je huid te beschermen tegen zonlicht. Wist je dat maar liefst 70% van je huidveroudering ontstaat door de zon? En maar 30% door andere invloeden. Dus wil je je huidveroudering zo lang mogelijk vertragen? Zorg er dan voor dat je die 70% veroudering door zonlicht zoveel mogelijk remt. Gebruik daarom een goede en huidvriendelijke zonnebrandcrème.

Daarnaast adviseer ik iedereen met huidklachten om een dermaroller te gebruiken. Een dermaroller lijkt een beetje op een dermapen. Misschien ken je dat wel? Het is een pen die door een huidtherapeut gebruikt wordt tijdens een microneedling. De naaldjes stempelen in je huid, waardoor er een nieuwe huid wordt aangemaakt. Een dermapen maakt geen verticale gaatjes, maar horizontale sneetjes. Deze sneetjes zorgen ervoor dat je huid nieuwe huid gaat aan maken én dat je huidproducten dieper je huid in dringen. Dit geeft je huid een échte boost. Mijn halve familie is inmiddels al aan het het rollen!

Wat kan een professioneel doen aan huidveroudering? 

Er zijn verschillende huid verjongende behandeling, ook wel anti-aging behandelingen genoemd. Dit hoeft niet meteen gedaan te worden met botox of fillers. Je kunt je huid ook een handje helpen om van zichzelf gezonder en mooier te worden. Namelijk door een huidtherapeut te bezoeken voor een huidtherapeutische behandeling. Hierbij wordt er niet in je huid gespoten of gesneden. Maar wordt de huid getriggerd om zich zelf te verbeteren. Klinkt goed toch? Voorbeelden van huid verjongende behandeling is bijvoorbeeld lasertherapie voor pigment. Daarnaast kan een chemische peeling je huid een enorme boost geven! Je kunt je huid ook zelf thuis ‘peelen’ met een lagere concentratie fruitzuur. Hiermee verwijder je de dode huidcellen en stimuleer je cel vernieuwing. Dit zal al een mooi resultaat geven!

Smeerkees zonnebrandcrème

De smoes ‘ik had mijn zonnebrand crème niet bij me’ gaat tegenwoordig niet altijd meer op. Laatst kwam ik namelijk de Smeerkees zonnebrandcrèmes tegen. Een klein zakje zonnebrandcrème die je kan bestellen als je het op terras zit en je zelf je zonnebrandcrème bent vergeten. Hoe handig is dat?! Ik vind dit als huidtherapeut natuurlijk een TOP initiatief. Ik moet me soms op een terras echt inhouden om geen likkie zonnebrandcrème uit te delen aan onbekenden.

Naast het slimme concept, bevat de smeerkees zonnebrandcrème ook nog een mooi lijstje ingrediënten. Zo zit er shea butter in, wat een beschermlaagje op je huid legt en zo het vocht beter vast houdt. Ook bevat de crème de hydraterende ingrediënten jojabo olie en glycerine. En het kalmerende ingrediënt allantoïne. Ik hoop dat de smeerkees zonnebrandcrème binnen de horeca zal groeien, zodat we wat fanatieker kunnen gaan smeren deze zomer!

arrow_drop_up arrow_drop_down