Huidtherapie: wat houdt het precies in?

Zelf ben ik al een aantal jaren huidtherapeut. Maar ik merk dat niet iedereen dit beroep kent. En dat is zonde, want misschien loop je al jaren rond met een specifiek huidprobleem. Die wij als huidtherapeuten kunnen verminderen! Het kan zelfs zo zijn dat je hiervoor verzekerd bent. Benieuwd wat een huidtherapeut is? Welke behandelingen we uitvoeren? En welke huidtherapie klinieken ik adviseer? Lees dan hieronder verder!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!


Een huidtherapeut, wat is dat?

Ik denk dat iedereen wel weet wat een schoonheidsspecialiste is. Maar dat bij de naam 'huidtherapeut' niet altijd een belletje rinkelen. Zelf ben ik ook afgestudeerd als huidtherapeut. En ik vertel er daarom ook graag over!

Een huidtherapeut is een paramedici. Dit betekent dat een huidtherapeut medische behandelingen mag uitvoeren, maar geen arts, apotheker of tandarts is. Vaak werkt een huidtherapeut wel nauw samen met een arts. De titel huidtherapeut is daarom ook beschermd en officieel vastgesteld in de wet BIG.

In het specifiek houdt een huidtherapeut zich bezig met het behandelen van zowel de aangedane huid als de gezonde huid. En zowel medische als cosmetische indicaties. Bij het behandelen van de aangedane huid, kun je denken aan: rosacea, acne, hirsutisme of littekens

Bij de gezonde huid kun je denken aan huid verbeterende behandelen als: het verminderen van ongewenste haargroei, striae, pigmentvlekken of huidverouderingsverschijnselen.

Wat is huidtherapie?

Onder de term Huidtherapie vallen eigenlijk alle behandelingen die de conditie van je huid verbeteren. En dat zonder botox of fillers te gebruiken. Een huidtherapeut voert namelijk behandelingen uit die ervoor zorgen dat je huid zichzelf mooier gaat maken. Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar waar het op neer komt is dat huidtherapieën je huid stimuleren om zelf een specifiek behandeldoel te halen. 

Om een voorbeeld te noemen. Als je last hebt van acne, kan een huidtherapeut een chemische peeling uitvoeren. Dit is een zuurtje, dat er onder andere voor zorgt dat je bovenste dode huidlaag verweekt. Het gevolg hiervan is dat je huid in actie wordt gezet om nieuwe huidcellen aan te maken. Dit doet je huid dus zelf. Wij triggeren het proces alleen. 

Net als microneedling bijvoorbeeld. Bij deze behandeling worden er minuscule naaldjes in de huid geschoten. Die je huid weer gaat opvullen met nieuwe huid. Ook hierbij wordt de huid dus geprikkeld om zelf aan de slag te gaan. 

Huid therapeutisch advies

Naast het uitvoeren van verschillende huidtherapieën, kun je bij een huidtherapeut ook terecht voor allerlei adviezen rondom je huid. Denk aan voeding en de juiste huidverzorgingsproducten. Zo ben ik zelf begonnen met het opzetten van deze website. Met als doel, zoveel mogelijk mensen met een huidprobleem helpen! Onder andere door blogs over huidproblemen online te zetten. Waarin ik vertel over de oorzaak, de symptomen, mogelijke triggers en behandelmogelijkheden. 

Daarnaast heb ik voor heel veel verschillende huidklachten een gratis productadvies online gezet. In deze adviezen heb ik per huidtype een aantal voorbeelden van cosmetica producten gezet. Die ik voor dat specifieke huidtype aanraad. 

Deze adviezen maak ik op basis van de ingrediëntenlijsten en ervaringen. Ik merkte namelijk dat veel mensen tegenwoordig door de bomen het bos niet meer zien, wat betreft de juiste cosmetica. De ene naar de andere influencer 'influenct' er op los, waarbij het ene aangeprezen product nog dramatischer is dan de ander. "Maar wat is het resultaat geweldig". Ja, dat zou ik ook zeggen als ik er een flinke smak geld voor zou krijgen. Met een korreltje zout nemen dus. Of een flinke hap   

Op de Sproetonline Instagram pagina laat ik daarom ook regelmatig zien, welke cosmetica merken je beter niet kunt smeren. Omdat ze je huid onnodig beschadigen. Of gewoonweg niets voor je huid doen. En dat vind ik zonde. Niet alleen, omdat huidklachten vaak verergeren door het smeren van de verkeerde cosmetica producten. 

Maar ook, omdat er zoveel mooie cosmetica merken te koop zijn. Die je huid aanzienlijk kunnen verbeteren. En daar hoef je echt niet veel geld voor neer te leggen. In tegendeel zelfs. Voor dure cosmetica merken betaal je vaak puur voor het merk en de mooie verpakking. Qua inhoud stelt het vaak weinig voor. 

Behandelindicaties

Als huidtherapeut mag je veel  huidklachten en huidtypes behandelen. Je behandelt met name de zieke of beschadigde huid. Maar niet iedere huidklacht is ook meteen een indicatie voor huidtherapie. Als huidtherapeut ben je namelijk niet bevoegd om iedere huidklacht te behandelen. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het behandelen van een melanoom (huidkanker), atopisch eczeem, contacteczeem, SOA's, Maar bijvoorbeeld ook het voorschrijven van medicatie. Dit mag ook een huidtherapeut ook niet doen. 

Ook kan het voorkomen dat er wordt gekozen voor een multidisciplinaire aanpak. Oftewel, een behandelplan waarbij een huidtherapie nauw samenwerkt met een andere beroepsgroep. Een bekend voorbeeld is een samenwerking tussen een huidtherapeut en een dermatoloog. De huidtherapeut behandelt bijvoorbeeld de acne klachten doormiddel van een diepte reiniging en chemische peeling. En de dermatoloog schrijft medicatie voor om de acne klachten te onderdrukken. 

Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg indicaties die wel volledig door een huidtherapeut uitgevoerd mogen worden! Huidklachten die we vaak voorbij zien komen in de praktijk, zijn: 

Huid therapeutische behandelingen

Er zijn erg veel huidtherapeutische behandelmogelijkheden. Zowel medische als niet medische. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden gezet van veel voorkomende huid behandelingen: 

Medische huidthearpeutische behandelingen

  • Zwachtelen
  • Aanmeten van therapeutisch elastische steunkousen
  • Manuele lymfedrainage

Niet-medische huidtherapeutische behandelingen


Kwaliteitswaarboring huidtherapeut

Een huidtherapeut is een paramedici en moet aan verschillende kwaliteitseisen voldoen. Allereerst moet een huidtherapeut zich, net als andere zorgverleners, aan behandelrichtlijnen houden. Daarnaast is een huidtherapeut ook opgenomen in het BIG register. Dit is een register waarin basisberoepen uit de gezondheidszorg zijn geregistreerd. Zodat duidelijk is wat de bevoegdheid van de zorgverlener is.. Op die manier wordt de kwaliteit van verschillende beroepsgroepen gewaarborgd. 

Verder moet je je als huidtherapeut registreren in het KP register. Ook wel het Kwaliteitsregister Paramedici genoemd. Dit register draagt ook bij aan de kwaliteitswaarborging van paramedische zorgberoepen. Ze toetsen of je als paramedici voldoet aan de kwaliteitseisen, die samen met de beroepsvereniging, zijn opgesteld. Daarnaast kunnen ook klachten en geschillen via het KP register worden geregeld. 

Opleiding huidtherapie

De opleiding huidtherapie duurt in totaal vier jaar, waarbij ieder jaar in vieren wordt gedeeld. Hierbij wordt theorie afgewisseld met veel praktijklessen en drie stages. In ieder les blok staat een bepaald onderwerp centraal. Denk aan: chronische huidaandoeningen, cosmetica, eczemen en de verschillende vormen van oedeem. Aan het einde van ieder les blok wordt je getoetst in de vorm van een theorie toets, praktijk toets en onderzoeksverslag in groepsopdracht. Wil je meer weten over de opleiding huidtherapie? Bijvoorbeeld hoe je je voor de opleiding huidtherapie kunt inschrijven, wat je aan college geld betaald, hoe je lesweken eruit komen te zien en wat de toelatingseisen zijn? Lees dan mijn blog: Opleiding huidtherapie: info en tips.

Afspraak maken bij een huidtherapeut

Ik krijg nog wel eens de vraag of er een verwijzing nodig is om een afspraak bij een huidtherapeut te maken. Dit is gelukkig niet zo! Je kunt dus gewoon direct een afspraak maken. Wel is het zo dat je voor sommige behandelindicaties in aanmerking komt voor een vergoeding. In dat geval is het wel van belang dat je een verwijzing van je huisarts laat tekenen. Anders kan de behandeling niet gedeclareerd worden bij je zorgverzekeraar. Inmiddels ken ik veel klinieken. Niet alleen omdat oud collega's of oud studiegenoten daar werken. Maar ook, omdat ik tijdens mijn werk als product specialist veel verschillende klinieken heb bezocht. Hieronder heb ik daarom een lijstje van klinieken gezet, waar ik zelf tevreden over ben: 

Huidtherapeut Amersfoort

  • Mediderm Huidtherapie en Laserbehandelingen, Amersfoort

Huidtherapeut Utrecht

  • Mediderm Huidtherapie en Laserbehandelingen, Utrecht
  • Huid & Laser, Utrecht

Huidtherapeut Amsterdam

  • Helemaal Huid, Amsterdam

Huidtherapeut Den Haag

  • Mourits Huidtherapie, Den Haag 

Vergoeding huidtherapie

Huidtherapie wordt voor een deel vergoed uit de basisverzekering en uit de aanvullende verzekering. Dit verschilt per behandelindicatie. Maar ook per zorgverzekeraar. Ben je van plan om een behandeltraject bij een huidtherapeut te starten? Of wordt je op dit moment al behandeld door een huidtherapeut? Check dan online even of je wellicht recht hebt op een vergoeding! 

Heb je een chronische behandelindicatie? Dan gelden er soms andere regels. Dit is alleen het geval als jouw indicatie is opgenomen in de, door de overheid opgestelde, 'Chronische lijst". Indicaties uit deze lijst hebben recht op een vergoeding. Ook al zijn ze voor de behandeling niet aanvullend vergoed. Je betaald dan de eerste 20 behandelingen zelf. Hierna worden de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Een voorbeeld is oedeemtherapie bij lymfoedeem. 

Nog wat extra informatie over een eventuele huidtherapie vergoeding:

  • Heb je een naturapolis? Dan krijg je de behandelingen alleen vergoed als de behandeld huidtherapeut hierbij aangesloten zit. De huidtherapeut stuurt de factuur direct naar de zorgverzekeraar. Als dit niet zo is dan betaal je de behandeling zelf, of voor een deel zelf. 
  • Heb je een restitutiepolis? Dan krijg je de behandelingen bij iedere huidtherapeut vergoed, zolang in je poliswaarden staat dat je recht hebt op een vergoeding. Je moet dan soms wel zelf de factuur eerst zelf betalen. En dit terugvragen bij je zorgverzekeraar. 


Het verschil tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialiste 

Zowel een schoonheidsspecialiste als een huidtherapeut houden zich bezig met de huid. En weten hier alles van. Het zijn beide hartstikke mooie, en waardevolle, beroepen. Toch zitten er ook wat verschillen tussen beide. Hieronder heb ik de belangrijkste verschillen tussen beide beroepen genoemd, als het gaat om: opleiding, behandelingen, behandeldoel, doelgroep en declaratie. Maar ook de raakvlakken. Want die zijn er ook!

Opleiding

Het eerste verschil is natuurlijk de opleiding. Een schoonheidsspecialiste heeft een driejarige MBO opleiding gevolgd. De opleiding kun je door heel Nederland volgen. Tijdens deze opleiding leer je onder andere alles over: gezichtsverzorging, huidproblemen, make-up, verschillende lichaamsbehandelingen, manicure, pedicure, ontharen en massagetechnieken. Maar je krijgt ook les over het runnen van een je eigen salon en hygiënisch werken. Hierbij voert les vanuit de praktijk de boventoon. 

De huidtherapie opleiding duurt vierjaar en is op HBO niveau. De opleiding kun je alleen volgen in Utrecht en Den Haag. Tijdens de opleiding huidtherapie leer je onder andere alles over: huidtypes, huidaandoeningen, cosmetische ingrediëntenleer, de inzet van lokale en systemische medicatie, de verschillende huidtherapieën en communicatie vaardigheden. Je krijgt tijdens de opleiding ongeveer evenveel theoretische lessen als praktijk les. Na het succesvol afronden van de opleiding huidtherapie behaal je het diploma: Bachelor of Science. 

Behandelingen

Bij een huidtherapeut kun je terecht voor zowel cosmetische als medische behandelingen. Hierbij moet gedacht worden aan: lasertherapie, acne behandelingen, microneedling, lymfedrainage, het aanmeten van therapeutisch elastische kousen, elektrocoagulatie en coagulatie. Een huidtherapeut behandelt zowel de gezonde als zieke of beschadigde huid.

Een schoonheidsspecialist voert vooral cosmetische en ontspannende behandelingen uit. Denk aan: het verven en epileren van wenkbrauwen, ontharing, visagie, pedicure, acne behandelingen, manicure, massages, gezichtsbehandelingen, aromatherapie etc. Een schoonheidsspecialiste behandelt met name de gezonde huid. 

Wel is het zo dat een schoonheidsspecialiste vaak veel kennis heeft over de beschikbare huidtherapieën. Hij/zij is er alleen niet in gespecialiseerd. Maar je kunt hier wel informatie over vragen. Daarnaast volgen schoonheidsspecialisten, na hun opleiding, ook nog veel cursussen omtrent de huid en huidverbetering. Ze weten daarom heel veel over de huid en huidtherapieën. 

Behandeldoel

Een huidtherapeut voert vooral huid verbeterende behandelingen uit. Oftewel: huidtherapieën. Hierbij ligt de focus niet per se op het mooier maken van de huid. Maar meer op het verbeteren ervan. Dus het verbeteren van de algehele huidconditie, zodat de huid zichzelf mooier zal maken. De behandelingen zijn over het algemeen ook niet ontspannend. Dit is in ieder geval over het algemeen niet het behandeldoel. 

Bij een schoonheidsspecialiste ligt dit anders. Een schoonheidsspecialiste heeft als behandeldoel de huid, vaak direct, mooier te maken. Bijvoorbeeld doormiddel van een diepte reiniging of het verven van wimpers en wenkbrauwen. Ook kan het behandeldoel ontspanning zijn. Denk aan massages of gezichtsbehandelingen. 

Doelgroep 

Verder denk ik dat patiënten/ klanten over het algemeen minder lang onder behandeling zijn bij een huidtherapeut, dan bij een schoonheidsspecialiste. Een patiënt komt bij een huidtherapeut met een specifieke hulpvraag. Voor die hulpvraag wordt een behandeldoel en behandelplan opgesteld. Als het behandeldoel behaald is zal patiënt voor die specifieke hulpvraag niet meer terugkomen. Hooguit wordt afgesproken om 1-2 keer per jaar terug te komen voor onderhoudsbehandeling. De doorstroom van nieuwe patiënten is daarom hoog. 

Een schoonheidsspecialist ziet zijn of haar klanten over het algemeen wat regelmatiger. Omdat mensen blijven terugkomen voor specifieke behandelingen. Als je jouw wenkbrauwen bijvoorbeeld een aantal keer hebt laten verven en epileren bij een schoonheidsspecialiste. En je bent tevreden over het resultaat. Dan zal je niet zo snel zelf aan de slag gaan. Hun band met patiënten/klanten is daarom ook vaak hechter en sterker. 

Declaratie 

Een behandeling bij een huidtherapeut is vaak prijziger dan een behandeling bij een schoonheidsspecialiste. Wel is het zo dat je bij een huidtherapeut in aanmerking kan komen voor een huidtherapie vergoeding vanuit je zorgverzekeraar. De behandeling wordt dan voor een deel vergoed door je zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van je huidklacht en je zorgverzekeringspakket. Bovenin deze blog heb ik hier wat meer over vertelt. 

Raak vlakken

Naast bovengenoemde verschillen zijn er ook genoeg raakvlakken tussen huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Beide beroepen weten heel veel over de huid, de anatomie/pathologie van zowel de huid als de mens, de juiste huidverzorging, de verschillende cosmetica producten, of het omgaan met huidproblemen. Daarnaast zijn er bepaalde indicaties die beide beroepsgroepen behandelen. Bijvoorbeeld: puistjes, mee-eters, gerstekorrels, overbeharing en huidverouderingsverschijnselen. Ook houden zowel schoonheidsspecialisten als huidtherapeuten zich constant bezig met scholing rondom de huid, huid verbeterende behandelingen en alles wat hierbij komt kijken. Kortom, twee beroepsgroepen die allebei enorm veel van de huid weten. En veel voor jouw huid(klacht) kunnen betekenen!