Chemische peeling
06 november 2021 
10 min. leestijd

Chemische peeling

Met een chemische peeling kun je de huid aanzienlijk gezonder maken. Een chemische peeling stimuleert namelijk celvernieuwing. Maar wat nou als een chemische peeling mislukt? Kun je zelf een chemische peeling thuis uitvoeren? Is een TCA peeling kopen verstandig? En wat gebeurt er met je huid in de dagen na de peeling? Ik vertel het je allemaal!

Nieuwsgierig geworden? Lees dan hieronder verder!

 

Wat is een chemische peeling?

Een chemische peeling is een zuur die kan worden ingezet om huidverbetering te stimuleren. Wat een chemische peeling namelijk doet, is de bovenste huidlaag verwerken. Om zo dode huidcellen te verwijderen en de aanvoer van nieuwe huidcellen te stimuleren. Met als doel: een nieuwere, egaler gepigmenteerde, gezondere en vooral stralendere huid.

Soorten peelings

Er zijn verschillende soorten chemische peelings. Deze peelings kun je onder andere indelen naar diepte. Namelijk: een oppervlakkige peeling, middeldiepe peeling en een diepe peeling. De oppervlakkige en middeldiepe peelings worden uitgevoerd door een huidtherapeut.

tca peeling thuis

Oppervlakkige peelings

Met deze peelings wordt afschilfering en weefselsterfte van de bovenste huidlaag bereikt. Voorbeelden van oppervlakkige chemische peelings zijn: 10-20% TCA peelings, een Pumpkin peeling, een 30-50% Glycolzuur peeling en een 2% Salicylzuur peeling. Deze oppervlakkige chemische peelings kunnen effectief worden ingezet bij:

Midden-diepe peelings

Deze chemische peelings bereiken de diepere huidlagen, waardoor zij meer verandering aan de huid kunnen creëren. Voorbeelden van middeldiepe chemische peelings zijn: 35-50% TCA peelings, 70% Glycolzuur peelings,  Jessner peelings en een Fenol peeling. Een middeldiepe peeling kan onder andere effectief worden ingezet bij:

acne littekens

Indicaties chemische peeling

Hieronder heb ik nog even alle behandelindicaties van een chemische peeling gezet:

Contra indicaties chemische peeling

Een peeling mag niet gegeven worden wanneer sprake is van één of meerdere van onderstaande punten:

chemische peeling ervaringen

Chemische peeling thuis

Naast een chemische peeling in de praktijk, kan er ook gekozen worden om een chemische peeling thuis uit te voeren. Een chemische peeling thuis, bevat natuurlijk wel een veel lagere concentratie dan de peelings uit de praktijk. Maar kunnen alsnog veel verschil maken.

Je noemt een chemische peeling thuis ook wel een exfoliant. In mijn ogen is een exfoliant onmisbaar in vrijwel iedere huidverzorgingsroutine. Ik raad het daarom ook in bijna al mijn productadviezen aan.

Wat een exfoliant namelijk doet, is de bovenste dode huidcellen van je huid weken. Dit stimuleert celdeling en zo de vorming van nieuwe huid. Op die manier krijgt je huid bijna niet de kans om dode huidcellen op te stapelen, waardoor je huid er frisser en gezonder uit zal zien. Ook treden ingrediënten uit je cosmetica producten beter de huid binnen. Een win-win dus!

chemische peeling thuis

Chemische peeling thuis: exfoliant met salicylzuur

Heb je een wat vetter huidtype? Kies dan voor een exfoliant met salicylzuur. Salicylzuur is namelijk vetoplosbaar en kan zo tot diep in de poriën treden. Op die manier vermindert salicylzuur overtollig talg en verstoppingen. Daarnaast remt salicylzuur ontstekingen. Wat het een fijn exfoliant maakt voor mensen met onzuiverheden. Hieronder twee voorbeelden:

Chemische peeling thuis: exfoliant met glycolzuur

Heb je juist een wat drogere huid? Kies dan voor een exfoliant met glycolzuur. Glycolzuur is wateroplosbaar en werkt in op de bovenste huidlaag. Dit maakt het een geschikt ingrediënt voor de wat drogere en/of verouderde huid.

Let wel op. Glycolzuur irriteert de huid sneller dan salicylzuur. Heb je last een droge of verouderde huid, maar is je huid ook gevoelig? Dan adviseer ik alsnog om salicylzuur te gebruiken. Net glycolzuur. Dit is, omdat salicylzuur minder snel irritatie geeft. Hieronder een voorbeeld:

chemische peeling thuis

Vóór de chemische peeling

Het is heel belangrijk om je huid in de eerste vier weken vóór de peeling goed te beschermen tegen zonlicht. Om zo pigmentverschuivingen en andere complicaties te voorkomen. Gebruik hiervoor een huidvriendelijke zonnebrandcrème. Bijvoorbeeld:

Daarnaast start je vooraf aan het behandeltraject vaak met een chemische peeling thuis. Oftewel het smeren van een exfoliant waar ik het hierboven ook al over gehad heb. Thuis peelen zorgt er namelijk voor dat je huid beter is voorbereid op de 'echte' chemische peeling, omdat veel dode huidcellen dan al verwijderd zijn.

chemische peeling advies

Tijdens de chemische peeling

Lig je in de stoel voor je eerste chemische peeling? Spannend! Allereerst, wordt je huid gereinigd, zodat het huidoppervlakte schoon is. En de peeling dieper in de huid kan doordringen. Vervolgens worden eventueel aanwezige onzuiverheden vaak uit gereinigd. Dit is geheel afhankelijk van je persoonlijke behandelplan.

Hierna wordt de peeling aangebracht. Hoelang de chemische peeling op de huid wordt aangebracht, is onder anderen afhankelijk van de gegeven peeling en de concentratie ervan. Een hogere concentratie mag bijvoorbeeld meestal minder lang op de huid worden aangebracht dan een lage concentratie.

Daarnaast wordt natuurlijk ook gekeken hoe je huid op de peeling reageert. Sommige mensen kunnen het zuur langer volhouden dan anderen. Dit verschilt per persoon en per huidtype.

Als de gewenste huidreactie is opgetreden, wordt de huid vaak geneutraliseerd zodat de peeling stopt met werken. Ook dit hoeft echter niet bij iedere peeling te gebeuren. Na de chemische peeling wordt de huid vaak nog even gekoeld met een gel of coldpacks.

chemische peeling ervaringen

Na de chemische peeling

Het is belangrijk om je huid tenminste vier weken na de chemische peeling goed te beschermen tegen de zon. Een goed voorbeeld is deze zonnebrand van Biodermal in SPF 50.

Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer je wel aan de korstjes zit, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan. Als de korstjes jeuken kun je er eventueel een jeukstillende zalf of crème opsmeren. Een goed voorbeeld is deze Fagron zinkoxide zalf. 

Smeer verder even twee dagen niets op de huid, zodat de huid kan 'openbreken'. Na deze twee dagen kun je starten met het smeren van huidvriendelijke cosmetica producten. Ben je benieuwd welke producten ik per huidtype aanraad? Lees dan hier mijn gratis productadviezen!

Ook zou ik je kussen hoes de avond na de behandeling verschonen. Je huid is oppervlakkig verwond en daarom gevoeliger voor vervuiling. Je wilt voorkomen dat je last krijgt van onzuiverheden door je kussensloop. Of nog erger, een infectie. Verdere adviezen en tips omtrent de behandeling worden gegeven tijdens het intake gesprek met je therapeut.

chemische peeling ervaringen

Huidreactie chemische peeling

Hoe de huid reageert is afhankelijk van jouw huidtype en de soort peeling die is gegeven. Over het algemeen is het zo dat hoe dieper de inwerking van de peeling is, hoe heftiger de huid zal reageren. Maar er zijn vier huidreacties die bijna altijd optreden. En ook gewenst zijn:

Grijs witte plekjes tijdens peeling

Als er tijdens de chemische peeling grijze tot witte plekjes ontstaan, betekent dit dat er epidermolyse optreedt. Een moeilijk woord, maar wat het eigenlijk betekent is dat er een oppervlakkige huidreactie is ontstaan. Waarbij de verbindingen tussen de huidcellen verbreken. En zo kunnen afschilveren.

IJsachtige witte kleur

Er kan ook een ijsachtige, witte verkleuring van de huid ontstaan. Dit betekent dat er een reactie in de diepere huidlaag is opgetreden. Deze huidreactie wil je vooral bereiken bij het behandelen van littekens of diepe rimpels.

Roodheid na peeling

De huid kleurt na een chemische peeling vaak rozerood tot vuurrood. Met name als je van jezelf al een wat lichter huidtype hebt, kan er veel roodheid optreden. Zo ben ik zelf na een chemische peeling zeker drie dragen een wandelende tomaat.

Maar dit is juist goed. Het betekent dat doorbloeding in de oppervlakkige huidlaag is bereikt. Ik smeer dan altijd deze corrigerende dagcrème van Eucerin. Het bevat kalmerende ingrediënten. Maar ook een groen pigment, waarmee je de roodheid kunt camoufleren.

Schilfering en korstjes na peeling

Ook schilfering na de peeling is volkomen normaal. De chemische peeling heeft tenslotte cel vernieuwing gestimuleerd. De dode huidcellen vallen letterlijk van je huid af. En maken plaats voor nieuwe huidcellen.

Ook kan de huid na de behandeling licht opzwellen, er kunnen blaasjes ontstaan en en kleine korstjes . Dit is niets om je zorgen over te maken. Binnen een paar dagen zullen deze huidklachten vanzelf weer wegtrekken. Belangrijk is om niet aan velletjes en korstjes te zitten.

chemische peeling ervaringen

Hoelang duurt een chemische peeling?

Iedere chemische peeling zal ongeveer dertig tot zestig minuten in beslag nemen. Dit is vooral afhankelijk van het te behandelen gebied. Als je bijvoorbeeld het hele gezicht behandeld ben je vaak langer bezig dan wanneer je alleen je voorhoofd of wangen wilt peelen.

Ook het type chemische peeling heeft invloed op de behandeltijd. Sommige peelings breng je bijvoorbeeld maar één keer aan en laat je ook maar kort intrekken. Zoals een glycolzuur peeling. Terwijl je bij andere peelings meerdere lagen aanbrengt, zoals bij een TCA peeling het geval is.

Hoe vaak chemische peeling?

Een behandeltraject bestaat meestal uit zes tot acht behandelingen in totaal. Waarbij er tussen iedere chemische peeling ongeveer vier tot zes weken pauze zit, zodat je huid kan herstellen.

Chemische peeling ervaringen

Ik heb zelf vooral salicylzuur peeling ervaringen en glycolzuur peeling ervaringen. Beide vind ik branderig aanvoelen. Maar goed vol te houden. Mijn salicylzuur peeling ervaringen zijn hierin heftiger. Ik vond dat de branderigheid bij deze peeling langer aanhield dan bij glycolzuur.

Wanneer ik bij cliënten een peeling uitvoer, hoor ik vooral dat de huid branderig en jeukerig aanvoelt. Je kan het gevoel eigenlijk vergelijken met brandnetel bultjes of een heftige verbranding door de zon. Gelukkig gaat het bij een peeling wat sneller weg.

Zodra de peeling geneutraliseerd is, neemt deze jeuk en het branderige gevoel af. Verder kan het soms vervelend zijn dat je de dagen erna vervelt. Maar dit betekent wel dat de chemische peeling goed haar werk heeft gedaan. En dat vind ik dan ook wel weer een lekker gevoel!

chemische peeling ervaringen

Mislukte chemische peeling

Maar wat nou als een chemische peeling mislukt? Ik heb dit zelf in nog nooit in de praktijk mee gemaakt. Maar er zijn een aantal dingen die ik kan bedenken bij een mislukte chemische peeling.

Allergische reactie peeling

Waar ik eerst aan denk is een allergische reactie na de peeling. Je kunt namelijk allergisch zijn voor de stof in de peeling. Dit komt gelukkig zelden voor.

De meeste huidtherapeuten checken vooraf aan de behandeling ook altijd wat de kans op een allergische reactie na de peeling is. Door een beetje van de peeling achter het oor aan te brengen. Op die manier kunnen ze zien hoe je huid reageert.

Pigmentvlekken door peeling

Een andere vorm van een mislukte chemische peeling, is het ontstaan van pigmentverschillen. Hier ben je vooral zelf verantwoordelijk voor. Je moet na de peeling tenminste vier weken echt niet in de zon gaan.

En als je toch naar buiten moet, smeer dan minimaal SPF 50. Je huid is extreem gevoelig voor zonlicht en pigmentverschuivingen. Het zou zonde zijn als het behandelresultaat verdwijnt, omdat je in de zon hebt gelegen.

Brandwond na peeling

Met een chemische peeling maak je een soort oppervlakkige gecontroleerde brandwond. Je werkt namelijk met chemische zuren. Maar dit betekent niet dat er een brandwond hoeft te ontstaan. Toch komt het soms voor bij een mislukte chemische peeling.

Zo heb ik zelf ooit tijdens mijn studie een glycolzuur peeling te lang laten intrekken, waardoor er een brandwondje op mijn voorhoofd achterbleef. Toch vind ik niet echt dat je dan spreekt van een mislukte chemische peeling. De huid herstelt zich namelijk snel weer, omdat je cellen door de peeling versneld geen delen. Binnen drie dagen was er ook niets meer van te zien.

chemische peeling mislukt

TCA peeling thuis

Een TCA peeling is een populaire, maar heftige peeling. Het dringt diep je huidlagen in, waarbij de huidreactie goed in de gaten gehouden moet worden. Een TCA peeling thuis uitvoeren is naar mijn mening daarom ook niet verstandig.

Ik snap dat het heel aantrekkelijk is om een TCA peeling thuis te starten, aangezien het aanzienlijk goedkoper is in vergelijking tot de kliniek prijzen. Maar als je hier niet in opgeleid bent, is de kans dat de TCA peeling mislukt. Ik zou een TCA peeling daarom altijd door een professional laten uitvoeren.

TCA peeling kopen

Ondanks dat een TCA peeling thuis sterk wordt afgeraden, kun je alsnog als niet-professional online een TCA peeling kopen. Het wordt namelijk door verschillende webshops aangeboden. Maar nogmaals, ik zou echt niet thuis aan de slag gaan met een TCA peeling. Als er complicaties op treden, ben je namelijk verder van huis..

TCA peeling kopen

Over de schrijver
Hi! Mijn naam is Luus en na het behalen van mijn Bachelor of Science in Huidtherapie ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in cosmetische ingrediëntenlijsten. Ik schrok van de hoeveelheid schadelijke stoffen en nietszeggende cosmetica claims die ik tegenkwam. Daarom ben ik productadviezen online gaan zetten met daarin uitsluitend troepvrije cosmetica producten die écht iets voor je huid kunnen betekenen. Op die manier hoop ik zoveel mogelijk mensen een huidprobleem te helpen! En de zin, maar vooral onzin, van cosmetica merken te belichten!
Reactie plaatsen

Download mijn gratis hand-out!

Ik leg in vier stappen uit hoe je zelf jouw cosmetica producten kunt beoordelen.

sproetgekeurd

Volg Sproet op Instagram!

sproetonline instagram